Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bobwoj

Zegar stojący do salonu, ma ktoś doświadczenie w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym na gwiazdkę kupić mamie zegar stojący do salonu koniecznie mechaniczny, nakręcany, w drewnianej obudowie do ok. 1200 zł najlepiej nówkę. Mieszkam w wielkopolsce w małym miasteczku Turek ok 90 kilometrów od Łodzi, 40 od Kalisz, 30 od Konina. Czy ktoś z klubowiczów zna może jakiś sklep w tych miejscowościach gdzie można nabyć taki zegar? I na co powinienem jeszcze w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie takiego zegara?

Pozdrawiam i z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za te pieniądze tylko jakieś chińskie badziewie... nie polecam na prezent

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za te pieniądze tylko jakieś chińskie badziewie... nie polecam na prezent

Ok. Ile więc należy minimalnie wydać żeby się nie wstydzić? Możesz mi podesłać jakieś nazwy firm, czy linki na pw?

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok. Ile więc należy minimalnie wydać żeby się nie wstydzić? Możesz mi podesłać jakieś nazwy firm, czy linki na pw?

Mechaniczny z mechanizmem Hermle 3000< reszta na PM

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie mi jeszcze czym się różni naciąg łańcuchowy od naciągu linkowego i który jest lepszy. Wiem już że powinienem kupić zegar z mechanizmem Hermle, ale na co jeszcze zwracać uwagę żeby nie popełnić gafy? Niestety w necie nie mogę znaleźć przyzwoitych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosto rzecz ujmując w pierwszym przypadku ciężarki wiszą na linkach w drugim na łańcuchach.

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - zegary linkowe są nieco szlachetniejsze od tych łańcuchowych. Są dokładniejsze, a z wyglądu bardziej metafizyczne ;-). Jest nieco polskich producentów skrzyń, korzystających z dobrych mechanizmów - Hermle lub Kieningera. "Nowe" zegary za tysiąc złotych sobie daruj. Za około 2 tysiące można już kupić stary stojący zegar - ale żeby trafić na mechanizm w dobrym stanie - trzeba mieć nieco doświadczenia i/lub szczęścia. Jeśli chcesz kupić zegar nowy - poszukaj tutaj - są to linki do stron komercyjnych (!!) - ale z "naszej" strony (osobiście oglądałem zegary firmy Weigel - niektóre - te lekko tylko stylizowane - są całkiem, całkiem):

http://zegarkiclub.pl/index.php?dir=produkcja/producenci/02

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :-)

A co oznacza kwadransowy i czym się różni od BIM BAM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwadrans wybija melodie co 15 minut. Bim-Bam to po prostu zegar który bije na dwa wybijając Bim-Bam no i bije o pełnych godzinach i połówkach.

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kronika

A czy w wymienionych w pierwszym poscie granicach cenowych nie znalazłby się na prezent jakiś ładny zegar kominkowy? To może być naiwność nowicjusza, ale chyba można zgrabne i dobrze zachowane mechaniczne zegarki "z duszą" kupić już za około 500-700zł.

Mylę się?

Co do stojących, Rzepa ma rację. Sama chciałam kupić taki rodzicom, kiedy mieszkałam w Azji. Co ciekawe tamtejszy rynek antyków jest przebrany niemiłosiernie przez Brytyjczyków, więc i ceny zegarów wysokie. Niestety nie znam się na nich wystarczająco, by się targować, za to przywiozłam całkiem ładną skrzynię, ręcznie rzeźbioną. Czy można do niej dokupić mechanizm, czy też jak w przypadku skrzypiec - musi być dobry rezonans i co tam jeszcze..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość peterek

Co do zegara stojącego, to potwierdzam, że za 1200 trudno kupić cudo :P

Sam mam zegar stojący adler, którego się nie wstydzę przed gośćmi, ale kosztował trochę więcej niż 1200.

Myślę jednak, że warto, bo już mam go od dawna, a chodzi dobrze, no i wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Forumowiczów. Chciałabym powrócić do tematu. Urządzam właśnie moje biuro prawnicze i szukam czegoś odpowiedniego. Czy właśnie wyżej wymienione zegary Adler to produkt na lata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produktem na lata będzie stary, stojący np. Gustav Becker, Junghans, czy Lenzkirch. Jeśli dostaniesz w dobrym stanie (a tutaj Ci pomożemy), będzie służył jeszcze Twoim wnukom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie dobrym wyborem będzie

a) Polski wyrób najwyższej jakości od Pana F.Wieganda

http://images33.fotosik.pl/302/3e92c23ea115931a.jpg

http://targiras.s21.o12.pl/2011/images/wystawa_zegarow/wiegand-02.jpg

lub też świetne ( ale 4 razy droższe ) Erwin Sattler

http://www.watchtime.net/magazine-de/wp-content/uploads/2012/09/Troja-Temporis-von-Erwin-Sattler.jpg

ja osobiście kupię Wieganda jako następny zegar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie trzeba się rozglądać. Różne rzeczy ostatnio przeglądam też właśnie. Te zegary, które wymieniliście są rzeczywiście super. Wiadomo, że jest to swojego rodzaju inwestycja, więc musi być i wygląd dobry i mechanizm porządny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości - ile kosztują takie "Wiegandy"? Na stronie nie znalazłem informacji o sprzedaży.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba za ręczną robotę i tak niedużo. Oczywiście zależy, co jest nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz. Ps. A jak to w życiu bywa - bardziej liczy sie to, co wewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kupowaniu stojących zegarów trzeba zwracać uwagę na jakość. Diabeł potrafi tkwić w szczegółach, w tym przypadku w mechanizmie. Ja się zastanawiam nad zegarem dobosz antares – ma on porządny mechanizm kieninger. Gwarancja jest aż 5 lat i można ją przedłużyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz możemy zrobić Tobie taki zegar, np.

post-27317-0-42364000-1419971554_thumb.jpg

post-27317-0-58483000-1419971576_thumb.jpg

Obudowa jest z przełomu XVIII/XIX w. Reszta zaś wykonana całkowicie nowa. Możemy zrobić mechanizm 8 dniowy lub miesięczny. Skrzynię taką lub inną, wg. życzenia...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dorzucił podświetlanie diodami. W półmroku gabinetu efekt jest murowany, honoraria można zawyżać, klient z otwartą gęba zwykle godzi się na wszystko.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dorzucił podświetlanie diodami. W półmroku gabinetu efekt jest murowany, honoraria można zawyżać, klient z otwartą gęba zwykle godzi się na wszystko.

Zdaję sobie sprawę z faktu, że model skrzyni może się nie wszystkim podobać, ale obiekt jest wysoce zabytkowy i ingerencja w postaci montażu oświetlenia była nie do zaakceptowania. :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konserwatorski sztywniak :P  A nie zapobiegłeś "odbudowie" zamku Gargamela :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczy niemożliwe wykonuję od ręki, ale na cuda niestety nie licz  :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.