violon05 7 #7501 Napisano 4 Października 2017 Starsze modele np. z lat 60 można "przekręcić" a nowsze typu 4r czy 6r nie, zrób z 20-30 obrotów- to już wystarczy, a w przypadku mechanizmu 7s26- czyli seiko 5 albo skx trzeba zrobić ten słynny seiko shake, bo ich nie da się nakręcić koronką Envoyé de mon SM-G900F en utilisant Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 724 #7502 Napisano 4 Października 2017 słynny seiko shake to jakaś legenda? Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka.... x2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #7503 Napisano 4 Października 2017 Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka.... A ja się zastanawiam, po kiego wacka w takich automatach producent w ogóle daje możliwość na(do)kręcania koronką, skoro wg internetów (i innych ekspertów), takie kręcenie robi w mechanizmie rzeźnię gorszą, niż w teksańskiej masakrze piłą mechaniczną epizod osiemset drugi...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_wil 0 #7504 Napisano 4 Października 2017 Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka....Machnij zegarkiem przez 10 sekund i ruszy, to jakis problem?Może dlatego, że jeden rotomat zepsuty, na drugi się czeka, a przez 10 sekund machania nie naciagnie się sprężyna na tyle, że zegarek pochodzi ze dwa dni. Chyba, ze się mylę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7505 Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Może dlatego, że jeden rotomat zepsuty, na drugi się czeka, a przez 10 sekund machania nie naciagnie się sprężyna na tyle, że zegarek pochodzi ze dwa dni. Chyba, ze się mylę A jak ma leżeć to w jakim celu ma chodzić dwa dni? Bo tak?, kwarce chodzą po 5 lat bez nakrecania A ja się zastanawiam, po kiego wacka w takich automatach producent w ogóle daje możliwość na(do)kręcania koronką, skoro wg internetów (i innych ekspertów), takie kręcenie robi w mechanizmie rzeźnię gorszą, niż w teksańskiej masakrze piłą mechaniczną epizod osiemset drugi...?By uruchomić zegarek, nie nakręcać pelna rezerwę, ale to zbyt trudne dla wielu użytkowników Edytowane 4 Października 2017 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72720 #7506 Napisano 4 Października 2017 Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka....Machnij zegarkiem przez 10 sekund i ruszy, to jakis problem?+500 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_wil 0 #7507 Napisano 4 Października 2017 A jak ma leżeć to w jakim celu ma chodzić dwa dni?Bo tak?, kwarce chodzą po 5 lat bez nakrecania By uruchomić zegarek, nie nakręcać pelna rezerwę, ale to zbyt trudne dla wielu użytkowników Zawsze wydawało mi się, że lepiej jak mechanizm sobie chodzi, czy to przy mniej lub bardziej naciągniętej sprężynie, ale pracujeDziekuję za info - bo nie miałem pojęcia jakie szkody mogę narobić przy dokręcaniu koronką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7508 Napisano 4 Października 2017 Mechanizm zegarka, jak kazdy inny mechanizm, pracując ciągle szybciej się zużywa ... Oczywiscie fajnie jest wyjąć z rotomatu gotowy do użycia zegarek, ale w mojej ocenie stałe " przetrzymywanie " zegarka w tym urządzeniu wiecej szkodzi niż pomaga. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7509 Napisano 4 Października 2017 Mechanizm zegarka, jak kazdy inny mechanizm, pracując ciągle szybciej się zużywa ... Oczywiscie fajnie jest wyjąć z rotomatu gotowy do użycia zegarek, ale w mojej ocenie stałe " przetrzymywanie " zegarka w tym urządzeniu wiecej szkodzi niż pomaga.I tej wersji od pewnego czasu konsekwentnie się trzymam ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7510 Napisano 4 Października 2017 To jeszcze o kwarcach , jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7511 Napisano 4 Października 2017 To jeszcze o kwarcach , jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm.Ta kwestia, póki co mnie nie dotyczy, ale kto wie ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nędzarz 1 #7512 Napisano 4 Października 2017 Witam, mój pierwszy Seiko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robbs 147 #7513 Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Master Yoda, dnia 04 Paź 2017 - 19:06, napisał:To jeszcze o kwarcach , jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm. A dla akumulatorów w kwarcach-kinetikach leniwe leżenie bez cykli ładowania/rozładowania to powolne zabójstwo. Sprawdzone :-) Edytowane 4 Października 2017 przez Robbs 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72720 #7514 Napisano 4 Października 2017 Witam, mój pierwszy SeikoZegarek zegarkiem, ale Twój nick podoba mi się prawie tak bardzo, jak mój własny! 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmy6 2373 #7515 Napisano 5 Października 2017 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7516 Napisano 5 Października 2017 Super 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robbs 147 #7517 Napisano 5 Października 2017 Po wczorajszych postach nt baterii przypomniało mi się, żeby dać pożyć jednemu kinetikowi, który strasznie długo się nawypoczywał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7518 Napisano 5 Października 2017 Po wczorajszych postach nt baterii przypomniało mi się, żeby dać pożyć jednemu kinetikowi, który strasznie długo się nawypoczywał. To musiał długo odpoczywać, bo ten mechanizm ma, o ile się nie mylę, kilkumiesięczną rezerwę chodu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robbs 147 #7519 Napisano 5 Października 2017 To musiał długo odpoczywać, bo ten mechanizm ma, o ile się nie mylę, kilkumiesięczną rezerwę chodu A no właśnie, niby 6 miesięcy, ale nie udało mi się jeszcze takiego wyniku osiągnąć. Zawsze za krótko na chodzie - inne sztuki też chcą mieć swoją szansę wyjrzenia z kasetki. :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7520 Napisano 5 Października 2017 A no właśnie, niby 6 miesięcy, ale nie udało mi się jeszcze takiego wyniku osiągnąć. Zawsze za krótko na chodzie - inne sztuki też chcą mieć swoją szansę wyjrzenia z kasetki. :-)I słusznie, bo rotacja "składem" to podstawa w tym hobby 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72720 #7521 Napisano 5 Października 2017 Ta jes! 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7522 Napisano 5 Października 2017 Ta jes! Nie da się ukryć, że u Kolegi rotacja "składem" działa jak ta lala 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72720 #7523 Napisano 5 Października 2017 Nie prowokuj... 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #7524 Napisano 5 Października 2017 Prowokacja nie leży w mojej naturze ;-) Albo to te Kolegi filtry, albo to nie jest ssa347j1? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72720 #7525 Napisano 5 Października 2017 Właśnie przyszedł (a właściwie przyszły). Kawał grubika z niego, ale BARDZO fajny. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach