wahin 0 #26 Napisano 3 Lutego 2009 Bardzo ładny zegarek.Jestem w trakcie negocjacji.Oglądając go w rzeczywistości zastanawiałem się czy obudowa jest oryginalna (ta kolorowa okleina). Ale teraz widzę, że chyba tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmabi 3 #27 Napisano 3 Lutego 2009 Mam identyczny jak Koch777 i powiem tak, jest super dokładny jak na tego typu mechanizm bez kwarcu 1-2 sekundy w ciągu 10 dniPzdrawiam 2 sekundy na 10 dni!? Ten zegar ma sekundnik? Gdzie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #28 Napisano 3 Lutego 2009 Nie ma żadnego sekundnika. I na pewno nie jest to mechanizm kamertonowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Safinowski 90 #29 Napisano 3 Lutego 2009 Był stosowany kamerton z małą zapadką i kołem o 300 ząbkach w małych zegarkach. Sztuką byłło wykonanie takiego koła. Zegar klapkowy ma kamerton napędzający tarczę silnika. Silnik trzeba rozpędzić aby wpadł w synchronizację. Słychać pracę kamertonu jako brzęczenie. Kamerton jest dokładniejszy od balansu ze względu na większą częstotliwość. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #30 Napisano 4 Lutego 2009 O to ciekawe, ale, hm ja naprawdę nie widzę tam nigdzie kamertonu ani poruszanego za jego pomocą koła. Jest jedna cewka, układ elektroniczny i wirnik obracający się z dużą szybkością w polu magnetycznym tej cewki. Startuje się to faktycznie dźwignią. Ciekawe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gnoza 1 #31 Napisano 4 Lutego 2009 Witam!Zegar ma napęd kamertonowy, przyłóż ucho, to usłyszysz jak sobie cichutko brzęczy.Ogólnie ciekawa konstrukcja, mam jeden taki na chodzie (chyba) Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #32 Napisano 5 Lutego 2009 Brzęczeć brzęczy, ale ja tam żadnego kamertonu ani koła z zapadką nie widzę Wygląda na to że rzecz ta pozostanie tajemnicą bo bardziej to już tego nie rozkręcę - zegar został wyregulowany, jest już złożony i stoi na półce no i nie chce mi się już w nim grzebać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaem 0 #33 Napisano 13 Marca 2011 Importowane mechanizmy były również w krajowych odbiornikach radiowych z zegarem klapkowym ("Chronos", "Adam"). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #34 Napisano 14 Marca 2011 No a ja rozwiązałem ostatecznie zagadkę tego zegara przyglądając się dokładnie mechanizmowi. Mieliście koledzy rację, w tym zegarze Predom jest mechanizm kamertonowy, z tym że dość nietypowy. Jest to rozwiązanie firmy Jeco i różni się dość znacznie konstrukcją od mechanizmów kamertonowych typu Bulova i pochodnych z napędem za pomocą widelca (czy jak to tam nazwać po polsku) i kółka z drobnymi ząbkami. Ale jest tam kamerton i to tyle. A w odbiornikach radiowych stosowano mechanizm napędzany silnikiem synchronicznym 220V 50Hz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach