Sol 7154 #4051 Napisano 26 Kwietnia 2018 Chyba nie bardzo zrozumiałeś. Te "szkody górnicze" to ręcznie nakładana luma, a nie maszynowa produkcja. Podobnie ma Seiko Marinemaster 300M. Ale, że co? Że jest to zaletą, czy jak? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetrov 163 #4052 Napisano 26 Kwietnia 2018 To dodatkowy smaczek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #4053 Napisano 26 Kwietnia 2018 Ale, że co? Że jest to zaletą, czy jak? pofałdowania są metaforą niedoskonałości człowieka, uosobieniem ludzkich cierpień i ułomności - spoglądasz i przeżywasz katharsis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #4054 Napisano 26 Kwietnia 2018 pofałdowania są metaforą niedoskonałości człowieka, uosobieniem ludzkich cierpień i ułomności - spoglądasz i przeżywasz katharsisW sensie, że nawet wyrób mechaniki precyzyjnej może być niedoskonały? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #4055 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) W sensie, że nawet wyrób mechaniki precyzyjnej może być niedoskonały? ale to dobre jest, jak następnym razem w chińskim seiko będę miał przesunięty chapter ring, czy krzywo nałożone indeksy, to pomyślę że to taki ficzer, bo te maszyny co to spierniczyły przecież człowiek nastawiał Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez denver47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #4056 Napisano 26 Kwietnia 2018 Orient Saturation Diver jest topowym nurkiem tej marki. Często zestawia się go właśnie z Marinemasterem 300M. Cenowo, przynajmniej na metce, jest podobnie, choć w rzeczywistości to MM jest droższy.Co zaś tyczy się ręcznej roboty to im więcej wkładu człowieka w produkcję zegarka, tym lepiej. W przypadku najbardziej cenionych manufaktur, liczba zdobień i ogrom detali wykonanych własnoręcznie przez zegarmistrza sprawiają, że nigdy nie ma dwóch takich samych zegarków. Mało tego, pracownicy są w stanie rozpoznać, który zegarek został złożony przez konkretnego fachowca. Rozumiem, że niektórzy są przyzwyczajeni do maszynowej, seryjnej produkcji, w której tysiące sztuk wygląda identycznie, 1:1, ale nie o to tu chodzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1897 #4057 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Rozumiem, że niektórzy są przyzwyczajeni do maszynowej, seryjnej produkcji, w której tysiące sztuk wygląda identycznie, 1:1, ale nie o to tu chodzi. Czyli jednak SKX górą. Normalnie jak płatki śniegu. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez brz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #4058 Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie chodzi mi o powtarzalność, ale w tym wypadku ta ręczna robota budzi we mnie odczucia niedoróbki.Co do porównania z MM300, to Citizen GTS też jest z nim porównywany.I zjada go w pół sekundy 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #4059 Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Orient Saturation Diver jest topowym nurkiem tej marki. Często zestawia się go właśnie z Marinemasterem 300M. Cenowo, przynajmniej na metce, jest podobnie, choć w rzeczywistości to MM jest droższy.Co zaś tyczy się ręcznej roboty to im więcej wkładu człowieka w produkcję zegarka, tym lepiej. W przypadku najbardziej cenionych manufaktur, liczba zdobień i ogrom detali wykonanych własnoręcznie przez zegarmistrza sprawiają, że nigdy nie ma dwóch takich samych zegarków. Mało tego, pracownicy są w stanie rozpoznać, który zegarek został złożony przez konkretnego fachowca. Rozumiem, że niektórzy są przyzwyczajeni do maszynowej, seryjnej produkcji, w której tysiące sztuk wygląda identycznie, 1:1, ale nie o to tu chodzi. Szanuję, ja bym chyba wolał jakby nagrali film jak Ci ludzie to nakładają w ramach akcji marketingowe dla zapaleńców, a dali to równo nałożone. Ale już się nie czepiam, bo to widać z soczewką w oku Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez denver47 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #4060 Napisano 26 Kwietnia 2018 Zawsze mi się wydawało, że ręczna robota w zegarmistrzostwie jest synonimem większej precyzji, ale widać byłem w błędzie 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkamil 511 #4061 Napisano 26 Kwietnia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #4062 Napisano 27 Kwietnia 2018 Nie chodzi mi o powtarzalność, ale w tym wypadku ta ręczna robota budzi we mnie odczucia niedoróbki.Co do porównania z MM300, to Citizen GTS też jest z nim porównywany.I zjada go w pół sekundy Koperty Grand Seiko robi się ręcznie. Aby zostać dopuszczonym do zegarka należy pobierać nauki u mistrza przez 5 lat. Potem zdobywa się akces, ale i tak musi upłynąć kolejne kilka lat by zostać samodzielnym specjalistą. I co, chcesz powiedzieć, że gdybyś wziął 10 sztuk danego modelu i znalazł jakieś różnice pod lupą, uznałbyś je za niedoróbkę? Dla mnie to brak zrozumienia istoty sprawy. Zamiast nieskazitelnie nałożonej lumy wolę czasomierz, który widział człowieka w procesie produkcyjnym. Ode mnie to tyle w tej kwestii. Pozostaje sprawa Citizena Signature i MM300. Ten pierwszy to naprawdę fajny zegarek. Jednak pod względem wykonania i budowy koperty, pracy bezela (chodzi, jak zabawka), plastikowych wskazówek, to kto kogo zjada, nie jest takie oczywiste. Kropka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #4063 Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) OT. Panowie, a widzieliście taki dokument - Jiro śni o sushi? Tam gość przez 5 lat robił tylko omlety, które później wyrzucał, kiedy Jiro powiedział mu po 5 latach że ten jest w porządku - popłakał się z radości jednym słowem - Japończycy Orient saturation mój faworyt w wielu kategoriach A dokument naprawdę świetny! Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez dopeman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2530 #4064 Napisano 27 Kwietnia 2018 ..aby zostać dopuszczonym do zegarka należy pobierać nauki u mistrza przez 5 lat. Potem zdobywa się akces... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1897 #4065 Napisano 27 Kwietnia 2018 WAX ON – WAX OFF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #4066 Napisano 27 Kwietnia 2018 Koperty Grand Seiko robi się ręcznie. Aby zostać dopuszczonym do zegarka należy pobierać nauki u mistrza przez 5 lat. Potem zdobywa się akces, ale i tak musi upłynąć kolejne kilka lat by zostać samodzielnym specjalistą. I co, chcesz powiedzieć, że gdybyś wziął 10 sztuk danego modelu i znalazł jakieś różnice pod lupą, uznałbyś je za niedoróbkę? Dla mnie to brak zrozumienia istoty sprawy. Zamiast nieskazitelnie nałożonej lumy wolę czasomierz, który widział człowieka w procesie produkcyjnym. Ode mnie to tyle w tej kwestii. Przecież napisałem, że nie chodzi o powtarzalność, czyli identyczność poszczególnych egzemplarzy, ale o to by wyglądało to precyzyjnie i estetycznie Sorry, ale ta luma według mnie nie jest precyzyjnie nałożona i dla mnie nie jest też estetyczna, niezależnie od tego czy nakładał ją człowiek, pies, czy automat.Rozumiem, że Cię to cieszy, ale zrozum, że mnie by to nie cieszyło 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26778 #4067 Napisano 27 Kwietnia 2018 Przyszedl nowy pasek do m-forca, i na lato diverek jest juz przygotowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #4068 Napisano 27 Kwietnia 2018 Za dużo cukru w cukrze! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26778 #4069 Napisano 27 Kwietnia 2018 Przy naturalnym świetle nie bedzie juz tak "krzyczał" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23167 #4070 Napisano 27 Kwietnia 2018 ...Co do porównania z MM300, to Citizen GTS też jest z nim porównywany.I zjada go w pół sekundy Słońce, teraz odleciałeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #4071 Napisano 27 Kwietnia 2018 MM nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia.Serio, serio lepiej odbieram GTS-a 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiTT 48 #4072 Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) wziąłem go na próbę i miałem zaraz puścić dalej... chyba na chwilę go jednak zostawię po 24h robi +2sekpo 30h +1 Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez PiTT 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4073 Napisano 27 Kwietnia 2018 Za dużo cukru w cukrze!Jak szaleć, to szaleć, ja bym w tą stronę poszedł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dopeman 179 #4074 Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak szaleć, to szaleć, ja bym w tą stronę poszedł Zdecydowanie lepiej Edytowane 1 Maja 2018 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26778 #4075 Napisano 28 Kwietnia 2018 Jak ktos lubi żółty, to prosze bardzo....Ja wole pAraMaŃcZe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach