Funky_Koval 20048 #28451 Napisano 22 Listopada 23 godziny temu, jlw napisał(-a): Przyszlo cos takiego: W zegarku wszystko ladnie sie linjuje, endlinki sa dobrze spasowane, data siedzi w srodku okienka i nawet calkiem dobrze odmierza czas (miesci sie w kazdym razie normie specyfikacji werku).. No ale oczywiscie Seiko nie moze byc zbyt perfekcyjne wiec dla zbalansowania dodano dziwna skaze na bezelu w okolicy 12 tej: W jaki sposob mogla ta dziwna skaza powstac? I czy da sie usunac nie wymieniajac calego bezela? Odesłać w cholerę i zwrot kasy. Seiko i ich niesławna kontrola jakości... w usuwanie wady bym się nie bawił nie wiadomo co napsują przy okazjji 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlw 3321 #28452 Napisano 22 Listopada 42 minuty temu, Burns napisał(-a): Na moje to uderzona (zarysowana) powłoka diashield. Jak jest historia, tego zegarka, ze sklepu czy z 2 reki? Co to za ref ? Bo jak ta limitka z granatową tarczą co myślę to klepana była jakieś dobre 4 lata temu... Tak masz racje, to jest spb149. Jestem swiadomy, ze zegarek zostal wyprodukowany pare lat temu ale to nowka ze sklepu z podbita gwarancja. Podoba sie, polowalem na ten model od pewnego czasu. Problem w tym, ze wszystko jest w nim ok (co prawie wskazywaloby na jakas ohydna podrobe..) oprocz tej wlasnie skazy w powloce diashield.. 39 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Odesłać w cholerę i zwrot kasy. Seiko i ich niesławna kontrola jakości... w usuwanie wady bym się nie bawił nie wiadomo co napsują przy okazjji Wlasnie obawiam sie tego, ze przyjdzie spowrotem z zeszlifowanym bezelem i przy okazji jeszcze innymi ryskami tu i owdzie. Poprosze o zmiane calego bezela, moze bedzie dobrze.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7182 #28453 Napisano 22 Listopada Odeślesz, dostaniesz zwrot kasy i żegnaj limitko... a to świetny model jest. Moim zdaniem najfajniejszy z całej serii. Sam nie wiem co bym zrobił 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #28454 Napisano 22 Listopada (edytowane) 31 minut temu, jlw napisał(-a): Tak masz racje, to jest spb149. Jestem swiadomy, ze zegarek zostal wyprodukowany pare lat temu ale to nowka ze sklepu z podbita gwarancja. Podoba sie, polowalem na ten model od pewnego czasu. Problem w tym, ze wszystko jest w nim ok (co prawie wskazywaloby na jakas ohydna podrobe..) oprocz tej wlasnie skazy w powloce diashield.. Wlasnie obawiam sie tego, ze przyjdzie spowrotem z zeszlifowanym bezelem i przy okazji jeszcze innymi ryskami tu i owdzie. Poprosze o zmiane calego bezela, moze bedzie dobrze.. Mialem dwie sztuki tego modelu i strasznie nachlani w fabryce byli jak go robili. Już dokładnie nie pamiętam, ale jedna była chyba krzywa wiec oddałem a druga miała uszkodzone zwoje tubus (dobre byly chyba 2 z 4 ) Ostatecznie wymieniłem go na spb213 (moim zdaniem fajniejszy), ale też go nie noszę, leży nowy w foliach, więc możemy się dogadać. Wad nie znalazłem... Edytowane 22 Listopada przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlw 3321 #28455 Napisano Niedziela o 19:30 W dniu 22.11.2025 o 17:59, Sol napisał(-a): Odeślesz, dostaniesz zwrot kasy i żegnaj limitko... a to świetny model jest. Moim zdaniem najfajniejszy z całej serii. Sam nie wiem co bym zrobił Widze, ze rozumiesz mnie w 100%-ach..😁 Model mimo wszystko jednak wroci do sklepu i zobaczymy jak sobie poradza z usunieciem skazy. Bedzie taki maly test sklepu🙃 W dniu 22.11.2025 o 18:09, Burns napisał(-a): Mialem dwie sztuki tego modelu i strasznie nachlani w fabryce byli jak go robili. Już dokładnie nie pamiętam, ale jedna była chyba krzywa wiec oddałem a druga miała uszkodzone zwoje tubus (dobre byly chyba 2 z 4 ) Ostatecznie wymieniłem go na spb213 (moim zdaniem fajniejszy), ale też go nie noszę, leży nowy w foliach, więc możemy się dogadać. Wad nie znalazłem... Wlasnie ubzduralem sobie, takie widzimisie, ze chce skompletowac w kolekcji pierwsze modele reedycji roznej masci MAS-ow, zwlaszcza z tarczami w ciemnych/czarnych kolorach i padlo tez miedzy innymi na spb149. Ale 213tke tez zdazylem juz przygarnac. Swietny letni model! Poszukuje jeszcze SPB051 / SBDC051 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Koen 665 #28456 Napisano Niedziela o 19:37 Cześć 🙂 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 73089 #28457 Napisano Poniedziałek o 06:51 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 65469 #28458 Napisano Poniedziałek o 12:51 😁😁😁 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czolo 1456 #28459 Napisano Poniedziałek o 21:47 W dniu 23.11.2025 o 20:37, Koen napisał(-a): Cześć 🙂 Piękny zestaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15912 #28460 Napisano Wtorek o 01:07 (edytowane) To ja też Żółwika tu zostawię… Edytowane Wtorek o 01:07 przez Louis Cypher 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 73089 #28461 Napisano Wtorek o 07:23 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiblue2 9223 #28462 Napisano Środa o 17:07 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15912 #28463 Napisano Czwartek o 11:40 (edytowane) Edytowane Czwartek o 11:41 przez Louis Cypher 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 20048 #28464 Napisano Czwartek o 11:50 7 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): To był jeszcze moment, że stosunek cena/ jakość w seiko były korzystne Sam miałem podobnego.... 5 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15912 #28465 Napisano Czwartek o 16:37 4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a): To był jeszcze moment, że stosunek cena/ jakość w seiko były korzystne Sam miałem podobnego.... Nie pamiętam za bardzo ale cena z kajdanem była chyba około 2500 zł. Teraz nawet nie chcę sprawdzać ile kosztują BiedaMasy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13176 #28466 Napisano Czwartek o 17:55 (edytowane) Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a): Nie pamiętam za bardzo ale cena z kajdanem była chyba około 2500 zł. Teraz nawet nie chcę sprawdzać ile kosztują BiedaMasy. Wyrwany w dobrej promce potrafił być za 1,8k. Prawie nowe z drugiej ręki po ok. 1,5k chodziły. Teraz prawie nowe biedamasy z drugiej ręki chodzą po 3k. Czyli cena na wtórnym (a więc i realna wycena przez rynek) wzrosła dwukrotnie. Dużo - niedużo. Natomiast trzymanie wartości vs. Nowa sztuka poleciało na łeb. edycja: choć z drugiej strony gdyby patrzeć po MSRP to pewnie niewiele się zmieniło. W sumie teraz jak ktoś siedzi w zegarkach, to też na odsprzedaży nie traci połowę, tylko około 1/4… Edytowane Czwartek o 17:57 przez rafi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 42544 #28467 Napisano Czwartek o 21:11 W dniu 23.11.2025 o 20:37, Koen napisał(-a): Cześć 🙂 Grubo 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 20048 #28468 Napisano Czwartek o 21:13 No, teraz biedamas to już dawno nie kosztuje "biednie".... 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13176 #28469 Napisano Czwartek o 22:01 47 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): No, teraz biedamas to już dawno nie kosztuje "biednie".... No ale przecież nikt siedzący w zegarkach nie kupuje go w tej cenie… 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #28470 Napisano Czwartek o 22:48 46 minut temu, rafi napisał(-a): No ale przecież nikt siedzący w zegarkach nie kupuje go w tej cenie… A za ile, max najtaniej za nowy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13176 #28471 Napisano Czwartek o 23:03 (edytowane) 16 minut temu, Burns napisał(-a): A za ile, max najtaniej za nowy ? SPB 143 kupowałem za -30% od metki. SPB411 też za tyle mogłem kupić. Edytowane Czwartek o 23:05 przez rafi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #28472 Napisano Czwartek o 23:16 7 minut temu, rafi napisał(-a): SPB 143 kupowałem za -30% od metki. SPB411 też za tyle mogłem kupić. A sprawdź teraz, bo Zibi już nie dostarcza Seiko i w/g mojej wiedzy te rabaty skończyły się. Teraz Seiko podlega pod dystrybutora niemieckiego i podobno takich rabatów dla nowych modeli w PL nie uświadczymy. Nie liczymy oczywiście tego co zalega na półkach w galeriach i kilku innych sklepach internetowych sprzed roku 2025... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13176 #28473 Napisano Czwartek o 23:40 Fakt, że 411 mogłem kupić już ponad rok temu (w TT). Natomiast ogólnie dobre ceny na Seiko ogarniał niegdysiejszy kolega forumowy z WRO, pewnie wiesz który. No ale jeśli importer się zmienił, to może być lipa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4524 #28474 Napisano wczoraj o 06:01 (edytowane) Tak, wiem który, ale to nie zmienia faktu, ze strasznie wyplaszczasz te ceny a może tak jak Ci już kiedyś zwracałem uwagę, mieszasz z używkami. Po pierwsze, nawet gdyby to 6k - 30% to nadal 4,2k a nie 3k, po drugie cena z chrono zazwyczaj to JP więc +23% vat, więc znowu mamy cene z polskiej galerii. Po 3 były tam jakieś przerzuty w ES, które miały cenę wyposrodkowaną np. na 4,6k, ale bez pełnej oferty. Podsumowując tanio i dobrze to już było a poważnie nie jest łatwo kupić Seiko jakie się chce w dobrych pieniądzach. Obecnie idzie gdzieś coś trafić w necie, ale tylko przez to, że zegarki nie idą jak ciepłe bułki i przez to, że Chińczyk mechanizmie Seiko jest w stanie zrobić bardzo głęboką inspirację za 400zł. Zegarek czesto potrafi mieć bardziej precyzyjne odwzorowanie i lepiej trzyma czas od rodowitego Seiko na 6rXX za te przyslowiowe 5k. Jedynie uszczelnieniami chińskich zegarków mogą budzić wątpliwości, ale mało kto kąpie się już w zegarkach, a jak tak to za 400zł ma wywalone na ryzyko czy mu ten zegarek zaparuje. Poza tym pandemia zmieniła społeczeństwa całego świata, nie chodzi o pieniądze tylko to, że mają wywalone na zegarki bo i tak nikt tego nie widzi i nie zwraca uwagi jaki kto ma zegarek na ulicy. A co kto kupi sobie dla własnej satysfakcji to już tylko to jakie myśli ma aktualnie w głowie. Jedynie gdzie działa pokazywanie zegarków to internet, podstoliki to tylko u miłośników, ale mówimy o zwyklych ludziach. Resztę rynku opanował Garmin, Apple, G-Shock i kwarcowe majtkowce. I przez to, niektóre marki jak Seiko znikają z dystrybucji bo stają się nieopłacalne. Zobaczmy jak będzie z Citizen i Orient, pewnie utrzymają się dłużej bo w tych markach ceny nie są tak wywindowane i łatwiej kupić coś w przedziale tysiąc i dwa tysiące PLN. Edytowane wczoraj o 08:40 przez Burns 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 13176 #28475 Napisano wczoraj o 07:18 Marcin, wyraźnie napisałem, że 3k to z drugiej ręki. No i może nie równe 3, tylko ze 3,2k. Co do tego, że ludzie mają wywalone na zegarki, to tak nie do końca. Oczywiście branża traci przez substytuty w postaci smartwatchy. Ale to dotyczy głównie entry. Mid i high range mają się całkiem nienajgorzej. Stąd może ta strategia Seiko wchodzenia na nieco wyższy poziom cenowy ma sens (ucieczka od segmentu smartwatchy). Nie wiem, tak mędrkuję. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach