Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomi207

Co oznacza -de Luxe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.zastanawiam się czym rożni sie poljot de luxe i łucz de luxe ,od zwyklego poljota i łucza?

Co właściwie oznacza de Luxe?

Pytam bo jeszcze jestem zielony ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko przetłumaczyć, co znaczy de lux bo to znaczy de lux. Coś luksusowego, super itp. De luxy różnią się od innych poljotów i łuczów tak jak mały fiat od dużego to poprostu są inne modele tych samych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak można rozpoznać czy dany zegarek jest właśnie de lux?tylko po tym ze ladniej wygląda i ma pozłacaną kopertę? czy to raczej jakies konkretne różnice mozliwe do identyfikacji..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poljoty de lux mają napis na tarczy. Wszystkie inne zegarki stylizowane na de lux mają mechanizmy w złotym kolorze, werk 2209, cieniutką kopertę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zaznaczyć, że chodzi o werk 2209 23j produkowany przez zakłady Poljota (1MFZ) w Moskwie i Łucza w Mińsku bo pod tym ozanczeniam produkowano bardzo popularny i dość podobny mechanizm Wostoka na 18 kamieniach oraz mechanizm Rakiety, który uchodzi za pewnego rodzaju rarytas bo dość trudno go spotkać.

Generalnie możesz założyć, że mechanizm w Poljocie/Łuczu de lux powinien wyglądać tak:

post-26957-0-67298100-1331139472.jpg

(ten akurat sygnowany jest na fabrykę z Mińska)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za odpowiedzi.foto moze mi sie przydac do identyfikacji de luxa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w Poljotach de Luxe byl tez mechanizm 29 kamieniowy - automat? Czy calkiem mi sie wszystko pomylilo?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był ;) Odniosłem się do poprzedzajacego postu i jakoś mi się pomineło napomknąć ;). Wersje: z datownikiem (jedna pozycja, tylko data) i bez datownika. Nie dysponuje jednak fotką - mój z datą jest teraz na czyszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden sprzedawca na allegro reklamuje poljota de lux.ale mam w tym momencie dylemat,bo mechanizm różni sie od tego ktory zostal w tym temacie pokazany-

de lux?

a swoją drogą-ocencie co to za mechanizm-poljot 2

to moj poljot..ciekawi mi co mozna powiedziec o tym mechaniźmie?

czy to werk-2614.2h ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy to pewnie De Luxe, z tym że w środku siedzi 29kamieniowy automat, wcześniej koledzy o tym zdaje się pisali.

Twój de luxem nie jest na pewno, mechanizm ma 26mm średnicy i kalendarz(wg tebeli :) ), pochodzi pewnie z lat 80tych, o czym może świadczyć plastikowy(a nie stalowy) ring wokół mechanizmu. Pokaż go z przodu, bo widzę że ładną kopertę ma i ogólnie w ładnym stanie jest sikorek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeden sprzedawca na allegro reklamuje poljota de lux.ale mam w tym momencie dylemat,bo mechanizm różni sie od tego ktory zostal w tym temacie pokazany-

de lux?

a swoją drogą-ocencie co to za mechanizm-poljot 2

to moj poljot..ciekawi mi co mozna powiedziec o tym mechaniźmie?

czy to werk-2614.2h ?

Pierwszy to werk 2415 na 29 kamykach z poliota de lux automatic (poprzednio pokazałem mechanizm 2209 do modelu z naciągiem manualnym gapowato zapominając o automacie :) ). Drugi to popularna poljotowska 17 kamieniówka 2614.2H z lat 80. Machanizm ten znajdziesz w niezliczonej ilości wzorów kopert i tarcz poljota. Można powiedzieć że to podstawowy (najliczniej chyba produkowany) mechanizm poljota z lat 80 - podstawowy wół roboczy do modeli z niższej półki (co nie oznacza, że to zły mechanizm :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.