Garbb 38 #8826 Napisano 30 Grudnia 2017 Panowie, pytanie może nie dotyczy konkretnie Seiko, ale po raz kolejny pojawiła się ta kwestia w dyskusji, a ja jako osoba dopiero zaczynająca pasję związana z zegarkami nie ogarniam, a mianowicie: O co chodzi z tą awersja do rzymskich indeksów? To tylko rzecz gustu, czy indeksy arabskie świadczą o wyższej sztuce zegarmistrzostwa (frezowane indeksy w GS które można podziwiać pod mikroskopem zostawmy, bo to inna liga)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24244 #8827 Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Tak, rzymskie zdecydowanie znaczą że zegarek jest z niskiej półki To tylko kwestia gustu, ale rzymskie lub same indeksy jako pałeczki są bardziej eleganckie niż arabskie cyfry. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Grudnia 2017 przez eye_lip 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8828 Napisano 30 Grudnia 2017 Gust, nic wiecej. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 718 #8829 Napisano 30 Grudnia 2017 Gustalbo bezguście 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tritium.hands 113 #8830 Napisano 30 Grudnia 2017 O co chodzi z tą awersja do rzymskich indeksów? To tylko rzecz gustu, czy indeksy arabskie świadczą o wyższej sztuce zegarmistrzostwa (frezowane indeksy w GS które można podziwiać pod mikroskopem zostawmy, bo to inna liga)?Dodatkowo sprawdź sobie absolutną ikonę kategorii "dress watch", Patek Philippe 5116 (notabene sam sobie go zaraz sprawdzę, bo kocham ten zegarek). Wracając do SPB069 to trzeba przyznać, że jest to jedna z ciekawszych nowości Seiko od jakichś dwóch-trzech lat od kiedy to wpadli w spiralę tłuczenia nowych zegarków i limitek jak popadnie. Jest bardzo fajny, ja go jednak nie kupię z poniższych powodów:- Już pewnie nie da się go kupić, szczególnie jeśli do gry weszło Hodinkee - Jak dla mnie zegarek w takim stylu powinien mieć max 39mm i mój nie za duży nadgarstek nie ma tu nic do rzeczy - Napis SEIKO jest wg. mnie za duży- Już mam Seiko z niebieską tarczą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24244 #8831 Napisano 30 Grudnia 2017 Mi rozmiar nie przeszkadza bo jest to imo zegarek każualowy. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_rybnik 14 #8832 Napisano 30 Grudnia 2017 I stanąłem w miejscu bo chciałem kupić pierwszy z cyframi arabskimi Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24244 #8833 Napisano 30 Grudnia 2017 I stanąłem w miejscu bo chciałem kupić pierwszy z cyframi arabskimi Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu TapatalkaNo to kup, chyba nie ma problemu? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_rybnik 14 #8834 Napisano 30 Grudnia 2017 No to kup, chyba nie ma problemu? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaKupię. Napisałem pw w sprawie paska. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #8835 Napisano 30 Grudnia 2017 Pyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8836 Napisano 30 Grudnia 2017 I jak tu nie kochać tego zegarka 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #8837 Napisano 30 Grudnia 2017 I jak tu nie kochać tego zegarka Mi też się podoba http://zegarkiclub.pl/forum/topic/140968-seiko-sbdc001-sumo/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #8838 Napisano 31 Grudnia 2017 6L35, nowy werk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #8839 Napisano 31 Grudnia 2017 Czyżby bieda wersja 8L? Czy całkiem nowa konstrukcja? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #8840 Napisano 31 Grudnia 2017 No idea, na razie wspomniany tylko na tym zdjęciu z Clemiko.Przedstawili też kwarcowy werk GMT w GS i nowe VFA. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24244 #8841 Napisano 31 Grudnia 2017 Jacek, na zdrowy rozum 8L35 w biedniejszej wersji. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garbb 38 #8842 Napisano 31 Grudnia 2017 Tak, rzymskie zdecydowanie znaczą że zegarek jest z niskiej półki To tylko kwestia gustu, ale rzymskie lub same indeksy jako pałeczki są bardziej eleganckie niż arabskie cyfry. Dzięki za odpowiedź. Przewija się ta kwestia przez forum w różnych wątkach więc chciałem się upewnić, żeby nie popełnić jakiejś gafy zakupowej A przykłady które wkleiłes to faktycznie paskudne, pewnie jakaś chińszczyzna, a że indeksu równe to mus podróbki (żeby całkiem nie odbiegać od tematu Seiko) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4455 #8843 Napisano 31 Grudnia 2017 No nareszcie doczekałem się. Ciekawe co z tego wyjdzie i jaki poziom będzie reprezentował... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #8844 Napisano 31 Grudnia 2017 I jak tu nie kochać tego zegarka I Waldziora za takie zdjęcia! 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golumiasty 77 #8845 Napisano 31 Grudnia 2017 I Waldziora za takie zdjęcia! Łapek kilka dostał.Fajne foty 0 ♎️+Seiko bez x = spełniony dwuzegarkowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #8846 Napisano 31 Grudnia 2017 Ostatni spam w tym roku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4455 #8847 Napisano 31 Grudnia 2017 I pewnie cena tego 6L35 będzie wyglądała jak 6135 bez Vat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #8848 Napisano 31 Grudnia 2017 Clemiko raczej nie bawi się w przecieki dla samej sztuki przecieku, więc niedługo się dowiemy.Moim zdaniem to 6* z 28k. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4455 #8849 Napisano 31 Grudnia 2017 Co 28k za co? (Nie rozumiem co chciałeś zapisać pod 6*) Za Presage ? Presage to zawsze tylko Presage 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rubicon 18 #8850 Napisano 31 Grudnia 2017 Pewnie chodziło o częstotliwość 28800 podczas gdy 6r ma 21600. Tak sądzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach