Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

BRABUS

Zawiadomienie z celnego

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem zawiadomienie, że nadesłano do mnie przesyłkę (zegarek z Chin) o wadze brutto 0,55kg z nieprawidłowo wypełnioną deklaracją przez nadawcę. W związku z tym mam deklarować co to za przesyłka jak i jej wartość. Co radzicie zrobić, aby nie mieć problemów natury prawnej. Deklarować, że darmowa czy może jest jakiś myk na cos takiego. Może, że używany?? Jeżeli zadeklaruję waertość będę musiał wysłać potwierdzenie zapłaty. Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skontaktuj się z nadawcą jaką wpisał wartość i podaj taką samą, ale UC może chcieć potwierdzenia wpłaty. Czy nowy, czy uzywany nie ma znaczenia.

Jesli sprzęt nie drogi ja bym nie ryzykował i podał wartość z potwierdzenia zapłaty.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem zawiadomienie, że nadesłano do mnie przesyłkę (zegarek z Chin) o wadze brutto 0,55kg z nieprawidłowo wypełnioną deklaracją przez nadawcę. W związku z tym mam deklarować co to za przesyłka jak i jej wartość. Co radzicie zrobić, aby nie mieć problemów natury prawnej. Deklarować, że darmowa czy może jest jakiś myk na cos takiego. Może, że używany?? Jeżeli zadeklaruję waertość będę musiał wysłać potwierdzenie zapłaty. Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek

Oszczedzanie kilku groszy nie ma sensu. zrob to jak nalezy, tak jak pisze TIK TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię, dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BBRABUSS z ciekawości z jakiegoś sklepu konkretnego brałeś czy indywidualnie? Ciekawi mnie właśnie jak to z ąd przychodzi, jako gifty ze sklepów?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link prześlę Ci na PM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zawiadomieniu nie ma nic, że musisz wyslac potwierdzenie zapłaty?

na wszystkie zawiadomienia jakie mi przysłano (ok 10) zawsze musiłem przesłac moje dane, potwierdzenie zaplaty i w niektorych przypadkach kopie aukcji/potwierdzenie zakupu

mozna kombinować ale czy warto.....?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE WARTO.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BBRABUSS z ciekawości z jakiegoś sklepu konkretnego brałeś czy indywidualnie? Ciekawi mnie właśnie jak to z ąd przychodzi, jako gifty ze sklepów?

Sklepy też oferują wysłanie z zaniżoną wartością bądź jako gift. Dość powszechne zjawisko, szczególnie w Azji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość powszechne zjawisko, szczególnie w Azji ;)

Bardzo często w ramach samowolki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zawiadomieniu nie ma nic, że musisz wyslac potwierdzenie zapłaty?

na wszystkie zawiadomienia jakie mi przysłano (ok 10) zawsze musiłem przesłac moje dane, potwierdzenie zaplaty i w niektorych przypadkach kopie aukcji/potwierdzenie zakupu

Ja również zawsze tak miałem.

wysyłałem screenshota aukcji ebay oraz wpłaty paypal.

Być może zależy to od wymagań konkretnego urzędu celnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze będzie potrzebne potwierdzenie wartości (wydruk paypal, z karty, przelew). I jeszcze jedno jak zegarek jest na pasku (skórzanym lub wyglądającym na skórzany) to żebyś zaoszczędził sobie kolejnego zawiadomienia napisz oświadczenie CITES (wzór znajdziesz w necie). Bez tego zegarek poleży aż doślesz lub wezwą biegłego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwatch, bez przesady, CITES potrzebne, gdy na rachunku jest informacja, że pasek jest z chronionego gatunku. Jesli jest cielak nikt CITES nie wymaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 razy miałem zegarek z paskiem skórzanym na cle (2 x Seiko i 1 x Laco) i za każdym razem musiałem pisać. W Seiko były z "fakturą alligatora" a Laco miał czysty, zwykły. Tak więc chyba prawda, co urząd to obyczaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wypełniałeś CITES, czy tylko podałeś info, ze cielęcina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem oświadczenie, mniej więcej : świadomy odpowiedzialności karnej z art....... oświadczam że pasek zegarka z przesyłki nr ..... nie jest wykonany ze skór zwierząt chronionych zgodnie z waszyngtońską konwencją CITES - coś takiego tylko ładniej. Inaczej nie chcieli odprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to, to tak. Samo oświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja raz musiałem dodać na tłumaczeniu faktury tekst: "Nie podlega CITES" - i to wystarczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.