Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pytanie do osób mających doświadczenie z Astronem SSJ015 kaliber 3x62 czy potwierdzają moje spostrzeżenia?

Mam takiego Astrona

213794902_AstronSSJ015.thumb.jpg.a90601d78318b51ce5d4bc332c11fd58.jpg

Chodzi mi o synchronizację GPS ręczną oraz automatyczną.

Sytuacja wygląda następująco : mam prawidłowo ustawiony czas z uwzględnieniem czasu letniego DST.

-Po nocy zegarek prawidłowo pokazuje czas z uwzględnieniem DST a wskazówka sekundowa pokazuje N czyli synchronizacji jeszcze nie było. W ciągu dnia zegarek synchronizuje się z GPS automatycznie (po sprawdzeniu  wskazówka sekundowa wskazuje Y czyli synchronizacja przebiegła OK) ale nie muszę poprawiać  DST , czas letni jest zachowany. Wygląda na to , że podczas automatycznej synchronizacji zegarek zapamiętuje ostatnie ustawienie wskazówki godzinowej i nie ma potrzeby ustawiania DST.

- po synchronizacji wymuszonej ręcznie wskazówka godzinowa ustawia się prawidłowo  na czas strefy czasowej natomiast poprawkę na czas  letni DST ( przesunięcie o 1 godz do przodu) muszę już zrobić ręcznie. (Wskazówka sekundowa wskazuje Y czy synchronizacja przebiegła OK).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Taraj napisał(-a):

Witam serdecznie.

Mam pytanie do osób mających doświadczenie z Astronem SSJ015 kaliber 3x62 czy potwierdzają moje spostrzeżenia?

Mam takiego Astrona

213794902_AstronSSJ015.thumb.jpg.a90601d78318b51ce5d4bc332c11fd58.jpg

Chodzi mi o synchronizację GPS ręczną oraz automatyczną.

Sytuacja wygląda następująco : mam prawidłowo ustawiony czas z uwzględnieniem czasu letniego DST.

-Po nocy zegarek prawidłowo pokazuje czas z uwzględnieniem DST a wskazówka sekundowa pokazuje N czyli synchronizacji jeszcze nie było. W ciągu dnia zegarek synchronizuje się z GPS automatycznie (po sprawdzeniu  wskazówka sekundowa wskazuje Y czyli synchronizacja przebiegła OK) ale nie muszę poprawiać  DST , czas letni jest zachowany. Wygląda na to , że podczas automatycznej synchronizacji zegarek zapamiętuje ostatnie ustawienie wskazówki godzinowej i nie ma potrzeby ustawiania DST.

- po synchronizacji wymuszonej ręcznie wskazówka godzinowa ustawia się prawidłowo  na czas strefy czasowej natomiast poprawkę na czas  letni DST ( przesunięcie o 1 godz do przodu) muszę już zrobić ręcznie. (Wskazówka sekundowa wskazuje Y czy synchronizacja przebiegła OK).

ok, na początek o ile jeszcze tego nie robiłeś to zrob reset do ustawień fabrycznych (w instrukcji będzie jak).

Kolejna rzecz - masz zmianę dst ustaeione na AUTO?

Wygląda na to, że jak ustawisz po porostu na ON to samo się zmieniać nie będzie. I pozostaje kwestia tego, czy na pewno jesteś w kraju, w którym uwzględnia się DST bo jeżeli nie, to to też może być przyczyna problemu :) 

https://www.seikowatches.com/instructions/html/SEIKO_5X53_EN/BONDSYgbdoyamw

Ale moim zdaniem, ten zegarek po prostu tego nie robi sam. Piszą o tym na watchuseek:

https://www.watchuseek.com/threads/ot-new-astrons.5492992/

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na daty postów , wydaje mi się , że w tym wątku temat DST dotyczący kalibru 3x62 jest poruszany w momencie gdy ten model dopiero wchodzi na rynek.

Jak dobrze zrozumiałem ludzie mają doświadczenie z 5x32 (ma automatyczne DST) ale co do znajomości 3x62 to tylko na podstawie anonsów .

Wygląda na to , że (patrząc na mojego Astrona) 3x62 w przypadku automatycznej synchronizacji utrzymuje DST a w przypadku ręcznego wymuszenia synchronizacji trzeba zrobić ręcznie poprawkę na DST.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Taraj napisał(-a):

Patrząc na daty postów , wydaje mi się , że w tym wątku temat DST dotyczący kalibru 3x62 jest poruszany w momencie gdy ten model dopiero wchodzi na rynek.

Jak dobrze zrozumiałem ludzie mają doświadczenie z 5x32 (ma automatyczne DST) ale co do znajomości 3x62 to tylko na podstawie anonsów .

Wygląda na to , że (patrząc na mojego Astrona) 3x62 w przypadku automatycznej synchronizacji utrzymuje DST a w przypadku ręcznego wymuszenia synchronizacji trzeba zrobić ręcznie poprawkę na DST.

przeczytaj sobie od deski do deski instrukcję dla tego kalibru:

https://www.seikowatches.com/instructions/html/SEIKO_3X62_EN/index

jest tam nastepujący fragment (gwiazdką zaznaczone miasta obsługujące DST):

Screenshot_20240911-142703.thumb.png.f96e68941d736a151a71672236e45d98.png

Jesteś pewny, że jesteś w miejscu, w którym funkcja DST ma prawo zadziałać? 

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tę tabelę już widziałem , Krakowa tam nie ma ale faktem jest , że automatyczne DST zadziałało.

Czy widziałeś małą gwiazdkę na dole tabelki?

Jest tam informacja , że dane w tabeli są aktualne na October 2022 a teraz mamy September 2024,  może coś się zmieniło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może , jeżeli znajdujesz się w strefi czasowej z "gwiazdką" to masz automatyczne DST (Kraków strefa +1 Paryż/Berlin) dla 3x62  w przypadku automatycznej synchronizacji . Czy tak jest powiem Tobie w listopadzie , będę w strefie czasowej gdzie nie ma "gwiazdki" a mają czas letni.

Na pewno będąc w strefie z * Paryż/Berlin (a tam jest Kraków) i robiąc synchronizację ręcznie, DST musisz korygować ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Taraj napisał(-a):

Być może , jeżeli znajdujesz się w strefi czasowej z "gwiazdką" to masz automatyczne DST (Kraków strefa +1 Paryż/Berlin) dla 3x62  w przypadku automatycznej synchronizacji . Czy tak jest powiem Tobie w listopadzie , będę w strefie czasowej gdzie nie ma "gwiazdki" a mają czas letni.

Na pewno będąc w strefie z * Paryż/Berlin (a tam jest Kraków) i robiąc synchronizację ręcznie, DST musisz korygować ręcznie.

To ja bym zrobił tak:

mejl po angielsku do oficjalnego supportu Seiko z tytułem "Seiko Astron operation question":

[email protected]

Dear sir/madam

I got a question about operation of my Seiko Astron (ref.....). When syncyng manually (via button push) my watch sets incorrect time - it does not include DST (day savings time). I need to manually correct the hour hand (advance it one hour).

When auto syncing (during night hours) everything seems to be working fine. The watch sets correct time.

DST option in watch is set to On/Auto.

Is this supposed to work like this? Am I supposed to manually correct DST when syncyng watch with button push?

Yours faithfully

twoje imię

W miedzy czasie reset zegarka do ustawień fabrycznych. Jak support odpisze, że tak ma być problem rozwiązany, jak nie ma tak być to zostaje serwis i naprawa.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Taraj napisał(-a):

(...) czy potwierdzają moje spostrzeżenia?

Twoje obserwacje są poprawne, a zegarek działa prawidłowo, tzn. tak, jak zaprojektował to producent. Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi (można pobrać ze strony producenta):

1330429445_Screenshot_20240911_170436_PDFReader-HiRead.thumb.jpg.4a2b0ffee6f80188eed96808bceb25c9.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jogi napisał(-a):

Twoje obserwacje są poprawne, a zegarek działa prawidłowo, tzn. tak, jak zaprojektował to producent. Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi (można pobrać ze strony producenta):

1330429445_Screenshot_20240911_170436_PDFReader-HiRead.thumb.jpg.4a2b0ffee6f80188eed96808bceb25c9.jpg

o jaki epic fail... zegarek, który ma być w pelni bezobsługowy trzeba jednak nastawiać ręcznie wow

Screenshot_20240911-200832.thumb.png.a2caffb5d139257216e7cb8cee430342.png

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu instrukcji z netu oraz tej oryginalnej dołączonej do zegarka wersja EN jak i opracowanie PL przez dystrybutora ZIBI

(są bardzo podobne ale nie takie same, minimalnie się różnią) uważam , że zegarek działa prawidłowo. Temat DST jest opisywany

dosyć zawile i trzeba się "wczytywać".

Tym niemniej nie wyobrażam sobie by za każdym razem gdy zegarek automatycznie zsynchronizuje się trzeba było ponownie ustawiać DST.

Czyli, wieczorem miałem dobrze ustawiony czas a rano wstaję patrzę na zegarek i jest   6.00. 

Nie wiem czy spokojnie mogę zbierać się do pracy czy też jest 7.00 i jestem spóźniony.

Czyli zegarek po synchronizacji automatycznej potwierdza daną strefę czasową i zachowuje ustawioną godzinę.

Dla mnie taka sytuacja jest  OK i mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, oszolom napisał(-a):

nie wiem, czy jestem miłośnikiem seiko, chyba nie... ale parę mam. i taki dziś przyjechał. tarcza robi wrażenie na żywca

76987976897nh.jpg

Piękny Presage. Super tarcza 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Czolo napisał(-a):

Piękny Presage. Super tarcza 

siakaś limitka podobno, nie znam się, taki zakup z impulsu :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, revolta4 napisał(-a):

Długo nie pożyje 😜

Ponad 7 lat już tak ciągnie, ale zaczął się późnić 2 min na dobę w tym roku, chyba muszę mu w końcu rehabilitację zasponsorować 😇

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Slimturtle napisał(-a):

Moja skromna kolekcja Seiko

Nie taka znowu skromna, szczególnie Pogue i obok niego zdaje się, że Lord Marvel ładnie się prezentują imho 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.09.2024 o 20:56, Slimturtle napisał(-a):

Moja skromna kolekcja Seiko
8cb2688ff3e013b68820e5652f4dcf83.jpg

Dobry zbiór. Nawet bardzo. 

Szczególnie żółw bez X. W pełni oryginał

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, arthirius napisał(-a):

Ponad 7 lat już tak ciągnie, ale zaczął się późnić 2 min na dobę w tym roku, chyba muszę mu w końcu rehabilitację zasponsorować 😇

No to twardziel 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, arthirius napisał(-a):

tu bedzie trzeba nowy werk wstawić :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobry zbiór. Nawet bardzo. 
Szczególnie żółw bez X. W pełni oryginał

Tak ten 6309 to pełny oryginał, jest szczególny, bo to mój rok i miesiąc urodzin, czyli ma dokładnie tyle lat co ja.

„Nie taka znowu skromna, szczególnie Pogue i obok niego zdaje się, że Lord Marvel ładnie się prezentują imho 

Ten obok Pogua to nie Lord Marvel tylko Seiko Sportsmatic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi