puzonista36 0 #1 Posted November 9, 2009 Witam, jestem nowy na tym forum, wiec od razu mam prośbę Prosze o wycenę mojej helvetii.Jest to Helvetia Automatic Swiss Made z datownikiem, z tyłu na pokrywie napis HELVETIA 2789.0035.30, na około - automatic, waterresistant, swiss watch, stainless steel, Dołączam zdjęcia zegarka.Zegarek jest z bransoletą firmy helvetia ze stali nierdzewnej. 0 Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #2 Posted November 9, 2009 Proszą o w miarą szybką odpowiedźZapomniałem jeszcze dodac, że w datowniku nazwy dni są w języku angielskim i niemieckim. 0 Share this post Link to post Share on other sites
jedimaster 0 #3 Posted November 9, 2009 Helvetia- kiedyś fajna firma ale dzisiaj głównie (jeśli nie jedynie) kwarce.A co do wyceny- to nie jest taka prosta sprawa, najtrudniej pewnie bedzie znaleźć kupca za dobrą cene. A cena, zgaduję gdzieś pomiędzy 300 a 500(?)zł 0 Pozdrawiam Bartek. Share this post Link to post Share on other sites
Voli 17 #4 Posted November 9, 2009 Za 200zł można już spokojnie kupić. 0 Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #5 Posted November 10, 2009 Byłem z tym zegarkiem na giełdzie staroci. Pytałem o ten zegarek, ale różne ceny padały. Pan, który wyglądał na fachowca powiedział że tak ok 400-600 zł, ale słyszałem tez ceny ok 100zł, albo nawet 50, tylko nie wiem czy to nie były poprostu ceny wzięte z nieba, bo miałem wrażenie że chcieli ode mnie kupic ten zegarek za małe pieniądze a sprzedac za większe.Będe wdzięczny za jakiś dokładniejszy opis i wycenę mojej Helvetii:) 0 Share this post Link to post Share on other sites
miromat 5 #6 Posted November 10, 2009 Byłem z tym zegarkiem na giełdzie staroci. Pytałem o ten zegarek, ale różne ceny padały. Pan, który wyglądał na fachowca powiedział że tak ok 400-600 zł, ale słyszałem tez ceny ok 100zł, albo nawet 50, tylko nie wiem czy to nie były poprostu ceny wzięte z nieba, bo miałem wrażenie że chcieli ode mnie kupic ten zegarek za małe pieniądze a sprzedac za większe.Będe wdzięczny za jakiś dokładniejszy opis i wycenę mojej Helvetii:) Niestety, chyba bliżej byli ci panowie którzy podawali cenę 100zł.Jeśli chcesz go sprzedać, najlepszym miernikiem ceny jest aukcja. Wystaw go za jakąś sumę, np.300zł i zobaczysz czy jest zainteresowanie.Jak nie, to następnym razem wystaw za 100zł. Jak wtedy nie pójdzie to od 1 zł.Wtedy aukcja na bank ruszy i możesz się zdziwić, jak w ferworze walki cena może podskoczyć wysoko. A jeżeli i wtedy nie dojdzie do zadowalającego cię pułapu to znaczy że jest rzeczywiście tyle wart. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #7 Posted November 10, 2009 Tylko, że ja nie wiem zupełnie co to za zegarek i jak go opisac. Będę wdzięczny na pomoc:) 0 Share this post Link to post Share on other sites
miromat 5 #8 Posted November 10, 2009 Jest to Helvetia Automatic Swiss Made z datownikiem, z tyłu na pokrywie napis HELVETIA 2789.0035.30, na około - automatic, waterresistant, swiss watch, stainless steel, Zegarek jest z bransoletą firmy helvetia ze stali nierdzewnej. Tutaj go dość dokładnie opisałeś, jeszcze parę wyraźnych, "anatomicznych" zdjęć, opis chodu, czy spieszy, czy późni a zainteresowani będą wiedzieć doskonale co licytują. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Share this post Link to post Share on other sites
Voli 17 #9 Posted November 10, 2009 Wpisz na alledrogo w wyszukiwarce helvetia z zaznaczoną opcją szukania w aukcjach zakończonych, to samo zrób na zatoce , popatrz na to wszystko trochę przez palce odrzucając skrajne wyceny i już wiesz. 0 Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #10 Posted November 10, 2009 Próbowałem, ale jeszcze nigdzie nie widziałem takiej helvetii. Miał ktoś może do czynienia z tym modelem tego zegarka i może mi powiedziec o nim coś więcej? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Voli 17 #11 Posted November 10, 2009 Miałem okazję swego czasu kupić własnie coś takiego (mniej więcej) za w/w 200zł i była to już cena "u handlarza". W środku stara dobra ETA. 0 Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #12 Posted November 10, 2009 Nie wiem co jest u mnie w środku. Ten Jewels to firma? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Voli 17 #13 Posted November 10, 2009 25 j oznacza, że w mechaniźmie znajduje się 25 kamieni a ściślej łożysk lub elementów łożysk wykonanych z rubinu (zwykle syntetycznego), szafiru lub innych twardych kamieni. Mechanizm w twoim zegarku produkowany jest przez ETA i nosi oznaczenie 2824 jeśli się nie mylę (ale co oznaczenia to poczekaj na kogoś bardziej wyspecjalizowanego na "szwajcarę"). 0 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ratyński 484 #14 Posted November 11, 2009 [...] ETA i nosi oznaczenie 2824 jeśli się nie mylę (ale co oznaczenia to poczekaj na kogoś bardziej wyspecjalizowanego na "szwajcarę"). Może to być ETA 2828 bo data jest z nazwami dni... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #15 Posted November 11, 2009 A jeżeli chciałbym go sprzedac np. na giełdzie staroci lub u zegarmistrza skupującego zegarki to jaką cenę moge dac? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Iko 283 #16 Posted November 11, 2009 Tego uczy właśnie rynek i sztuka negocjacji.Poczytaj parę postów wyżej i próbuj.Cenę i tak ustali nabywca. PozdrawiaimIko 0 Share this post Link to post Share on other sites
puzonista36 0 #17 Posted November 12, 2009 A czy są jakies fora, lub strony dotyczące zegarków, gdzie można sprzedac taki sprzęcik, czy raczej polecacie Allegro?? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Voli 17 #18 Posted November 12, 2009 Można tu po uzyskaniu uprawnień do korzystania z bazaru, można na alledrogo, można na zatokce, można dać na świstaka lub zanieść "dziadkowi" z bazaru. Wiecej grzechów nie pamiętam... 0 Share this post Link to post Share on other sites