Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

anduril

Adriatica 1096 mini-review

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp:

Prezentuję niniejszym mój pierwszy świadomie nabyty czasomierz.

Nie ukrywam, że gdyby nie ograniczone fundusze, skończyłoby się na Stowie Flieger, ale póki co nie jestem gotowy na wydanie takiej kwoty na zegarek.

Mechanicznego zegarka zacząłem szukać uzyskując pretekst w postaci rozbitego szkiełka mojego Casio Lineage.

Pierwszy kandydat - polecany Seiko 5 - odpadł po teście nadgarstkowym... mimo nieco chuderlawych kończyn marzyło mi się coś większego :)

Z Orientów nic mnie nie urzekło; diver Seiko - OK, ale nie jako pierwszy zegarek.

Adriatica 1096 kupiła mnie przede wszystkim "lotniczym" kształtem wskazówek, przy znacznie większym "garnitur-factor" niż jakikolwiek pilot.

Drugą finalistką była Adriatica 8102, która przy swoich rewelacyjnych parametrach i tej samej cenie wydawała się lepszym zakupem... (nie)stety mój zmysł estetyczny (jaki by nie był) nie dał się przekonać takimi drobiazgami jak 100m WR i szafirowe szkło - stanęło więc na 1096.

Po decyzji w sprawie koloru tarczy zbliżonej do rzutu monetą (w sieci nie ma zbyt wielu zdjęć tego modelu), zamówiłem u p. Mirosława (w świetnej cenie, BTW :)) czarną 1096.

Już następnego dnia rozpakowywałem paczkę, zawierającą zegarek relaksujący się na miękkiej poduszce, na pasku z motylkiem grawerowanym stylizowanym "A".

Oprócz tego znalazłem też w środku torebkę prezentową oraz smycz z nadrukiem Adriatiki.

Pierwsze wrażenie - zdjęcia kłamią! I to zdecydowanie in minus :)

Drugie wrażenie - ten zegarek cyka! To mój pierwszy mechanik, więc napawam się tym odgłosem do teraz...

Po miesiącu użytkowania mogę stwierdzić co następuje:

+

ładniejsza niż na zdjęciach, 8102 mogłem obejrzeć na żywo i różnica nie była powalająca, tu jest dużo większa

piękne giloszowanie całej tarczy

pasek i motylek dobrej jakości

popularna szerokość paska - 22mm

świeci bardzo ładnie, po normalnym użytkowaniu w ciągu dnia, o 4-5 rano można spokojnie odczytać godzinę

chodzi bardzo regularnie...

-

... robiąc +40s/dobę

na dziurce nr 2 za ciasno, na nr 3 za luźno... już rozpocząłem dietę majonezowo-smalcową :)

bardzo "zwyczajna" koronka, w 8102 jest ładniejsza

świecą tylko wskazówki, w środku nocy odróżnienie 1:37 od 2:42 może sprawić problem :)

głośny wahnik (chociaż może to normalne, nie mam porównania)

mechanizm, w którym nie bardzo jest co oglądać

Podsumowanie:

Nowy (gwarancja 24 miesiące) zegarek "Swiss made" z niezawodnym mechanizmem (choć opinie na temat jego pochodzenia są różne, to nikt nie neguje jego solidności), bardzo elegancki, legalnie nabyty za wyraźnie poniżej 500 złotych to według mnie niezła okazja.

Większość wymienionych przeze mnie minusów to drobiazgi.

Prędkość godną Kubicy zamierzam zredukować poprzez regulację po paru miesiącach docierania, a co do rozstawu dziurek, ciężko obarczać tym zegarek :)

Mechanizm którym można się zachwycać niestety kosztuje troszkę więcej...

Będę próbował odpowiedzieć na pytania, jeśli jakieś będą, tudzież zmiażdżyć słownie wszelkich flejmujących oponentów :P

Zdjęcia:

Z góry przepraszam za nieumiejętną obróbkę, ale ostatnio zmieniłem soft do obróbki RAWów. Przy okazji pozdrawiam Pentax@PL :)

Sprzęt: Pentax K100D + krótki kit, zbliżenia K100D + Yashica ML 50/1,7 trzymany (sic!) tyłem do przodu :)

post-25008-0-61020600-1331130713.jpg

Pozostałe:

Małe foty, mały ciężar (8x 50kB).

Większe foty, większy ciężar (8x 2MB).

Adriatica 1096 | Casio Lin-169-7AV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna!

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rajh

Ładny,ale ja chyba kupię 8102.Przyjemnego noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 1096 wróciła od zegarmistrza i po regulacji w 3 dni zrobiła -20sek ... średnia wychodzi ok 7 sek na dobę ... powiem skromnie, że jestem usatysfakcjonowany. Ciekawe tylko jak długo się to utrzyma? ;)

Świetny zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano fajny, fajny - daj go potem do regulacji i bedzie malina...

No i miło widzieć następnego dieharda z P@PL :-)

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Claro to obecnie coraz popularniejszy mechanizm, ostatnio nawet zaczął byc montowany w worldmasterze. Ciekawe jaki będzie punktualny powiedzmy, po 2 -3 latach użytkowania. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek rzeczywiście na żywo jest jeszcze ładniejszy, robi wrażenie dokładnie wykonanego. Nie miałem go na ręce ale uważam ,że to dobra pozycja w tej kategorii cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek rzeczywiście na żywo jest jeszcze ładniejszy, robi wrażenie dokładnie wykonanego. Nie miałem go na ręce ale uważam ,że to dobra pozycja w tej kategorii cenowej.

ma podobne wskazówki do mojej Adriatiki - chronografu z v7750 :rolleyes:

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mechanizmu, to jest bardzo ciekawa dyskusja na Watchuseek, akurat na przykładzie zegarka Zodiac:

http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=299353

Okazuje się, co pośrednio przyznał przedstawiciel Zodiaka, że Claro 888 to po prostu Seagull ST-16, trochę przyozdobiony przez Szwajcara, żeby można było na nim napisać "Swiss Made" :rolleyes:

Przy czym w moich oczach w żaden sposób to nie deprecjonuje mojego zegarka, ST-16 jest świetnym chińskim mechanizmem (czy na tym forum to nie oksymoron? B)).

Co do wskazówek, to dla nich przede wszystkim kupiłem ten zegarek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, chińska jakość gwarancją szwajcarskiej precyzji, czyż nie? Świat chyba stanął na głowie. Owszem, Seagull robi mechanizmy przyzwoitej jakości, pewnie nawet trwalsze od rosyjskich, ale jeśli to prawda, że Claro powstale w Chinach, to napis Swiss Made, nawet jesli jest legalny, to jest po prostu nie fair. Owszem, może i zegarki są montowane w Szwajcarii, ale chyba jasne jest że w świadomości ludzi "szwajcarski mechanizm" znaczy trochę co innego niż składany w Europie chiński ograniczacz kosztów...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasuwa się pytanie, ile mechanizmów poza Claro tak powstaje...

Obstawiamy, kiedy i u którego producenta najpierw zobaczymy na tarczy "China made"? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mechanizmu, to jest bardzo ciekawa dyskusja na Watchuseek, akurat na przykładzie zegarka Zodiac:

http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=299353

Okazuje się, co pośrednio przyznał przedstawiciel Zodiaka, że Claro 888 to po prostu Seagull ST-16, trochę przyozdobiony przez Szwajcara, żeby można było na nim napisać "Swiss Made" ;)

Przy czym w moich oczach w żaden sposób to nie deprecjonuje mojego zegarka, ST-16 jest świetnym chińskim mechanizmem (czy na tym forum to nie oksymoron? :lol:).

Co do wskazówek, to dla nich przede wszystkim kupiłem ten zegarek :lol:

Kolego, doczytaj sobie dokładnie, a potem się wypowiadaj. Tutaj podaję Ci cytat ze szwajcarskiej strony producenta - myślę, że skoro jesteś taki mądry, to bez trudu sobie przetłumaczysz:

Starting with raw parts, CLARO Watch SA completely re-works, cleans, measures, sets and tests each part before adding our 100% Swiss-made content. The full assembly is completed, tested and calibrated in CLARO?s wholly-owned factory in Bellinzona, Switzerland. We control each phase of the process, ensuring the delivery of a higher quality product.

Our CL-888 is currently being used by twenty different Swiss and international brands. In 2008, over 100,000 pieces were produced and sold. The movement is 100% Swiss made under the terms of Swiss Federal Law.

Zanim się coś napisze, należy najpierw pomyśleć i poszukać prawdziwych i dokładnych informacji.

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge uwiezyc ze ktos ma zegarek ktory przyspiesza 40 lub 20 sekund czy nawet 7 na dobe, tzn moge ale nie taki ktory kosztowal 500 zl czy podobnie. Nawet za 300zl to byla by przesada. (3sec na tydzien max). Na dokladnosc przy kupnie zegarka patrzy sie na pierwszym miejscu. Moj czasomierz ze wskazowka w ciagu roku mial maksymalnie do plus 40 sekund. Opisuje go w danym temacie na

poscie numer #13 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38932-casio-eqw-m1000db/

Nie wiem jakie w miescie macie sklepy ale u mnie wyrozniaja sie na 3 dzialy.

1 to Jubiler gdzie za zegarki placi sie setki lub nawet i tysiace euro , sa najlepsze.

2 to sklepy z zegarkami markowymi, gdzie ceny sa od kilkudziesiat euro do ponad mniejwiecej 600euro (zegarki bardzo dokladne)

3 to wystawione zegarki w najrozniejszych sklepach typu market (tak zwane zegarki przy okazji) gdzie marka jest mniej znana, zegarki bardzo tanie po (8euro lub maxymalnie 14?) i nawet te zegarki daja max plus 7sec na miesiac. Choc sa bardzo ladne, nawet ladniejsze niz niektore tanie casio (wszystkie na wskazowke oczywiscie) to dla tego nikt ich nie chce, bo wiele osob spotyka sie z tym samym modelem wstydzac sie tego. Mechanizm tez maja wytrzymaly. Pozdrawiam

G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge uwiezyc ze ktos ma zegarek ktory przyspiesza 40 lub 20 sekund czy nawet 7 na dobe, tzn moge ale nie taki ktory kosztowal 500 zl czy podobnie. Nawet za 300zl to byla by przesada. (3sec na tydzien max). Na dokladnosc przy kupnie zegarka patrzy sie na pierwszym miejscu. Moj czasomierz ze wskazowka w ciagu roku mial maksymalnie do plus 40 sekund. Opisuje go w danym temacie na

poscie numer #13 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38932-casio-eqw-m1000db/

Nie wiem jakie w miescie macie sklepy ale u mnie wyrozniaja sie na 3 dzialy.

1 to Jubiler gdzie za zegarki placi sie setki lub nawet i tysiace euro , sa najlepsze.

2 to sklepy z zegarkami markowymi, gdzie ceny sa od kilkudziesiat euro do ponad mniejwiecej 600euro (zegarki bardzo dokladne)

3 to wystawione zegarki w najrozniejszych sklepach typu market (tak zwane zegarki przy okazji) gdzie marka jest mniej znana, zegarki bardzo tanie po (8euro lub maxymalnie 14?) i nawet te zegarki daja max plus 7sec na miesiac. Choc sa bardzo ladne, nawet ladniejsze niz niektore tanie casio (wszystkie na wskazowke oczywiscie) to dla tego nikt ich nie chce, bo wiele osob spotyka sie z tym samym modelem wstydzac sie tego. Mechanizm tez maja wytrzymaly. Pozdrawiam

Zauważ,że Adriatica jest zegarkiem mechanicznym,a co za tym idzie (choć to nie reguła)dokładność osiągana przez ten rodzaj mechanizmu będzie niższa od zegarka z mechanizmem kwarcowym.

Odchyłki rzędu +/- 10 sekund na dobę to coś naturalnego w zegarkach mechanicznych.W przypadku zegarka z certyfikatem chronometru odchyłki te powinny być niższe (dokładnie nie sprecyzuję,ale coś mi świta że koło 5-7 sek/24h).

Nie każdy też,a zapewne większość kolegów z tego i innych forów zegarkowych,kieruje się przy zakupie zegarka jego dokładnością.W moim przypadku to cecha dalekorzędna ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, doczytaj sobie dokładnie, a potem się wypowiadaj.

[...] skoro jesteś taki mądry [...]

Po co ten sarkazm i osobiste wycieczki? Chętnie podyskutuję, ale na temat konkretów, jeśli pozwolisz.

Czytałeś wątek, który zalinkowałem, a gdzie zacytowana jest oficjalna wypowiedź Zodiaka na temat prefabrykowania w Chinach?

Powtórzę: http://forums.watchuseek.com/showthread.php?t=299353

Starting with raw parts, CLARO Watch SA completely re-works, cleans, measures, sets and tests each part before adding our 100% Swiss-made content. The full assembly is completed, tested and calibrated in CLARO?s wholly-owned factory in Bellinzona, Switzerland. We control each phase of the process, ensuring the delivery of a higher quality product.

Our CL-888 is currently being used by twenty different Swiss and international brands. In 2008, over 100,000 pieces were produced and sold. The movement is 100% Swiss made under the terms of Swiss Federal Law.

Nawet zakładając, że to powyżej to szczera prawda (a wątpię, bo to przecież marketingowa "laurka"), to nie widzę rażących niezgodności z tym co napisałem. "100% Swiss made" oznacza tylko (albo aż), że części szwajcarskie to przynajmniej 50% wartości wszystkich części - nie wliczając robocizny ("re-works, cleans, measures, sets and tests")! Strzelam, że wystarczy zmienić np. wahnik czy balans na szwajcarskie (o których zresztą pisze przedstawiciel Zodiaka), żeby ich koszt przekroczył cenę mechanizmu w zakupie => Swiss made.

Jako bonus - polecam - fotograficzne porównanie części składowych ST-16 i Claro:

http://forums.watchuseek.com/showthread.php?p=2304866

Zanim się coś napisze, należy najpierw pomyśleć i poszukać prawdziwych i dokładnych informacji.

Pozdrawiam:)

Nigdy nie piszę bez pomyślenia.

Za to zarzut bezmyślności raczej wymaga celniejszych argumentów, niż cytat, który mi w zasadzie nie przeczy.

Również pozdrawiam.

EDIT: W innym Twoim poście przeczytałem informację o tym, że potrzebne jest 80% szwajcarskich części. Mogę prosić o źródło? Będę zdziwiony, jeśli tu od dwóch lat "zapominają" zmienić... http://www.fhs.ch/en/swissm.php

Choć naprawdę dobry chiński werk to koszt (pewnie zawyżam) 10-15$, skoro zakopertowanego w porządną stal można go kupić za 60$... ergo - 80% też jest do zrobienia :)

--------------------------------------

Nie moge uwiezyc ze ktos ma zegarek ktory przyspiesza 40 lub 20 sekund czy nawet 7 na dobe.

<cut>

Jak napisał... "przedpiśca" :), to nie jest temat pod tytułem "dlaczego kwarc jest lepszy od mechanika".

Przy okazji - ostatnio przypadkowo przechodziłem koło zegarmistrza, więc poprosiłem o regulację, niestety chyba robił to "na oko", bo wciąż zostało kilkanaście sekund na plus.

Taka niedokładność w niczym mi nie przeszkadza, "... ale kiedyś się wezmę", nawet z ciekawości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ten sarkazm i osobiste wycieczki? Chętnie podyskutuję, ale na temat konkretów, jeśli pozwolisz.

Czytałeś wątek, który zalinkowałem, a gdzie zacytowana jest oficjalna wypowiedź Zodiaka na temat prefabrykowania w Chinach?

Nie interesuje mnie chiński mechanizm robiony i sprzedawany w Chinach - chociaż być może jest bliżniaczy w stosunku do Claro. Poza tym o napisie "swiss made" też już czytałem - tyle, że wg najnowszych przepisów to 60% części.

Jeśli chodzi o mój zegarek, to w ciągu tygodnia czasu zrobił +18 sek, a to oznacza, że na dobę robi około +3 sek bez regulacji.

Pozdrawiam serdecznie Kolegę i pozostałych kolegów oraz zachęcam do nabywania mechanicznych zegarków (także Adriatica):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie interesuje mnie chiński mechanizm robiony i sprzedawany w Chinach - chociaż być może jest bliżniaczy w stosunku do Claro.

Ale już chiński mechanizm robiony w Chinach i sprzedawany *do Szwajcarii* powinien Cię interesować, bo to Twoje i moje Claro :)

"Nie interesuje mnie i nie zajrzę" - czyżby psychologiczny mechanizm wyparcia? :)

Jeśli chodzi o mój zegarek, to w ciągu tygodnia czasu zrobił +18 sek, a to oznacza, że na dobę robi około +3 sek bez regulacji.

Pozdrawiam serdecznie Kolegę i pozostałych kolegów oraz zachęcam do nabywania mechanicznych zegarków (także Adriatica):)

+3s/24h to oczywiście świetny wynik (liczę na podobny po regulacji swojej A1096) - przy czym osiągalny też przez ST-16, co potwierdza większość właścicieli (a niedługo pewnie i ja :)).

Poza tym o napisie "swiss made" też już czytałem - tyle, że wg najnowszych przepisów to 60% części.

Pozwolisz, że zacytuję Twoją wypowiedź z innego wątku?

Pragnę poinformaować wszystkich, że Szwajcarzy od 2007 roku zaostrzyli normy dotyczące napisu "swiss made" na zegarku.

Dla zegarków mechanicznych <b>aż 80%</b> musi być wykonane w Szwajcarii, a dla elektronicznych <b>aż 60%</b>.

Więc w końcu 60% (jak piszesz tu), czy 80% (jak piszesz tam)? I wciąż nie podajesz źródła... nie znasz, czy nie chcesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80% dla zegarka mechanicznego i 60% dla elektronicznego to była propozycja federacji, którą zaakceptowali członkowie i miała zostać przedstawiona jako alternatywna propozycja nowego projektu ustawy, jednak jako prawo zostało uznane 60% dotyczące wszystkich sektorów rynku w tym również zegarkowego.

http://www.fhs.ch/en/news/news.php?id=540

http://www.fhs.ch/en/news/news.php?id=556

http://www.fhs.ch/en/news/news.php?id=594

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki, choć nie znalazłem tam informacji, że wprowadzono tę zmianę, a jedynie, że "it will be examined" (informacja ze stycznia 2008).

Tym bardziej wątpię, bo na głównej stronie (http://www.fhs.ch/en/swissm.php) wciąż widnieje informacja o 50 procentach.

W sumie nie jest to tak naprawdę istotne, w kontekście naszej dyskusji różnica między 50 a 60% jest nieistotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście nie przeczytałem dokładnie, no cóż mam nadzieje że jednak tego typu zmiany zostaną wprowadzone, być może w pewnym stopniu pozwolą na rozwianie wątpliwości dotyczących tego czy zegarek jest SWISS MADE czy nie, choć zdaję sobie sprawę z tego, że to również da się obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pagan dzieki za informacje, do tej pory nie wiedzialem nic o automatach. Teraz pytanie do wszystkich, a jak dokladne sa automaty jesli chodzi o drogie i znane modele. Np Seiko Diver czy ktorys z Rolex automat, tez przyspieszaja ?

G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mają dobową odchyłkę, bo to w automatach normalka :blink: przy najwyższej klasy zegarkach automatycznych po właściwej regulacji odchyłka mieści się z reguły w zakresie +-1 sek na dobę ;)

Adriatica robi bardzo ładne zegarki, w dodatku wysokiej jakości i za niską cenę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też niedawno kupilem ten zegarek. A kupilem go tylko dlatego,ze jest ładny. Spelnia moje poczucie estetyki. Sprawa mechanizmu mial znaczenie ale mniejsze. I jestem mile zaskoczony. JAk na zegarek za takie pieniądze sprawuje sie całkiewm nieźle. Owszem też sie spieszyl ,jednak po wyregulowaniu go w Goldtopie,(p. Antoni to Wielki Mistrz Zegarmistrzostwa ! ) spelnia moje wymagania w kwestii dokładnosci. NAdal go nosze i jest caly czas na "dotarciu". Po jakims czasie pojdzie znowu do regulacji. Ale zdecydowanie polecam ten zegareczek. Tym bardziej ze Atlantic też wkłada mechanizmy Claro do swoich modeli; w modelu Seaport np. jest ten mechanizm, tylko ma niebieskie śrubki i bardzie wypolerowany rotor. Ten sam mechanizm a kosztuje trzy razy tyle co ta Adriatica.....

JTW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję! Moje oko też cieszy, tym bardziej, im dłużej ją mam ;)

Tak z ciekawości - daj znać do ilu sekund zeszła Twoja po drugiej regulacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję! Moje oko też cieszy, tym bardziej, im dłużej ją mam :)

Tak z ciekawości - daj znać do ilu sekund zeszła Twoja po drugiej regulacji :)

Cześć

Wiec tak...sam jestem zaskoczony....w tej chwili o. -1 do -2 sek na dobę. Nie ściemniam....

JTW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.