Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Hamilton Jazzmaster Slim

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł ten czas, że zapragnąłem czegoś klasycznego i pięknego ale w rozsądnych pieniądzach. Nie łatwo takie zegarki dziś znaleźć. Dzisiaj jednak dostałem z kuszy strzałą od Amora za sprawą tego zdjęcia:

2q884lf.jpg

R0010528.JPG

Natychmiast zacząłem wertować fora i ssać wszelkie informacje o tym zegarku. A więc tak. Jest to stosunkowo świeża linia hamiltonów, siedzi w nich eta 2824, zegarki występują ze srebrzystymi lub czarnymi tarczami i kopertami srebrnymi albo rose gold w dwóch rozmiarach 40 i 43mm ( Boże jak się cieszę ;) że nie ograniczyli się do jakichś 37-38mm, bo musiały by niestety odpaść z mojej listy jak wiele innych pięknych projektów które są albo nie dzisiejsze rozmiarowo albo znowu przesadzone 44-46m). Cechą szczególną jest wręcz porażające piękno i klasa oraz....szerokość koperty, są bardzo cienkie.

Wszystkie wersje są piękne...no cholera najlepiej kupić wszystkie!! kupię srebrną, będę myślał po nocach jakby wyglądała złota, kupię złotą będę myślał a może mogłem srebrną.

12120022WM.jpg

R0010073.JPG

R0010079.JPG

Porównanie obu wersji i sporo zdjęć na tym blogu:

http://www.takaramonoya.com/item/watch/watch229/index.php

Najbliżej jestem chyba takiej wersji ( najbardziej konserwatywna):

37894-hamilton-jazzmaster-slim-hamslim2.jpg

Pytanie do was!! Gdzie te zegarki mogę nabyć najtaniej...ponoć chodzą po ok 2000PLN ( może być zagranica), jak ktoś ma doświadczenie w sprowadzaniu hamiltonów to niech coś proszę napisze ;). Jeśli znacie alternatywę do 2000zł dla tych zegarków w innych markach również rozważę :rolleyes: ( mogą być nawet kwarce, mechanizmy dla mnie zawsze to drugorzędna sprawa)..ja nic równie pięknego nie znalazłem ale wszystkiego ogarnąć nie jestem w stanie być może coś przeoczyłem. Jak oceniacie te zegarki, nigdy hamiltona nie miałem nie wiem jak z relacją cena jakość w tej firmie podejrzewam że nieźle. Jeśli ktoś posiada ten model to nich podzieli się wrażeniami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Jest to stosunkowo świeża linia hamiltonów, siedzi w nich eta 2824,

Z tego co widzę na zdjęciu to w Hamiltonie jest troszkę lepiej i siedzi w środku 2892

Co do alternatywy to mnie podobają się Mido Baroncelli , jubille, gmt, power reserwe i tu masz zdjecie ostatniego :

post-3082-0-97668800-1331332004.jpg

Swego czasu był na allegro taki za 1,6k ale coś mnie się nie widział mechanizm a na dodatek nie dostałem zdjęć o które prosiłem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę na zdjęciu to w Hamiltonie jest troszkę lepiej i siedzi w środku 2892

Co do alternatywy to mnie podobają się Mido Baroncelli , jubille, gmt, power reserwe i tu masz zdjecie ostatniego :

post-704-0-22076000-1331332008.jpg

Swego czasu był na allegro taki za 1,6k ale coś mnie się nie widział mechanizm a na dodatek nie dostałem zdjęć o które prosiłem :rolleyes:

Ja za Kurnajankiem polecam oferę Mido. Niestety u nas też w normalnym obiegu nie do kupienia. Pozostaje z drugiej ręki lub via net.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coprawda tego modelu Mido nie znalazłem, ale inne z serii Baroncelli są o 200-300$ droższe od Hamiltona :/

Swoją drogą od dawna chciałem Jazzmastera, tylko mam ciut zbyt zniewieściały nadgarstek i te "zwykłe" średnio mi leżą.

Z tych powyżej najbardziej podoba mi się srebrny na meshu, ten chyba jednak będzie bardziej klasyczny od czarnej tarczy.

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamiltony są bardzo fajnie wykonane i mają dopracowane mechanizmy. W Europie są doceniane, mają super bransolety i meshe. Gorzej z gwarancją Ja jestem zadowolony.

Polecam ebay, bo chłopak sprowadzający na allegro , sprzedaje bez gwarancji , oraz dość drogo.

FIRMA MIDO.... to niestety firma również produkująca bieliznę i inne gadżety i nie kojarzy się z firmą zegarkową...Kto te nazwy projektuje to nie wiem...

BIERZ HAMILTONA!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coprawda tego modelu Mido nie znalazłem, ale inne z serii Baroncelli są o 200-300$ droższe od Hamiltona :/

Swoją drogą od dawna chciałem Jazzmastera, tylko mam ciut zbyt zniewieściały nadgarstek i te "zwykłe" średnio mi leżą.

Z tych powyżej najbardziej podoba mi się srebrny na meshu, ten chyba jednak będzie bardziej klasyczny od czarnej tarczy.

Ja mam 18-19 cm nadgarstek i hamilton khaki king i auto chrono leżą idealnie. Hamiltony to nie są zegarki "płaskie" i są dostosowane do różnej wielkości nadgarstków. Znam gościa który ma 16-17 cm w łapie i stowa Antea ( plaski zegar wygląda na zbyt duża) natomiast hamilton khaki wygląda ok.

Wybrany model klasyczny hamiltona to naprawdę ciekawa rzecz. Będziesz zadowolony. Odrzuć oferty firmy której nazwy również używa się jako reklamy produkcji np gaci czy innych gadżetów ;-) :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z tego co wiem Mido to dosyć stara i uznana firma zegarkowa słynąca niegdyś jako prekursor zegarków wodoszczelnych. Że gacie robią???!! Pierwsze słysze :rolleyes:

No ten gość od Hamiltonów z allegro mimo że z mojego miasta to taki trochę dziwny. Ceny ma zdecydowanie mało atrakcyjne, kiedyś zaproponował abym się z nim spotkał i po przymierzał różne modele gdy się zgodziłem to przestał się odzywać. Trochę dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy ten złoty ma taką ciemno brązową tarczę? Czy tylko tak na zdjęciach wyszło?

Kojarzy mi się z czekoladowym dżegerem

jaeger-lecoultre-master-control-1833-ultra-thin-angle.jpg

Ja bym jednak złotego Hamiltona nie kupował. PVD to tylko PVD, prędzej czy później złoto zacznie obłazić i będzie fe..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z tego co wiem Mido to dosyć stara i uznana firma zegarkowa słynąca niegdyś jako prekursor zegarków wodoszczelnych. Że gacie robią???!! Pierwsze słyszę ;)

No ten gość od Hamiltonów z allegro mimo że z mojego miasta to taki trochę dziwny. Ceny ma zdecydowanie mało atrakcyjne, kiedyś zaproponował abym się z nim spotkał i po przymierzał różne modele gdy się zgodziłem to przestał się odzywać. Trochę dziwne.

Dziwne czy nie, jak zamówisz zegarek to on Tobie przyśle, niestety bez gwarancji.Chyba że gwarancji udziela on sam w co wątpię.

Z tymi dziwnymi nazwami to "Stowa" też brzmi dziwnie ale mam słabość do tej firmy. Najbardziej rozwala mnie nazwa firmy "Ball" :rolleyes: niby "piłka" ale slang amerykański jest nieubłagany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem, nosiłem, sprzedałem i mogę tylko polecić :rolleyes:

Zegarek w rozmiarze 40mm wydaje się na zdjęciach bardziej cienki aniżeli jest rzeczywiście.

Mechanizm to faktycznie ETA 2892 a nie 2824. Tarcza wyłącznie czarne (nie brązowe) bądź srebrne.

Miałem tarczę srebrną i zachwalam - ma ona piękny szlif i wygląda dostojnie. Poza tym mesh jest

bardzo wysokiej jakości. Jazzmaster Slim to bardzo dobra propozycja jednak jak sam zauważyłeś dosyć

świeża więc trudno znaleźć coś w atrakcyjnej cenie nawet na eBayu.

wphamilton-jazzmaster-slim-h38615255_pr.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłaniam się raczej do wersje ze srebrną kopertą ( mimo wszystko bardziej uniwersalna no i odchodzi groźba zniszczenia powłoki) Dylemat mam miedzy tarczą srebrna czy czarna. Srebrna wygląda pięknie natomiast boję się małej czytelności takiego połączenia. Brakuje mi dobrych nadgarstkowych fotek wersji z czarną tarczą, na pewno czytelniejsza ale czy równie piękna hmm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam Stowę Antea(ę?) i pasuje mi w sam raz, ma nieco wygięte uszy i to w zupełności wystarcza do dopasowania się do nadgarstka. Khaki jest grubszy, a na pewno wyglada na takiego stąd może już nie pasować.

Za srebrną przemawia mesh. Czarna tarcza to tylko ze złotem, tak jak w Jaegerze powyżej :rolleyes:

Tylko pytanie gdzie i za ile...?

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIRMA MIDO.... to niestety firma również produkująca bieliznę i inne gadżety i nie kojarzy się z firmą zegarkową...Kto te nazwy projektuje to nie wiem...

A firma Triumph wytwarza motocykle, do każdego zakupionego egzemplarza dostajesz inhouseowe majtki dla mamy, babci, cioci i kochanki..

Nie wiem czy wiesz, ale firma Hamilton produkuje również obroże dla psów w kolorze lawendowym, rowery, a nawet miasta w Stanach Zjednoczonych. Smutne co? :rolleyes:;)

Edit. Podobnie jak Robert miałem i Mido i Hamiltona, spośród tych dwóch Mido bardziej przypadł mi do gustu.

post-2536-0-46552800-1331332040.jpg

"w sensie: nie skorzana bransoleta i nie oGragly"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamiltony są bardzo fajnie wykonane i mają dopracowane mechanizmy. W Europie są doceniane, mają super bransolety i meshe. Gorzej z gwarancją Ja jestem zadowolony.

Polecam ebay, bo chłopak sprowadzający na allegro , sprzedaje bez gwarancji , oraz dość drogo.

BIERZ HAMILTONA!!!!

Ile miałeś zegarków mido na nadgarstku ? Ja miałem 2 do dziś jeszcze jednego mam, hamiltonów miałem 3, ja podpieram się porównaniem ! A nie tekstem że Mido to firma produkująca gacie..

Mido to również firma sprzedająca artykuły górnicze, hurtownia garniturów .. a na allegro spodnie ! To wszystko może podciągniesz pod to samo mido ?

Następna sprawa to łatwość dostępu, mido można wyrwać w korzystnej cenie na ebay z UE i bez problemów zegarek masz w ciągu tygodnia.. (Nie martwiąc się o cła i podatek)

Co do mechanizmów to obie firmy wkładają te same :rolleyes: nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc dopracowane ( chodzi Ci o grawer na wahniku )

Jedyne na minus mido to brak SL na wskazówkach ... w porównaniu do hamiltona hehe ale to moje osobiste zboczenie

za to ma podwójny AR co daje niesamowity efekt ;) ( AR to dość kontrowersyjna sprawa bo daje świetny efekt ale za to się rysuje ale

mamy przecież wybór )

Ja nie krytykuję hamiltona ale moim zdaniem zegarki mido są lepiej dopracowane ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A firma Triumph wytwarza motocykle, do każdego zakupionego egzemplarza dostajesz inhouseowe majtki dla mamy, babci, cioci i kochanki..Nie wiem czy wiesz, ale firma Hamilton produkuje również obroże dla psów w kolorze lawendowym, rowery, a nawet miasta w Stanach Zjednoczonych. Smutne co? :rolleyes::)

Świetne te zegarki :)

Za srebrną przemawia mesh. Czarna tarcza to tylko ze złotem, tak jak w Jaegerze powyżej

Czarna też jest z meshem, a w złocie niestety (dla mnie ;) ) tylko w wersji 43 mm.

Moim zdaniem najładniejsza jest właśnie czarna 40 mm z meshem.

Tylko pytanie gdzie i za ile...?

Otóż to, otóż to. Gdyby ktoś coś znalazł to niech da cynk.

A firma Triumph wytwarza motocykle, do każdego zakupionego egzemplarza dostajesz inhouseowe majtki dla mamy, babci, cioci i kochanki..

;):D:)

Pozdrawiam Bartek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy Triumph wytwarza motocykle - to raczej nie są maszyny na których da się jeździć

>http://www.midowatchdealer.com/store-categories-Triumph-Motorcycles_3496322.html<

czyżby znamienne było że strona nosi nazwę mido watch dealer? :rolleyes:

w sprawie dopracowania to mam słabość do kopert i bransolet hamiltona. Mido za pierwszym razem mnie nie przekonał, to było dość dawno może nie ten model, może nie to ciśnienie miałem, ale nie przeczę że zegarki ma ciekawe ( miałem na nadgarstku bellunę srebrną).

Odpowiednikiem Hamilyona Slim, jest Mido commander. osobiście lubię duże koronki i preferuję koperty również grubsze.

Porównując Hamiltona Auto Chrono i Mido All Dial Chronograph - cenowo na niekorzyść Mido.

Dostępność Mido jest utrudniona (nie wiem jak z serwisem), chociaż dla pasjonatów nie ma przeszkód.Ceny firmy "H" chyba są niższe.

W stylistyce można powiedzieć że dwie firmy zmierzająku sobie ale każda z nich zachowuje charakterystyczne wzory- uszy kopert, wskazówki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę na codzień khaki navy i o jakości hamiltona nie mogę złego słowa powiedzieć biorąc pod uwagę też to, że nie jest to jakiś drogi zegarek. Omawianego Jazzmastera przymierzałem z czarną tarczą, dobrze leżał, dosyć elegancki, wykonanie bez zarzutu, odpowiednia średnica no i chyba dużo cieńszy od pozostałych hamilotonów choć nie jest to kwarcowy listek. Zdecydowanie może się podobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się ten Hamilton. Sam kupowałem od Macbreslau ,zagarek z podbitą gwarancją.On nie ma na stanie zegarków dlatego pewnie przestał się odzywać jak chciałeś się z nim spotkać.Co do ceny idzie się z nim dogadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy ten złoty ma taką ciemno brązową tarczę? Czy tylko tak na zdjęciach wyszło?

Kojarzy mi się z czekoladowym dżegerem

O ile dobrze widzę to zegarek Jaeger LeCoultre z serii Master Control - model Master Ultra Thin 38mm o numerze 134.24.50 zgodnie z opisem ma brązową tarczę, pasek z krokodyla również brązowy i kopertę wykonaną z 18 karatowego różowego złota. Można powiedzieć, że jest taki czekoladowy to bardzo ciemny brąz, ale nie jest to czerń.

Nie wiem czy podawać cenę, bo wysoka, zgoła inna półka, niż Hamilton :)

Co do alternatywy dla Hamiltona to może jakiś zegarek Glycine, np Glycine Combat 6 automatic z różnymi tarczami. Hamiltona nie ma ostatnio na Allegro, kiedyś był duży wybór pozostaje więc Berlin i długa lista sklepów na stronie Hamiltona, gdzie mozna nabyć te zegarki, no a przy okazji zobaczyć stolicę naszych zachodnich sąsiadów. :)

glycine-combat-6-automatic-watch.jpg

gly223045.jpg

Ja bym jednak nie rezygnował z Hamiltona tylko dlatego, że trudno go kupić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VanHagen, dzięki. Mnie nie chodziło o podawanie danych JLC, bo tego to ja znam (i cenę też znam;). Niemniej jednak dzięki...

Chodziło mi o rzecz odwrotną. Żeby mi ktoś powiedział czy ten Hamilton ma tarczę w takim kolorze jak JLC, czyli czekoladową. No ale z tego co mówią, to raczej nie..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejrzałem dokładnie wcześniejszych postów z dyskusji, odniosłem się do zdjęcia JLC, bo te zegarki działają na mnie jak płachta na byka. :)

Proszę sobie wejść na stronę Hamiltona i tam są wszystkie modele Jazzmasterów.

Hamilton Model H38645735 ma czarną tarczę, a ten jest pewno na zdjęciu w złotej kopercie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoty Hamilton ma czarną tarczę. Glycine miałem, fajne zegarki ale chciałbym teraz coś bardziej eleganckiego a mniej militarnego :). Ogólnie Hamiltony już znalazłem bez problemu można w sieci kupić za ok 2000zł już z cłem i vatem. Szkoda że nikt się tą jakże istotną marką w Polsce nie kala...pewnie mają jakieś chore wymagania dla partnerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia dystrybucji Hamiltona w Polsce to duży problem dla Swatch Group Polska gdyż marka ta

może negatywnie odbić się na sprzedaży adorowanej wręcz w Polsce Certinie lub na Tissocie.

Polecam wizytę w czeskiej Ostrawie. Wybór spory jednak ceny z racji kursu waluty już nie są okazyjne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton to też marka militarna podczas II wojny światowej, robili zegarki tylko dla armii. :)

Dlaczego na Hamiltonach piszę "Swiss Made" skoro to amerykańskie zegarki ?

W sklepie Inter-mar jest HAMILTON AMERICAN CLASSICS JAZZMASTER H32646597 w brązie, ale dużo droższy. :)

hamilton-jazzmaster-watch-h32646597-large.jpg

Ma swój urok prawie jak niebieski chronometr od FP Journe, który wstawiłem wczoraj do wątku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z historią nie jest to firma szwajcarska.

Czytamy, że została założona w Lancaster w stanie Pensylwania w 1892 roku. Wiem, że obecnie to część Swatch Group, ale w skład grupy wchodzi też Glashütte, a dalej piszą Made in Germany. Nie oferowała zegarków dla US Army jako firma szwajcarska, w tym czasie produkowała je chyba w całości w USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.