Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krzysiek_W

Alfa

Rekomendowane odpowiedzi

post-3565-0-90847700-1331284961.jpg

post-3565-0-74928300-1331284960.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny okaz! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję i jednocześnie zazdroszczę ;)

Piękny zegarek...i jeszcze ten "polski" wypust.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raf_fkn

Gratuluję!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna Alfa - gratuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość szymeklipinski

Piękna :)

p.s Ta Alfa nie była przypadkiem na a...... , i nr mechanizmu chyba 477 ma bo mam jej foto z aukcji :)

Pozdrawiam i Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ta Alfa :)

full oryginał i w dodatku jak na taki unikat, to niedrogo poszła - tym bardziej gratuluję Krzysiek, piękny okaz !

Mam nadzieję, że kiedyś wybierzesz się na giełdę staroci do Bytomia, bardzo chciałbym na żywo zobaczyć to cudo.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena była trochę inna niż na aukcji :) Karol, na pewno wezmę ją na spotkanie podstolika górnego śląska w styczniu, ale i na giełdę jak się kiedyś wybiorę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No,jak malowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również przyłączam się do gratulacji tym bardziej, że to oryginalny stan zachowania jak pisze szczęśliwy posiadacz, a poza tym z mostkiem błonie no i magicznym numerkiem seryjnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy post na forum i od razu nieprzyjemny :\ p.s. Zegarek śliczny. Graty kolejnej cennej pozycji w kolekcji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sztuka przepiękna! A co do postu o nieoryginalności to jakże bogata argumentacja na poparcie tezy została użyta - konkrety albo milczenie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegareczek jest piękny, tylko że mostek został wymieniony w tym zegarku na polski.

Od czasu do czasu zaglądam na forum i spotkałem się z bardzo wieloma opiniami dot.polskich zegarków- i ich oryginalności. Chodzi mi o "polskie werki", płyty i mostki. Moim zdaniem i wiedzą którą posiadam polskie mechanizmy były składane na polskich jak i "radzieckich" płytach (chodzi o jej oznaczenie), ale to tak na marginesie.

W tym zegarku moim zdaniem mostek został wymieniony i jestem tego pewny, jednak nie umniejsza to jego urokowi.

Jest oryginalny bo w końcu został zrobiony w Błoniach tylko po latach zmodyfikowany... :)

Gratuluję pięknego okazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zegarku jest oryginalny pełny mechanizm z Błonia, można to poznać po numerze na płycie mechanizmu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zegarku jest oryginalny pełny mechanizm z Błonia, można to poznać po numerze na płycie mechanizmu.

... czyli patrzac na nr, stwierdzamy ze mechanizm jest w pełni oryginalny??? Mostka nie można wymienić, tak??? Jeżeli tak to gratuluję, hehe.

Co wszyscy maja z tym nr. Były płyty z nr. takim jak wyżej jak i z dodatkowym nr. 2409. Na jednych i drugich były składane polskie zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polskie mechanizmy były wyprodukowane w bardzo małej ilości sztuk - ok. 1000szt jak przekazał mi Pan Stanisław Kordylewicz ( który dostarczył sporo eksponatów na wystawę polskich zegarków którą miałem zaszczyt współorganizować:

http://zegarki.info.pl/wystawa_blonie_zegarki/ ) pracujący w Błoniu przy produkcji zegarków. Numer który widzisz na zegarku to numer seryjny mechanizmu. Mechanizmy oryginalne z Błonia miały nr. 0 -1000, w tym czasie mechanizm rosyjski był produkowany od lat i sztuki które były dostępne na rynku miały numery wysokie, dlatego więc np. mechanizm z numerem 345678 i polskim mostkiem jest nieoryginalny, tutaj zaś mamy oryginalny mechanizm z mostkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polskie mechanizmy były wyprodukowane w bardzo małej ilości sztuk - ok. 1000szt jak przekazał mi Pan Stanisław Kordylewicz ( który dostarczył sporo eksponatów na wystawę polskich zegarków którą miałem zaszczyt współorganizować:

http://zegarki.info.pl/wystawa_blonie_zegarki/ ) pracujący w Błoniu przy produkcji zegarków. Numer który widzisz na zegarku to numer seryjny mechanizmu. Mechanizmy oryginalne z Błonia miały nr. 0 -1000, w tym czasie mechanizm rosyjski był produkowany od lat i sztuki które były dostępne na rynku miały numery wysokie, dlatego więc np. mechanizm z numerem 345678 i polskim mostkiem jest nieoryginalny, tutaj zaś mamy oryginalny mechanizm z mostkiem.

... czyli mam rozumieć, że w Błoniach wyprodukowano tylko ok. 1000 mechanizmów, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jeżeli tak, to jak wytłumaczysz nr. 0007000 który mam na płycie?- zapewniam że również jest to oryginał pochodzący z Błoni... Nie jest to jedyna płyta o takim nr. która posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zgadza się. Całkowicie od początku do końca wyprodukowano ok. 1000 mechanizmów, później z niewiadomych powodów góra nakazała zaprzestać produkcji. Jest to informacja z pierwszej ręki, nie tylko Pan Kordylewicz ją przekazywał, ale także główny konstruktor Jerzy Bezpałko. Co do Twojego zegarka spróbuję się dowiedzić przy okazji spotkania z Panami, na razie trwa praca nad dokończeniem katalogu polskich zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zgadza się. Całkowicie od początku do końca wyprodukowano ok. 1000 mechanizmów, później z niewiadomych powodów góra nakazała zaprzestać produkcji. Jest to informacja z pierwszej ręki, nie tylko Pan Kordylewicz ją przekazywał, ale także główny konstruktor Jerzy Bezpałko. Co do Twojego zegarka spróbuję się dowiedzić przy okazji spotkania z Panami, na razie trwa praca nad dokończeniem katalogu polskich zegarków.

... no właśnie jak możesz to się dowiedz, bo jak juz pisalem to posiadam nie jedna taka płytę... tylko lekko liczyć mam ich z 15 nowych- nr miedzy 5000 a 7000.

Jeszcze jedno pytanie- 1000 mechanizmów z polskimi mostkami? Czy było ich może mniej badz więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no właśnie jak możesz to się dowiedz, bo jak juz pisalem to posiadam nie jedna taka płytę... tylko lekko liczyć mam ich z 15 nowych- nr miedzy 5000 a 7000.

Jeszcze jedno pytanie- 1000 mechanizmów z polskimi mostkami? Czy było ich może mniej badz więcej?

Oni sami nie wiedzą, w pewnym momencie okazało się, że to wszystko co już jest wyprodukowane trzeba zezłomować ale niektórzy pracownicy zachowali mostki, części werków i koperty i nawet z tych części powstały później zegarki, niejako poza fabryką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni sami nie wiedzą, w pewnym momencie okazało się, że to wszystko co już jest wyprodukowane trzeba zezłomować ale niektórzy pracownicy zachowali mostki, części werków i koperty i nawet z tych części powstały później zegarki, niejako poza fabryką.

Tutaj sie z Toba zgadzam w 100% ze tak bylo. Sam posiadam troche czesci nowych do Błoni.

... Jednak wciaz bede utrzymywac i jestem tego pewny ze zegarek powyzej jest skladakiem tzn. polski mostek byl wymieniony. Sam sie tym interesuje od dawna, rozmawialem z nie jedna osoba ktora byla w temacie, mam mala kolekcje polskich zegarkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.