Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

klapouch

Zegarek Polskich Sił Powietrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam wątek z działu "w klubie" jako, że do 19:00 muszę wiedzieć jak wygląda poljot chrono noszony przez polskich pilotów. Może tutaj szybciej dostanę odpowiedź, na której przyznam, bardzo mi zależy.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak:

w99b.jpg

kupiłem go od syna polskiego pilota, który służył w lotnictwie w latach 60-80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Myślisz, że warto 300-400 zł żeby za niego wyłożyć?

EDIT:

60-80. Nie wiesz czy teraz się coś zmieniło? Bo generalnie sprawa jest taka, że muszę się zdecydować czy kupić, a nie mam możliwości obejrzenia. Dlatego pytam czego używają w lotnictwie. Mam tylko dane co do stanu technicznego: idealny i ceny 300-400 zł.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zegarek jest w dobrym stanie wizualnym, na prawidłowym chodzie + działający stoper to moim zdaniem warto! sam bym za 300 pln chętnie kupił!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co jeszcze się dowiedziałem, że są 2 typy zegarków pilotów: bojowy (zakładany do lotów) i eee nie-bojowy;p Koszt bojowego to jakieś 4000 pln. Koszt tego drugiego to wspomniane 10 razy mniej. W necie oczywiście 0 informacji, jakby to nie wiadomo jaka była tajemnica jakich zegarków używają. Ten poljot chrono to rozumiem werja nie bojowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

????? kto takie pierdoły opowiadał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 2 typach zegarków czy o cenie? Zresztą jedno i drugie pracownik bazy lotniczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Cena zegarka 300-400 całkiem dobra. Co do rozbieżnosci to widocznie zsumował wartosc samolotu i zegarka w warunkach bojowych.W wersji naziemnej podał wartosc niebojową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "bojowy" miał mieć strefy czasowe i wyglądać w przybliżeniu tak i raczej nie nazywał się poljot :

bj7005-59e.jpg

To cytat był. Podejrzewam, że na tarczy było sporo i każdy tego typu wyda się podobny komuś kto na zegarkach się nie zna. Poza tym miał być mechaniczny. Czytając , że amerykanie używają Breitlingów cena 4k pln mnie nie zdziwiła. Również nie dziwię się, że ktoś może nie pamiętać czy coś jest poljotem czy nie. To tyle odnośnie ceny "bojowej"

Ten drugi typ ma być uboższy. Dlatego szukam na siłę jakichkolwiek informacji od wczorajszego wieczoru. Jaka to jest wersja uboższa jeśli jest taka w ogóle i o co chodzi z tymi zegarkami dla pilotów. Może ten drugi to już wycofany typ? Pojęcie nie mam. Ale okazja jest i wolę spędzić 2 dni na szukaniu bez sensu niż przepuścić fajny zegarek koło nosa;p

A i z tego co zdołałem wyciągnąc miał być raczej okrągły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Do końca lat osiemdziesiatych piloci nosili w kazdych warunkach poljota ktorego koledzy pokazali na fotach.To był zegarek regulaminowy tak jak aczs-1 był zegarem pokładowym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po roku 80? Jakieś info? W ogóle takie coś jak nazwa producenta sprzętu dla żołnierzy powinno być informacją jawną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za odpowiedź. Myślisz, że warto 300-400 zł żeby za niego wyłożyć?

EDIT:

60-80. Nie wiesz czy teraz się coś zmieniło? Bo generalnie sprawa jest taka, że muszę się zdecydować czy kupić, a nie mam możliwości obejrzenia. Dlatego pytam czego używają w lotnictwie. Mam tylko dane co do stanu technicznego: idealny i ceny 300-400 zł.

za idealny stan warto dać 300-400pln. Ja dałem 15pln, ale to inna historia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 pln

chocby byl styrany powietrzem z 4000m n.p.m. to bym jeszcze ze 30 dyszki dolozyl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może teraz mają inne.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tego dałem 400 zł i nie żałuję :)

d9c86b0d73007a6a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom nie mówie że jest jakiś bardzo tragiczny. Ale "napaliłem" się na coś w rodzaju chrono strely a tu taki poljocik :) Tym bardziej właśnie, że nie mam pewności czy to będzie zegarek z lat 80 czy 90 czy jakiś teraźniejszy :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I co jeszcze się dowiedziałem, że są 2 typy zegarków pilotów: bojowy (zakładany do lotów) i eee nie-bojowy;p Koszt bojowego to jakieś 4000 pln. Koszt tego drugiego to wspomniane 10 razy mniej. W necie oczywiście 0 informacji, jakby to nie wiadomo jaka była tajemnica jakich zegarków używają. Ten poljot chrono to rozumiem werja nie bojowa?

Sam pracuję w tej instytucji.

Zajmuję co prawda niszczeniem samolotów (tylko jeden udało nam się od czasów wojny zniszczyć :) ) ) ale żebyś wiedział jakie bajki opowiadamy ludziom, którzy nie są zorientowani w temacie - szkoda pisać.

Jeden dowcip który podobno udało się lotnikom sprzedać:

Polska ma kilka lotniskowców, tylko na razie są zakopane i robią za lotniska stacjonarne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polska ma kilka lotniskowców, tylko na razie są zakopane i robią za lotniska stacjonarne.

? a to nieprawda jest ??? :)

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nom nie mówie że jest jakiś bardzo tragiczny.

Oj, ale masz krechę za takie hasło tutaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj, ale masz krechę za takie hasło tutaj :)

:) Ale Strela chrono bardzo zacna :)

6afd_1.JPG

Ustaliłem , że to już nowy typ zegarka ma być. A propos dowcipów to mój (prawie) teść to załatwia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-23173-0-00164500-1331082858.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo podobny. A jak jest ze świeniem w nocy? Bo przyznam szczerze, że mo aviator od Seiko świeci fenomenalnie...przez pierwsze 30 minut ;p No może godzinkę. A potem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piloci to raczej noszą... FORTISA:] tylko ci z bogatszych krajow;):] w Polsce pewnie mają jakieś tansze wersje, iemnije jednak zarowno poljocik jak i strzalka z powyzszych watkow wart jest polecenia.

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piloci to raczej noszą... FORTISA:] tylko ci z bogatszych krajow;):] w Polsce pewnie mają jakieś tansze wersje, iemnije jednak zarowno poljocik jak i strzalka z powyzszych watkow wart jest polecenia.

Generalnie chodzi o zegarki regulaminowe. Fortisa noszą kosmonauci zza wielkie wody, a ich piloci Breitlinga... Zastanawiał bym się czy warto by było "awansować" na kosmonautę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odłóż jeszcze parę zł i kup kosmonavigatora, będziesz oryginalny i na pewno awansujesz na kosmonautę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.