Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

20251204_110743.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.12.2025 o 21:02, Euryk napisał(-a):

Niestety,  coraz mniej jest fabryk zegarków. 

Ale, mimo od dawna braku fabryki,  pojawił się  na krajowym rynku elektroniczny zegarek Błonie, z  mechanizmem typu kinetic. Cena umiarkowana, szkło szafirowe. Ładny, różne kolory do wyboru. 

Oj, te nowe Błonie to nie są zegarki dla mnie :D. Jestem za młody (albo za mało stary) na sentyment do marki. Nic mnie w nich nie rusza. Totalnie nic.

W temacie --- nikt nie chciał kupić, za półdarmo oddawać nie będę, to od wczoraj noszę. 

654756785679567.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Paulus57 takie aquatico mnie dręczy ;) to jest wersja brąz i jaki kolor tarczy? i to jest TAKA jakość wykonania, że warto zapłacić więcej? czy tylko ładnie opakowane w drewnianym pudełku...

trochę ta marka mi się kojarzy z aquatrident (już nie ma) który piękne rzeczy robił w brązie

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ro4ti napisał(-a):

@Paulus57 takie aquatico mnie dręczy ;) to jest wersja brąz i jaki kolor tarczy? i to jest TAKA jakość wykonania, że warto zapłacić więcej? czy tylko ładnie opakowane w drewnianym pudełku...

Tarcza jest czarna. Jest to wersja limitowana do 99 sztuk. Koperta z brązu. Jak na moje oko wykonanie bardzo dobre. Warte większych pieniędzy, niż się za niego płaci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Oj, te nowe Błonie to nie są zegarki dla mnie :

Przemyśl to jeszcze. Napisałem o zegarkach Błonie, bo jesteśmy w dziale chińskim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Euryk napisał(-a):

Przemyśl to jeszcze. Napisałem o zegarkach Błonie, bo jesteśmy w dziale chińskim. 

Wiem :) . Ale czego by w środek nie wkładali, to niech najpierw popracują nad formą. Te nowe błoniaki mają paskudne proporcje. A żerowanie na dawnej marce i sentymencie to tylko kolejne minusy.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251206_123351.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20241115_110201.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251208_094545.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

20241115_110201.jpg

B ladny zegarek. Tylko uważam, że pasek powinien być minimalistyczny, co najwyżej z pomarańczowym przeszyciem

1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

20251208_094545.jpg

Za dużo się dzieje. Gdyby bezel byl jednolity, byłaby zdecydowanie lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Tom88 napisał(-a):

B ladny zegarek. Tylko uważam, że pasek powinien być minimalistyczny, co najwyżej z pomarańczowym przeszyciem

Za dużo się dzieje. Gdyby bezel byl jednolity, byłaby zdecydowanie lepiej

Co do paska mam mieszane uczucia. Z jednej strony wydaje się ciekawe połączenie znacząco odmiennych odcieni koloru niebieskiego, z drugiej... 

Zarówno tarcza jak i bezel są zrobione z wykorzystaniem tytanu damasceńskiego, a one mają akurat taki, a nie inny wygląd. Mnie się to akurat podoba, a poza tym nie mam innego zegarka z wykorzystaniem takich materiałów. 

Gdybyś chciał kupić coś bez tych "pasków", to są inne wersje tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251209_113732.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b682e4598ea23f3fab39f790337c155a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

678679780980-89.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.12.2025 o 15:30, Paulus57 napisał(-a):

20241115_110201.jpg

Pamiętam Słynną Rodinę (tą chińską oczywiście) która zapoczątkowała Bauhausowe zegarki zza Wielkiego Muru ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.12.2025 o 11:48, oszolom napisał(-a):

654756785679567.jpg

24 minuty temu, Hoffhoffski napisał(-a):

"W temacie --- nikt nie chciał kupić, za półdarmo oddawać nie będę, to od wczoraj noszę".

Noś dumnie, to najbardziej znienawidzona chińska marka.   😁

22 godziny temu, oszolom napisał(-a):

678679780980-89.jpg

Cena chyba poniżej dolara, jak sądzę. 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, michal260189 napisał(-a):

Pamiętam Słynną Rodinę (tę chińską oczywiście) która zapoczątkowała bauhausowe zegarki zza Wielkiego Muru ;) 

"Ura ura ura
Czapajew gieroj
Za rodinu za Stalinu
Na boj na boj na boj
Za mir, za mir, za mir
My pabiedim wraga
Za matuszku Rossiju
Na biełowo cara

I job twoju mat'
My kulturnyj narod
My giermancow nie boimsia
I wsiegda idiom wpieriod".

Tak się śpiewało w czasach studenckich. Tak naprawdę Rodina to był pierwszy sowiecki zegarek automatyczny produkowany przez moskiewską fabrykę zegarków w latach 50. Bardzo możliwe,  że  ktoś (może ruska mafia?)  kupił tę markę i zmawiał zegarki w Chinach. Gdzieś mi się obiło o uszy, że Rodina to była marka działającą jeszcze w carskiej Rosji, później  wskrzeszona w Związku Sowieckim.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Euryk napisał(-a):

"W temacie --- nikt nie chciał kupić, za półdarmo oddawać nie będę, to od wczoraj noszę".

Noś dumnie, to najbardziej znienawidzona chińska marka.   😁

Cena chyba poniżej dolara, jak sądzę. 😏

Parnis? Znienawidzony? Bo ja wiem... Od niego się trochę zaczęło to "homarowanie", ale te zegarki są całkiem dobrze wykonane i trwałe. Mam chyba ze 3 wczesne parniaki, coś jeszcze się kiedyś na pewno przewinęło...

Ten z klaunem to nie był taki tani. Ot, Czajkin dla ubogich. Duże parę dych kosztował, z tego co pamiętam. Tarcza całkiem niezła, w środku dwa najtańsze kwarce, "zakręcany" dekiel, który się podważa itd. itp. Zabaweczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ubolewam trochę nad tym, że nie ma tu wątku "pokażcie nasze chińskie paski".

ok, przyszło trochę różnych (10). bo, czasem ładny zegar prezentuje się nie najlepiej... od razu objaśniam, nie jestem fanem metalu, znaczy bransolet. 

i jest taki pasek: skóra, gruba, czarna, olejowana, elastyczna, miękka, tej samej szerokości, z solidną klamrą. 18,31pln (teraz nawet taniej)

https://pl.aliexpress.com/item/1005009506376930.html

i jakże pięknie w takim ubranku (i jak wygodnie) prezentuje się taki watchdives:

IMG_20251212_194118.jpg

31 minut temu, oszolom napisał(-a):

Parnis? Znienawidzony? Bo ja wiem...

teraz to chyba nie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paski od dłuższego czasu biorę z Chin. Przyzwoite za 10 zeta, padliniaki do zegarków-leżaków za grosze. Lepsze też są tanie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Paski od dłuższego czasu biorę z Chin. Przyzwoite za 10 zeta, padliniaki do zegarków-leżaków za grosze. Lepsze też są tanie... 

Gdyby kogoś interesował paskowy  top to  za 70 zł  na Ali jest klasyka:   czarny aligator -  z prawdziwego aligatora amerykańskiego, chyba hodowlanego, ale nie mam pewności.  Dowodem jest   wytłoczony  jaszczur na spodzie paska 😁    oraz ... cena.  No i wzory, które nie powtarzają się na dwóch lub trzech paskach (mam takie  trzy).  Jak by się powtarzały to pasek jest  jedynie "krokodylowany". Pasek bardzo miękki i trwały, co może wskazywać, choć nie musi, na jego  oryginalną  "krokodylowatość". Inne ładne "krokodyle" mam ze szwedzkiego sklepu, są to czarne krokodyle lakierowane -  to jeszcze większa klasyka - ale ze skóry ...  cielęcej. 🤥

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Euryk napisał(-a):

"Ura ura ura
Czapajew gieroj
Za rodinu za Stalinu
Na boj na boj na boj
Za mir, za mir, za mir
My pabiedim wraga
Za matuszku Rossiju
Na biełowo cara

I job twoju mat'
My kulturnyj narod
My giermancow nie boimsia
I wsiegda idiom wpieriod".

Tak się śpiewało w czasach studenckich. Tak naprawdę Rodina to był pierwszy sowiecki zegarek automatyczny produkowany przez moskiewską fabrykę zegarków w latach 50. Bardzo możliwe,  że  ktoś (może ruska mafia?)  kupił tę markę i zmawiał zegarki w Chinach. Gdzieś mi się obiło o uszy, że Rodina to była marka działającą jeszcze w carskiej Rosji, później  wskrzeszona w Związku Sowieckim.   

A owszem wiadomo mi. A Chińczyki Wiadomo mają różne pomysły czasem szalone co do nazw ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Gdyby kogoś interesował paskowy  top to  za 70 zł  na Ali jest klasyka:   czarny aligator -  z prawdziwego aligatora amerykańskiego, chyba hodowlanego, ale nie mam pewności.  Dowodem jest   wytłoczony  jaszczur na spodzie paska 😁    oraz ... cena.  No i wzory, które nie powtarzają się na dwóch lub trzech paskach (mam takie  trzy).  Jak by się powtarzały to pasek jest  jedynie "krokodylowany". Pasek bardzo miękki i trwały, co może wskazywać, choć nie musi, na jego  oryginalną  "krokodylowatość".

I te oryginalne krokolydowate paski oczywiście posiadają etykietę CITES?😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi