Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Greenwatch

Poljot Traveller 5 Automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Widzialem ostatnio taki zegareczek:

post-3082-0-49882000-1331230862.jpg

Na zywo prezentuje sie bardzo fajnie.

Pewnie wiekszosc z Was wie - mnie zaskoczyl mechanizm jaki jest w nim zamontowany ... to ETA:)

Chcialem jednak zapytac po co jest lewa koronka, tzn, wiem ze kreci sie nia wewnetrznym pierscieniem, ale po co ? Mozecie mi to wyjasnic? Czy ustawia sie tam przesuniecie czasowe? W koncu zegarek to traveller:)

Myślę ze po to by odliczać sobie czas trwania czegokolwiek ( godziną 0 nastawiasz na wskazówkę godzinową i od tego momentu będzie ona pokazywała tobie godziny które spędziłeś hmmm w pociągu ) z minutową podobnie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę ze po to by odliczać sobie czas trwania czegokolwiek ( godziną 0 nastawiasz na wskazówkę godzinową i od tego momentu będzie ona pokazywała tobie godziny które spędziłeś hmmm w pociągu ) z minutową podobnie !

... hmm, na to nie wpadlem:) Dzieki za info. jednak dokladnosc takiego rozwiazania nie jest chyba zbyt wysoka, tym bardziej, ze nie ma na pierscieniu zbyt szczegolowej podzialki.

Do czegos jeszcze mozna to wykorzystac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... hmm, na to nie wpadlem:) Dzieki za info. jednak dokladnosc takiego rozwiazania nie jest chyba zbyt wysoka, tym bardziej, ze nie ma na pierscieniu zbyt szczegolowej podzialki.

Do czegos jeszcze mozna to wykorzystac?

Wyjsciowo byl to chyba patent w chronografie 3133 - w ten sposob majac stoper 30 minutowy na tarczy mozna bylo mierzyc dodatkowo uplyw godzin (a wlasciwie polgodzin) w powyzej opisany sposob. Byl to wiec tylko dodatek do chronografu.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że chodzi o przesunięcie czasowe. Czyli standardowo zegarek pokazuje twój czas lokalny, a pierścieniem ustawiasz czas w Dubaju czy Nowym Jorku.

Jakbyś zerknął na sztrumanskie traveller, to na obwodzie tarczy są właśnie umieszczone nazwy miast. W Rosji nie jest trudno jechać koleją i przemieścić się do innej strefy czasowej, tak przez przypadek :rolleyes:

Z kolei czas 24 godzinny (off topic) przydaje się tam, gdzie jest noc polarna, np. w Petersburgu???

Atlantic Worldmaster, Black Mako, Bulova, Zodiac, Fero Feldmann, Cornavin, Moscow Classic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że chodzi o przesunięcie czasowe. Czyli standardowo zegarek pokazuje twój czas lokalny, a pierścieniem ustawiasz czas w Dubaju czy Nowym Jorku.

Jakbyś zerknął na sztrumanskie traveller, to na obwodzie tarczy są właśnie umieszczone nazwy miast. W Rosji nie jest trudno jechać koleją i przemieścić się do innej strefy czasowej, tak przez przypadek :rolleyes:

Z kolei czas 24 godzinny (off topic) przydaje się tam, gdzie jest noc polarna, np. w Petersburgu???

W takim razie pierscien powinien miec 24 h dla latwosci odczytu.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tam, gdzie jest noc polarna, np. w Petersburgu???

Bez jaj. Przecież to "kawałek" za Suwałkami. :rolleyes: Chyba Ci się z Murmańskiem pomyliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy napisali:

- zliczanie (np. idziesz na naradę do szefa, wchodząc nastawiasz "0" na aktualnej godzinie/minucie i wychodząc bez liczenia wiesz ile czasu zmarnowałeś :rolleyes:)

- odliczanie (tak jak na pierścieniu zegarków nurkowych - wiesz ile czasu zostało do jakiegoś wydarzenia).

- korekta ze względu na strefy czasowe.

To tylko wskaźnik bo co tak naprawdę wskazuje zależy tylko od Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez jaj. Przecież to "kawałek" za Suwałkami. :rolleyes: Chyba Ci się z Murmańskiem pomyliło.

O tej nocy polarnej i Petersburgu to mi opowiedział sprzedawca Poljotów i im podobnych. Dodatkowo stwierdził, że W Petersburgu zegarek 24h jest tak samo popularny, jak u nas zegar w telefonie komórkowym.

Żałuję, że nie pociągnąłem tematu, ale nic straconego, siostra spędziła sporo czasu w Sankt Petersburgu więc powinna mi objaśnić co i jak.

pzdr

Atlantic Worldmaster, Black Mako, Bulova, Zodiac, Fero Feldmann, Cornavin, Moscow Classic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O tej nocy polarnej i Petersburgu to mi opowiedział sprzedawca Poljotów i im podobnych. Dodatkowo stwierdził, że W Petersburgu zegarek 24h jest tak samo popularny, jak u nas zegar w telefonie komórkowym.

Żałuję, że nie pociągnąłem tematu, ale nic straconego, siostra spędziła sporo czasu w Sankt Petersburgu więc powinna mi objaśnić co i jak.

pzdr

Może jakąś namiastkę nocy polarnej mają (mimo, że do koła podbiegunowego jeszcze daleko). Przypuszczam, że największą przyczyną popularności tego typu zegarków w Rosji jest chyba jednak mnogość stref czasowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- zliczanie (np. idziesz na naradę do szefa, wchodząc nastawiasz "0" na aktualnej godzinie/minucie i wychodząc bez liczenia wiesz ile czasu zmarnowałeś ;))

to zastosowanie zdecydowanie najbardziej mi sie podoba!! :) proponuje taka funkcje w zegarkach od dzisiaj nazywac licznikiem zmarnowanego czasu LZC :)

jezeli chodzi o rozwazania o 24 godzinnych zegarkach- to obserwujac anomalie pogodowe na swiecie - kto wie, moze warto juz teraz sie w taki zaopatrzec. za kilka lat moze byc bardzo duzy popyt na nie:)

Duza popularnosc takich zegarkow na wschodzie moze byc tez spowodowana innym czynnikiem - wspominajac dawne studenckie czasy - czasem sie czlowiek zatracil i nie wiedzial, czy to ranek, czy wieczor - taki zegarek by sie wtedy przydal ,a wiadomo gdzie spozycie % jest najwieksze - dlatego i popularnosc takich rozwiazan u naszych sasiadow ;)

Podsumowujac, jest to fajny gadzet i mozna sporo rzeczy nim zliczac - czy przydatny ? pewnie tylko w niektorych sytuacjach. Przy cenie 300$ uwazam, ze zegarek jest wart uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.