Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kosh777

Zegar klapkowy Predom - jak to działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny zegarek.

Jestem w trakcie negocjacji.

Oglądając go w rzeczywistości zastanawiałem się czy obudowa jest oryginalna (ta kolorowa okleina).

Ale teraz widzę, że chyba tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam identyczny jak Koch777 i powiem tak, jest super dokładny jak na tego typu mechanizm bez kwarcu 1-2 sekundy w ciągu 10 dni

Pzdrawiam

2 sekundy na 10 dni!? Ten zegar ma sekundnik? Gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnego sekundnika. I na pewno nie jest to mechanizm kamertonowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był stosowany kamerton z małą zapadką i kołem o 300 ząbkach w małych zegarkach. Sztuką byłło wykonanie takiego koła. Zegar klapkowy ma kamerton napędzający tarczę silnika. Silnik trzeba rozpędzić aby wpadł w synchronizację. Słychać pracę kamertonu jako brzęczenie. Kamerton jest dokładniejszy od balansu ze względu na większą częstotliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to ciekawe, ale, hm ja naprawdę nie widzę tam nigdzie kamertonu ani poruszanego za jego pomocą koła. Jest jedna cewka, układ elektroniczny i wirnik obracający się z dużą szybkością w polu magnetycznym tej cewki. Startuje się to faktycznie dźwignią. Ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zegar ma napęd kamertonowy, przyłóż ucho, to usłyszysz jak sobie cichutko brzęczy.

Ogólnie ciekawa konstrukcja, mam jeden taki na chodzie (chyba) :blink:

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzęczeć brzęczy, ale ja tam żadnego kamertonu ani koła z zapadką nie widzę :blink: Wygląda na to że rzecz ta pozostanie tajemnicą bo bardziej to już tego nie rozkręcę - zegar został wyregulowany, jest już złożony i stoi na półce no i nie chce mi się już w nim grzebać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Importowane mechanizmy były również w krajowych odbiornikach radiowych z zegarem klapkowym ("Chronos", "Adam").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ja rozwiązałem ostatecznie zagadkę tego zegara przyglądając się dokładnie mechanizmowi. Mieliście koledzy rację, w tym zegarze Predom jest mechanizm kamertonowy, z tym że dość nietypowy. Jest to rozwiązanie firmy Jeco i różni się dość znacznie konstrukcją od mechanizmów kamertonowych typu Bulova i pochodnych z napędem za pomocą widelca (czy jak to tam nazwać po polsku) i kółka z drobnymi ząbkami. Ale jest tam kamerton i to tyle.

A w odbiornikach radiowych stosowano mechanizm napędzany silnikiem synchronicznym 220V 50Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.