Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiędzy 7 lipca a 2 sierpnia koncerty Judas Priest, G'n'R i Iron Maiden, a także livestream Back to the Begining, dawno nie miałem takiego koncertowego maratonu, prawdę mówiąc to chyba nigdy nie miałem takiego maratonu 

IMG_20250802_220921299_AE.jpg

IMG_20250712_222303895_HDR_AE.jpg

IMG_20250707_220318209_AE.jpg

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prefab Sprout – Steve McQueen (1985)

5099750506325_600.jpg.f15683ca4aa394c180c90ab01789942a.jpg

„Muzyka, która mówi cicho, ale zostaje na długo.”

Po raz pierwszy usłyszałem "When Love Breaks Down" przez przypadek – w audycji radiowej, kiedy akurat wpadłem do kolegi. Od razu wiedziałem, że to nie jest piosenka, która zniknie po trzech minutach. No i została.  ;)

"Steve McQueen" to album, który nie atakuje. Przychodzi jakoś tak naturalnie, bez pompy i po prostu siada w fotelu obok. Ma w sobie spokój i napięcie zarazem – jak rozmowa, którą odkładałeś zbyt długo. Paddy McAloon pisze piosenki tak, jakby notował w pamiętniku kogoś innego. Trochę o miłości, trochę o zdradzie, trochę o tym, co zostaje po nas w spojrzeniach. Ani za dużo, ani za mało.

Produkcja Thomasa Dolby’ego jest tutaj kluczowa – nieprzesadna, przestrzenna, z jazzującym pulsem i elektronicznym chłodem, który nie rani. To nie synth-pop. To nie lounge. To coś pomiędzy – miękka geometria dźwięku, w której można się zgubić.

Wendy Smith śpiewa w tle – jakby znała odpowiedzi, ale nie chciała ich zdradzić. Jej głos pełni tu funkcję nawiasu, albo przecinka – pozwala zatrzymać się na chwilę w środku zdania.

Utwory takie jak "Appetite", "Bonny", "Moving the River", czy "Desire As" są bardziej listami niż piosenkami. Nie wybuchają. Raczej przesuwają się powoli, zostawiając ślady jak zapamiętany na długo zapach. Nie są ordynarnie przebojowe – i bardzo dobrze.

"Steve McQueen" to album, który spodoba Ci się, jeżeli nie potrzebujesz kanonady wykrzykników. Jest dla tych, którzy pamiętają więcej niż mówią. Nie, nie zmienił mojego życia. Ale chyba z czasem nauczył mnie słuchać uważniej. I to wystarczy. ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne Voodoo z Sunrise:-)

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecę dziś klasyką.  Awatar zobowiązuje 😍

20250805_193335.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chore ale jak to leci to skacze w rytm po mieszkaniu 🙂 

Edytowane przez floyd

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiona moja ulubiona płyta Death "Individual Thought Patterns" z 1993 roku. Edycja dwupłytowa z koncertem.

20250811_181714.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi