Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

żeby nie śmiecić w temacie monsterowym - Burns, kiedyś coś pisałeś o ekspansji SARXów na niekorzyść SDGM. Jest jakieś info odnośnie końca tych drugich jak w przypadku monstera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj odpakowany :)

I jeszcze jedno

post-33375-0-51244800-1476132703_thumb.jpeg

post-33375-0-57676300-1476132831_thumb.jpeg

"....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby nie śmiecić w temacie monsterowym - Burns, kiedyś coś pisałeś o ekspansji SARXów na niekorzyść SDGM. Jest jakieś info odnośnie końca tych drugich jak w przypadku monstera?

Logicznym jest, że fabryki Seiko nie wyprodukują wszystkiego co jest i było w katalogach bo najzwyczajniej w Świecie nie mają takich mocy przerobowych. Wiele modeli składanych jest też okresowo. Nie wiem na jakiej zasadzie wznawiają produkcję. Gdy magazyny pustoszeją. A może marketingowcy zbadają zbyt ? Może gdy części skladowych nadmiar w kuwetach ?

Aż nadchodzi taki moment, że dany model już nigdy nie jest wznowiony i trafia do archiwum...

Tylko oni znają te powody i jakoś nie chcą się tym chwalić.

Ludzie na forach są na to zacieńcy.

Może autoryzowani sprzedawcy mają o tym głębsze info tak samo jak dostają zdjęcia tego co wejdzie do sprzedaży - te zdjęcia co wklejałem o kolejnych wersjach PADI nie powinny raczej ujrzeć światła dziennego, ale wpłynęły. Czy z uprzejmości, glupoty a może celowego podkręcania atmosfery też niewiadomo.

I tak karuzela Seiko się kręci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

był brudas, teraz kolejny przykład Usera z WUS jak ulotną rzeczą może być zegarek,

który sam się zdziwił i mnie też (czekam aż napisze coś więcej - jak stary był ten pasek),

niby sam z siebie podczas zakładania nad stołem ...

IMG_20160919_213240295_zps3a5bbvgy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pęknięcia pewnie były ale nie zwrócił uwagi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe, ale idąc twoim tropem lepiej nie zakładać zegarka bo można zgubić jak nie obejrzysz z lupą przed wyjściem,

nie wyjeżdżać z domu samochodem czy rowerem, jeżeli przed tobą nie będzie szedł saper z wykrywaczem metalu bo złapiesz "gumę" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do wersji PADI mnie to się marzy druga wersja monstera, albo w ogóle zwykły klasyczny monster PADI.

O tak, takiego to bym sobie kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Aż nadchodzi taki moment, że dany model już nigdy nie jest wznowiony i trafia do archiwum...

Tylko oni znają te powody i jakoś nie chcą się tym chwalić.

...

W pewnym momencie sprzedaż jest za mała, by opłacało się uruchamiać produkcję kolejnej partii.

A nie są to przecież nakłady po sto, czy tysiąc sztuk.

Nawet jeżeli są zamówienia, to są zbyt małe i sam produkt już nie rokuje nadziei nagłego ich wzrostu.

Lepiej w tym czasie produkować coś nowszego, na co jest większy popyt, albo chociaż prognozy są bardzo dobre.

Czasem warto produkt odnowić, coś zmienić, poprawić (bądź niekoniecznie jak X ;) ), ale i tak w końcu czeka go koniec.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe, ale idąc twoim tropem lepiej nie zakładać zegarka bo można zgubić jak nie obejrzysz z lupą przed wyjściem,

nie wyjeżdżać z domu samochodem czy rowerem, jeżeli przed tobą nie będzie szedł saper z wykrywaczem metalu bo złapiesz "gumę" 

a gdzie ja napisałem, że za każdym razem sprawdzam stan teleskopów, każdą nitkę w parciaku czy ogniwo w bransolecie przed założeniem?  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pewnym momencie sprzedaż jest za mała, by opłacało się uruchamiać produkcję kolejnej partii.

A nie są to przecież nakłady po sto, czy tysiąc sztuk.

Nawet jeżeli są zamówienia, to są zbyt małe i sam produkt już nie rokuje nadziei nagłego ich wzrostu.

Lepiej w tym czasie produkować coś nowszego, na co jest większy popyt, albo chociaż prognozy są bardzo dobre.

Czasem warto produkt odnowić, coś zmienić, poprawić (bądź niekoniecznie jak X ;) ), ale i tak w końcu czeka go koniec.

Tak masz rację,

wracając do tej okresowości produkcji,

Są momenty, gdzie nawet Sumo nie idzie kupić od Katsu np we wrześniu bo pisze, że skończyły się i następne dostanie dopiero w listopadzie

nr seryjny Seiko jest 6 cyfrowy, pierwsza to Rok, druga Miesiąc - nie wiem czy byłby, ze wszystkimi miesiącami roku..

Podobnie było z Monsterami nawet w wersji 2,5 - czyli z X na tarczy dostępne na pół gwizdka i w stosunkowo małych ilościach jakie widziałem

Podobnie z żółwiem Padi (niby specjal edition, więc może w jakimś stopniu ograniczona) pierwszy rzut przed wakacjami, teraz drugi sierpniowo/wrześniowy i kolejny za 2 miesiące od poprzednich w listopadzie

SKX007 też trafia się jeszcze z numerami z tego roku, mimo, że info o zakończeniu było wcześniej,

Co ciekawe kolejne 4 cyfry seryjnego to kolejne sztuki jakie zeszły z produkcji - o ile Sumo, żółwie, SKX mają zapełnione wszystkie 4 co wskazuje, że produkują to w tysiącach

to taki MM czy GS, z danego miesiąca ma zapełnione góra dwie - no ale tam jest już coś ręcznej roboty, widać nie są w stanie wyprodukować więcej niż do 100, albo nie chcą - no i nie wiemy czy produkują je każdego miesiąca.

Limitki, od czasu przecieku do pojawienia się u Sprzedawców to też z reguły 3 miesięce czekania - jakby nie patrzyć poskładanie tego od taniego do drogiego widać zegarka trochę czasu zajmuje,

Ameryki nie odkryłem, bo już były podobne domniemane opracowania na jakiś tam portalach ...

Monstera wyparły podobno te wszystkie odmiany "Monster Baby Tuna"

Co do SDGMa trzeba by znaleźć katalog 2016/2017 albo zdjęcie z deklem 69xxxx 

i jeden z linków (już chyba pokazywany)

http://www.ablogtowatch.com/understanding-japans-used-luxury-timepiece-market/

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zastanawiałem się co z baby tuna, w sumie to dość świeże zegarki są i dziwne by było gdyby się już ich pozbyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do wersji PADI mnie to się marzy druga wersja monstera, albo w ogóle zwykły klasyczny monster PADI.

O tak, takiego to bym sobie kupił.

gdyby tak tarczę udało się przełożyć (głównie razem z chapter-ring), to wskazówki da się znaleźć w innych modelach - trzeba by zmierzyć ich szkła, ale podejrzewam, że da się - mógłby wyjść ciekawy MOD

wskazówka minutowa:

srp493k_4.jpg?w=800

godzinowa:

S-SBDC025_d_large.jpg?v=1468806857

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, właśnie mi przypomniałeś jaki fajny to jest zegarek...ten Stargate, nawet mk2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednocześnie wbrew opinii forumowej większości mam nadzieję, że to nigdy nie powstanie:

image_zpspsgnutg1.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znając życie powstanie, ostro cisną z PADI i wątpię, żeby odpuścili MM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żebyśmy się dobrze zrozumieli - powyższe to jest render zrobiony przez kogoś z forum, nie pochodzi od Seiko (tzw. pobożne życzenia)

ale fakt po oficjalnym zdjęciu PADI Sumo, teraz to już wszystko jest możliwe i nawet mnie to szczególnie nie zdziwi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe kiedy zaczną pojawiać się foty z kolekcjami PADI  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz Burns wyjaśnić czemu to (renderowane) MM PADI Ci się tak nie podoba? Chodzi o to, że profanacja, rozmienianie się na drobne, czy po prostu wizualnie Ci nie pasuje?

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mam do Ciebie bardzo proste pytanie, mimo że nie wypada w ten sposób odpowiadać - kupisz bez żadnego ale, bez mrugnięcia okiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to nie losowanie a prawdziwe zawody!

Liczy się strategia i nerwy na wodzy :D

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się wydaje, że na trybunach siedzą fani PADI  ;)

na chorągiewce we włosach napis w wolnym tłumaczeniu mówi "PADI albo życie"

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mam do Ciebie bardzo proste pytanie, mimo że nie wypada w ten sposób odpowiadać - kupisz bez żadnego ale, bez mrugnięcia okiem ?

Przy moim mozolnym procesie decyzyjnym, to żaden zegarek nie spełnia tego wymagania :)

Zależy czego bym szukał. Jeżeli pstrokatego wakacyjnego divera (i miałbym odpowiedni budżet) to takie MM PADI, czemu nie?

mi się wydaje, że na trybunach siedzą fani PADI  ;)

na chorągiewce we włosach napis w wolnym tłumaczeniu mówi "PADI albo życie"

Nawet kolorystyka PADI na tej fladze. Przypadeg? Nie sondzę.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi