Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób ta tarcza będzie obrabiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota !

Paweł zabierz koniecznie wszystko (tarcze, wskazówki, kopertę, mechanizm) na spotkanie w Zgierzu ! weź ze sobą też te dwie pokazanie kilka postów wyżej decentryczne tarcze - są rewelacyjne !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol, myślę, że to oczywiste!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A konkretnie co masz na myśli?

Krawędzie , powierzchnia płaska, subtarcza na sekundnik - teraz to jest ceramika przeciez nieobrobiona - sam nadruk, czy nałożenie indeksów etc - nie załatwi chyba sprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krawędzie , powierzchnia płaska, subtarcza na sekundnik - teraz to jest ceramika przeciez nieobrobiona - sam nadruk, czy nałożenie indeksów etc - nie załatwi chyba sprawy

Moim zdaniem tarcza musiałaby po wypaleniu wstępnym (na biskwit)trafić na frezarkę, która nada tarczy odpowiedni kształt

tzn. zagłębienia itp a następnie szkliwienie i zdobienie.

http://www.ergo.com.pl/ergo_historia/zdobienie.html

Niestety bez dostępu do pieca do wypalania będzie trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety bez dostępu do pieca do wypalania będzie trudno

Dostęp do pieca akurat może jakiś da się załatwić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze były szkliwione i zagłębienia pod sekundnik nie wygląda najlepiej na razie zatrzymam się przy płaskich tarczach a co do nakładanych indeksów to chyba nie wykonalne nie widziałem aby jakaś firma miała takie tarcze w swojej ofercie ale kto wie co przyniesie przyszłość

porcelanatarcze001.jpg

Uploaded with ImageShack.us

porcelanatarcze002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł - płaska tarcza plus nadruk. Tylko to. Nic więcej nie potrzeba!

Nikt na świecie nie robi nic więcej z ceramicznymi tarczami.

W dodatku Twoja nie ma znaczka wojujących szabelek - to jest największa zaleta!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi ma rację moim zdaniem, Pawle tarcza wygląda na zbyt grubo szkliwioną. Jaką metodą jest nanoszone szkliwo ? Wygląda na zanurzane, nie żebym się jakoś strasznie orientował ale lepsze efekty daje napylane pistoletem wtedy można uzyskać cieńszą warstwę, po tarczy widać że szkliwo płynie i niestety nierównomiernie się rozpływa albo jest go zbyt dużo, aby krawędzie nie prześwitywały przy delikatniejszym szkliwieniu warto nanosić szkliwo delikatnym pędzelkiem na ostre ranty i ma też znaczenie gradacja szkliwa przy drobniejszych elementach - takich jak tarcze szkliwo powinno być jak najdrobniejsze - dłużej mielone kamieniami o ile sami się tym bawią a nie kupują gotowego. Zarówno przy szkliwieniu natryskowym jak i maczaniu ma też znaczenie gęstość roztworu, dobranie optymalnych parametrów wbrew pozorom jak zawsze nie jest prostą sprawą a niestety kluczową dla końcowego wyglądu tarczy .Jeśli szkliwo jest natryskiwane to też trzeba coś zmienić moim zdaniem gdyż jest za grubo nanoszone. Piec można samemu zrobić w zasadzie potrzeba jedynie cegieł szamotowych i zaprawy oraz odpowiedniej termopary i troszkę grzałek, pewnie byłby lepszy indukcyjny ale tradycyjny jest prosty w budowie. Trzymam kciuki jak pozostali Koledzy .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcze są napylane i wykonywane przez fachowców z Chodzieży którzy jak mnie zapewniają przyłożyli się do ich wykonania .Porcelana jest kapryśna i bardzo trudna w swojej obróbce przy samy wypalaniu kurczy się o 15% występują jakieś gazowania i mnóstwo dziwnych rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia uzyskanie idealnego i płaskiego szkliwa jest prawie nie możliwe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawle rozumiem doskonale jednak sam widzisz efekt, tarcza to nie kubek czy talerz, sam zajmowałem się ceramiką tak z 20 lat temu ;)(do dzisiaj mam sporo własnoręcznie wykonanych wyrobów ) i wiem doskonale co znaczy dobranie wszystkich parametrów. Wszystko ma znaczenie od składu biskwitu, glinek, kaolinu etc. do nawet sposobu wyrównywania nadlewek po wyjęciu z formy a na czasie i temperaturze wypału i wygrzewania skończywszy. Nie żebym sie czepiał - jestem pełen podziwu jednak delikatna tarcza różni sie od produktów które Oni robią na co dzień, wszystko to próby próby i jeszcze raz próby a jak Ci sie wydaje dlaczego mało kto robi tradycyjne tarcze ceramiczne?

EDIT: Pawle ten jeden element wyjątkowo powinieneś jednak zamówić w Chinach ...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za to musze byc przekorny,bo mi tarcze sie podobaja.Pawel - idz ta droga!

Odwalasz kawal dobrej roboty!A jak ktos nie kupi zegarka,bo tarcza ma za grube szkliwo to...to bedzie wiecej zegarkow dla tych,ktorzy beda sie nimi cieszyc ; )

Nie sadze,zeby zamawianie w chinach bylo dobra opcja.Pawel naprawde stara sie robic jak najwiecej "na miejscu".Ta tarcza wyglada okej,nie ma sensu niczego zmieniac.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Chinach na pewno niczego nie zamówię a na pewno tarczy :)Glashutte robi tarcze w Miśni i uważam ze te z Chodzieży nie ustępują im ani na jotę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te proste wygladają bardzo dobrze , jedynie wcześniejsza z wklęsłą małą subtarczą, rozumiem i życzę powodzenia ;)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł rób próbne nadruki i przywieź do Zgierza ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka nowych próbek nie potrafię tego lepiej sfotografować

wdowa003.jpg

wdowa004.jpg

wdowa005.jpg

wdowa001.jpg

wdowa011.jpg

wdowa012.jpg

wdowa009.jpg

wdowa015.jpg

wdowa013.jpg

wdowa015.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REWELACJA :mellow: - widzę Paweł, że masz 100 pomysłów na godzinę B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połączenie stali szlachetnej porcelany i stali barwionej termicznie ,a co do pomysłów to Masz racje i czasami mnie to gubi i nie mogę niczego dopiąć do końca ale zapewniam was ze staram się to zmienić Pozdrawiam

wdowa2001.jpg

wdowa2002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda wygląda trochę jak zegarek dla wielbicieli Spidermana, ale fajnie :mellow:

Ps. Jedna uwaga. Wydaje mi się, że wskazówki za bardzo będą się zlewać z tymi warstwami i zegarek przez to może być nieczytelny. Wskazówki moim zdaniem powinny mieć inny kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Fantastyczne!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pajęczyna na porcelanie, bardzo ciekawy pomysł. Ale czy da radę tak wysoko osadzić wskazówki?... No i niebieskie wskazówki na niebieskiej pajęczynie, zero czytelności. Wskazówki musiałyby być jednak srebrne stalowe.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.