Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość nylu007

OMEGA SEEMASTER PLANET OCEAN CHRONA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nylu007

Proszę o szybką pomoc.

Mam okazję kupić jutro zegarek Omega Planet Ocean Chrono.

Jestem zupełnym laikiem, czy moglibyście napisać jak odróżnić oryginał od podróby?

szukałem na forum ale nie znalazłem:(

z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszę o szybką pomoc.

Mam okazję kupić jutro zegarek Omega Planet Ocean Chrono.

Jestem zupełnym laikiem, czy moglibyście napisać jak odróżnić oryginał od podróby?

szukałem na forum ale nie znalazłem:(

z góry dziękuje

oryginał kosztuje fortunę, podróba dużo mniej - by klient myśłał że to okazja np. 2 tysiące pln- a za 10 minut juz tysiąc - zazwyczaj nabywana jest od złodzieji-alkoholików lub cyganów. Bez pudełka, papierów .....

PS

Widziałeś kiedyś oryginalne zegarki z wyższej półki, miałeś w ręku?

Chodzi o wykonanie? To nie tani badziew, źle odlany......

Wszystko idealne....jeśli coś ci nie pasuje, zastanawiasz się czy jest OK, idź zweryfikować do zegarmistrza uznanego - który zajmuje się m.in. omegami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj dobrze wykonane zdjęcia zegarka z przodu i tyłu. Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nylu007

za zegarek mam zapłacić 4 tyś, zdjęć niestety nie mam, widziałem go już i wydawał mi się ok ale zdjęć niestety nie zrobiłem.

Dzisiaj idę z nim do salonu omegii ale tak na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę.

Na forum znalazłem że podróbka ma np. biały datownik z czarnymi cyframi (oczywiście nie zawsze) a oryginał czarny datownik i białe cyfry, oraz że w oryginale zawór helowy jest trochę poniżej godziny 10 a w podróbkach może to być różnie.

Jest jeszcze coś na co dobrze było by zwrócić uwagę

Proszę o szybką pomoc, bo zegarek mam oglądać dzisiaj i nie chcę wtopić kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybka i wiarygodna infrormacja na podstawie opisu bez zdjęć JEST NIEMOŻLIWA , dlatego też nie się co wogóle rozpisywać

Cena jest jak za zwykły model dziwnie niska , a jak za chrono to wogóle niemozliwie tanio

podejrzewam

a) podróbę , wtedy jest to przepłacenie o 3999 pln

:angry: kradziony - to jeszcze gorzej bo paserstwo

trzeciej mozliwości za tę cenę nie widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Sprawdzania w salonie Omegi nie polecam. Dzisiejsze Omegi są bardzo dobrze podrabiane i dopiero po otwarciu zegarka widać z czym mamy do czynienia. Udaj się do zegarmistrza, który serwisuje Omegi. Tak będzie najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nylu007

Witam Zegarka nie kupiłem, ale go oglądałem i zaniosłem go do Omegi w Silesii w Katowicach. Tam sprzedawca popatrzył przez lupę, powiedział że jest wygrawerowany laserowo numer seryjny i że zegarek jest niby.......oryginalny.

Dopiero po mojej interwencji, jak powiedziałem że zawór helowy jest nie tam gdzie trzeba i że małe tarcze są innej wielkości niż w oryginale (który był całe szczęście na wystawie i można było porównać) zaczęli go oglądać dokładnie.

Udało mi się nie wtopić pieniędzy także dzięki użytkownikowi naszego forum - kontaktowałem się z Panem Pawłem (TIK TAK) podczas oglądania zegarka, któremu dziękuje za pomoc.

Zamieszczam ku przestrodze zdjęcia które pan Paweł znalazł w internecie.

Podróbka z którą miałem do czynienia należy chyba do lepszych bo jej cena w internecie to ponad 600 dolarów. Jeżeli chodzi o jakość jej wykonania to jest naprawdę bardzo dobra.

oto wredna PODRÓBKA

swiss-omega-seamaster-planet-ocean-co-axial-chrono-orange-7592.jpg

swiss-omega-seamaster-planet-ocean-co-axial-chrono-orange-7599.jpg

No a oryginał wygląda tak:

2218-50_1.JPG

2218-50_10.JPG

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulujemy, ze udalo ci sie uniknac strat.

Fajnie, ze wkleiles te zdjecia, przydadza sie nastepnym.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również gratuluje utrzymania kasy :-) i znalezienia podróby :-)

troszkę zdziwiłem się że w Silesii - Katowice nie zorientowali się zaraz na początku i że to Ty musiałeś nakreślić im drogę - pokazać że to podróba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 podstawowe różnice:

1). Umieszczenie zaworu helowego i przycisku górnego chronografu.

2). Tarcze chronografu inaczej rozmieszczone.

3). Inna wewnetrzna część maskownicy.

W środku podróbki hula chińska kopia vj 7750,

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
W środku podróbki hula chińska kopia vj 7750,

Czyli zupełnie inny werk niż w oryginale, pomijając fakt, że klon :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale układ na tarczy ten sam, a dekiel stalowy. No i nie każdy po otwarciu rozpozna, heh nawet w salonie z Omegą :angry:

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
...No i nie każdy po otwarciu rozpozna, heh nawet w salonie z Omegą :lol:

Większość nie pozna, ale sprzedawca to nie zegarmistrz. W tym akurat przypadku otwieranie nie było potrzebne :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem wszystkie podróbki PO mają ten sam numer seryjny: 816880298. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa roznica miedzy oryginalna POCh, a podróbka to inaczej rozmieszczne tarcze chronorafu, ktore znacznie zmniejszaja cyfry 3,6,9, , niedokladnie wykonany trójkąt na bezelu z zamienionymi kolorami w dolnej czesci, rownież inna kropka na bezelu w podrobie calkiem inny rodzaj wypenienia lub kropka przesunieta w dol. Jak juz powiedzial Pawel bledne usytuowanie zaworu He i przycisku, (w oryginale POC zawor ponizej godz 10, w zwyklej PO zawor powyzej 10 zarowno w wersji 45.5 i 42mm). Podrobke mozna rowniez poznac po braku AR na szafirze i plaskiem oknie daty (na zdjeciu nizej widac wlasciwe okno). Jesli jest znaczek anti-counterfeit logo to mamy pewnosc, ze to oryginal. Dobrze jesli bedzie czerwona kropka na krawedzi dekla i koperty (ale nie jest to konieczne przy uzywce, jedynie w przypadku nowego zegarka ze sklepu). W oryginalnym zegarku nr seryjne musza byc od tyłu na uchu na godz 7-8. Bardziej doswiadczone/spostrzegawcze osoby zauwaza roznice w wykonaniu dekla, minimalna roznice w kolorze pomaranczowym i bardzo minimalna roznice w wykonaniu indeksow (grubsze/ciensze ramki) NIE WSZYTSKIE TE ROZNICE MUSZA POJAWIC SIE W PODROBIE. CZASAMI SA TO 1-2 ELEMENTY DZIEKI KTORYM NAWET ZE ZDJEC MOZNA ODROZNIC PODROBE.

To sa roznice ktore widac golym okiem, nie wiem jak sprzedawca mogl tego nie rozpoznac. Jesli ktos obcuje z oryginalnymi PO to musi byc chyba slepy zeby nie zauwazyc roznicy.

Oryginalna POC

22185000.gif

PB190006.JPG

Podróbka

63006_DSC05944_122_784lo.jpg

swiss-omega-seamaster-planet-ocean-co-axial-chrono-orange-7592.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.