Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Czy on pasuje do garnituru?

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam się za zdyscyplinowaną i kulturalną osobę czego ze względów oczywistych odmówić mi nie możesz gdyż znamy się(na wyrost chyba powiedziane) jedynie z forum. Zegarki zawsze staram się dopasować do sytuacji, choć rzeczywiście nieczęsto noszę garnitur z racji obecnych zajęć/obowiązków. Mimo wszystko sądzę, że zegarek garniturowy od zegarka wieczorowego(ten oczywiście może być mocno uproszczony) mocno od siebie odbiegają. Już dziś wiem, że nawet gdyby przyszło mi nosić garnitur przez większą część dnia, nigdy nie "przyodziewałbym" zegarka garniturowego zgodnego z Twoim wzorcem. Zdecydowałbym się na coś klasycznego, ale usportowionego, np. Omegę Speedmaster Professional, która jest dla mnie wzorcem zegarka prawie na każdą okazję(oczywiście oprócz roweru i hasania po lesie). Aha- konieczne jest też rozróżnienie garniturowych stylów. Ktoś może preferować garnitury sportowe, kto inny klasyczne, temu pierwszemu jak świni ogon pasować będzie złoty garniturowiec z dwoma wskazówkami, ale taki Lolek już nawet, nawet.

Wydaje mi się, że wiem co noszę i co chciałbym nosić, mam "jakąś tam" świadomość zegarkową i swoje zdanie. Aha, również wyległem w tym tygodniu na ulicę, wespół z innymi studentami. I wyobraź sobie- założyłem do koszuli chronograf :rolleyes: Bardzo mi z nim było dobrze i precyzyjnie odmierzył mi czas przeznaczony na napisanie egzaminu <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to klasyczny garniturowiec ale, jeśli masz pasujący nadgarstek, miesci się (moim zdaniem) w ramach zdrowej ekstrawagancji.

Jak bym miał to bym nosił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko
gdyby przyszło mi nosić garnitur przez większą część dnia

Sprawa wygląda mniej więcej tak: inny zegarek nosi się wieczorem, do smokingu, inny do garnituru wyjściowego, inny do dziennego, inny do "sportowego" itd. Wzór garniturowca jest najbardziej uniwersalny.

Omega Speedmaster Professional spokojnie da radę do "sportowego" garnituru czy szarego/siwego garnituru dziennego. Natomiast nałożona do smokingu czy ciemnego garnituru wygląda dziwnie.

Autor tematu szuka chyba czegoś w rodzaju zegarka uniwersalnego i raczej zgodnego z tzw. normami.

Dla dobra sprawy lepiej trzymać się norm, a eksperymenty w doborze i ekstrawagancję zostawić dla osób które znają się w temacie, i wiedzą czym to grozi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zgadzam się w 100 percentach :rolleyes: Garniturowce też trzeba segmentować, chyba jak wszystko w dzisiejszych czasach. Speedy oczywiście tylko do sportowego garnituru, do smokingu już nie.

A autor tematu już chyba dawno podjął decyzję i weźmie ten zegarek, bo to świetne rozwiązanie gdy chce się mieć jeden zegarek na większość okazji <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie - tak jak pisalem - w smokingu nie chodze a garnitur jak zakladam nawet na slub znajomych, to i tak bez krtawata.

Dlatego nie szukam Patka tylko garniturowca, ktory do garniaka wyglada dobrze a po zmianie paska da sie nosic do sportowego stroju w dzien powszedni i chyba daliscie mi prawie wszyscy odpowiedz, ze tak wlasnie jest :rolleyes:

Dzieki <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sluchajcie - tak jak pisalem - w smokingu nie chodze a garnitur jak zakladam nawet na slub znajomych, to i tak bez krtawata.

Dlatego nie szukam Patka tylko garniturowca, ktory do garniaka wyglada dobrze a po zmianie paska da sie nosic do sportowego stroju w dzien powszedni i chyba daliscie mi prawie wszyscy odpowiedz, ze tak wlasnie jest :rolleyes:

Dzieki <_<

Dla mnie sprawa jest prosta. Noś co Ci się podoba, bo i tak z tego co widzę preferujesz styl raczej "luźny"...

Więc co za różnica co założysz na rękę skoro nie lubisz "sztywnych reguł" ubioru? Czemu akurat mniej ważny drobiazg (bo mało widoczny) ma być dopasowany do okoliczności, a reszta stroju nie? "Garniturowce" są przewidziane raczej do "sztywnej" konwencji ubioru, a samo pojęcie "garnitur" mieści trochę więcej niż tylko spodnie i marynarkę. Dodatek jakim jest zegarek ma być tylko dopełnieniem pewnej całości i harmonizować się z nią.

Noś to co lubisz i tyle, ale jak już się zdecydujesz na pewną konwencję to się jej ściśle trzymaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raf_fkn

Jasne, że pasuje.

Sam śmigam w garniaku z 112 na ręce!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos zaspokoi moja ciekawosc, i powie co to jest "garnitur spotrowy" ? Ma paski na rekawach, a moze sciagacze przy mankietach?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jedrek 38: Ty to jestes :rolleyes: , zeby tylko kolejny watek znow nie skonczyl sie polajankami.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy ktos zaspokoi moja ciekawosc, i powie co to jest "garnitur spotrowy" ? Ma paski na rekawach, a moze sciagacze przy mankietach?

Pzdr.

Proszę bardzo:

"Garnitur sportowy" założony specjalnie na ślub i wesele przyjaciela (J. Nowickiego)...

38250abe32a60bd1f919d4a7e6fa48e3,14,1.jpg

Taki garnitur sportowy "na mszę" ma wersję z inną marynarką i sportowym zegarkiem. :rolleyes:

nowcki_slub3400.jpg

Prawda, że szykowny pan? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czy ktos zaspokoi moja ciekawosc, i powie co to jest "garnitur spotrowy" ? Ma paski na rekawach, a moze sciagacze przy mankietach?"

Nie ma czegoś takiego , jest ubranie sportowe -czyli marynarka z innego materiału niż spodnie, często w innym kolorze,

najbardziej klasyczny ubiór męski na codzień

więcej informacji uzyskasz na stronie http://www.savoir-vivre.com.pl/?ubranie-sp...oordynowane,159

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Garnitur sportowy to przenośnia... chodzi o sportową marynarkę do koszuli i do spodni jeansowych, sztruksowych + sportowych miejskich butów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bogdan, to bylo pytanie retoryczne :rolleyes: Wiem ze nie ma, i wlasnie z tego powodu zawsze sie dziwie jak slysze takie okreslenie. A zadnej awantury nie mam zamiaru wszczynac, bo wlasnie dzisiaj zaczynam 2 tygodnie swietnych wakacji <_<

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chytba raczcej marynarki sportowe bo z definicji garnituru wychodzi że powinna to być marynarka oraz spodnie z tego samego materiału.

Co do dyskusji dotyczącej smokingów itp. to nie wiem ile osób nie tylko w Polsce ale na świecie posiada specjalny zegarek do tego ubioru.

Nadal promuję moją teorię że do garnituru można spokojnie nosić klasyczny sportowy zegarek i nikt nie będzie uważał to za niestosowne.

No chyba że ktoś spotka dekjo na mieście :rolleyes:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjecia nie pokazuja Panow spodni, choc sa one garniturowe/materialowe a nie dzinsowe. Oczywiscie, ze nie ma czegos takiego jak sportowy garnitur, tylko odnosi sie to bardziej do calosci jako stylu (np. rozpietej koszuli bez krawata).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiscie, ze nie ma czegos takiego jak sportowy garnitur, tylko odnosi sie to bardziej do calosci jako stylu (np. rozpietej koszuli bez krawata).

W takim razie... często widać na weselach jak gość przychodzi w garniturze wieczorowym (zapięty i pod krawatem), a nad ranem opuszcza lokal już w "garniturze sportowym" (bez krawata i z koszulą rozpiętą do pasa)... ;)

Artem to co pokazałeś to zwykłe garnitury wieczorowe. To, że noszone z rozpiętą koszulą i bez krawata nie zmienia ich charakteru.

Kolega dobrze podał:

chodzi o sportową marynarkę do koszuli i do spodni jeansowych, sztruksowych + sportowych miejskich butów.

I jeszcze z linka kolegi bogdan57 http://www.savoir-vivre.com.pl/?ubranie-sp...oordynowane,159

(świetna strona!)

?Składa się on z marynarki uszytej raczej z grubszego materiału, z tweedu, jedwabiu, lnu, a nawet sztruksu i spodni uszytych z innego materiału i o innym kolorze. Marynarka ma krój sportowy, jest jednorzędowa. Najczęściej jest w kratę lub wzorki (pepitkę, ?kurzą stopkę?, jodełkę itp.). W jej kieszonce na piersi nie umieszcza się chusteczki. Spodnie są z materiału jednokolorowego. Do ubioru sportowego raczej nie używa się kamizelek. W ich miejsce można założyć pulower. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że pierwszy użyłem w tym wątku określenia "sportowy garnitur" poczuwam się do odpowiedzi na postawione pytanie ;) Otóż mianem "sportowy" określić można garnitur(góra i dół w jednym materiale) z marynarką jednorzędową, ściślej przylegający do ciała, ze spodniami kończącymi się poniżej pasa, na biodrach, do którego nie zawsze nosimy krawat(ew. "śledzika" :) ). Garnitury sportowe to raczej lekkie materiały, bawełna.

Wydaje mi się jednak, że widać różnice między panami ubranymi w bardzo klasyczne, nieco obszerniejsze garnitury klasyczne, a młodszymi(nie jest to regułą) preferującymi bardziej dynamiczny strój, co nie znaczy nieelegancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra - niewazne - wiecie o co chodzi i pytanie pozostaje takie same - Radek pasuje czy nie? (nie chodzi o smoking)? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ile razy trzeba Ci jeszcze napisać? :) Bierz go, ciesz się i pokazuj foty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ide do zony z flaszka ;)

dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz ją upić czy co? Pewnie tak. Obudzi się jak już będzie po fakcie i po uszczupleniu konta o tę parenaście tysi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Na szczescie mam taka wspaniala malzonke, ze nie musze sie do takich uciekac ;)

Wszystko uzgadniamy razem i gdybym mial ja jakos oszukac i kupic go "niby" za 4.ooo pln, to sam bym sie z tym zle czul :)

Kurcze - jaki ja dobry maz jestem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy garniturowiec to to jednak nie jest. Ale dziś wszystko staje na głowie więc nie przejmuj się!

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że widać różnice między panami ubranymi w bardzo klasyczne, nieco obszerniejsze garnitury klasyczne

Już kiedyś próbowałem to wyjaśnić pojęcie klasycznego garnituru różni się nieco w Polsce w porównaniu do innych krajów europy. W Polsce pojęcie klasyczny garnitur jest równoznaczne z obszernym słabo dopasowanym garniturem w np. Szwecji klasyczny garnitur ma dopasowany krój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.