drkadrys 1475 #16351 Napisano 18 Czerwca 2019 (edytowane) "To" akurat cieszy jak śpi Potwierdzam, wtedy zaglądam tu na forum!! Edytowane 18 Czerwca 2019 przez drkadrys 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16352 Napisano 18 Czerwca 2019 Gdzieś widziałem jak wyglada ubytek diashield. Gorzej niż jakby chrom zszedł. Niestety nie mogę znaleźć tego zdjęcia.Edit: znalazłem zdjęcie z uszkodzonym diashield ale tez info, że powłoka jest naprawiana w Japoni. Naprawa nie dotyczyła zegarka ze zdjęcia.„So yeah, I guess the the answer's out: Seiko CAN and WILL repair/refinish diashield coated watches. So for those of you who are in need of a repolish but have been rejected by your local AD, do write in to Seiko Japan and they'll get you fixed.” Cytowane foto celowe. A czy ta koperta jest pokryta DS?, bo na deklu widać napis "Titanium"....Co to za model?Koperta być może jest wykonana w innej technologii.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16353 Napisano 18 Czerwca 2019 Cytowane foto celowe. A czy ta koperta jest pokryta DS?, bo na deklu widać napis "Titanium"....Co to za model?Koperta być może jest wykonana w innej technologii....Diashield - DLCTytanowe koperty też pokrywa się DLC. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16354 Napisano 18 Czerwca 2019 Diashield - DLCTytanowe koperty też pokrywa się DLC.Wiem, może z tego powodu że tytan, nie stal, uszkodzenie przypomina nadgryzienie przez gryzonia? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16355 Napisano 18 Czerwca 2019 Wiem, może z tego powodu że tytan, nie stal, uszkodzenie przypomina nadgryzienie przez gryzonia? Może być, ale to nie wygląda na DLC, hm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #16356 Napisano 18 Czerwca 2019 Wszystko tu opisałeś jak trzeba imo.Różnica jest teraz bo to ten sam element i gra światła robi swoje.Przepoleruj cała lunetę i będzie git.Teraz pewnie masz jaśniejsze miejsce to bez powłoki a tam gdzie została powłoka jest trochę ciemniej i to się obok siebie gryzie.W teorii właśnie tak bym to widział.Ale luneta ma 4 widoczne płaszczyzny z czego jedną czy dwie szczotkowane. Wydaje mi się że nie da się poprostu zjechać powłoki z jednej z nich bo później byle uderzenie mogłoby spowodować odejście/odpryśnięcie pozostałej powłoki. Trzebaby wszystko "obrać" i odtworzyć szczotkowania i polerki na poszczególnych płaszczyznach. Jako że ona chyba bardziej przypomina chrom niż np pvd - szczotkowanie jest na DS, a nie pod nim.Następna rzecz wynikająca z prawdopodobnej grubości i sporej różnicy twardości DS i SS jest taka, że polerując czy szlifując trzeba uważać żeby dołów nie narobić ("i weź tu później kinkiet powieś"). Nie wiem czym to robią spece. Później pewnie dałoby się wyrównać ale nagle może się okazać, że materiału braknie i luneta strasznie schudnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23158 #16357 Napisano 18 Czerwca 2019 (edytowane) A może uderz do Konrada(spatz), może pomoże Wiem tylko że da się spolerować tą powłokę ale rzeczywiście różne powierzchnie mieszane na tym samym elemencie nie pomagają i to bardzo trudne zachować linie odcięcia struktur.Natomiast nie sądzę aby coś odprysnęło dalej bo to prędzej przy powierzchniach nakładanych galwanicznie ale nie natryskowo, prędzej będzie się ścierać niż odpadać. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #16358 Napisano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Cytowane foto celowe. A czy ta koperta jest pokryta DS?, bo na deklu widać napis "Titanium"....Co to za model?Koperta być może jest wykonana w innej technologii....Czekam na odpowiedz o model na wusie. Wyglada mi na SBDJ013. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez bart_us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16359 Napisano 18 Czerwca 2019 Czekam na odpowiedz o model na wusie. Wyglada mi na SBDJ013.Ok, zobaczymy co napiszą. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #16360 Napisano 18 Czerwca 2019 Czekam na odpowiedz o model na wusie. Wyglada mi na SBDJ013. W wątku rzeczywiście była rozmowa o tym solarze, ale na zdjęciu jest shogun.W teorii właśnie tak bym to widział.Ale luneta ma 4 widoczne płaszczyzny z czego jedną czy dwie [...] Możesz wrzucić zdjęcie jak wygląda ten ubytek na Twoim zegarku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16361 Napisano 18 Czerwca 2019 Koperta jest tytanowa? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #16362 Napisano 18 Czerwca 2019 Koperta jest tytanowa?W Shogunie jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16363 Napisano 18 Czerwca 2019 W wątku rzeczywiście była rozmowa o tym solarze, ale na zdjęciu jest shogun. Czy podane są okoliczności w jakim powstało uszkodzenie?Wada materiałowa, uderzenie..czy może coś innego?W Shogunie jest.Dzięki. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #16364 Napisano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Panowie ... Diashield zaistniał jako pierwszy dla zegarków tytanowych Seiko, dopiero w 2015 pojawił się na zegarkach stalowych (o zgrozo). Dishield jest nienaprawialny dla tytanu (prawdopodobnie przez inne /silniejsze wiązanie cząsteczek ?) Z tego powodu kiepskim pomysłem jest powoływanie się na powyższe zdjęcie Shoguna z tytanu.Diashield dla stali jest podobno naprawialny w fabryce, ale o tym powiedzieliście już wszystko czyli nie ma konkretnego potwierdzenia 100% że to naprawiają a nie wymieniają. W każdym razie GrandSeiko nadal nie ma Dishield i mieć nie będzie, z tego powodu SBDX001 jest bardziej ceniony od swoich młodszych braci (a nie tylko przez napis na tarczy). Diasheld = wszystko ładnie pięknie, aż coś się nie stanie a jak widać nie jest niezniszczalny. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #16365 Napisano 18 Czerwca 2019 Tak jak pisze vitriol pierwsze zdjęcie shogun drugie solar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #16366 Napisano 18 Czerwca 2019 Czy podane są okoliczności w jakim powstało uszkodzenie?Wada materiałowa, uderzenie..czy może coś innego?Dzięki. Nie było historii, tylko zdjęcie, ale to gość ze Skandynawii rzucił to zegarek mógł się po prostu otrzeć o nokię 3310. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16367 Napisano 18 Czerwca 2019 Nie było historii, tylko zdjęcie, ale to gość ze Skandynawii rzucił to zegarek mógł się po prostu otrzeć o nokię 3310.Stawiam na renifera.Albo fiordy pogryzły. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16368 Napisano 18 Czerwca 2019 Stawiam na renifera.Albo fiordy pogryzły.Renifery mogą, ale fiordy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #16369 Napisano 18 Czerwca 2019 Spotykają się kumple i jeden mówi:- Wiesz właśnie wróciłem z Norwegii, staaary czego ja tam nie widziałem:niedźwiedzie, renifery po prostu wszystko...Drugi mówi:- A fiordy widziałeś? widziałeś?A ten na to:- Staaaary, fiordy to mi z ręki jadły... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16370 Napisano 18 Czerwca 2019 OK, poddaje się. Tych fiordów co jedzą z ręki nie znałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_us 2221 #16371 Napisano 18 Czerwca 2019 Poczciwe sumo bez powłok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41750 #16372 Napisano 19 Czerwca 2019 OK, poddaje się. Tych fiordów co jedzą z ręki nie znałem Młody to zdziwiony. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #16373 Napisano 19 Czerwca 2019 Młody to zdziwiony. Młodym być... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #16374 Napisano 19 Czerwca 2019 Możesz wrzucić zdjęcie jak wygląda ten ubytek na Twoim zegarku?Cyknąłem telefonem i coś tam widać. Ale mam bardzo dobrą wiadomość. Dostałem odpowiedź od ZIBI, że nowy bezel to koszt 400zł. Jeżeli da się zamówić i to w tej cenie to nie będę kombinować. Ten zegarek zasługuje na to żeby być w oryginalnym stanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garbb 38 #16375 Napisano 19 Czerwca 2019 Czy to SGDM007? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach