Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TIK TAK

Nowości EPOSa na 2009 rok.

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżony 5-cio minutowy repetier ref. 3373. Limit 200 sztuk.. Średnica 42,5 mm.

588c90025b39f7fd.jpg

Model 3400 GMT limit 999.

Model posiada oddzielny datownik dla drugiej strefy czasowej. Koperta owalna 40x47 mm.

76c0b6cd8ae4e07f.jpg

c39491885b292088.jpg

Wkrótce cd.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają bombowo, ale z chęcią zobaczył bym "real foto".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne czekam na cd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odświeżony 5-cio minutowy repetier ref. 3373. Limit 200 sztuk.. Średnica 42,5 mm.

Model 3400 GMT limit 999.

Model posiada oddzielny datownik dla drugiej strefy czasowej. Koperta owalna 40x47 mm.

Wkrótce cd.

Ciekawe !

5-cio minutowy repetier skojarzył mi sie od razu z Edoxem repetierem - mają coś wspólnego ?

post-7884-0-93828200-1331126535.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno coś mają poza werkiem, ale tego się nie dowiemy. Spróbuję coś wyciągnąć w Bazylei to poinformuję.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy "rzut oka" koło werku w kształcie gwiazdy nasuwa skojarzenia podobieństwa, choć elementów podobnych jest więcej, chętnie się coś więcej dowiem na ten temat, będę czekał na info.

Czy w kolekcji Sophistiquee też będą nowe modele?

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic więcej jeszcze nie wiem. :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jedynie spekulować dlaczego design tarczy obydwu jest podobny... na pewno ETA 2892A2

z modułem repetiera Dubois-Depraz jest mechanizmem na który trzeba się zapisywać i zamawia się go

w określonej ilości sztuk z dedykowanym wykończeniem. Zapewne z oszczędności pewne marki podpisały

umowę na dostawę werków i stosują je z określonymi typami tarcz i stąd podobieństwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to z EPOSEM..moim zdaniem slabo.....

O ile repetier ujdzie, o tyle drugi model bardzo nieudolnie kopiuje styl A.Lange i GLashutte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model GMT poza koronką :) średnio mi się podoba, ale kopiowania "szkoły" Glashutte nie widzę i raczej Epos w tym kierunku nie zmierza i zmierzał nie będzie.

Zastanawia mnie natomiast fakt jak będzie układał się na ręce ten owal 40x47 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Model GMT poza koronką :) średnio mi się podoba, ale kopiowania "szkoły" Glashutte nie widzę i raczej Epos w tym kierunku (kopiowania designu) nie zmierza i zmierzał nie będzie.

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie Paweł, ja tu widzę wpływ "szkoły AP". Połączenie koperty z inii Millenary i owale boczne koperty z Jules Audemars.

23246.jpgmillenary_pianoforte.jpg

Zastanawia mnie natomiast fakt jak będzie układał się na ręce ten owal 40x47 mm.

Jak Millenary... :)

Można jedynie spekulować dlaczego design tarczy obydwu jest podobny... na pewno ETA 2892A2

z modułem repetiera Dubois-Depraz jest mechanizmem na który trzeba się zapisywać i zamawia się go

w określonej ilości sztuk z dedykowanym wykończeniem. Zapewne z oszczędności pewne marki podpisały

umowę na dostawę werków i stosują je z określonymi typami tarcz i stąd podobieństwo...

Co do modelu z repetycją. Edox ten mechanizm (Eta 2892 + Dubois Depraz DK87) wykorzystuje już od kilku ładnych lat (jeśli mnie pamięć nie myli to od roku 2001~2003), i rozwijał linię zarówno Les Bemonds jak i Classe Royale.

Delikatnie mówiąc Epos zapożycza wygląd zegarków różnych marek... :D

Cóż każdy widzi to co chce :)

Whatever...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do modelu z repetycją. Edox ten mechanizm (Eta 2892 + Dubois Depraz DK87) wykorzystuje już od kilku ładnych lat (jeśli mnie pamięć nie myli to od roku 2001~2003), i rozwijał linię zarówno Les Bemonds jak i Classe Royale.

To tak jak Epos i wiele innych marek.

Chodzi o zbieżność tarcz nowego repetiera Eposa i nowego repetiera Edoxa. Tu nie może być mowy o kopiowaniu z powodu podobnego okresu premier.

Zgodzę się z Tobą Wiktor , że model GMT "czerpie" z AP. Tylko, że w tej branży to dość powszechne. Inaczej byłby tylko jeden tourbillon, tylko jeden wieczny kalendarz, tylko jeden jumping hour tylko jedna marka miała koperty tonnau, czarne pvd, czy ceramiczne pierścienie, otwarte datowniki, śrubu na bezelu etc. Dziś nawet Seiko "czerpie" z mało znanego Angulara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3380 w nowym wydaniu:

3380_5_small.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3380 w nowym wydaniu:

w kategorii "prosty, srebrna tarcza, data, do garnituru" będzie miał w swym przedziale cenowym (zapewne, choć ceny nie znam, ale mniej więcej) konkurencję niemałą - choćby Longines Presence, Oris Artelier Date. Przyłączam się do pytania, czy coś z serii Sophistiquee? albo manuale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tak jak Epos i wiele innych marek.

Chodzi o zbieżność tarcz nowego repetiera Eposa i nowego repetiera Edoxa. Tu nie może być mowy o kopiowaniu z powodu podobnego okresu premier.

Dorabianiem ideologii fałszując fakty nic nie wskórasz... Kiedy Edox zaczął korzystać z repetycji 5 minutowej Epos jeszcze nie śnił o tym.

Sprawa druga, to jednak jest ordynarna kopia tarczy Edoxa. Model wklejony przez TeJota pochodzi z roku 2007.

Zgodzę się z Tobą Wiktor , że model GMT "czerpie" z AP. Tylko, że w tej branży to dość powszechne. Inaczej byłby tylko jeden tourbillon, tylko jeden wieczny kalendarz, tylko jeden jumping hour tylko jedna marka miała koperty tonnau, czarne pvd, czy ceramiczne pierścienie, otwarte datowniki, śrubu na bezelu etc. Dziś nawet Seiko "czerpie" z mało znanego Angulara.

Widzę, że bardzo chcesz "wybielić" Eposa z ich poczynań. W tym wypadku jednak nie jest to "czerpanie" a bezczelne kopiowanie designu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiktor nie mam zamiaru z Tobą polemizować. \nie wiem skąd u ciebie ten awanturniczy ton. Byłbym jednak na Twoim miejscu ostrożny z tak daleko idącą genezą powstania tarczy w Eposie. Rozzumiem, że może cię to boleć bo sprzedajesz edoxy tak jak zabolało cię , gdy napisalem , ze ceny B&M w żaden sposób nie oddają ani pozycji ani jakosci tych zegarków. Mam prowo jednak do własnych osądów. Wracajac do tematu to z tego co wiem Edox sam własnych tarczy nie projektuje. Poczekam na informacje jakie otrzymam i jesli Epos zerżnął tarczę z Edoxa, ZWRÓCĘ CI HONOR. To, że Edox zadebiutował w 2007 roku wiele nie zmienia. Nowy repetier Eposa planowany był już gdy wiazałem się z ta marką. Brakowało tylko werków. Więc z tą Twoją "ordynarnoscia" się wstrzymaj. Nie sądze aby Epos zzynał akurat z Edoxa.....z całym szacunkiem dla marki.

I proszę nie używaj argumentów , ze Edox stosował cudzy werk zanim epos o nim nie śnił nawet. To dziecinada. Piszesz tak jakby to był in house. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, panowie :)

Po pierwsze - tarcze repetierów są po prostu prawie identyczne. Nie może być mowy o przypadku, ale też niekoniecznie oznacza "zrzynanie". Może po prostu wspólny projekt? Widać też, że kształt koperty zupełnie zmienia zegarek, więc nie jest to 100% zrzynka.

Z drugiej strony - czepianie się podobieństwa do AP z powodu owalnej tarczy to przegięcie w drugą stronę.

Apeluję o obiektywizm i unikanie argumentów, co kto sprzedaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, nie sprzedaję edoxów... :) i nic mnie nie boli :)

.. z tego co wiem Edox sam własnych tarczy nie projektuje.

To jest sprawdzona informacja, udzielona Ci przez Eposa?? :D:)

Po pierwsze - tarcze repetierów są po prostu prawie identyczne. Nie może być mowy o przypadku, ale też niekoniecznie oznacza "zrzynanie". Może po prostu wspólny projekt?

Nie jest to żaden wspólny projekt, o ile dobrze zostałem poinformowany przez przedstawicieli marki.

Z drugiej strony - czepianie się podobieństwa do AP z powodu owalnej tarczy to przegięcie w drugą stronę.

Beef, jeśli zabierasz głos w dyskusji, proszę Cię zapoznaj się z meritum sprawy. Gdzie jest mowa o tarczy GMT? Tu chodzi o kopertę... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Beef, jeśli zabierasz głos w dyskusji, proszę Cię zapoznaj się z meritum sprawy. Gdzie jest mowa o tarczy GMT? Tu chodzi o kopertę

Chodziło mi oczywiście o kopertę, moja pomyłka. Poza tym - jeśli koperta jest owalna, to tarcza też. Odnotowuję wysoki współczynnik czepliwości dosłówkowej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chodziło mi oczywiście o kopertę, moja pomyłka. Poza tym - jeśli koperta jest owalna, to tarcza też. Odnotowuję wysoki współczynnik czepliwości dosłówkowej :)

:):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest to żaden wspólny projekt, o ile dobrze zostałem poinformowany przez przedstawicieli marki.

Nie napisałem że wspólny. ... raczej kupiony u kogoś kto zrobił kilka projektów pod werk. Wspólny na pewno nie. Po bliższym przyjrzeniu się tarcze są bardzo różne, ale w podobnym stylu. W Eposie jest jej dużo mniej. Podobne są napisy i wiadomo , werk ten sam.

Czy to ci sami przedstawiciele, którzy poinformowali Cię że ten edox trafił do sprzedaży w 2007 roku.

...

Pozwoliłem sobie zaczerpnąć wiecej informacji. Więc tenże Edox trafił na rynek jesienią zeszłego roku, (to wyklucza "ordynarne zerżniecie). Mało tego trafił jesienią z trochę inną tarczą i jeszcze w grudniu model z powyższego zdjęcia nie był dostępny (nie potwierdzono mi, czy już dziś jest dostępny.)!!! Informacje ma dosć szczegółowe. Wiem nawet ile trafiło do Polski, do których salonów i ile sie sprzedało. Żródło... Twój pracodawca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wina, pomyliłem daty wprowadzenia do kolekcji Spirit of Norway z wprowadzeniem repetytora Classe Royal.

Paweł, jeśli chodzi o zasobność i prawidłowość informacji i wiedzy ludzi z dz. zegarków u mojego pracodawcy, jestem więcej niż ostrożny...

Classe Royal został pokazany na targach w Basel w 2008 roku. Nie muszę Ci chyba tłumaczyć ile wcześniej musiano "począć" projekt przez targami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie muszę Ci chyba tłumaczyć ile wcześniej musiano "począć" projekt przez targami?

Dlatego moje przekonanie, że Epos nie zdążyłby na ten rok z tym modelem gdyby go zerżnął. Ja obstawiam, że projekt i edoxa i eposa pochodzi z jednego okresu i jednego pióra. Sprawdzę to naturalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Trzeba przyznać, że ciekawie prezentują się nowości Eposa. O ile mnie wzrok nie zawodzi, to model GMT został wyposażony w dwa mikrorotory. Czy mógłbyś TikTak przedstawić jakieś szczegółowe informacje na temat konstrukcji mechanizmu albo chociaż zapodać fotkę ?. W sumie to dobrze, że są takie firmy jak Edox czy Epos, bo dzięki nim niektórzy klienci będą mogli pozwolić sobie na zakup zegarka z tourbillonem albo repetycją. Co z tego, że tourbillon z Progress Watch, a repetycja pięciominutowa. Dzięki temu, że cena jest niższa to i marzenia stają się realniejsze. W końcu żeby jeździć szybko nie trzeba od razu kupować Pagani Zonda czy Lamborghini :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz cieszę się , że ci sie podobają. Twoja opinia jako konesera jest dla mnie bardzo ważna :). Niestety muszę Cię zawieść. Model z GMT nie posiada dwóch microrotorów lecz 2 niezależne małe werki ETA 2671 wiec konstrukcyjnie żadna nowość. Może w przyszłości....

Z drugą cześcią wypowiedzi masz rację. Ceny 5-cio minutowych repetierów są przynajmniej 15-20 razy niższe niż minutowe znamienitych marek, co stanowi dla miłośników tej komplikacji urealnienie i chociaż namiastkę marzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.