Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

No to ładnie się zapowiada :)

Te odblaski na kołach i światełko pierwsze co bym w...ł bo efekt psują!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za***isty Spec, kokop.

Co do owijki chłopaki - w necie jest mnóstwo tutoriali jak to zrobić. Ja za pierwszym razem zrobiłem i było ok. Trochęmi się zsuwała w jednym miejscu bo za mało nachodziła na chwycie, ale odwinąłem i poprawiłem i jest ok.

A to mój sprzęt, na fotkach jeszcze bez aktualnego upgrade'u czyli nowej owijki, sztycy i karbonowego siodełka

post-357-0-45530200-1331221634.jpg

post-357-0-36835300-1331221636.jpg

post-357-0-85858100-1331221639.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Co to jest toto szare na ramie?? Wiem do czego służy, pytam tylko z czego to zrobiłeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co to jest toto szare na ramie?? Wiem do czego służy, pytam tylko z czego to zrobiłeś :)

To nie szare - ten kolor to bianchi green, a zrobiłem z owijki Deda Elementi.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

foty swietne eyego...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny rower Filip, ja wolę takie klasyki, ale tym Twoim Speckiem bym nie pogardził :)

Przed godziną ściągnąłem starą owijkę, kierę umyłem, doczyściłem, jutro skoczę do decathlonu i zaopatrzę się w co potrzeba - będę działał,zobaczymy jak wyjdzie.

P.S. Też ocb wałkowałem w zeszłym miesiącu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to ładnie się zapowiada :)

Te odblaski na kołach i światełko pierwsze co bym w...ł bo efekt psują!

Hahahahaha. A jak mylisz? Co sie dzialo na samiuskim poczatku? Swiatelko se polecialo gdzies za krzaki. Jak Ufo :)

Z rozszprychowaniem kol dalem sobie na luz dzisiaj. Ciemno juz sie zrobilo. Poza tym okazalo sie ze szprychy na lebkach sa mocno sklejone. Chyba jakies mazidlo z fabryki zastyglo.

Spryskalem to WD i niech se pokisnie do jutra.

Odkrecilem troche blyskotek od ramy. Teraz pije browara i zipie z upalu. Jeszcze zapomnialem w chacie ogrzewanie wylaczyc i dopiero teraz skapowalem.

Siedze i zipie, pies siedzi ze mna i tez zipie

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam roweromaniaków i zwracam się od razu z zapytaniem. Ostatnio zakupiłem sobie rowerek crossowy Merida CROSSWAY TFS 100 SPORT-D. Jego pełna specyfikacja:

Rama: CROSSWAY TFS-D

Amortyzator/widelec: SR NEX 4610-HLO 63 LOCKOUT

Wkład suportu: SHIMANO UN26

Korby: SHIMANO M311 48-38-28 CG

Przerzutka przód: SHIMANO M310 31.8 - T-SWING

Przerzutka tył: SHIMANO DEORE TOP NORMAL

Manetki: SHIMANO ST-M360 REPIDFIRE

Hamulce: TEKTRO AURIGA COMP 160

Dźwignie hamulców: ZINTEGROWANE

Piasta przód: DISC ALLOY

Piasta tył: DISC ALLOY

Obręcze: ALEX DP17 DISC BLACK

Opona przód: MERIDA SPEED 700 x 40 ODBLASK

Opona tył: MERIDA SPEED 700 x 40 ODBLASK

Pedały: XC STEEL

Kierownica: XM SPEED CEN RISE 600

Mostek: XM SPEED CEN 17

Siodło: XM CROSS SPORT

Sztyca: XM SPEED CEN SB20 27.2

Liczba biegów: 24

Co należałoby w pierwszej kolejności wymienić, żeby rowerek służył długo i sprawnie? Sprzęt ten ma mi służyć do codziennej jazdy (trochę miasta, szosa, szutry maks 90-100 km dziennie). Jest to rower tymczasowy, bo na upragnioną szosę niestety nie wystarczyło funduszy :) Później, gdy już jakaś szosa zagości u mnie to ten rowerek chętnie przerobię na rower zimowy na dojazdy do pracy. A teraz czekam na propozycję odnośnie modyfikacji osprzętu i z góry za nie dziękuję :)

The Ringing of The Division Bell Had Begun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amor ma słabą opinię - ale to nie góral - więc pewnie da radę.

Przerzutka z przodu mogła by być Deore. Nie sądze aby potrzebne były tarczówki w crossowym rowerze - ale pewnie chciałeś skoro wybrałeś tą wersję - jest tez wersja na V. JA nie jestem zadowolony z mostka Speed. Trzeba bardzo mocno dokręcać. Zmiana kąta w trasie krótkim kluczem - nie da sie dokręcić. Rozjechało mi sie raz. Stery sa prawdopodobnie FSA. Taka sobie opinia - ale za to ładne :) . Ja na razie nie narzekam - ale dopiero z 500 km mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co możesz jeździć na tym co masz - a po pewnym czasie, gdy pokonasz już troszkę kilometrów, sam zorientujesz się jakie elementy powymieniać i co podrasować :)

Ja miałem podobnie na początku rower był w pełni seryjny, a po pewnym czasie pozmieniałem to i owo :) i tak jest do dziś - ewolucja trwa nieprzerwanie;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kokop - podziel sie z psem browarem. Niech ma coś za to, że siedzi z Tobą. I zipie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed godziną ściągnąłem starą owijkę, kierę umyłem, doczyściłem, jutro skoczę do decathlonu i zaopatrzę się w co potrzeba - będę działał,zobaczymy jak wyjdzie.

No i zrobiłem w środę, ale zapomniałem się pochwalić - wyszło super, nie miałem żadnych problemów. Gorzej było z dostępnością białych owijek, które są praktycznie nie do dostania (ponoć brudzą się przy samym zakładaniu i nikt tego nie zamawia). Najwięcej to spotkałem wiosek typu moro :)

Aż w końcu kupiłem malinową Fizika, 15 minut starannej roboty i od razu wyższy komfort jazdy :)

4ffadd93fd72c893med.jpg

31224575748e535amed.jpg

Słyszałem opinię, że nie pasuje, ale mnie się podoba :)

Areczek vel Wicher - korzystałem z tego tutoriala -> http://karbonkrieg.ovh.org/artowijka.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie sądze aby potrzebne były tarczówki w crossowym rowerze - ale pewnie chciałeś skoro wybrałeś tą wersję - jest tez wersja na V. JA nie jestem zadowolony z mostka Speed. Trzeba bardzo mocno dokręcać. Zmiana kąta w trasie krótkim kluczem - nie da sie dokręcić. Rozjechało mi sie raz. Stery sa prawdopodobnie FSA.

Co do wyboru to tak naprawdę, nie wybierałem specjalnie tego osprzętu, po prostu miałem okazję kupić ten rower za 1400 (przy cenie sklepowej 2100) i skusiłem się :) Ja póki co mam 170 na liczniku po 4 dniach, także bez szaleństw, ale przecież to nie szosa :)

The Ringing of The Division Bell Had Begun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weekend mialem pracowity. Zabralem sie za ta Banjola co ja kupilem ze zlomu. Wyniosl mie troche drozej niz myslalem. Ale co tam.

To jak chlopiece marzenie, Wczoraj wygladalo tak jeszcze:

post-2370-0-31742900-1331223130.jpg

post-2370-0-63966400-1331223131.jpg

A dzisiaj rano wstalem. Pojechalem do sklepu po browara. Potem usiadlem i dlubalem, dlubalem az wydlubalem

post-2370-0-26095700-1331223133.jpg

post-2370-0-71801400-1331223134.jpg

Teraz mysle nad tym jak go nazwe. Moze cos podpowiecie co?

A na zywo wyglada lepiej. Juz mi sie nie chcialo lepszych zdjec robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-7161-0-35931500-1331223136.jpg

DARK ANGEL by KOKOP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na zywo wyglada lepiej. Juz mi sie nie chcialo lepszych zdjec robic.

Fenomenalny bo podobny do mojego ;)

Nazwij go BLACK BARON! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam, podziwiam ;) - jednak ja chyba zdecydowałbym się na "gotowca" ze sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podziwiam, podziwiam :) - jednak ja chyba zdecydowałbym się na "gotowca" ze sklepu :)

No nasze gotowce wygladaja tak:

post-2370-0-06622700-1331223334.jpg

Na dziury sie nadaja od biedy.

Teraz mamy ere karbonu ;) Psia mac. O normalnym zelazie to juz zapomnieli a ja je lubie, no. Byla najpier era paleolitu, potem neolitu, potem brazu az nastala era zelaza zajebistego.

No wiec cofamy sie w rozwoju. Bo ten carbon caly to chyba dinozaury jeszcze byly male. To sie nazywa wstecznictwo dopiero. Wez z tego ulep rower to ma gracje taka ze czolg sie nie zawstydzi. Dlatego wlasnie napalilem sie na zloma.

A poza tym, to co mnie z gotowcow w sklepie sie podoba i malo wiele wyglada. I nie sprawia wrazenia takiego ze jest na tylek takiego gabarytu jak ma moja sasiadka. Bo to taki jest ze przy nim moja kanapa wyglada jak siodelko od rowera przy tylku.... mniejsza z tym czyim :)

Ma cene z ery kosmicznej. Ktora jeszcze nie nastala. Bo te pare podskokow to o kant.......

Acha. Dzieki chlopaki za podpowiedzi jak nazwac kokopolota.

Po pierwszym objezdzie wioski, tymczasowo nadalem mu nazwe:

SPEEDY GONZALES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie też bardzo się podoba, jest taki oldschoolowy, że aż w pokoju stoi i nigdy nie spodziewałem się , że taki stary rower sprawi mi tyle przyjemności, może dzięki niemu rzucę w końcu te żałosne fajki bo jak dzisiaj zrobiłem 30km w 55 minut to nawet ochoty nie mam na nie patrzeć! Czuję, że do formy wrócę.

Zajmuj się swoim jak najszybciej bo warto!

Same święte słowa :)

Dzisiaj Speedy Gonzales dostał popalić. Po wczorajszych poprawkach. Tzn, wyciszenie wielotrybu sznurkiem. Nasmarowaniu łańcucha bo mi się zapomniało.

Raczej wygotowanie łańcucha w twardej parafinie (ze świeczki z dodatkiem ok 5 % smaru molibdenowego). Polecam. I młodych informuję że jestem mechanikiem z papierami i nie ma lepszego specyfika do łańcuchów na świecie niż ten który zastosowałem. Niezależnie od tego jaka goła laska jest na buteleczce z olejem i niezależnie od rejonu świata z którego zawartość pochodzi jak również ceny. Łańcuch zawsze jest suchy, czysty, nie brudzi siebie ani nikogo. Cichutko chodzi tak że go wcale nie słychać i taki zabieg wystarcza na ok 2-3 miesiące. Dla tych co mało pedalą się wystarczy na rok :) albo lepiej.

Przejechałem sporo. Speedy Gonzales właściwie się nie zmęczył. Tylko mój język wkręcać zaczął się w szprychy po ok 15 milach. Masakra. Faje w odstawkę, obowiązkowo.

No i rodzina się powiększy. Hahahahaha

Mała powiedziała: Hmmmmm Speedy Gonzales? Ładnie nawet ale powinien nazywać się : Hrausturvindur ...

Bo będzie pasować do : Vitlauslidast !!!!

Tzn. Zostałem przeładnie poproszony żeby zobaczyć czy w tej norze ze złomem nie znajdzie się drugi podobny.

I żeby go ładnie wydłubać na błysk i że koniecznie musi byc żółty......

za***iście. Razem będą wyglądać jak osa.

Przyjdzie sie jeszcze kupić jakiś tyci aparacik, którymi dotychczas gardziłem :) Pomyślałem o Olku z schock profem na wszystko. Chyba że ktoś z

pedalących poleci mi coś innego fajnego.

I prośba o radę. Nie mam żadnych fajnych ciuchów na szybką jazdę. Co polecacie ? Nie chce iśc do sklepu i strzelać na chybił trafił bo czasami jest kaszana a fajnie wygląda. No i poza tym tak po cichu..... Jak ma być Vitlauslidast to popełnię samowole i do kompletu kupię ciuchy dla pedałki. Hahahahaha. No i wiadomo, żeby fajnie wyglądała

Ps: Hrausturvindur> Waleczny Wicher (fajnie)

Vitlauslidast >Szalona Żmija (nie jestem pewien czy fajnie, ale fajnie brzmi )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
Ps: Hrausturvindur> Waleczny Wicher (fajnie)

oo, muszę zapamiętać :) (choc nie wiem jak wicher może być waleczny)

A po jakiemu toto??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Islenska

Mem Veturvindi

> Islandzki mój Zimny Wietrze

Aaaa, skleroza. W islandzkim jest ogromnie duzo gry słów. Wicher czy wiatr może być waleczny. Gdy np. walczy z morzem. Powoduje wielkie fale. Nic go nie zatrzyma. Aż się wydmucha, znudzi i znowu jest zefirkiem.

Poza tym. Na islandii jest bardzo popularny wiatrowskaz z grubego łancucha. Obok jest skala. Łancuch wychyla się od wiatru i wskazuje na skali mniej wiecej.

0 stopni, łancuch zwisa pionowo> Przyrzad zepsuty, nie bierz jego wskazań pod uwagę

20 stopni > lekki zefirek

35 stopni > tak se, w sam raz szuszyć pranie

45 stopni> normalny wiaterek

60 stopni> Uważać na cieżarówki zdmuchnięte z drogi

90 stopni> Witamy w naszym pięknym kraju

Znajde fote to zapodam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
Islenska

Mem Veturvindi

> Islandzki mój Zimny Wietrze

Veturvindi łatwiej wymówić :)

A do Islandii zawsze chciałem pojechać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kokop, pozwolę sobie podyskutować. Stosuje olej do łańcucha z lenistwa, metodę z parafiną znam i wielce poważam. Jednak zamiast smaru molibdenowego zawsze dodawałem grafit. Co o tym sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może byc grafit. Molibden ma ta przewagę ze wytwarza twardą łuskę jakby :) tam gdzie działają duże siły. Wtedy jeżeli następuje tarcie to zużyciu ulega tylko ta molibdenowa łuska. Która i tak się odtworzy. Grafit działa podobnie, ale nie wytrzymuje tak dużych sil jak molibden. A w łańcuchu jest bardzo latwo o duże siły. I wcale łańcuch się nie rozciąga z czasem. Jesteśmy na to za słabi. To powiększające się luzy na wenętrznych blaszkach ogniw dają ten efekt. Luz jest mały, ale pododawane do kupy dają dosyć znaczne wyciągniecie hahahahaha łańcucha.

A ja z lenistwa właśnie gotuje łańcuch w parafinie. I mam fajrant aż do następnego gotowania. Przy uczciwej robocie zajmuje to 30 min. Policz ile czasu marnuje se na to babranie z olejami. A łańcuch i tak grzechocze. Co mnie wpienia. Ale rozumiem że ktoś może to lubic.

Ach no i skleroza

Łańcuch przed gotowaniem treba dokladnie umyć, najpierw jakimś WD jak był ubabrany olejami czy czymś tam innym a potem podgotować chwilkę w wodzie z dodaną kostka do mycia garów w zmywarce. za***iście czyści to to i robi świtną powierzchnię której trzyma się potem parafina. Ruszyć ją z tego to trochę czasu trzeba. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.