Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tsuki

Biały fosfor

Rekomendowane odpowiedzi

Zdobyczne! :blink:

nie ma co się śmiać!

Dziadek mojego kumpla dopiero parę lat po wojnie dowiedział się że "dawaj cziasy" to wcale nie znaczy po rosyjsku "dzień dobry" B)

A co do użycia białego fosforu - to jeśli ktoś jest chemikiem lub miał do czynienia z fosforem to wie jakie farmazony wygadują w tych wiadomościach. Biały fosfor wykorzystywany był w obu wojnach światowych ale jako broń chemiczna! zarówno fosfor jak i produkty spalania są bardzo silnie toksyczne!!!

Obecnie wykorzystuje się właściwości fosforu głównie jako środka samozapalającego się na powietrzu. Tak jak napisał ALAMO zupełnie legalnie fosfor wykorzystywany jest w wielu armiach świata w amunicji dymnej i zapalającej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie ma co się śmiać!

Dziadek mojego kumpla dopiero parę lat po wojnie dowiedział się że "dawaj cziasy" to wcale nie znaczy po rosyjsku "dzień dobry" :)

Żebyś wiedział :blink: Mojego chcieli kacapy rozstrjelat bo myśleli,że ma bombę na ręku bo tak cyka...Pewnie pierwszy raz zegarek widzieli na własne głazy B)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Fosfor jest wykrzystywany we wszystkich armiach swiata.To taka dziwna wojna w ktorej osmio ,dziesięcioletni dzieciak kosztuje dziesiec tysiecy dolców (tyle dostaje rodzina) za to że wysadzi sie w powietrze a wojskowy wyglada jak cywil i od cywila nie sposob go odróżnic a jesli zostanie uznany za cywila a nim nie jest to wywali magazynek w plecy.Nie wiem czy ktos widział filmik jak hamasowcy łapią na ulicy dzieciaki zeby sobie z nich zrobic parawan....Izrael ma taka armię jaka ma i uzbrojenie takie jakie ma.Dysponując tak mała rezerwą ludzką jak oni sa zmuszeni do prowadzenia wojny technologicznej.Rozumiem ich determinacje.No coż hamas nie dotrzymał warunków rozejmu i sam go jednostronnie zerwał.Zrobili to z czysto egoistycznych pobudek.W strefie Gazy zle sie hamsowi wiozło i w porownaniu z resztą Palestyny był to region bardzo ubogi.Hamas tracił poparcie ludzi i to lawinowo stad zdecydowali sie na to na co sie zdecydowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
nie ma co się śmiać!

Dziadek mojego kumpla dopiero parę lat po wojnie dowiedział się że "dawaj cziasy" to wcale nie znaczy po rosyjsku "dzień dobry" :)

Ale to się nie ma co śmiać - zegarki były masowym łupem po obu stronach. Mam takie zdjęcia jak się nad Łabą "sajużniki" witają, nie oficjalne tylko "frontowe" - dwa zegarki to jest norma, a na jednym jest amerykański żołnierz który ma chyba z 10... Opowieść o retuszowanym "zawieszaniu flagi na Reichstagu" gdzie mężnemu krasnoarmiejcowi wyretuszowali z nadgarstków zegarki i jeden zostawili to chyba kazdy zna..

Zresztą, po tajemnicy pocisków dymnych zdradze koleżaństwo kolejną B) : wojsko kradnie, i wogóle na wojnie się kradnie ! W Iraku są od 2006 chyba specjalne, usankcjonowane wytyczne co wolno, a czego nie wolno wywozić i wysyłać do JuSej ... Rabowano na masową skalę, łącznie z wywozem zabytków sumeryjskich czy babilońskich, które później maskowano wysadzaniem lokalizacji. Muzeum w Bagdadzie zostało całkowicie ogołocone z najcenniejszych artefaktów, częśc została zniszczona celowo by to ukryć - tego już sie nie da nazwać inaczej niż zorganizowanym procederem. Masowo 'uznawano za trofeum wojenne' egzemplarze zabytkowej broni, a nawet zastawy stołowe - oficjele BAAS gorzej niz na bon china raczej nie jadali ... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mbubu

Wojna na BW to trudny problem. Jednak przy potepieniu Izraelskiej bezwzgledności trudno nie m ieć na uwadze sytuacji. Arabowie to w duzej mierze to nie miłujaca pokój nacja. każde państwo religijne jest dla mnie niebezpieczne, każde, gdzi epodstawa prawa jest religia i często niechlubna tradycja/kultura - dlatego głosy Darka czy Andree sa zupełnie uzasadnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sa zmuszeni do prowadzenia wojny technologicznej

Jeden z najlepiej uzbrojonych krajów świata.Ma broń,która pozwala trafić mrówke z dużej odległości (za Newsweekiem)....jeśli chce ją trafić.Chyba,że woli większe cele.Cywilizowany kraj z przepotężną armią XXI wieku może pokonać swojego wroga w inny sposób,jeśli chce.

W ciągu ostatnich 2 tygodni w Strefie Gazy zginęło już ponad 300 dzieci.

Z mojej str EOT.Nie potrafię patrzeć na ten problem bez emocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technika wojskowa i dostępna technologia to jedno, chęć jej wykorzystania to drugie ale jest jeszcze trzecie - umiejętność i możliwość wykorzystania!

Nie chcę rozgrzeszać lub usprawiedliwiać wojska i polityków z Izraela ale przecież nie od dziś znany jest termin friendly fire, a i co rusz zdarzają się różne przypadki jak na przykład zbombardowanie ambasady chińskiej przez amerykanów :blink:.

Uważam, że w Izraelu sytuacja dojrzała do tego by wprowadzić rozwiązania z jednej strony siłowe i na tyle brutalne by możliwie eskalować konflikt do poziomu wojny totalnej prowadzonej wszystkimi możliwymi środkami a z drugiej strony prowadzić politykę strony pokrzywdzonej przez islamski terroryzm. Po prostu Izrael i Palestyna nie uwierzą już w żadne plany mapy drogowe i inne działania ani też w "rozmowy" których zwolennikiem jest obejmujący urząd B. Osama.

Skończył się czas rozmów a przyszedł czas czynów.

Smutne, ale z drugiej strony bardzo ludzkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Pagan tak na logikę.Jest około 900 ofiar konfliktu po palestynskiej stronie....jakim cudem 1/3 ofiar stanowia dzieci??? Wiem ze to potworne ze giną dzieci ale w wiekszosci giną jako osłona wyrzutni albo erkaemisty.Nie sadze by w takiej merkavie siedział potwór.Mysle ze przynajmniej ze trzy razy zapyta co ma robic zanim wystrzeli.

Nic nie działa bardziej zapalajaco na społeczenstwa kultur zachodnich jak tego typu fotki.Wojna to upiorna sprawa a co do precyzji i tego ze gina cywile to przecież rozwalili własnych wojaków ktoirzy schronili sie przed ostrzałem w pustym budynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W ciągu ostatnich 2 tygodni w Strefie Gazy zginęło już ponad 300 dzieci.

Tylko dlatego, że Hamas zabronił ich ewakuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Państwo Izrael powstało między innym dzięki działaniom przypominącym działania Hamasu, Al Kaidy. Pierwsza kobieta premier Izraela - Golda Meyer był członkiem bojówki terrorytycznej działającej podajże w 1947r.

2. Real politic - jest określenie wykorzystywane przez USA w sprawach, kiedy piekna teoria Konstytucji USA nie przystaje do działań rządu USA.

3. Większość obecnych konfliktów, miejsc zapalnych jest miejscami, gdzie amerykanie zastosowali zasadę real politic:

- Irak

- Afganistan i Al kaida - wcześniejsi sojusznicy USA

real politic jest również nie podpisanie konwencji o nie stosowaniu min lądowych.

Real politic było również odwracanie głowy i nie zauważanie problemu kiedy powstawało państwo Izrael.

W chwili obecnej Izrael wykorzystał idealnie okoliczności - stary prezydent USA nie ma praktycznie nic już do powiedzenia w polityce zagranicznej, a nowy prezydent jeszcze nie zabrał głosu. Konflikt za parę dni wygaśnie i nowy prezydent będzie o nim mówił jako o historii.

Następne ciekawe działanie wykorzystujące zmianę warty w Białym Domu - Rosja i gaz.

Należy pokazać, że oprócz możliwości militarnych dominacji w swoim regionie (Gruzja) ekonomicznie jesteśmy do pokazania rogów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę na to wszystko inaczej odkąd poznałem kilkoro izraelczyków, na kilka tygodni przed ich wojskiem. W tych czołgach są dzieciaki. Młodzi ludzie, którzy mieli odbębnić obowiązkową służbę, a raptem do nich strzelają. Myślę, że sam bym się nie zastanawiał kto tam jest oprócz strzelca ? mam czym, mam przyzwolenie więc sru, dla własnego bezpieczeństwa. Dotyczy to zwłaszcza wojsk lądowych, piloci muszą być dłużej szkoleni i pewnie sa zawodowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Zły temat, po prawdzie. No bo co rzec? Izrael - ekstraklasa technologiczna, Palestyna - dno wojskowe, bo bieda itd.

Jedni i drudzy serdecznie się nienawidzą.

Po jednej i po drugiej stronie są zwykli ludzie nie demony.

W przeciągu ostatniego pół roku na Izrael spadła jedna rakieta (ale nie Grad, który będąc technologicznie zacofany stanowi jednak profesjonalne rozwiązanie jako nosiciel niesterowanych głowic konwencjonalnych, tylko dziadowski Kassam).

Hamas przy Hezbollahu, którego doborowe jednostki maja wyszkolenie porównywalne z Zielonymi Beretami, to harcerzyki. Izraelczycy używają amunicji fosforowej, bo jest dosć tania i daje dobre efekty letalne. Poza tym działa demoralizująco.

I zapewniam Was, że ten konflikt będzie trwał i nikt się do niego nie wtrąci - bo Bliski Wschód to zawsze był przysłowiowy wrzód na d... dla Wspólnot Europejskich i USA, a dla Rosji punkt rozprowadzania demobilu technologicznego.

Samo życie, realna polityka.

Biały fosfor jest oczywiście zabroniony przez Konwencję Genewską.

Oczywiście. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sory za OT, ale nie mogę się z Tobą Blaz zgodzić. Nie każdy mieszkaniec Izraela jest Żydem, ale nie jest to określenie osób wyznających Judaizm, tylko narodowości... Poniżej definicja z Forum Żydów Polskich:

jak ktos zainteresowany to polecam posluchac: - kto jest Żydem, kto nie

Fragment prelekcji na temat dialogu katolicko - żydowskiego wygłoszonej około 2002 roku na Jasnej Górze dla kapelanów wojskowych. Autor: Ks. prof dr hab. Waldemar Chrostowski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Patrzę na to wszystko inaczej odkąd poznałem kilkoro izraelczyków, na kilka tygodni przed ich wojskiem. W tych czołgach są dzieciaki. Młodzi ludzie, którzy mieli odbębnić obowiązkową służbę, a raptem do nich strzelają. Myślę, że sam bym się nie zastanawiał kto tam jest oprócz strzelca ? mam czym, mam przyzwolenie więc sru, dla własnego bezpieczeństwa. Dotyczy to zwłaszcza wojsk lądowych, piloci muszą być dłużej szkoleni i pewnie sa zawodowi.

Nie poznałem żadnego Izraelczyka, ale (niestety) polityka Oblężonej Twierdzy ciągle trwa - pamiętam wywiady z młodzieżą uczestniczącą w Marszu Życia, zszokowały mnie słowa chłopaka: "Nie chcę nienawidzić, ale patrząc na to - muszę". Poszperałem i okazało się, że poddają tych dzieciaków niesamowitej indoktrynacji. Sam bym pewno chciał zabić jakiegoś wroga, gdybym się dowiedział w jaki sposób zamordowano moich dziadków oraz, że "oni" ciągle są, tylko teraz nazywają się Hamas, Palestyńczyk, Arab...

Morale oparte na nienawiści - 100%.

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Nie poznałem żadnego Izraelczyka, ale (niestety) polityka Oblężonej Twierdzy ciągle trwa - pamiętam wywiady z młodzieżą uczestniczącą w Marszu Życia, zszokowały mnie słowa chłopaka: "Nie chcę nienawidzić, ale patrząc na to - muszę". Poszperałem i okazało się, że poddają tych dzieciaków niesamowitej indoktrynacji. Sam bym pewno chciał zabić jakiegoś wroga, gdybym się dowiedział w jaki sposób zamordowano moich dziadków oraz, że "oni" ciągle są, tylko teraz nazywają się Hamas, Palestyńczyk, Arab...

Mieszkam na ulicy Chłodnej w Warszawie. Kto choć trochę interesuje się historią wie ile ta ulica znaczy dla Żydów i Izraelczyków. Codziennie spotykam autokary z izraelskimi wycieczkami, widzę setki młodych ludzi stamtąd. Zawsze smutni, zamyśleni, ale zawsze grzeczni. Nie reagują nawet na zaczepki Polaków. "Jude raus" - takie krzyki także słyszałem skierowane w ich stronę.

A powiedz mi jak to jest z nami? Wychowywani w kulcie hekatomby Powstania Warszawskiego i Katynia. "Do nieba czwórkami szli żołnierze z Westerplatte" itp, itd. To jest dobre, ale ich pamięć o Holocauście już nie? Jestem jakoś dziwnie pewien, że gdyby Polska przez czterdzieści lat byłaby bezustannie zagrożona realną wojną, to dziś nie siedzielibyśmy na tym forum, a bylibyśmy na szkoleniu wojskowym i pogadance jacy to Niemcy źli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam bym pewno chciał zabić jakiegoś wroga, gdybym się dowiedział w jaki sposób zamordowano moich dziadków oraz, że "oni" ciągle są, tylko teraz nazywają się Hamas, Palestyńczyk, Arab...

to działa tam w obie strony - widziałeś kiedyś fragmenty lekcji w palestyńskiej szkole? widziałeś świętowanie na ulicy, jak WTC się zawalały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mieszkam na ulicy Chłodnej w Warszawie. Kto choć trochę interesuje się historią wie ile ta ulica znaczy dla Żydów i Izraelczyków. Codziennie spotykam autokary z izraelskimi wycieczkami, widzę setki młodych ludzi stamtąd. Zawsze smutni, zamyśleni, ale zawsze grzeczni. Nie reagują nawet na zaczepki Polaków. "Jude raus" - takie krzyki także słyszałem skierowane w ich stronę.

A powiedz mi jak to jest z nami? Wychowywani w kulcie hekatomby Powstania Warszawskiego i Katynia. "Do nieba czwórkami szli żołnierze z Westerplatte" itp, itd. To jest dobre, ale ich pamięć o Holocauście już nie? Jestem jakoś dziwnie pewien, że gdyby Polska przez czterdzieści lat byłaby bezustannie zagrożona realną wojną, to dziś nie siedzielibyśmy na tym forum, a bylibyśmy na szkoleniu wojskowym i pogadance jacy to Niemcy źli.

absolutnie tak!

nie gloryfikuję ani jednej, ani drugiej strony, tak samo jak nie mogę ich potępiać.

i absolutnie zgodzę się, że my również byliśmy za komuny wychowywani w nienawiści.

kto chciał być "Niemcem" w zabawie w strzelanego? nikt, Niemcy zawsze musieli być zabici.

kiedy miałem 14 lat (1983 r.), mój wujek powiedział, że jesteśmy uczeni strachu i nienawiści do Niemców, przeżyłem szok.

ale niestety, taka była prawda, lekcje PO, straszenie Pershingami, rewizjonistami; a z drugiej strony dziękczynne pienia za obronę nas przez ZSRR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:wacko: był,kiedyś ,jeden wariat w Tworkach ,który twierdził iż rozumie sytuację w tym rejonie . :wub:

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Izr...ml?ticaid=17540

Pociski spadły na szpital i wieżowiec, w którym mieszczą się biura agencji prasowych, w tym agencji Reuters. W momencie ataku w budynku znajdowało się kilkaset osób, które uciekły z domów i szukały schronienia.Ostrzelany przez izraelską artylerię budynek ONZ stoi w płomieniach. Rzecznik UNRWA Chris Gunness twierdzi, że na siedzibę ONZ spadły także trzy pociski fosforowe. Izraelska armia nie chciała komentować tej informacji. W poniedziałek z apelem o niestosowanie pocisków z białym fosforem zaapelowała do Izraela Francja, przypominając o ich fatalnym oddziaływaniu na ludność.

"fatalne oddzialywanie" lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Codziennie spotykam autokary z izraelskimi wycieczkami, widzę setki młodych ludzi stamtąd. Zawsze smutni, zamyśleni, ale zawsze grzeczni. Nie reagują nawet na zaczepki Polaków. "Jude raus" - takie krzyki także słyszałem skierowane w ich stronę.

Mam zupełnie odmienne wrażenia ze spotkań, które mieliśmy z wycieczkami młodych gdy sam byłem w liceum. Przygłupiaści, mieli wtedy przy sobie sporo narkotyków a kto widział hotele, w których przebywali ten był srodze zadziwiony poziomem zniszczeń. Pewnie generalizuję ale to zupełnie tak jak ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Mam zupełnie odmienne wrażenia ze spotkań, które mieliśmy z wycieczkami młodych gdy sam byłem w liceum. Przygłupiaści, mieli wtedy przy sobie sporo narkotyków a kto widział hotele, w których przebywali ten był srodze zadziwiony poziomem zniszczeń. Pewnie generalizuję ale to zupełnie tak jak ty.

Nie generalizuję, tylko opisuję co widzę. Nie piszę "wszystkie wycieczki", tylko te, które widziałem. Poza tym to nie jest wytłumaczenie: generalizuję, bo inny generalizuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Taaa, mili i grzeczni. Pamiętam jak byłem na szkoleniu w Łomży. W środku nocy przyjechała szkolna wycieczka z Izraela (pewnie chcieli odwiedzić Jedwabne) i dziewoje zakwaterowały się w hotelu na tym samym piętrze na którym i ja miałem pokój. Całą noc miałem zje...ą, bo hałasowały do 5 nad ranem :wub:. Jeszcze jakby tego było mało to jednej z nich która budziła koleżanki coś się pomyliło, bo zaczęła o 7 napier....ć w drzwi mojego pokoju i zrobiła mi przymusową pobudkę :wacko:.

A wracając do konfliktu izraelsko - palestyńskiego, to popieram Izrael. Żaden kraj nie może sobie pozwolić na to, aby rakiety były bezkarnie wystrzeliwane w jego terytorium. Co do ofiar w ludziach po stronie palestyńskiej, to Palestyńczycy niech podziękują za to Hamasowi, który sami wybrali i który swoje obiekty lokalizuje w okolicach szkół i szpitali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każda wojna jest nieludzka, każda niesie ofiary, demoralizuje i niszczy. ale akurat ta wojna z punktu widzenia zachowania izraela mieści się w doktrynie wojen sprawiedliwych.

izrael nie atakował palestyńczyków, zachowywał założenia rozejmu. to hamas według oficjalnych doniesień zerwał zawieszenie broni.

ofiar cywilnych nie da się uniknąć bez powszechnego wysiedlenia ludności z obszarów zagrożonych wojną. jeżeli stroną wojny są fanatycy, uznający dżihad za swój obowiązek, to ofiar cywilnych (w tym niestety dzieci) nie da się uniknąć - hamas nie jest zainteresowany ewakuacją, bo po pierwsze zginąć w wojnie z niewiernymi to świetna przecież sprawa, po drugie zaś można w ten sposób grać na światowej opinii publicznej bestialstwem wroga - czyli jest to im podwójnie na rękę (a swoją drogą co to za chore podejście, że śmierć kogokolwiek to przepustka do lepszego życia???).

podsumowując - wygnieść hamasowską zarazę należy do ostatniego robaka. przypomnijcie sobie, że koegzystencja mieszkańców strefy gazy i izraela była możliwa (choć też oczywiście z kłopotami) przed dojściem hamasu do władzy. każdy ekstremizm jest niebezpieczny, o ile chodzi jedynie o strefę ideologiczną można jeszcze machnąć na to ręką, ale jak już przeradza się to w otwarcie sprowokowany przez ekstremistów konflikt zbrojny to wyjścia innego niż siłowe już nie ma. tym bardziej, że rozejmów i połajanek międzynarodowych było już wiele. a z innej beczki - jeżeli kraje arabskie tak miłowałyby pokój, to skąd ta biedna palastyna brałaby kasę na broń?

panerai 000112, omega planet ocean, zenith class elite 680,

oris miles rectangular day date, glashuette (vintage), skx007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma prostych recept...

"Kill all the white people - then we'll be free" ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.