Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

NETRUNNER

Polskie instrukcje

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo popularny temat wiec chcialem troche wyjasnic.

Wiekszosc zegarkow Casio jest skomplikowana i jak ktos nie ma wprawy, to bez instrukcji sobie nie poradzi. Ja mam kilka lat praktyki i intuicyjnie wiekszosc obsluguje, a na przyklad ze wskazowkowymi wave ceptorami wciaz nie daje rady bez instrukcji.

Kupujac zegarek "nowy" sprzedajacy poza gwarancja ma OBOWIAZEK wydac Wam polsko-jezyczna instrukcje. Jezeli tego nie zrobi to inspekcja handlowa moze mu sie dobrac do ... To nie jest jego dobra wola, ale prawo ktore narzuca takie zachowania.

Polskich instrukcji nie wyciagniecie od oficjalnego dystrybutora czyli Zibi na lewo, bo niby czemu ktos ma korzystac z pracy i pieniedzy jakie ta firma wydala chociazby na tlumacza.

Tak wiec jak ktos szuka instrukcji, a kupil nie z drugiej reki tylko od kogos kto mieni sie dystrybutorem casio i daje 3 letnia gwarancje - a takich szczegolnie na allegro jest sporo - to powinien domagac sie od sprzedawcy polskiej instrukcji bez wzgledu na jego widzimisie.

Kopiowanie plikow z polskimi instrukcjami i przesylanie skanow jest lamaniem prawa, poniewaz polska instrukcja oficjalnego dystrybutora ma znamiona unikalnosci przygotowane przez tlumacza i przez to podlega prawom autorskim. Choc tak sie nie wydaje to przesylanie sobie instrukcji mailem jest podobnym procederem do korzystania z kradzionych programow. Wiem ze neistety w polsce to jest spolecznie akceptowalne, ale tak jest. To ze importer nie sciga za to indywidualnych osob, nie znaczy ze jest to dozwolone prawnie.

I na koniec serdecznie pozdrawiam w imieniu swoim, Casio i Zibi ktore mozna powiedziec w tym mailu reprezentuje - Rafal Zadara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo popularny temat wiec chcialem troche wyjasnic.

Wiekszosc zegarkow Casio jest skomplikowana i jak ktos nie ma wprawy, to bez instrukcji sobie nie poradzi. Ja mam kilka lat praktyki i intuicyjnie wiekszosc obsluguje, a na przyklad ze wskazowkowymi wave ceptorami wciaz nie daje rady bez instrukcji.

Kupujac zegarek "nowy" sprzedajacy poza gwarancja ma OBOWIAZEK wydac Wam polsko-jezyczna instrukcje. Jezeli tego nie zrobi to inspekcja handlowa moze mu sie dobrac do ... To nie jest jego dobra wola, ale prawo ktore narzuca takie zachowania.

Polskich instrukcji nie wyciagniecie od oficjalnego dystrybutora czyli Zibi na lewo, bo niby czemu ktos ma korzystac z pracy i pieniedzy jakie ta firma wydala chociazby na tlumacza.

Tak wiec jak ktos szuka instrukcji, a kupil nie z drugiej reki tylko od kogos kto mieni sie dystrybutorem casio i daje 3 letnia gwarancje - a takich szczegolnie na allegro jest sporo - to powinien domagac sie od sprzedawcy polskiej instrukcji bez wzgledu na jego widzimisie.

Kopiowanie plikow z polskimi instrukcjami i przesylanie skanow jest lamaniem prawa, poniewaz polska instrukcja oficjalnego dystrybutora ma znamiona unikalnosci przygotowane przez tlumacza i przez to podlega prawom autorskim. Choc tak sie nie wydaje to przesylanie sobie instrukcji mailem jest podobnym procederem do korzystania z kradzionych programow. Wiem ze neistety w polsce to jest spolecznie akceptowalne, ale tak jest. To ze importer nie sciga za to indywidualnych osob, nie znaczy ze jest to dozwolone prawnie.

I na koniec serdecznie pozdrawiam w imieniu swoim, Casio i Zibi ktore mozna powiedziec w tym mailu reprezentuje - Rafal Zadara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instrukcje po polsku jak sie zajmujecie oficjalną dystrybucja powinniscie umiescic na swojej stronie

to tylko moje skromne zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladam sie do tego. Powinny byc dostepne do pobrania za darmo na stronie tak samo jak na www.casio.com

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie NetRUNER może nam w takim razie wyjaśnisz dlaczego na stronie casio można pobrać instrukcje do zegarków w różnych językach nie tylko po Japońsku lub Angielsku ale po Polsku nie.

Może bierzecie za to kasę od Casio ?

Jak znajdę kiedyś trochę więcej czasu to sam napiszę instrukcję do głównych modeli albo jakiś poradnik i umieszczę go za darmo w sieci zobaczymy jak się wtedy poczujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie.....

Dlaczego Casio.Com udostępnia instrukcje modułów na swojej stronie za darmo?

Idąc dalej tym tokiem rozumowania instrukcje w języku angielskim także posiadają "znamiona unikalności" a są udostępniane za darmo dla każdego...a nie powinny bo są unikalne i ktoś zapłacił za ich tworzenie.

Wychodzi z tego "masło maślane" centrala firmy na swojej stronie umieszcza instrukcje obsługi modułów a Polski przedstawiciel nie a moim zdaniem powinien to być obowiązek-umieszczenie instrukcji obsługi dostępnej dla każdego bez względu na pochodzenie posiadanego czasomierza.

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości zajrzałem na stronę CITIZEN w poszukiwaniu Polskiej instrukcji do zegarków i moje zdziwienie, oczywiście są bez żadnego problemu i komplikacji Mój odnośnik

Tym bardziej dziwi mnie postępowanie firmy CASIO , chyba będzie trzeba do nich napisać jak to traktowani są ich klienci w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio publikuje instrukcje dla krajów gdzie sprzedawca nie ma obowiazku dawać instrukcji, dla kupców z drugiej reki. Casio ma interes w tym by jakimkolwiek kanałem sprzedawały sie ich zegarki. Zibi ma interes by te zegarki kupować od nich. Zibi jest dużą firmą (chociaż w headquater zimno jak w psiarni), zatrudnia ludzi, płaci cła, podatki itd. Jest przez Casio zobowiazane do prowadzenia serwisu i prowadzi go na dobrym poziomie (zarówno jakość usług jak i sensowne ceny). Zibi jest na tyle dużą firmą, że musi dawać instrukcję (zgodnie z prawem) bo im urzędasy na łeb wlezą, przysłowiowy Cesiek handlujący z garażu nie boi sie urzędu, często nie ma nawet działalności zgłoszonej. Zibi aby zachęcić klientów musi ich troche dopieścić, musi płacić za pracę serwisu, musi płacić tłumaczowi za instrukcje, musi płacić za ich drukowanie i logistykę. Zibi nie ma interesu by dopłacać (ponosić koszty instrukcji) do zegarków sprzedawanych przez pokątnych handlarzy. Jest importer równoległy (bo może być i ma prawo działać) więc niech sam przetłumaczy instrukcje, wydrukuje i daje klientom. Przecież to jest biznes, nie działalność charytatywna. A zasady współpracy Casio ? Zibi są spisane w grubaśnej umowie, którą negocjowali prawnicy i handlowcy i Casio doskonale wie, że Zibi nie bedzie rozdawało instrukcji.

Chociaż ekipa TimeTrend w Złotych Tarasach nadaje sie do natychmiastowej wymiany ? to głos klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio publikuje instrukcje dla krajów gdzie sprzedawca nie ma obowiazku dawać instrukcji, dla kupców z drugiej reki. Casio ma interes w tym by jakimkolwiek kanałem sprzedawały sie ich zegarki. Zibi ma interes by te zegarki kupować od nich. Zibi jest dużą firmą (chociaż w headquater zimno jak w psiarni), zatrudnia ludzi, płaci cła, podatki itd. Jest przez Casio zobowiazane do prowadzenia serwisu i prowadzi go na dobrym poziomie (zarówno jakość usług jak i sensowne ceny). Zibi jest na tyle dużą firmą, że musi dawać instrukcję (zgodnie z prawem) bo im urzędasy na łeb wlezą, przysłowiowy Cesiek handlujący z garażu nie boi sie urzędu, często nie ma nawet działalności zgłoszonej. Zibi aby zachęcić klientów musi ich troche dopieścić, musi płacić za pracę serwisu, musi płacić tłumaczowi za instrukcje, musi płacić za ich drukowanie i logistykę. Zibi nie ma interesu by dopłacać (ponosić koszty instrukcji) do zegarków sprzedawanych przez pokątnych handlarzy. Jest importer równoległy (bo może być i ma prawo działać) więc niech sam przetłumaczy instrukcje, wydrukuje i daje klientom. Przecież to jest biznes, nie działalność charytatywna. A zasady współpracy Casio ? Zibi są spisane w grubaśnej umowie, którą negocjowali prawnicy i handlowcy i Casio doskonale wie, że Zibi nie bedzie rozdawało instrukcji.

Chociaż ekipa TimeTrend w Złotych Tarasach nadaje sie do natychmiastowej wymiany ? to głos klienta.

Oooooo!!!

Niesamowite. Dziekuje bardzo. W 99% racja i to nie ja pisalem.

Tak Casio to nie Zibi i na odwrot. Tak wiec Casio nie udostepnia po polsku bo nie ma Casio polska, a zibi nie udostepnia, bo samo placi za tlumaczenie, produkcje i logistyke instrukcji. Oczywiscie jak ktos chce hobbystycznie sobie tlumaczyc i udostepniac to ok. Nie moze tego tylko robic do celow handlowych bez zezwolenia (jak ktos nie doczytal to tak casio pisze u siebie na stronach obok udostepnianych instrukcji).

W kazdym razie instrukcje polskie musicie dostac kupujac nowy zegarek, a czy dostaniecie zalezy od Was i sprzedajacego, stad zawsze sugeruje kupowac od zaufanych (nie koniecznie oznacza to ze w Time Trend).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie nigdy nie zgadzam się z NETRUNNERem, ale tu Was koledzy poniosło... Jak napisał grzesiek - niby dlaczego Zibi ( a nie jestem fanem tej firmy :) ) miałoby publikować za friko instrukcje? Nic nie mam przeciw zakupom w sieci (to nas różni z NETRUNNERem :) ) ale bądźmy konsekwentni...

Co do Citka ("bliskiej" mi firmy) - instrukcje na stronie wynikają z tego, że polski importer nie drukuje (w sensie nie dołącza do zegarków) instrukcji. Żeby być w zgodzie z prawem, każdy sklep robi to na własną rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem argumentację NETRUNNER i zgadzam się z nią.

Natomiast jako klient chciałbym móc zapoznać się z instrukcją interesującego mnie zegarka zanim go kupię. Dopiero po takiej lekturze mogę w pełni świadomie ocenić, czy dany model spełni moje oczekiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed zakupem to potrzebujesz poznać specyfikację, nie instrukcję. Jak kupujesz samochód to wiesz, że ma światła przeciwmgielne, a nie którym guzikeim sie je włącza. Poza tym myślę, że kupująć w sklepie dostaniesz instrukcję do poczytania na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem argumentację NETRUNNER i zgadzam się z nią.

Natomiast jako klient chciałbym móc zapoznać się z instrukcją interesującego mnie zegarka zanim go kupię. Dopiero po takiej lekturze mogę w pełni świadomie ocenić, czy dany model spełni moje oczekiwania.

Fora internetowe takie jak nasze są właśnie po to, żeby wymieniać się informacjami o różnych produktach. W dobie internetu dostęp do informacji jest praktycznie nieograniczony. Poza tym nie widzę przeszkód, żeby utworzyć na tym forum dział w których każdy deklarowałby jaką instrukcje może udostepnić, albo jakiej instrukcji potrzebuje. Ja mam na przykład polską instrukcję do Risemana i moge wysłać ją każdemu kto mnie o to poprosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed zakupem to potrzebujesz poznać specyfikację, nie instrukcję. Jak kupujesz samochód to wiesz, że ma światła przeciwmgielne, a nie którym guzikeim sie je włącza. Poza tym myślę, że kupująć w sklepie dostaniesz instrukcję do poczytania na miejscu.

Niezupełnie się z Tobą zgadzam.

Specyfikacja zegarka to jedno, a sposób korzystania z jego funkcji to drugie.

Casio podaje, że ProTrek ma Altimetr, czy bez instrukcji obsługi będziesz widzieć jak go używać? do czego on służy?

Dopiero po przeczytaniu instrukcji dowiesz się, że na przykład w zegarku można lub nie wciskać przyciski pod wodą itp.

Kiedyś chciałem kupić sobie Suunto, znałem jego specyfikację i co z tego, skoro dopiero w sklepie przekonałem się, że obsługa zegarka nie odpowiada mi. Może gdybym wcześniej przeczytał instrukcję obsługi nie zrezygnowałbym z zakupu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.