Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Flieger

CERTINA DS-1 Automatic LIMITED EDITION

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mogę powiedzieć coś w sprawie konfliktu pasek/bransoleta, to powiem, że wybór zależy od tego jak kto się ubiera. Jeśli nosi dobre koszule do garnituru, to stanowczo odradzam bransoletę, która niszczy mankiety! Tylko pasek! Natomiast przy sportowym stylu ubierania się bransoleta jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia gustu, moim zdaniem bransoleta spokojnie daje radę do garnituru. Oczywiście jeśli ktoś woli pasek to jego sprawa. Nadal nie ma jeszcze nabywcy DS-1 LE PR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę powiedzieć coś w sprawie konfliktu pasek/bransoleta, to powiem, że wybór zależy od tego jak kto się ubiera. Jeśli nosi dobre koszule do garnituru, to stanowczo odradzam bransoletę, która niszczy mankiety! Tylko pasek! Natomiast przy sportowym stylu ubierania się bransoleta jak najbardziej.

spoko, prędzej czy później kupię drugi zegarek, czy trzeci i będę dobierał do koloru butów ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw kup szwajcarskie buty ;) a tak poważnie i trochę poza tematem, to nadal przymierzasz się do kupna CERTINY DS-1 CHRONO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw kup szwajcarskie buty ;) a tak poważnie i trochę poza tematem, to nadal przymierzasz się do kupna CERTINY DS-1 CHRONO?

jak nie będę miał co robić z kasą to może tak. Póki co mam inne potrzeby ;-)

PS. Co do butów to podobno najlepsze robią w Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Gratuluję fajnych zegareczków.

Przyglądam się Waszej rozmowie na temat odchyłek dobowych oraz wykończeń mechanizmów Waszych Certinek.Znalazłem coś co może,mam nadzieję co nieco pomoże.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Standard: nickel plated with Etachoc shock protection. Nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. No decorations. [2, +-12, +-30, 20]

Elaboroe: Etachoc or Incabloc shock protection, nickel balance, Nivarox-2 spring, Nivaflex NO. Some decorations. $68 [3, +-7, +-20, 15]

Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. $118? [5, +-4, +-15, 10]

Chronometre - Top: Incabloc shock protection, Glycodor balance, Anachron spring, Nivaflex NM, Red Jewels. Some decorations. [COSC]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdro

Przepraszam za poza tematem, ale jaką wersję mechanizmu ma DS-1 nie limitowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Cytryny DS1 Autoamtic LE ;). Mój numerek to 3851, po jednym dniu Certina ma póki co 7s opóźnienia także chyba nie jest źle, ale dam jej czas na dotarcie się i wtedy będą pomiary :).

Zegarek jest piękny - szczególnie w słońcu :) - jak już wiele osób zauważyło.

Może mi ktoś powiedzieć, czy dekiel jest wykonany z szafiru czy to jakieś zwykłe szkło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły jeżeli szkło "główne" jest z szafiru, to dekiel też, nie podejrzewam więc, że taka firma jak Certina robiłaby dziadowstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, ostatnio wyjąłem z pudełka Seiko 5 i przyłożyłem do DS-1. Nie powiem jak to porównanie wyszło ;-) Co do 7sek to poczekaj pół roku i oddaj do regulacji. Wg danych z tego wątku powinna mieć odchyłki +/- 4-5 sek na dobę z czego IMHO lepiej na plus. Choć mnie zegarmistrz mówił o roku docierania i przeglądach raz na 5 lat akurat tego modelu i tego mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, ostatnio wyjąłem z pudełka Seiko 5 i przyłożyłem do DS-1. Nie powiem jak to porównanie wyszło ;-) Co do to poczekaj pół roku i oddaj do regulacji. Wg danych z tego wątku powinna mieć odchyłki +/- 4-5 sek na dobę z czego IMHO lepiej na plus. Choć mnie zegarmistrz mówił o roku docierania i przeglądach raz na 5 lat akurat tego modelu i tego mechanizmu.

7 sek to co tu regulować ?.

mieć odchyłki +/- 4-5 sek czy aby na pewno?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Cytryny DS1 Autoamtic LE :lol:. Mój numerek to 3851, po jednym dniu Certina ma póki co 7s opóźnienia także chyba nie jest źle, ale dam jej czas na dotarcie się i wtedy będą pomiary :lol:.

Zegarek jest piękny - szczególnie w słońcu :lol: - jak już wiele osób zauważyło.

Może mi ktoś powiedzieć, czy dekiel jest wykonany z szafiru czy to jakieś zwykłe szkło ?

porządny i elegancki zegarek!

Oczywiście oba szkła są szafirowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 sek to co tu regulować ?.

mieć odchyłki +/- 4-5 sek czy aby na pewno?.

Sprowokowałeś mnie i zrobiłem tak. Około 0:00 wyregulowałem zegarek wg. ntp.task.gda.pl. Po ósmej rano miał około 4-5sek. do przodu a więc po 8h (leżał). Około 17-18tej prawie wyrównał, a teraz 21:45 ma ok. 4,5 sek do tyłu (do tej pory nadal na ręku). Zakładam, że do jutra wyrówna lub przyspieszy. Bo po około dwóch tygodniach miałem do przodu. Wniosek - zegarek trzeba nosić ;-) Jutro sprawdzę z ciekawości ile ma odchyłki względem w/w ntp i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły jeżeli szkło "główne" jest z szafiru, to dekiel też, nie podejrzewam więc, że taka firma jak Certina robiłaby dziadowstwo.

Regułą jest, że jeżeli szkiełko w zegarku jest szafirowe, to w deklu jest mineralne. Tylko w wyższych klasach zegarków, albo w tych, co do takich aspirują, szkło w deklu jest również szafirowe.

Certina nie jest jakimś wielkim "halo" i ma mineralne. Tissoty zresztą też. Nawet w Orisach są mineralne w deklach.

:rolleyes:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ostro z ceną zjechali, tylko ten model taka promocja czy inne cytryny też taniej mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ostro z ceną zjechali, tylko ten model taka promocja czy inne cytryny też taniej mają?

Była promocja -20%, jak przyniesie się numer InStyle'a.

Na wszystkie zegarki, ale chyba tylko w ten jeden dzień.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoja Certinke o numerze 4004 kupilem przez Allegro za 1950 z przesyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

panowie, moze zle szukam, ale nie moge znalezc.

Jaki w DS1 jest rozmiar lug_to_lug - czyli po polsku chyba wysokosc koperty.

'Uszy' wygladaja na dosyc spore.

pozdrawiam

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę jutro rano w katalogu i podam.

Co do samej DS-1 LE, to kto chce, niech się spieszy, bo w Certinie już ich nie ma. Tylko to, co w sklepach ;)

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie z innej beczki - czy zdarzyły się Wam może pyłki pod szkiełkiem? Pytam, bo mam dwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

panowie, moze zle szukam, ale nie moge znalezc.

Jaki w DS1 jest rozmiar lug_to_lug - czyli po polsku chyba wysokosc koperty.

'Uszy' wygladaja na dosyc spore.

pozdrawiam

T.

"Lug to lug" oznacza szerokość w uszach i w DS-1 wynosi 21mm.

a ja mam pytanie z innej beczki - czy zdarzyły się Wam może pyłki pod szkiełkiem? Pytam, bo mam dwa...

Nie, jeżeli tobie się zdarzyły to musisz reklamować.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Lug to lug" oznacza szerokość w uszach i w DS-1 wynosi 21mm.

Nie, nie to nie tak :)

Lug to lug to potocznie odleglosc pomiedzy teleskopami.

Lug size to oczywiscie szerkosc w uszach, ktora znam

a mi chodzi po prostu o wysokosc koperty nazwijmy to w pionie.

Z obrazkow wychodzi okolo 44, 45mm pomiedzy osia teleskopow.

I o ten rozmiar sie pytalem.

pozdrawiam

T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jeżeli tobie się zdarzyły to musisz reklamować.

czyli serwis Certiny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej przez sprzedawcę, ponieważ wówczas będziesz miał więcej praw, niż jak byś sam oddał do SG.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej przez sprzedawcę, ponieważ wówczas będziesz miał więcej praw, niż jak byś sam oddał do SG.

i tak zrobiłem. Czas oczekiwania do 4 tygodni (części) ale zegarek przejdzie test szczelności i zostanie wyregulowany ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.