Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Starsze modele np. z lat 60 można "przekręcić" a nowsze typu 4r czy 6r nie, zrób z 20-30 obrotów- to już wystarczy, a w przypadku mechanizmu 7s26- czyli seiko 5 albo skx trzeba zrobić ten słynny seiko shake, bo ich nie da się nakręcić koronką

Envoyé de mon SM-G900F en utilisant Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słynny seiko shake

to jakaś legenda?

Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka....

x2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie w jakim celu ludzie kupuja zegarki z naciagiem automatycznym a pozniej ciagle dopytują jak go nakręcić koronka....

A ja się zastanawiam, po kiego wacka w takich automatach producent w ogóle daje możliwość na(do)kręcania koronką, skoro wg internetów (i innych ekspertów), takie kręcenie robi w mechanizmie rzeźnię gorszą, niż w teksańskiej masakrze piłą mechaniczną epizod osiemset drugi...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Machnij zegarkiem przez 10 sekund i ruszy, to jakis problem?

Może dlatego, że jeden rotomat zepsuty, na drugi się czeka, a przez 10 sekund machania nie naciagnie się sprężyna na tyle, że zegarek pochodzi ze dwa dni. Chyba, ze się mylę  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dlatego, że jeden rotomat zepsuty, na drugi się czeka, a przez 10 sekund machania nie naciagnie się sprężyna na tyle, że zegarek pochodzi ze dwa dni. Chyba, ze się mylę :)

A jak ma leżeć to w jakim celu ma chodzić dwa dni?

Bo tak?, kwarce chodzą po 5 lat bez nakrecania :)

A ja się zastanawiam, po kiego wacka w takich automatach producent w ogóle daje możliwość na(do)kręcania koronką, skoro wg internetów (i innych ekspertów), takie kręcenie robi w mechanizmie rzeźnię gorszą, niż w teksańskiej masakrze piłą mechaniczną epizod osiemset drugi...?

By uruchomić zegarek, nie nakręcać pelna rezerwę, ale to zbyt trudne dla wielu użytkowników :) Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Machnij zegarkiem przez 10 sekund i ruszy, to jakis problem?

+500 ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma leżeć to w jakim celu ma chodzić dwa dni?

Bo tak?, kwarce chodzą po 5 lat bez nakrecania :)

By uruchomić zegarek, nie nakręcać pelna rezerwę, ale to zbyt trudne dla wielu użytkowników :)

Zawsze wydawało mi się, że lepiej jak mechanizm sobie chodzi, czy to przy mniej lub bardziej naciągniętej sprężynie, ale pracuje

Dziekuję za info - bo nie miałem pojęcia jakie szkody mogę narobić przy dokręcaniu koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm zegarka, jak kazdy inny mechanizm, pracując ciągle szybciej się zużywa ...

Oczywiscie fajnie jest wyjąć z rotomatu gotowy do użycia zegarek, ale w mojej ocenie stałe " przetrzymywanie " zegarka w tym urządzeniu wiecej szkodzi niż pomaga.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Mechanizm zegarka, jak kazdy inny mechanizm, pracując ciągle szybciej się zużywa ...

Oczywiscie fajnie jest wyjąć z rotomatu gotowy do użycia zegarek, ale w mojej ocenie stałe " przetrzymywanie " zegarka w tym urządzeniu wiecej szkodzi niż pomaga.

I tej wersji od pewnego czasu konsekwentnie się trzymam ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze o kwarcach :), jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć :) to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To jeszcze o kwarcach :), jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć :) to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm.

Ta kwestia, póki co mnie nie dotyczy, ale kto wie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master Yoda, dnia 04 Paź 2017 - 19:06, napisał:snapback.png

To jeszcze o kwarcach  :), jak ma być przez dluzszy czas w pudełku, to odciągnąć koronkę i zatrzymac mechanizm, a jak bardzo długo ma leżeć  :) to wyjąć baterię, bo ta może wylać i uszkodzić mechanizm.

A dla akumulatorów w kwarcach-kinetikach leniwe leżenie bez cykli ładowania/rozładowania to powolne zabójstwo.  Sprawdzone :-)

Edytowane przez Robbs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczorajszych postach nt baterii przypomniało mi się, żeby dać pożyć jednemu kinetikowi, który strasznie długo się nawypoczywał.

SJiWvFE.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Po wczorajszych postach nt baterii przypomniało mi się, żeby dać pożyć jednemu kinetikowi, który strasznie długo się nawypoczywał.

To musiał długo odpoczywać, bo ten mechanizm ma, o ile się nie mylę, kilkumiesięczną rezerwę chodu  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musiał długo odpoczywać, bo ten mechanizm ma, o ile się nie mylę, kilkumiesięczną rezerwę chodu  ;)

A no właśnie, niby 6 miesięcy, ale nie udało mi się jeszcze takiego wyniku osiągnąć. Zawsze za krótko na chodzie - inne sztuki też chcą mieć swoją szansę wyjrzenia z kasetki. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A no właśnie, niby 6 miesięcy, ale nie udało mi się jeszcze takiego wyniku osiągnąć. Zawsze za krótko na chodzie - inne sztuki też chcą mieć swoją szansę wyjrzenia z kasetki. :-)

I słusznie, bo rotacja "składem" to podstawa w tym hobby  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ta jes! ;)

Nie da się ukryć, że u Kolegi rotacja "składem" działa jak ta lala  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Prowokacja nie leży w mojej naturze ;-)

Albo to te Kolegi filtry, albo to nie jest ssa347j1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi