Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomekr89

Gongi w zegarkach

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy był taki temat, nie znalazłem, więc piszę.

Wszystkie zegarki z gongiem, które widziałem, mają uderzenia wybijane dopiero po naciągnięciu odpowiedniego mechanizmu, a nie automatycznie przy pełnych godzinach.

Jaki zatem to ma sens?

(nawet jeśli to tylko taki "bajer", to i tak jest super :mellow: )

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Repetycja minutowa, bo tak nazywa się ten bajer, służy temu aby bez patrzenia na zegarek dowiedzieć się która jest godzina. Godzina i minuty wybijane są poprzez 3 dzwonki: 1 - godzina, 2 - kwadrans, 3 - minuty kwadransa (na filmie - godz. 10:52 - 10, 3, 7)

Edit: więcej tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1087-slownik-pojec-zegarmistrzowskich/page__view__findpost__p__8624

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie!

w takim razie to załatwia problem odczytania godziny w ciemności w nocy

świetna rzecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie!

w takim razie to załatwia problem odczytania godziny w ciemności w nocy

świetna rzecz

taaa... tylko jak kogos stac na taki zegarek to rownie dobrze moze sobie kupic podreczny noktowizor....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

taaa... tylko jak kogos stac na taki zegarek to rownie dobrze moze sobie kupic podreczny noktowizor....

Albo zakupić czasomierz z warstwą luminescencyjną. Rozbawiły mnie natomiast wyjaśnienia zegarmistrza Patek Philippe, który powiedział, że repetycja minutowa służyła ludziom niewidomym. Ciekawe ilu niewidomych stać na repetier Patka ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca, owszem Patek robil nareczne repetiery minutowe dla niewidomych milionerow. Ale zlota era kieszonkowych repetierow minutowych to przelom XIX i XX wieku (firma ktora przychodzi mi na mysl to LePhare), czyli przed upowszechnieniem sie elektycznosci oraz oczywiscie wczesniej (XIX wiek). Bylo wtedy oswietlenie gazowe i naftowe, ale dawalo mniej swiatla a zapalenie go w celu odczytania godziny bylo wcale nie takie proste, i przez to niepraktyczne. Wiec odczyt godziny za pomoca gongu w repetierze nie byl wcale taki bez sensu. Te zegarki owszem nie byly tanie, ale w latach 1900-1914 technologia byla juz tak rozwinieta, ze mechanizmy produkowano na skale przemyslowa, w duzych ilosciach i stac bylo na taki zegarek przecietnego lekarza np.

Aha, i dzwonki (gongi) w standardowych repetierach minutowych byly tylko dwa - pierwszy wybijal godzine, drugi - kwadrande, i znow pierwszy - minuty.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Te zegarki owszem nie byly tanie, ale w latach 1900-1914 technologia byla juz tak rozwinieta, ze mechanizmy produkowano na skale przemyslowa, w duzych ilosciach i stac bylo na taki zegarek przecietnego lekarza np.

Który repetier masz na myśli pisząc o produkcji przemysłowej: kwadransowy czy minutowy ?. Pytam, bo to co napisałeś, budzi moje wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który repetier masz na myśli pisząc o produkcji przemysłowej: kwadransowy czy minutowy ?. Pytam, bo to co napisałeś, budzi moje wątpliwości.

Minutowy od Le Phare, z chronografem, sporo innych firm kupowalo od Le Phare werki i wkladalo do swoich kopert.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbawiły mnie natomiast wyjaśnienia zegarmistrza Patek Philippe, który powiedział, że repetycja minutowa służyła ludziom niewidomym. Ciekawe ilu niewidomych stać na repetier Patka :).

Patka i na rękę - niewielu, to fakt. O ile jednak repetycja pojawiła się po raz pierwszy w zegarkach około 1700 roku (Barlow, Quare), to warto przypomnieć, że stała się później dostępna niemal dla wszystkich - ale na ścianie.... Znakomita większość mechanizmów zegarowych z grzebieniowym systemem bicia gdzieś od połowy XIX wieku, w tym bijących kwadranse, posiadała dźwignię uruchamiającą repetycję. Zwykle był do niej przywiązany sznureczek... Kiepskie oświetlenie o czym już wspominano, jak też częstsze nieleczone choroby wzroku (zaćma, stany zapalne) czyniły to urządzenie dość poplularnym.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Albo zakupić czasomierz z warstwą luminescencyjną.

Gdy przebudzisz się o 3 w nocy to już nie będą świecić :)

Poza tym większość najpiękniejszych czasomierzy nie ma tej warstwy.

Pytanie:

Petite sonnerie to funkcja wibijania godzin na żądanie czy o okrągłych godzinach?

Jeśli to nie ta funkcja, to jak nazywa się wybijanie samych godzin, automatycznie o pełnych godzinach? (to mi się marzyło zawsze, jak w wiszących zegarach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakladam,ze moja luba wyrzucilaby mnie na kanape,gdybym w srodku nocy "odczytywal godzine" :)

W takim przypadku na gwiazdke dostalbym zegarek z luminova :)

Gdy przebudzisz się o 3 w nocy to już nie będą świecić

Sa zegarki z trytem (Luminox,H3),ktore swieca bez przerwy i bez naswietlania :)

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.