Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

klapouch

Rzeczoznawca

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zna ktoś i może polecić rzeczoznawcę biegłego w temacie zegarków? Najlepiej z Poznania/Wielkopolski. Na nieszczęście zwyczajne drogi reklamacji pewnego worldmastera zawiodły i istnieje potrzeba sięgnięcia po opinię biegłego.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że w tej materii nie ma biegłego.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam, się że Tik Tak ma rację. Jeśli chcesz się procesować (ew. "procesować") ze sprzedawcą jedyne co możesz zrobić to zdobyć opinię znanego (i uznanego) zegarmistrza (z doświadczeniem i "papierami"). Ale czarno to widzę..

--------------

ew. sprawdź tu:

http://www.poznan.so.gov.pl/att/Biegli_Sadowi/INTERNETOWA_LISTA_BIEGlYCH___2.02.2009II.pdf

mnie sie nie chce - aż 87 stron...

---------------

Przejżałem - chyba nie ma. Choć jest np. biegły od grzybów hodowlanych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

Zegarmistrz pracujący u Strojnego w Krakowie jest biegłym sądowym w temacie zegarkowym, przynajmniej tak twierdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Marek Jakub Biń z Warszawy jest biegłym sądowym w tym temacie.

Napisz do niego ,jest zarejestrowany na Forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz pracujący u Strojnego w Krakowie jest biegłym sądowym w temacie zegarkowym, przynajmniej tak twierdzi.

Kraków to trochę daleko. A z zegarmistrzów lubianych i papierami, to kogo polecacie? Banaszak ? Nikogo innego szczerze mówiąc nie znam :rolleyes:

Pan Marek Jakub Biń z Warszawy jest biegłym sądowym w tym temacie.

Napisz do niego ,jest zarejestrowany na Forum

Ok napiszę, dzięki.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może z innej strony zapytam. Jest kupiony Atlantic Worldmaster. Miał wadę polegającą na tym, że automat nawet cały dzień noszony, odłożony na noc zatrzymywał się. Sytuacja taka trwała od samego zakupu niespełna miesiąc. Oddaliśmy go więc na naprawę gwarancyjną. Zegarek wrócił z takiej naprawy z porysowanym deklem. Uznałem, że nie przyjmę od firmowego serwisu zegarka porysowanego, bo niby z jakiej racji. Sklep najpierw próbował wmówić mi, że ta rysa powstała od normalnego użytkowania. Po czasie (kilku pismach) przyznał w zasadzie, że ciężko przez miesiąc noszenia zrobić taką rysę w takim miejscu. Zaproponowano nam wyjście z sytuacji polegające na tym, że dostaniemy 25% rabatu...na kolejny zakup. Pomijając strasznie dziwną nadzieję sklepu, że po tym wszystkim jeszcze kiedykolwiek cokolwiek u nich kupię, to nie jest dla mnie w dalszym ciągu akceptowalne otrzymanie porysowanego zegarka. Sprawa ciągnie się już dobrych kilka miesięcy. Zegarek należy (choć w tym przypadku słowa określające POSIADANIE niespecjalnie są adekwatne) do mojego ojca. To miał być jego pierwszy, wymuszony :) przeze mnie krok w zegarki mechaniczne. No i nie dość, że od samego początku wprowadzono go w błąd sugerując, że w zegarku cyka sobie eta2824 (w rzeczywistości claro888), to jeszcze problem z nietrzymaniem rezerwy chodu no i z tą całą kilkumiesięczna pożałowania godną komedią. Tata teraz nosi znowu swojego starego kwarcowego citizena przekonując się, o zgrozo o jego wyższości nad atlanticiem (wszakże zegarek, który się ma jest lepszy od tego którego się nie ma). Może doradzicie mi co mam zrobić? Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z podobnym problemem? A może się komuś udało go szczęśliwie rozwiązać? W tym momencie trwa sytuacja patowa. My nie przyjmujemy uszkodzonego zegarka, sklep także nie chcę zmienić stanowiska... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddałeś do naprawy w ramach gwarancji, czy odpowiedzialności za niezgodność z umową (pewnie masz jakiś kwitek, tam powinno być napisane?)

tak czy owak to, że nie odbierasz, nie poprawia sytuacji, a nawet poniekąd pogarsza. Może odbierz, ale z zastrzeżeniem, że przy odbiorze spisany zostanie protokół z odbioru, gdzie będzie napisane, że podczas naprawy zegarek został uszkodzony, i tu opis uszkodzenia, można fotkę załączyć, podpisy oczywiście obu stron, pieczątka ze sklepu. Przerwiesz ten pat z nieodbieraniem zegarka, a będziesz miał dowód, kto i jak uszkodził zegarek, żeby później dochodzić swego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddałeś do naprawy w ramach gwarancji, czy odpowiedzialności za niezgodność z umową (pewnie masz jakiś kwitek, tam powinno być napisane?)

tak czy owak to, że nie odbierasz, nie poprawia sytuacji, a nawet poniekąd pogarsza. Może odbierz, ale z zastrzeżeniem, że przy odbiorze spisany zostanie protokół z odbioru, gdzie będzie napisane, że podczas naprawy zegarek został uszkodzony, i tu opis uszkodzenia, można fotkę załączyć, podpisy oczywiście obu stron, pieczątka ze sklepu. Przerwiesz ten pat z nieodbieraniem zegarka, a będziesz miał dowód, kto i jak uszkodził zegarek, żeby później dochodzić swego

W ramach gwarancji. Ale jak potem dochodzić swojego jak zegarek jest już u mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach gwarancji.

jeżeli gwarancja, to ważne jest ustalenie, czy sprzedawca jest jednocześnie gwarantem, czy nie (może być bardzo różnie). Byłoby trochę niekorzystnie, gdyby to były różne podmioty, bo w sumie to nie wiadomo, kto uszkodził - naprawiający gwarant, czy też sklep. W przypadku Atlantica może być tak, ze jedno i drugie to jest to samo zibi, ale trzeba sprawdzić w kwitkach

przeczytaj sobie jeszcze w warunkach gwarancji, co przysługuje Ci w razie nienależytego wykonania zobowiązań przez gwaranta, może z tego tytułu da się coś ugrać, choć to sytuacja nietypowa, bo nie tyle nie usunięto wady, co wręcz spowodowano nową. Powinieneś mieć książeczkę czy choćby kartkę z warunkami gwarancji

Ale jak potem dochodzić swojego jak zegarek jest już u mnie?

masz na papierze (protokół) przyznanie, że ktoś uszkodził i jak uszkodził. Piszesz ładne pismo z żądaniem naprawienia szkody. Jak nie poskutkuje, pozostaje sąd - piszesz pozew, załączasz dowód (wiem, jak to brzmi przy takiej sprawie... cóż, państwo prawa...). Po drodze są półśrodki: skarga do rzecznika konsumenta, federacji konsumenta, delikatne straszenie obsmarowaniem w necie i co jeszcze przyjdzie do głowy. Z tych półśrodków możesz korzystać juz teraz zresztą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w sklepie, w którym dokonałeś zakupu, ale u mnie przy przyjęciu dokładnie opisuje się stan zegarka - wszelkie rysy itp. Jeśli zegarek z serwisu wracał w gorszym stanie niż pojechał - robiłem awanturę i z reguły udawało się to załatwić... Ale nie wiem jak jest z serwisem Zibiego.. Ale piszesz, że przyznano iż to oni porysowali - przyznali na papierze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udaj się do Rzecznika Praw Konsumenta. Najczęściej jedno pismo od nich załatwia sprawę.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy oddawaniu zegarka do serwisu opisuje się jego aktualny stan, jeśli w tym przypadku tak nie było to bardzo dziwne, wszystko musi być na papierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w sklepie, w którym dokonałeś zakupu, ale u mnie przy przyjęciu dokładnie opisuje się stan zegarka - wszelkie rysy itp. Jeśli zegarek z serwisu wracał w gorszym stanie niż pojechał - robiłem awanturę i z reguły udawało się to załatwić... Ale nie wiem jak jest z serwisem Zibiego..

Kupowałem w Zibim Atlantica (teraz to chyba TimeTrend, nie?), oddawałem na gwarancji w serwisie (nie w sklepie), przyjmujący go zegarmistrz obejrzał zegarek dokładnie i sporządził opis stanu.

Współczuję "falstartu" i kłopotów z serwisem. Ale niech to będzie nauczką dla innych, że w/w procedura to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaby się domagał zwrotu kasy, wymiany delka lub obiżenia ceny nie przyszłego zegarka, lecz obecnego. Takie prawa daje ci ustawa. Jeśli odmawiają, uderz do rzecznika praw konsumenta, który odeśle cię do sądu.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.