Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość bramante

Polacy a zegarki bizuteryjne?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bramante

witam-chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o zegarkach bizuteryjnych.Od zawsze spotykam sie z pogladem ze tego typu wyroby jakos nie licuja z dobrym gustem,no wiecie bo zloto itp.Tak sobie mysle dlaczego wlasciwie uzycie ekskluzywnych materialow mialo by dyskredytowac zegarek.Sam ostatnio kupilem wyrob raymond weil parsifal(automat z 42 rezerwa chodu,stal i 18k zloto,tarcza z masy perlowej,szafir w koronie).Jestem ciekaw waszych opini na ten temat-tak przy okazji nie bylo mnie w kraju od 8lat i moze to juz nie aktualne bo poglad sie zmienil-dzieki z gory za odzew!I na koniec czy ktos moze ocenic mojego RW parsifal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Ja nie mam nic przeciwko biżuteryjnym zegarkom. No o ile oczywiście wykonane sa z gustem.

Na wieczór są wręcz zalecane.

Myślę, ze negacja zegarków wykonanych z drogich materiałów, wynika z niechęci społeczeństwa do tzw. snobstwa. Ktoś ze złotym zegarkiem ma lepiej - a to już się nie podoba tym co mają gorzej.

Oczywiście chodzenie na co dzień, ze złotym zegarkiem na ręce wygląda idiotycznie. Ale zakładanie czegoś takiego od wielkiego dzwonu - dla mniej jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

i mnie sie tak zdaje,wiec pomalu wszystko wraca do normy-pora wracac do kraju!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

a co reszta kolegow nie ma zdania,czy temat malo ciekawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat mało ciekawy.

Każdy nosi co mu się podoba, po prostu - i to jest normalne.

O czym tu dyskutować?

A producenci chwalą się swoimi biżuteryjnymi zegarkami wycelowanymi w Bliski Wschód - tam są odbiorcy tychże świecidełek. Taka grupa kulturowa, która musi koniecznie pokazać na co ją stać.

A chyba nie chodziło o same koperty - złote czy platynowe, jak ktoś wcześniej pisał, zegarki biżuteryjne to inna kategoria.

POzdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

No własnie Bramante, chyba mylisz zegarki wykonane z drogocennych kruszców z zegarkami biżuteryjnymi. Na mój gust zegarek można zaliczyc do tej drugiej kategorii tylko jeśli jest wysadzany kamieniami, no i to faktycznie poza zegarkami dla kobiet wygląda bardzo kiepsko, nie tylko na nadgarstku Polaka, nawet murzyn z czymś takim wygląda frajersko. Natomiast zegarki wykonane z drogich materiałów to zupełnie inna kategoria i nie widzę powodu aby noszenie zegarka wykonanego z platyny czy też białego złota miało byc źle odebrane przez społeczeństwo, zwłaszcza że tego najzwyczajniej w świecie nie widac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Hmm... no też fakt. Co innego złoty zegarek z tarczą z masy perłowej i paskiem ze skóry krokodyla, a co innego naćkany np. brylantami. To drugie raczej dla kobiety - u mężczyzny jednak nadal kojarzy się z manifestacją bogactwa.

Noszenie np. czegoś takiego:

corum-admirals-cup-tourbillon.jpg

to już prawie prowokacja. No chyba, ze jest się szejkiem arabskim, albo osobą której szczególnie zależy na podkreśleniu swojej indywidualności. W niektórych kręgach dopuszcza się czerwone Conversy do garnituru (co ma podkreślić indywidualność i charakter) w innych dopuszcza się zegarki biżuteryjne (noszone zapewne w tych samych celach co trampki do smokingu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie bylo mnie w kraju od 8lat i moze to juz nie aktualne bo poglad sie zmienil-dzieki z gory za odzew!I na koniec czy ktos moze ocenic mojego RW parsifal.

Skoro tak to ująłeś to zapewne ostanie Twoje wieści z kraju pochodziły z filmu "Kochaj albo rzuć " , jeśli tak to w Polsce juz też jest

nierówność społeczna
i tego typu sprawy w tym
brzuski i jaśminy
no i jest
mydyl klas i taka mydyl , mydyl klas
. Poglądy zależą od ludzi a ludzie wszędzie są różni i dzielą sie wg. Pawlaka na
mądrych i głupich
. Z tym powrotem to słyszałem o jednym Człowieku - wysyłali Go do Polski na kontrakt a On się zastanawiał czy dzidę dadzą mu na miejscu czy ma wziąć własną . Zegarek jest dal Ciebie a nie dla innych , jeśli Tobie się podoba - to chyba dobrze ?

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja trzy grosze.

Typowe zegarki biżuteryjne są raczej dla kobiet i raczej na szczególne okazje, jako dopełnienie stroju.

Noszenie bizyteryjnego zegarka przez faceta nie jest co prawda zabronione, ale trochę nie teges... Trochę to snobistyczne, trochę nowobogackie, trochę jakby z innego kręgu kulturowego..

Nawet złoty zegarek ze zintegrowaną złotą bransoletą jakoś mi nie pasuje do męskiego nadgarstka, a jesli jeszcze miałby brylanciki, oj!!!

Natomiast klasyczny zegarek w złotej kopercie i na pasku wydaje mi się jak najbardziej w porządku - na szczególne okazje, do wieczorowego garnituru. Często może to przecież robić za pamiatkę rodzinną :-)

Białe złoto jest przy tym bardziej dyskretne.

Na co dzień jednak zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest stalowa koperta - zarówno ze wzgledów praktycznych, jak i estetycznych

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

dzieki wszystkim-tak na marginesie mialem naturalnie na mysli zegarek:stal plus dodatki w branzolecie i kopercie ze zlota i dyskretny szafir w koronie(ciemny granat),a nie wysadzany brylantami!!!Po drugie wlasnie to chcialem wiedziec-ciagle jak rozumiem z odpowiedzi jest tak:zloto jest ok ale tylko biale,a wlasciwie dlaczego nie zolte lub rozowe?-co panowie jak to jest,jestesmy tolerancyjni pod warunkiem ze inni tak samo uwazaja(troche mi to zalatuje pewna religijna rozglosnia),a i przy okazji te ,,inne kregi kulturowe" ciagle wydaje sie nam ze jestesmy lepsi od innych-ludzie chociaz minimum samokrytyki.I juz na koniec zloto zolte i rozowe jak i biale w krajach -nazwijmy je kultury euroamerykanskiej-jest traktowane na rowni(a jest tak bo tam nikt nie ma kompleksow i nikomu sie to z np z rosjanami czy brakiem gustu nie kojazy),jak rozumiem Polska to ciagle jeszcze estetyczny zascianek.Pozdrawiam ps:zawsze myslalem ze zloto to bizuteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.....jak rozumiem Polska to ciagle jeszcze estetyczny zascianek....

jeżeli gdzieś indziej - poza Europą wschodnią ( nawet bardziej Azją) noszenie zegarka ze złota lub platyny na codzień + szafir w koronce jest standardem do jeansów- to ja wysiadam - mnie Polska zaściankowość w Twoim rozumieniu napawa w takim razie dumą - dziedzictwo kulturowe Europy wywarło na moim poczuciu estetyki taki wpływ, ze jest to conajmniej dziwne -....bo rozumiem od święta - wtedy złoto nawet różowe do ładnego paska jest OK.

Chyba, że rozmawiamy o prezesie Telewizji Polskiej lub jakiejś innej wielkiej korporacji, który każdego dnia ma.... "okazję" oraz "obowiązek" by założyć wizytowy zegarek.

PS

Przepraszam też za swą zaściankowość lecz dla mnie koronka w uzębieniu z porcelany jest estetyczniejsza niż ze złota- ale Inni mogą sobie chodzić ze złotym uśmiechem :rolleyes: .... ;) jak i np. złoty łańcuszek u faceta powyżej 2mm gr też trąci wg. mnie brakiem :P stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam kumpla który nosi złotego submarinera na codzień i nikt nie uważa że jest to zegarek niestosowny ani do garnituru ani do jeansów. No ale chłopak mieszka w Szwecji to może jest inna kultura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

nie pisalem ,ze zawsze i wszedzie i do dzinsow! prosilem tylko o opinie o tego typu wyroby,ot tak z ciekawosci i prosze wiezcie mi w duzej czesci europy zachodniej i w wiekszych miastach w usa takie zegarki dosc czesto zauwazam u innych(i z pewnoscia nie sa to kregi robotnicze z polswiadka czy nowobogackie) ot poprostu nieco inne spojzenie na zegarki.Przeciez to jedyna dopuszczalna bizuteria u mezczyzny i stad moze nieporozumienie miedzy nami.Wiecie dobre i naprawde drogie czasomoerze np u biznesmenow to swojego rodzaju kod z kim mamy do czynienia do tego naturalnie cala reszta garnitor buty i inne dodatki(spinki itp)Dlatego ten watek poruszylem nie majac zadnego imperatywu kogo kolwiek pouczac a juz napewno nikogo nie chce obrazic.Jak rozumiem takie wyroby jak powiedzmy Cartier balon blue ,czy raymond weil parcifal-tracaja bezgusciem u kolegow forumowiczow-bede mial to na uwadze przy kolejnym zakupie i pobycie w ojczyznie(zeby nie wyjsc za osobe pozbawiona elementarnego poczucia dobrego smaku) i chyba poddam w watpliwosc kompetencje jednego z uniwersytetow ktory to nadal mi tytul historyka sztuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

wlasnie szwecja to pewnie krag kultury nizszej od naszej?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szwecja jest traktowana jako kraj bardzo daleko posuniety w kwestich mody i stylu. Słyszałem że firmy związane z modą sprawdzają niektóre swoje produkty wlaśnie w szwecji zanim wprowadzą je na szerszy rynek. a zegarek to jednak część garderoby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

pelna zgoda(pozwolilem sobie na kpine odnosnie tego co napisal ktos tam wyzej ze szlachetne materialy nie licuja z jego i jak zrozumialem szerszym poczucie dobrego smaku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wlasnie szwecja to pewnie krag kultury nizszej od naszej?!

...jeśli chodzi o KOD w biznesie - to OK - ale następnym razem precyzyjniej określ pytanie- nie będzie takich melodramatycznych scen :rolleyes:

np. na fotce - rolek jest spoko i napodpisanie umowy i na łódkę, Bedat jednak jest bardziej "biżuteryjny" i nie widzę zbytnio nikogo w nim "po pracy" ;)

post-7161-0-27604200-1331230555.png

widzimy różnicę?

EDIT:

A jeśli kupisz w białym złocie - Twój Partner w biznesie to doceni - nie obnosisz się z ceną a lubisz ekskluzywne rzeczy.....

PS

Twój RW jest ok- elegancki ale stonowany......jako biżuteryjne uważa się inne np:

post-7161-0-80539700-1331230556.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

spoko sorka za nieprecyzyjnosc-a z drugiej strony to fajnie by bylo miec je oba,choc nie dokonca w moim stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bramante

ok panowie ide zapalic cygaro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok panowie ide zapalic cygaro.

...a My w Polsce - idziemy spać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No własnie Bramante, chyba mylisz zegarki wykonane z drogocennych kruszców z zegarkami biżuteryjnymi. Na mój gust zegarek można zaliczyc do tej drugiej kategorii tylko jeśli jest wysadzany kamieniami, no i to faktycznie poza zegarkami dla kobiet wygląda bardzo kiepsko, nie tylko na nadgarstku Polaka, nawet murzyn z czymś takim wygląda frajersko. Natomiast zegarki wykonane z drogich materiałów to zupełnie inna kategoria i nie widzę powodu aby noszenie zegarka wykonanego z platyny czy też białego złota miało byc źle odebrane przez społeczeństwo, zwłaszcza że tego najzwyczajniej w świecie nie widac!

Dokładnie, zgadzam się z kolega Perrelet, zegarki biżuteryjne to obciach, a co innego to "garniturowiec" z koperta wykonana ze szlachetnego metalu.

Vintage Seamaster 1020

Seamaster Professional 300 (Bond)

Speedmaster Professional (Moon Watch)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...a My w Polsce - idziemy spać :rolleyes:

Powinno być idziemy się napić Siwuchy a następnie skroimy jakiegoś merolka na zachodnich numerach( typowo jak to Polacy) , z tego co widzę do tego właśnie zmierza dyskusja ;) , Pytanie w pierwszym poście było przewrotnie prowokacyjne , właśnie takich odpowiedzi oczekiwał Autor i to miał na myśli mówiąc o zmianach w kraju i ewentualnym powrocie -ze " zlote zęby są do bani , ze diamenty w zegarku to swojego rodzaju obciach itp " Tak jak wszędzie są osoby skromne , ktorych nie interesuje co inni myślą na podstawie zegarka oraz są osoby które dobrze się czują pokazując swoje pieniądze na nadgarstku i rowniesz jak wszędzie są subtelne metody prezentowania bogactwa , statusu itp oraz metody ekstremalne owej prezentacji , sa również upodobania i gusta a z tym jak wiadomo nie da się porównywać niczego .Zobaczcie na tytuł wątku - tu nie ma znaczenia co ktoś myśli - tu jest uogólnienie na podstawie kilku wypowiedzi które Autor otrzymał - śmiało może myśleć ze nic się nie zmieniło i ze choćby w porownaniu z przytoczoną Szwecją jesteśmy w epoce kamiennej :P

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki biżuteryjne są to raczej zegarki , w których nie chodzi o sam materiał wykonania ( złoto , platyna etc) ale raczej o to jak są wykonane i z czym połęczone ( z reguły są to kamienie szlachetne oraz ogólnie wykończenie zegarka ) , mniej jest wazny np mechanizm .

Jako takie w europejskim kanonie mody i elegancji są noszone przez kobiety .

Zegarki ze złota ( białego , różowego czy żótłego ) czy platyny - są eleganckie jak najbardziej , szczególnie te na paskach . Cały złoty Rolex na bransolecie jednak lepiej wygląda na jachcie do ubioru Paul&Shark niż do eleganckiego garnituru czy też smokingu .

Myślę ,że znający się na rzeczy Polacy nie odbiegają zbytnio od ich europejskich kolegów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoty rolex do smokingu to się zgodzę że pasuje jak kozaki na plażę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Złoty rolex do smokingu to się zgodzę że pasuje jak kozaki na plażę

rolex to w ogóle mi się nie podoba, co za wysmakowany koszmar - no może jedynie to gry w golfa się nadaje (dodaje graczowi powagi - tam zresztą rolexy się reklamuje). Dla mnie wzorami wysmakowanych zegarów garniturowych

są Blancpain, Jaeger_Lec. oraz Chronoswiss (ten Gerda Langa).

Co do "tanich" złotych zegarków biżuteryjnych - to znaczy takich co to mają złoto i kamyki a lipny mechanizm w środku - dominują takie wsklepach jubilerskich (nie mówię o bazarach) w Turcji, także tych znajdujących się na terenie marketów. Jakieś Fosille, Romansony i parę innych niby znanych marek. Widać że głównym elementem ich ceny jest to złoto. Do tego jeszcze warto kiupić złoty łańcuch na szyję oraz jakiś gustowny sygnet z rubinem, skórzaną kurtkę i buty z długimi nosami i tak wystrojonym siać szpan.

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.