Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

20250921_092506.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250925_075653.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2025 o 08:44, Paulus57 napisał(-a):

20250915_082512.jpg

gdzie Pan kupujesz takie ładne (grube) paski? ;) świetnie to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

Dzięki. Ten jest oryginalny San Martina kupiony z tym zegarkiem. San Martin sprzedaje też paski osobno, ale nie wiem, czy akurat taki też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.09.2025 o 20:57, ro4ti napisał(-a):

"gdzie Pan kupujesz takie ładne (grube) paski? ;) świetnie to wygląda".

Dużo niezłych jest na Aliexpress.

a też szwedzka manufaktura: 

https://cnswatchbands.com/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Dużo niezłych jest na Aliexpress.

tak, aż za dużo. a z obrazków czasem niewiele wynika i można się naciąć (ceny w znacznym stopniu różne). kupiłem już kilka, niektóre nie najgorsze a czy dobre okaże się po czasie.

takie marki jak san martin raczej byle czego nie wkładają do pudełka, jak zauważyłem ten pasek wygląda bardzo solidnie, ale oficjalna cena na stronce to około 50ojro :(

(ale akurat poszło zamówienie na z dziesięć różnych pasków ;) bo kolekcja rośnie a potrzeby są duże 20, 21, 22, 24mm)

dosłownie przed momentem zamówiłem też baltany S2081 zwracając uwagę że jest tam nie najgorszy chyba pasek z ładną klamrą (co też ważne)

jestem w stanie zapłacić więcej za gwarancję dobrej jakości - mam też pattini

ps.

czy jest tu temat "pokażmy nasze chińskie paski"? :D 

ps.2

to mój 50 wpis i jak widzę pojawiła się opcja "like" co mnie zdziwiło - życie zaczyna się po 50tce 😁

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, tofiks_th napisał(-a):

Piątunio😀

IMG_20250926_102440.jpg

Mój z wymienionym sekundnikiem

20250927_090543.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jarek08s napisał(-a):

Mój z wymienionym sekundnikiem

20250927_090543.jpg

Też chciałem wymienić, nawet kupilem u chinskich braci zestaw wskazówek. Muszę sie zmobilizować. Ostatnio jak  grzebałem w automacie to zgubilem jedną śrubkę😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250208_084453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.09.2025 o 08:44, ro4ti napisał(-a):

tak, aż za dużo. a z obrazków czasem niewiele wynika i można się naciąć (ceny w znacznym stopniu różne). kupiłem już kilka, niektóre nie najgorsze a czy dobre okaże się po czasie.

takie marki jak san martin raczej byle czego nie wkładają do pudełka, jak zauważyłem ten pasek wygląda bardzo solidnie, ale oficjalna cena na stronce to około 50ojro :(

(ale akurat poszło zamówienie na z dziesięć różnych pasków ;) bo kolekcja rośnie a potrzeby są duże 20, 21, 22, 24mm)

dosłownie przed momentem zamówiłem też baltany S2081 zwracając uwagę że jest tam nie najgorszy chyba pasek z ładną klamrą (co też ważne)

jestem w stanie zapłacić więcej za gwarancję dobrej jakości - mam też pattini

ps.

czy jest tu temat "pokażmy nasze chińskie paski"? :D 

ps.2

to mój 50 wpis i jak widzę pojawiła się opcja "like" co mnie zdziwiło - życie zaczyna się po 50tce 😁

Na stronie Baltany byłoby trochę taniej.

https://www.baltany.com/product/39mm-dirty-dozen-date-field-watch-s2081/66/

Ten zegarek wojskowy  ("dirty dozen")  jest trochę nadwymiarowy, 39 mm średnica koperty. Oryginalne miały od 34 do 36 mm. To w zasadzie bez większego znaczenia, liczy się inspiracja, poza tym niektórzy  chętnie kupią nieco większy.  Ładny zegarek, z  tarczą wymyśloną  przez brytyjskie ministerstwo obrony pod koniec wojny.  Mam podobny, w wersji 36 mm i niestety kwarcowy. Twój jest na ST17.

Co do pasków na Aliexspress,  nie wolno kupować najtańszych, bo można trafić na zupełny paździerz. Ale te droższe (i tak dużo tańsze niż europejskich firm) mogą być zaskakująco dobre.  Ostatnio kupiłem za 70 zł. klasyczny, czarny, cienki,  lakierowany  pasek  ze  skóry  aligatora. Po kilku tygodniach noszenia zaczynam wierzyć, że to faktycznie aligator, pasek w ogóle się nie zużywa, czyli skóra jest dobra. Zresztą tenże  krokodyl wtłoczony na spodzie paska, co  jest decydujące. 😁

Moje doświadczenia z chińskimi paskami,  załączonymi do zegarka lub kupionymi na Aliexpress, są takie:  25 proc.  do kosza,  reszta do noszenia. 

Paski Pattini (firma z Koszalina) wyglądają ok. ale robione  są z paździerza. Specjalnie rozebrałem jeden pasek na warstwy składowe i teraz wiem na pewno co jest w środku.  Dużo tam tektury. Poza tym są zawsze grube,.  Klamerki maja z jakiegoś podłego,  uczulającego metalu. Zapytani nawet nie kręcili i przyznali się, że nie stosują  klamerek ze  stali antyalergicznej. To nie Chińczycy, niestety. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Euryk napisał(-a):

Ten zegarek wojskowy  ("dirty dozen")  jest trochę nadwymiarowy, 39 mm średnica koperty. Oryginalne miały od 34 do 36 mm

tak, akurat to że większy jest dla mnie małym plusem a kolorystyka tarczy największym plusem. z małych klasyków militarnych to pewnie bulovę 98A255 kiedyś sobie kupię. niby jest od groma podobnych ale... 

dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, ro4ti napisał(-a):

tak, akurat to że większy jest dla mnie małym plusem a kolorystyka tarczy największym plusem. z małych klasyków militarnych to pewnie bulovę 98A255 kiedyś sobie kupię. niby jest od groma podobnych ale... 

Ładny, ale bardzo drogi ten automatyczny "Chińczyk" na Myota serii 8;   na ogół chcą za niego 1100 zł. Piszę "Chińczyk" , bo na chińskich częściach albo/i produkowany w Chinach. To nic złego, poza ceną.   Bulova od lat  należy do Citizena, który tańsze modele produkuje w Chinach. Myota serii 8 też produkowana jest w Chinach, a  ostatnio to i  Myota serii 9. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Ładny, ale bardzo drogi ten automatyczny "Chińczyk" na Myota serii 8;   na ogół chcą za niego 1100

zastanawiałem się nad bulovą z drugiej ręki, mam bardzo sympatycznego accutrona i sentyment do marki.

no cóż, na "przeczekanie" wziąłem militado ml14 (vh61) :D zobaczymy, bo thorn g11 też kusi(ł) albo a11 z pociskiem na zadzie

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

zastanawiałem się nad bulovą z drugiej ręki, mam bardzo sympatycznego accutrona i sentyment do marki.

no cóż, na "przeczekanie" wziąłem militado ml14 (vh61) :D zobaczymy, bo thorn g11 też kusi(ł) albo a11 z pociskiem na zadzie

Miałem kiedyś Bulova accuquartz, wówczas to było Coś. Z tego powodu również i ja mam sentyment do tej marki.  A i miałem też Bulova Precisionist, militarnego, ale sprzedałem. Był za duży jak na mój nadgarstek. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważajcie.

Dziś wchodzą mega promki na zegarki. Sprawdźcie koszyki. Ja walczę aby nic nie kupić.

A tym czasem dziś na nadgarstku.

Sugess1.thumb.jpg.edab177627ed893087dfb95d3ef3c911.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotr84 napisał(-a):

Uważajcie.

Dziś wchodzą mega promki na zegarki. Sprawdźcie koszyki. Ja walczę aby nic nie kupić.

A tym czasem dziś na nadgarstku.

Sugess1.thumb.jpg.edab177627ed893087dfb95d3ef3c911.jpg

mega promki to będą za miesiąc koło 11.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Piotr84 napisał(-a):

Uważajcie. Dziś wchodzą mega promki na zegarki. Sprawdźcie koszyki. Ja walczę aby nic nie kupić.

Znam to. Jesteś jak Leonidas, dowódca 300 Spartan walczących pod Termopilami z całą perską armią. Polegli niestety. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi