Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dziś pierwsza dłuższa przejażdżka, ok. 40km. Dobrze, że samotna, bo końcówka była słaba. Ponoć przed pierwszym grupowym jeżdżeniem trzeba tak ustawić przerzutkę, by można było zrzucił łańcuch z korby i krzyknąć "ej, zaczekajcie, łańcuch mi spadł" - wtedy można łapać oddech ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei po kilkunastu latach jeżdżenia bez przygód zaliczyłem kontakt z kostką brukową. Nie zdawałem sobie sprawy, jak piękny i długi lot można wykonać wypadając z siodełka. Bilans przygody: mocno obtarte prawe kolano i prawy łokieć, stłuczone lewe kolano i bolący prawy kciuk. Do tego przetarte spodenki i dziura w bluzie. Rower na szczęście bez większych strat. Po wszystkim refleksja, żeby na zatłoczonych ścieżkach rowerowych bardziej uważać i zacząć jeździć w kasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei po kilkunastu latach jeżdżenia bez przygód zaliczyłem kontakt z kostką brukową. Nie zdawałem sobie sprawy, jak piękny i długi lot można wykonać wypadając z siodełka. Bilans przygody: mocno obtarte prawe kolano i prawy łokieć, stłuczone lewe kolano i bolący prawy kciuk. Do tego przetarte spodenki i dziura w bluzie. Rower na szczęście bez większych strat. Po wszystkim refleksja, żeby na zatłoczonych ścieżkach rowerowych bardziej uważać i zacząć jeździć w kasku.

Kask to podstawa!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś słyszałem o sklepie (polskim) który miał w asortymencie nowe-stare części rowerowe (takie NOSy). Nie pamiętam adresu, macie może pojęcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się na allegro podróbki komponentów Ritcheya, głównie z linii Superlogic na 2013 rok. Uważajcie!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-w kręgach szosowych zimowe treningi na przełajówce są modne (można się schować w lesie przed wiatrem i samochodami)

-w Beneluxie są modne od lat

-ostatnio troszkę wraca moda na przełajówki i dzięki tej ramie Velo jest w czołówce (mało kto ma)

-można kupić na rynku polskim gotową przełajówkę lub dosyć drogie frame kity - jest luka w tańszych ramach, do których można na zimę założyć lekko zszargane szosowe graty

-w USA jest na to moda, a wiadomo moda to kasa

-na tym się naprawdę fajnie jeździ, polatałem po słabych asfaltach i szutrowych drogach (głównie po tym jeżdżę), na polnej szutrówce pod wiatr dolny chwyt barana pomaga

-usłyszeć w zabłoconym leśnym ostępie (od użytkowników MTB, choć gór żadnych w okolicy) "ty, on tu wjechał na kolarzówce!" bezcenne ;)

Tez przerabiałem temat wyboru roweru w zeszłym sezonie. Wybór był miedzy crossem, a przełajowka własnie. Wybralem przelajowke z racji bardziej szerokiego zastosowania na terenach srodkowo-wschodniej Polski :)

img0193du.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Da sie tym fajnie przejechac Kampinos, jak rowniez Puszcze Bialowieska, ktora nie ma za duzo pionych wzniesien. Poza tym po zamontowaniu kół typowo szosowych robi sie calkiem fajna szosowka (troche inna geomteria ramy i minimalnie inny dobór przelozen ale zawsze sie to da zmienic osprzętem).

Na kolach szosowych prezentuje sie tak:

img0397d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A cena tej przelajowki bez pedałów jaka udalo mi sie uzyskac to okolo 2,8K PLN, wiec calkiem akceptowalna.

> -usłyszeć w zabłoconym leśnym ostępie (od użytkowników MTB, choć gór żadnych w okolicy) "ty, on tu wjechał na kolarzówce!" bezcenne ;)

Mialem tak własnie w Kampinosie, polecam :)

pzdr

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramka i widelczyk:

-stery 1 czy 1 1/8 cala?

-widelec alu czy włókno węglowe?

-kupowałeś od Karbowiaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lestaf też jest już dzisiaj gotowy do wycieczki rowerowej :)

imag0249qe.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę mało w bagażniku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki marny rower po prostu... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem: po ubiegłotygodniowej kraksie zauważyłem, że rower lekko mi ściąga na prawą stronę. Dramatu może nie ma, ale sama świadomość tego zatruwa mi duszę. Czy dobry serwis rowerowy jest w stanie zdiagnozować, gdzie leży przyczyna. Nie sądzę by była to rama, ale cholera wie.

W pierwszym moim rowerze (Romet Alka - dawne dzieje) po przeleceniu przez kierownicę zrobił mi się dwuślad. By go naprawić wystarczyło, że brat naprostował ramę na kolanie :lol: Jednak aluminiowego Treka chyba tak nie naprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Nie świruj, wołaj brata! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez przerabiałem temat wyboru roweru w zeszłym sezonie. Wybór był miedzy crossem, a przełajowka własnie. Wybralem przelajowke z racji bardziej szerokiego zastosowania na terenach srodkowo-wschodniej Polski :)

Przełajówka świetna sprawa, mnie strasznie ciągnie do jakiejś bo tereny mam teraz pod taki rodzaj rowerowania idealne. Tyle że obkupiłem się w ostatnich kilku miesiącach w HT XC i szosówkę więc nie ma szans :/ Chyba żeby coś jakimś trafem w dobrej promocji ;) A z drugiej strony strasznie mi brakuje roweru na miasto, ale to może coś z piwnicy wyciągnę i się złożyć jakiegoś stalowego single speeda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A hardtail nie pasuje na miasto?

Ja po mieście śmigam fullem i żadne schody (w dół), krawężniki czy kostki brukowe mi nie straszne.

Na szosie strasznie męczyłem się po mieście.

A na single speeda to za słaby jestem, a na ostrym kole to w ogóle wyzionąłbym ducha...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za drogi ;) Na miasto chodzi mi o coś czego nie strach pod sklepem zostawić, co ma stopkę, koszyk, itp. Taki pub-bike ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie jestem na etapie składania singla na ramie starej szosówki - zobaczymy jak to wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wzrost 185cm, miałem do dziś Unibike 19cali. Chciałbym zakupic nowy rower. Używać go będę 50/50 miasto i las

Budżet około 4500zl

Mój wybór jest pomiędzy:

56687_750_500.png

i

12_241_16-01-12.jpg

Co proponujecie zakupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wybór jest oczywisty. Kellys. Dlaczego? Bo sprzedaję obie marki i wiem co sobą reprezentują całościowo.

Jeśli chodzi o sam rower to już sama rama kellysa korzysta z lepszych rozwiązań.

W przedostatnim Bike Boardzie Thorx zebrał najwyższe noty za sztywność ramy, wygrał także w kategorii sztywności kół.

Osobiście wożę się na Thorxie 90 jak widać powyżej, wiem co mówię ;)

Edit: I uważam że tym razem nie 19 a rozmiar L będzie dla Ciebie odpowiedni.

Jeśli potrzebujesz więcej info to zapraszam na PW.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam na forach rowerowych porady ale coś mało skutecznie więc pozwolę sobie tutaj wkleić moje rozważania - może ktoś pomoże:

Do tej pory jeździłem MTB/XC amatorsko ale ambitnie, ale powoli dojrzała we mnie chęć przesiadki.

O ile potrafiłbym sobie dobrać rower górski o tyle widzę, że z szosówką sprawa wygląda zupełnie inaczej a chciałbym dobrze wybrać rower żeby nie zrazić się na samym początku.

trochę o mnie:

wzrost 191 (bez butów)

masa ok 90 kg

Korzystając z Fit Calculator uzyskałem takie wyniki (mam nadzieję że dobrze wszystko zmierzyłem bo nie miałem nikogo do pomocy):

94036986.jpg

Bardzo chciałbym zmieścić się w budżecie 3500zł zakładając kupno nowego roweru i niezbędnych akcesoriów typu pedały + buty

Rowery które mnie zainteresowały to:

Merida - http://www.rowerymerida.p...wer-merida.html

598f.jpg

Cena w linku przekracza budżet ale prawdopodobnie będę ją w stanie kupić taniej dlatego biorę ją poważnie pod uwagę ponieważ prawdopodobnie zmieściłbym się ze wszystkimi potrzebnymi akcesoriami.

Jeśli chodzi o rozmiar Meridy to zgodnie z tabelką na stronie powinienem chyba wybrać największą - 59cm ?

Ghost Race 4900 - dokładnie taki jak w linku a więc model z poprzednich lat (2011 jak się nie mylę): http://www.katalogrowerow...22636-race-4900

productdetailsrgb.jpg

a tutaj można odczytać geometrię na podstawie nowszej wersji: http://www.ghost-bikes.co...tail/race-4900/

Ghost jest na pełnej Tiagrze oraz moim laickim zdaniem na lepszych kołach a mogę go kupić za 3400zł bo to wyprzedaż i został ostatni model - jedyna wątpliwość to rozmiar - największy 62 który katalogowo podobno jest przeznaczony dla ludzi o wzroście 190-195 a więc niby jestem w przedziale, ale chciałbym to skonsultować bo można powiedzieć, że jestem blisko granicy pomiędzy rozmiarami chyba że należy założyć, że z butami i blokami przybędzie mi jeszcze kilka cm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem od szosy ale jeśli chodzi o marki to zdecydowanie Ghost w tym przypadku.

Tyle że mam wątpliwości co do rozmiaru. Sprzedaję Ghosta i powiem Ci szczerze że nigdy jeszcze rozmiaru 62 nie sprzedałem.

A rowerki kupowały osoby które naprawdę mają pojęcie w tym temacie.

Osoby Twojego wzrostu z reguły wybierają rozmiar 58 lub 60.

62 to odpowiednik rozmiaru 24". Uważam że to za dużo.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też własnie myślę że Ghost jest za duży conajmniej o rozmiar. Przypuszczam że dlatego własnie ma dobrą cenę i nie sprzedał się od dłuzszego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć. Przerabiał już ktoś taki pomysł: MTB 29er z dwoma kompletami kół? drugie oczywiście waskie na szosę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć. Przerabiał już ktoś taki pomysł: MTB 29er z dwoma kompletami kół? drugie oczywiście waskie na szosę.

nie ma z tym zadnego problemu ;)

ale osobiscie preferuje drugi rower ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.