Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krzysiek_W

Prawidłowość bezela w Amfibii

Rekomendowane odpowiedzi

Zanabyłem takiego Amfibiana:

820327Bez%20nazwy%201%20kopia.jpg

(zdjęcie z aukcji) i pojawia się ciekawe pytanie. Jaki powinien być w nim bezel?

Wg mnie powinien być bezel taki jak w tym

vostok300m.jpg

pomimo innych tarcz. Co prawda Phill jest detalistą z tego co mi kiedyś pisał i raczej stara się aby odwzorować oryginał jak jest inaczej, ale ma on w swojej kolekcji dokładnie taki sam jak "mój", tylko z bezelem

spotykanym raczej w Komandirach

vostok-space1.jpg

Przeszukując internet trafiłem jeszcze jednego na stronie Marka Gordona

0754.jpg

ale on ma sporo składaków, więc nie jest to miarodajne.

Z kolei kolekcjoner z Węgier ma również takiego

vosztok949.jpg

i Astrogator również http://picasaweb.google.com/astrogator01/Z...010853210026434 więc w sumie co powinno być prawidłowe?

Znani na świecie kolekcjonerzy mają inaczej niż polacy i węgrzy :)

I do tego istnieją dwa rodzaje tarcz, jeden z trójkątnymi indexami, drugi z cyframi (do tego jeszcze w zieleni i srebrnym kolorze), więc to kolejny początek serii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kolorowy bezel, któr pokazujesz nie jest z komandira tylko z amfiibi tyle, że z takiej:

d42fd72e81f61950med.jpg

Problem jest taki, że ta amfibia jest młodsza od tej Twojej. Moim zdaniem wyjścia są dwa albo na przełomie produkcji do tej Twojej wkładali bezele już z nowszej wersji, albo ludzie zakładali takie bezle bo są one znacznie bardziej dostępne. Możliwe, że są to składaki z epoki. Moim zdaniem jak byś dostał bezel z tej amfibi, tylko z czarnymi indeksami to by było super. Natomiast dla mnie ten dwukolorowy też jest dopuszczalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten kolorowy bezel, któr pokazujesz nie jest z komandira tylko z amfiibi

to oczywiście też, ale w takich Komandirach na 100% były bo już ich kilka widziałem, jednego mam w kolekcji oraz tu też taki jest http://www.netgrafik.ch/infantry-watches5.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Gratulacje, farciarzu :) ... Jeśli polec - to z godnej ręki :)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny pojawia się ten sam problem. :)

Jak wyglądają oryginalne amfibie. Czy naprawdę na całym świecie nie ma katalogów amfibii? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były amfibie również z takim bezelem:

73e346ae0b061acdmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem jak byś dostał bezel z tej amfibi, tylko z czarnymi indeksami to by było super. Natomiast dla mnie ten dwukolorowy też jest dopuszczalny.

zapasówki mam, a przemalować nie problem :)

Gratulacje, farciarzu :D ... Jeśli polec - to z godnej ręki :)!

też walczyłeś? nie wiedziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Zobacz kto jest drugi :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i paczka przyszła. zegarek nie działa, wymaga smarowania i chyba wymiany osi balansu. do tego potrzebny dekiel, oraz koronka. Poratuje ktoś? choćby dekiel bo to duża średnica jest :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki sprzęt mam koronka sprawna, mechanizm 18 kamieniowy sprawny, tyle tylko,że wałek jest źle osadzonyi zamiast nakręcania zegarka przestawiają się wskazówki:

19681d729cf19962.jpg

2860ce868ca7ef40.jpg

Jeżeli taki sprzęt Cię interesuje to PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba jakiś dekiel od wersji na 2209 18j, więc nawet taki jak potrzebujesz (opierając się na fotkach z netgrafik pokazanych powyżej). Szukam - jak znajdę dam foto

mała edyta:

post-26957-0-82076500-1331240158.jpg

więcej:

post-26957-0-57083500-1331240160.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/2050/dsc09132i.jpg

post-26957-0-28098900-1331240162.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/7361/dsc09131.jpg

Jak pasuje to jest Twój :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taki sprzęt mam koronka sprawna, mechanizm 18 kamieniowy sprawny, tyle tylko,że wałek jest źle osadzonyi zamiast nakręcania zegarka przestawiają się wskazówki:

http://images45.fotosik.pl/188/19681d729cf19962.jpg

http://images48.fotosik.pl/189/2860ce868ca7ef40.jpg

Jeżeli taki sprzęt Cię interesuje to PW

Dzięki wielkie Aronus, ale to niestety jest troszkę inna koronka...

Mam chyba jakiś dekiel od wersji na 2209 18j, więc nawet taki jak potrzebujesz (opierając się na fotkach z netgrafik pokazanych powyżej). Szukam - jak znajdę dam foto

mała edyta:

post-3565-0-98001700-1331240163.jpg

więcej:

post-3565-0-74511000-1331240165.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/2050/dsc09132i.jpg

post-3565-0-42683100-1331240167.jpghttp://img197.imageshack.us/img197/7361/dsc09131.jpg

Jak pasuje to jest Twój :)

To ten!!! stary, kocham Cię :) stawiam piwko jak się spotkamy :angry: takie małe spotkanie przy dekielku Amfibii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To muszę wziąć czysty spiryt i będzie dozownik z dekla do robienia ubotów :)

P.S

Nie okazuj uczuć tak otwarcie - co sobie Twoja żona o mnie pomyśli :angry:

A już na poważnie to cieszę się, że mogę pomóc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Chłopaki, a tam nie szło 30ATM? Tak mi się coś kojarzy ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że wszystko ok (zegarek Krzyśka_W i zegarek z taką samą tarczą z netgrafik:

820327Bez%20nazwy%201%20kopia.jpg

...

vostok-space1.jpg

Na netgrafik dekiel 20atm i w "już nie moim" także:

post-26957-0-44237800-1331240253.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amfibie 30 atm były takie:

e140f849c0001cccmed.jpg

o tych starszych, żeby miały 30 atm to nie słyszałem, ale to nic nie znaczy :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amfibią 300 M czy 30 ATM ( w sumie to samo) jszcze na forum się nikt nie chwalił :angry:

Przynajmniej nie zauważyłem...

A może jednak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Amfibia z "Komandirską" tarczą. Koperta, koronka, dekiel, wskazówki są takie jak w Amfibiach, tylko tarcza jest "Komandirska". Wodoszczlność to oczywiście 200M. Amfibie produkowane obecnie mają niekiedy montowane tarcze z napisami komandirskie (Wostok robił to na początku lat 90 na dość dużą skalę, ale wtedy większość tych tarcz komandirskich była przygotowywana typowo pod amfibię - miały napis antymagnetyczny - wtedy znaczna większość amfibii nie miała automatu, ale za to pod deklem właściwym był taki drugi dekiel, który chronił mechanizm przed oddziaływaniem magnesu). Co do tego konkretnego egzemplarza to nie powiem na 100%, czy jest to zgarek, który w takim zestawieniu wyszedł z fabryki, bo nie widziałem nigdzie indziej takiego samego, ale wygląda to na oryginał - jest paszport.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.