Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Nowe tarcze Dornbluth-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dirk Dornbluth dodał do tarcz swoich zegarków indeksy nakładane - wygląda to interesująco:

Na zamówienie jednego z fanów powstał "Ghost" Dornbluth - chociaż nazwa "silver shadow" byłaby chyba trafniejsza ;)

xrMa5.jpg

Lqe01.jpg

Rva9N.jpg

yPEOi.jpg

link do opisu

Inny przykład - złote, nakładane indeksy:

kFJdB.jpg

8XeQy.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna tarcza..wygląda jak z granitu jakiegoś...ale pomysł z nakładanymi indeksami fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza jest taka sama jak w moim - biało srebrna. Na zdjęciu po prostu odbija światło (prawdopodobnie lampy błyskowej).

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna tarcza..wygląda jak z granitu jakiegoś...ale pomysł z nakładanymi indeksami fajny.

;) Nakladane indeksy to coś nowego?

Calościowo super srebrniak.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Nakladane indeksy to coś nowego?

:) złośliwiec :P

....ale 99.1 - mniam.

Gratuluję szczęścia Wszystkim posiadającym takowe cacko z "klajne sekunde" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, można było odnieść wrażenie, że to straszna nowość. Nowe jest to, że Dirk Dornbluth rozpoczął ich produkcję na wniosek i prośby wielu klientów. Stąd mój post. Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć je na żywo.

Kiedy ja kupowałem swojego Dornbluth'a dostępne były tylko z malowanymi indeksami, potem pojawiły się wypukłe i zmieniałem tarczę. Obecnie dostępne są tarcze emaliowane i z nakładanymi indeksami a w fazie eksperymentów - porcelanowe.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sa dystrybuowane te zegarki? Gdzie można sprawdzić ceny? Na stronie producenta tradycyjnie nie ma :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sa dystrybuowane te zegarki?

jedziesz na niemiecką wieś, pukasz do drzwi - jeśli Cię wpuszczą i będziesz mógł obejrzeć ofertę - jest dobrze.

Potem zamawiasz .....i czekasz pewnie z rok :)

Rodzinna Manufaktura - po prostu.

....po prostu piękne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W załączniku lista cenowa.

Na stronie można znaleźć listę dealerów u których można kupić Dornbluth-a "od ręki" - ale co to za przyjemność ? :)

D.Dornbluth Pricelist 2009.pdf

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam uprawnien zeby zaimportowac ten cennik :-(

Cos robienie nie tak czy nie mam uprawnien :-)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też nie mam dostępu. ;)

My maluczcy zwracamy się więc do Klod100, aby i nam dał obejrzeć listę cenową zegarków Dornbluth.

Czy można Klod100 zadać osobiste pytanie, co one mają w sobie tak wyjątkowego, że raczyła je nabyć tak zasłużona dla forum osoba, która zgłębiła taką ilość wiedzy na temat zegarków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to wina zdjęć, ale imho bardzo smutne te zegarki ;)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też nie mam dostępu. ;)

My maluczcy zwracamy się więc do Klod100, aby i nam dał obejrzeć listę cenową zegarków Dornbluth.

Czy można Klod100 zadać osobiste pytanie, co one mają w sobie tak wyjątkowego, że raczyła je nabyć tak zasłużona dla forum osoba, która zgłębiła taką ilość wiedzy na temat zegarków ?

Cennik jest załącznikiem PDF w poście nieco wyżej.

Jak zamawiałem swojego Dornblutha, to nie byłem początkującym forumowiczem. Po prostu zakochałem się w tych zegarkach dzięki Piotrowi (michalop), który jako pierwszy pokazał tu zdjęcia Dornblutha.

Dlaczego Dornbluth?

1. Podoba mi się - z roku na rok coraz bardziej.

2. Mogłem zamawiając ustalić wszystkie detale wyglądu z Dirkiem Dornblutchem - czyli bezpośrednio z twórcą zegarka.

3. Zegarek robiony jest w małych ilościach w malutkiej firmie - to lubię.

4. Na płycie głównej jest wygrawerowane to co chciałem.

5. To kwintesencja pewnego tradycyjnego stylu zegarków i niemieckiej tradycji.

6. Musiałem czekać 9 miesięcy na ten zegarek - a dany egzemplarz robiony był dla mnie.

7. Ma manualny naciąg

Przed Dornbluthem miałem Portugalczyka 7 dniowego i nie zżyliśmy się, mój Dornbluth ma w sobie "to coś", co bardzo mi odpowiada, trudno jest mi to określić, ale lubimy się.

Bardzo lubię zegarki za którymi stoi pasja tworzenia konkretnych osób - bez działów marketingu i PR. Lubię móc poznać i porozmawiać bezpośrednio z ludźmi którzy robią zegarki. Noszenie takiego zegarka sprawia mi większą przyjemność.

Dlatego bardzo obie cenię Stowę, Bathys'a, Dornbluth'a czy Ezteem'a - które mam. Z tymi zegarkami wiąże się jakaś konkretna historia, pasja, twarz.

Mam nadzieję rozwijać swoją kolekcję w tym kierunku, może kiedyś FP Journe czy Voutilainen, na pewno Sarpanewa.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że tego pdfa nie da się otworzyć ;)

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da się go nawet pobrać ;)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed Dornbluthem miałem Portugalczyka 7 dniowego i nie zżyliśmy się, mój Dornbluth ma w sobie "to coś", co bardzo mi odpowiada, trudno jest mi to określić, ale lubimy się.

No to przyznam, że lepszej reklamy Dornbluthowi zrobić nie mogłeś. Choć z drugiej trony aj bez zastanowienia wybrał bym Portugalczyka 7-Days Automatic - absolutne cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przyznam, że lepszej reklamy Dornbluthowi zrobić nie mogłeś. Choć z drugiej trony aj bez zastanowienia wybrał bym Portugalczyka 7-Days Automatic - absolutne cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klod:

[#10171] Nie masz uprawnień do pobrania tego załącznika.

toć wszyscy to piszą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo

już myślalem, że zostalo to celowo zablokowane przed takimi nowicjuszami forumowymi jak ja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo

już myślalem, że zostalo to celowo zablokowane przed takimi nowicjuszami forumowymi jak ja ;)

Spróbujecie jeszcze raz.

Jak by co - to tutaj jest ten sam plik na Google Docs --> LINK

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jeszcze bardziej chciałbym poznać ceny:-)

Wysłałem do nich maila tydzień temu ale nadal nie odpowiedzieli :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz cennik działa...a ceny dość wysokie jak na mój gust...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale to zegarki ręcznie robione wedle saksońskiej szkoły, jak Glashutte Original, czy A. Lange & Sohne.

Wszystko jest oczywiście kwestią odniesienia, jeśli punktem wyjścia będzie średnia krajowa, to ceny oczywiście są wysokie, ale jeśli porównamy do cen wielu zegarków markowych, które mają mechanizm ETA, a kosztują ponad 10 tysięcy i więcej, to wybór Dornblutha może być ciekawą alternatywą, zwłaszcza przy trochę innym kursie Euro.

To jest propozycja dla niszowców z ponad przeciętnym portfelem. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie miałem przyjemności zobaczyć jakiegokolwiek zegarka Dornblutha na żywo, więc może mój sąd jest bluźnierczy, bo tylko na podstawie zdjęć. W moim odczuciu wygląda to tak, że werki są bardzo ładne, natomiast konfekcja - taka sobie.

Na zdjęciach tarcze wyglądają trochę tak, jakby były po renowacji. Wskazówki wyglądają jak zamienniki-masówki do oryginałów, a koperty jak rzemieślnicze wyroby stosowane w pasówkach.

To takie moje wrażenie - być może na żywo wygląda to inaczej...

No a ceny raczej nie sa niskie. Szczególnie zaskakująca jest dysproporcja miedzy cena zegarka w stali i w złocie. Skad aż taka róznica?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.