Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

leszek 1951

Poljot de luxe 29 jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna zainteresowaty mnie zegarki radzieckie.Na obecna chwile mam dwa Moskwe i Poljota automata 29 jewels.Moje pytanie dotyczy tego drugiego.W porownaniu do posiadanych zegarkow automatow takich jak Longines,Omega,Enicar w Poljocie nie slychac ruchu wahnika pomimo tego ze zegarek sam sie nakreca i chodzi bardzo dokladnie.Mam takie pytanie - czy ten kaliber mechanizmu tak ma i chciabym sie dowiedziec cos wiecej o jego jakosci.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od niedawna zainteresowaty mnie zegarki radzieckie.Na obecna chwile mam dwa Moskwe i Poljota automata 29 jewels.Moje pytanie dotyczy tego drugiego.W porownaniu do posiadanych zegarkow automatow takich jak Longines,Omega,Enicar w Poljocie nie slychac ruchu wahnika pomimo tego ze zegarek sam sie nakreca i chodzi bardzo dokladnie.Mam takie pytanie - czy ten kaliber mechanizmu tak ma i chciabym sie dowiedziec cos wiecej o jego jakosci.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

To bardzo dobry mechanizm. Ze nie slychac wahnika, to tylko swiadczy o jego dobroci. Popatrz u Ranffta:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Poljot_2415

To byl swego czasu radziecki przeboj eksportowy.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Mój zegarmistrz akurat nie szczególnie ceni ten mechanizm, narzekając na cienkość jego płyt i podatność w związku z tym na uszkodzenia. Ale na pewno jest cennym (i drogim jak na radziecki zegarek) okazem kolekcjnerskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest najlepszy radziecki zegarek z automatem. Mechanizm ten skonstruowano w wersji bez daty w 1962 roku, a z datą w 1963 roku - był to w tym okresie jeden z najcieńszych automatów na świecie. Co do pracy wahnika, to trochę dziwne, że w ogóle go nie słychać. W tych Poljotach wahnik wydaje dźwięk podobny do terkotki.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to też zależy jak dokładnie się słucha i jaki się ma słuch. Jak się mocno przyłoży bdo ucha słychac więcej, ale wtedy trudno go obrócić ;). Skoro nakręca, to na pewno działa. Czy to dobrze, że go nie słychać - ja bym akurat nie decydował się na ocenę klasy automatu po głośności. To, ze jest cichy wynika z umocowania wahnika na pręcie, a nie na kulkowym łożysku, co akurat jest bardziej wadą niż zaletą. Sławy też są cichutkie i nic z tego nie wynika - ich trwałość jest powiedzmy taka sobie (tzn konkretnie ułożyskowania wahnika). Łożyska kulkowe za to hałasują aż (nie)miło, czy to będzie eta 2824, 2892A2 czy stary dobry wostok 2416B, ale za to dłużej się z reguły trzymają. Trzeba jednak Poljotowi oddać, ze w delux'ach ułożyskowanie, choć starego typu, jest trwałe - być moze wahnik ma lekki lub coś pokombinowali, żeby tą trwałość zwiększyć. Ogólnie potwierdzam, ze to bardzo dobry mechanizm. A że zegarmistrz go nie ceni - cóż, do oporu się go nakręcić nie da, więc deformacja płyt z powodu mocnego szarpnięcia mechanizmem naciągu nie wchodzi w grę. Czyli chodzi mu albo o bardzo silne urazy mechaniczne, albo o własne błędy w serwisowaniu - wiadomo, cienki mechanizm, cienkie płyty, ale jak się ich samemu nie zepsuje, to nic się z nimi nie dzieje...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli był czas że radziecki zegarki zblizały sie poziomem do szwajcarskich...

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, był taki czas. Najlepsze radzieckie zegarki pochodzą gdzieś z drugiej połowy lat '50 i z lat '60, kiedy ZSRR był drugim producentem świata. W latach '70 widać wyraźny spadek jakości, poziom w tym okresie trzymał tak naprawdę tylko Poljot i może jeszcze Rakieta. Jeszcze Łucz w mińsku produkował dobre 23-kamieniowe zegarki, choć nie wiem, czy były tak dobre, jak bliżniacze Poljoty. U innych producentów już wtedy dało się zauważyć spadek jakości. Z kolei lata '80 to prawdziwe załamanie - oszczędzano na czym się dało, czasem nawet stosowano materiały o nieodpowiednich parametrach, co już bardzo odbiło się na jakości produktów.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nieslychac terkotki to moze byc zle podgieta spreżynka ktora dociska zapadke do jednego z kol naciagu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli był czas że radziecki zegarki zblizały sie poziomem do szwajcarskich...

"Szwajcarskie" to tylko magia słowa, rodowód - są takie szwajcarskie marki do których "ruski" nigdy się nawet nie próbowały zbliżyć jakością i były takie szwajcary, które nigdy nie zbliżyły się jakością do radzieckich (nawet tych z najgorszych czasów). ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które szwajcarskie marki nie równaja się ruskim zegarkom mi się zdaje że np Adriatica mam jedną jest takim szmelcem że aż strach.

Road-Racing.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Które szwajcarskie marki nie równaja się ruskim zegarkom mi się zdaje że np Adriatica mam jedną jest takim szmelcem że aż strach.

A np. buksiaki. Bezkamieniowa Lucerne jest gorsza od Ruhli z enerdówka  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.