Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

roj

o cechach werków i zależnościach pomiędzy nimi

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ cały czas czuję się nowicjuszem w temacie, pomimo prawie nieustannej lektury forum wiem jeszcze mało to myślę, że taki temat mógłby pomóc wielu osobom, które zaglądają na forum. Często na forum są dyskusje dotyczące tego czy zegarek jest wart swojej ceny skoro ma taki i taki werk (NIE IN-HOUSE).

może udałoby się jakoś choćby mniej więcej uporządkować najbardziej popularne mechanizmy (w ich wersjach niemodyfikowanych). Ety, unitasy, satelity (czy jak im tam ;), rosyjskie oraz japońskie te, które spotykamy w największej ilości zegarków z niskiej i średniej półki. Nie ukrywam, że mi np. opis taka lista pomogłaby bardzo. Wiadomo, że nie ma się to do cen zegarków bo werki są przerabiane lub nie, zdobione oraz oczywiście zamykane w zupełnie różne opakowania.

Nie chodzi o to żeby pisać ile są warte.

Tylko żeby tacy jak ja mogli znaleźć w jednym miejscu jakąś poglądową wiedzę na temat tego czy np. eta 28xx jest słabsza niż unitas 6xxxx a eta 28xy porównywalna lub lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, czuje, ze bedzie zadyma...

Na poczatek starczy wiedziec, ze ETA 2892 jest lepsza od 2824, a obie konstrukcje sa w ogole vintage, co w przypadku 2824 bardzo wyraznie swiadczy o lenistwie Szwajcarow (w przypadku 2892 nie, bo coz mozna poprawic czy zmienic w prawie ze idealnym weku?).

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest ciekawy temat to jest zadyma więc mam nadzieję, że i tu trochę będzie bo będzie to świadczyć, że temat nei jest bez sensu :)

jeśli nawet będą różnicę zdań i polemiki (i zadymy ;) ) to i tak sądzę wiele podstawowych zależności, o których warto wiedzieć zostanie tu ujętych.

a co do 2892 to czym się różni od 2893 i 2894 (i 2895 też jest?)

coś słyszałem o wyprowadzeniu daty?

p.s. wiem, że może wiele informacji można znaleźć googlując ale jeśli osoby, które zęby na tym zjadły napiszą to w jednym temacie to będzie to dużo fajniejsze źródło informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

Kiedyś w shoutboxie pytałem o 2892 vs 2895 (werk z małą sekundą, taki jak w Gienku Meylanie).

Myślę, że wielu dałoby radę rozpracować ten temat w kilka minut, niestety nie ja ;)

Znając życie na szczycie piramidy byłyby te od Seiko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, czuje, ze bedzie zadyma...

Też tak myślę... Obym się mylił.

a co do 2892 to czym się różni od 2893 i 2894 (i 2895 też jest?)

2897 też jest ;)

Na początek proponuje zajrzeć tutaj

Swoją drogą sam chętnie poczytam opinie, bo też jestem laikiem...

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem, że informacje konkretne o konkretnych werkach znajdę np. na stronie ich producentów ale bardziej chodzi mi o to, który jest od którego lepszy (ew. dlaczego) między markami (np. eta modele/unitas modele/valjoux etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry temat ! Podoba mi sie ! a tak na marginesie ... A jakbyśmy wydawali gazetę ? Klub Miłośników Zegarów i Zegarków ?i tam artykuł pt. Piramida jakości werków ... Ciekawe czy miała by branie ta gazeta hmmmmmmmm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiałeś się jakie kryteria przyjąć? Wielkość mechanizmu? dokładność? ilość komplikacji?

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mówiąc nie bo tak jak wspomniałem pewnie gdybym się znał to sam bym ułożył propozycję albo tematu nie zakładał. Chodziło mi o komplikacje (które w przypadku podstawowych wersji najprostych mechanizmów chyba nie występują obficie?)dokładność, wykonanie, trwałość? . Tzn. czy np. taka osoba jak Ty (czytałem dużo Twoich postów)miałaby wybrać werk (bazową wersję) dla swojego teoretycznego klubowego zegarka (którego wygląd jako taki Ci się podoba) to w jakiej kolejności proponowałbyś najczęsciej spotykane mechanizmy od Twoim zdaniem najciekawszej propozycji do najbalaniejszej (tu pewnie 2824?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usystematyzowanie tego było by dobrą drogą do podziału żeby się w Tym nie pogubić. Do każdego opis i przykład w czym występuje. np zamiast pytać na forum przed zakupem wszystkich czy to fake czy nie wiedzieć juz jak wygląda czym się cechuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama ilosc roznych komplikacji, ktore doklada sie do bazowego 2892 swiadczy o nim bardzo pozytywnie (jakby byl do niczego, to by takich wynalazkow nie bylo)

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak chcesz porównywać ETE 2824 do 7750 czy Unitasa. To zupełnie inne mechanizmy.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idea ciekawa. Zapewne byłaby to niezła rzecz. Ze względu jednak na liczbę mechanizmów i ich różnych modyfikacji zrobienie takiego zestawienia wydaje mi się mało realne. A już na pewno nie w warunkach otwartej dyskusji w temacie, gdzie kazdy może wyrażać swoje opinie, podawać własne zestawienia i porównania itd. Obawiam się, że wyjdzie z tego jeden wielki groch z kapustą.

Musiałby się znaleźć jeden ekspert, który uporządkowałby jakoś temat i wrzucił na forum swoje opracowanie - tak, jak np zrobił Kolega wkuter z zegarkami atlantic. Ale to katorżnicza robota...

Dane tych współczesnych werków nie są trudne do zdobycia i porównanie dwóch konkretnych mechanizmów nie nastręcza problemów. Natomiast całe systematyczne zestawienie to i owszem :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli chyba jednak temat nie trafiony ;/ szkoda bo czytając różne wypowiedzi w różnych tematach odniosłem wrażenie, że jednak jakieś sprecyzowane zależności istnieją (czy Valjoux jest lepszy od ety z zasady czy tylko konkretne modele od konkretnych modeli). Często czytam,że jakiś zegarek jest na unitasie więc to już coś a inny ma eta 2824 więc się producent nie postarał.

Na razie w temacie pojawiła się jedna informacja od Zbyszke, że 2892 jest dużo lepszym werkiem od 2824 co dla mnie jest już cenną informacją a wcale nie jest to takie oczywiste z tematów gdzie modele werków przewijają się tylko mimo chodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to może wkładanie kija w mrowisko ale dlaczego Eta 2892 jest lepsza od 2824? Pomijając fakt że Eta 2892 jest kalibrem bazowym dla wielu marek, ale przecież Eta 2824 ma więcej kamienie-25 ,a Eta 2892-21 kamieni. Średnica mechanizmu taka sama różnica w wysokości, liczba wachnięć na godzinę taka sama 28.800

Dlaczego więc 2892 jest lepsza od 2824?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli chyba jednak temat nie trafiony ;/ szkoda bo czytając różne wypowiedzi w różnych tematach odniosłem wrażenie, że jednak jakieś sprecyzowane zależności istnieją (czy Valjoux jest lepszy od ety z zasady czy tylko konkretne modele od konkretnych modeli). Często czytam,że jakiś zegarek jest na unitasie więc to już coś a inny ma eta 2824 więc się producent nie postarał.

Na razie w temacie pojawiła się jedna informacja od Zbyszke, że 2892 jest dużo lepszym werkiem od 2824 co dla mnie jest już cenną informacją a wcale nie jest to takie oczywiste z tematów gdzie modele werków przewijają się tylko mimo chodem.

Ja nie twierdzę, że nietrafiony, tylko ze bardzo trudny do sensownego "ogarnięcia"

Wcale nie jest łatwo powiedzieć, który werk "lepszy"

Bo:

1. Porównywać mozna tylko werki podobne

2. Co znaczy "lepszy", czy "gorszy" - dokładność chodu, trwałość, stopień skomplikowania, wygląd, cena, dostępność cześci zamiennych, czy coś jeszcze innego?

Naprawdę nie jest łatwo jakoś sensownie ustalić kryteria. Ponadto nasze opinie mogą być bardzo subiektywne.

Może się to przekształcić w dyskusje, jak o samochodach - mój TDI lepszy bo pali 5dm3/100, a mój V8/4200 ma ładniejszy gang, a mój się kręci do 7500obr/min i lepiej przyspiesza miedzy 160-180... :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi o dostępność częsci! chodzi o fajność! :]

wytłumaczyłem to we wcześniejszym poście do piotrkrakow.

jeśli już porównałeś do silników to napisałbym tak (jakbym się na werkach znał :) )

1 boxer turbo ma najlepszy dzwięk i świetne osiągi choć w eksploatacji wyjdzie na pewno drogo ale jest tego wart jeśli Cię stać,

2 vtec hondy jest fajny, trzeba go wysoko kręcić, stosunkowo niewielki moment jak na moc, którą posiada, ale jest to uznany silnik, zwłaszcza dla ludzi lubiących słuchać "wiertarki", dostarcza dużo frajdy tym, którym nie przeszkadza hałas i spalanie przy jeździe w zakresie 5000-8000 tys, obrotów

3 1,9 tdi wysoki moment, możesz dograć program, będzie jeszcze mocniejszy, frajdy niewiele; choć moment wysoki i przy lekkim samochodzie osiągi zaskakująco dobre, jednak nie ma tego kopnięcia, które daje najwięcej radości dla kogoś kto jeździł samochodem z silnikiem benzynowym; idzie bardzo równo, nawet nie wiesz kiedy masz 100 - 120 - 150 km/h; przy spokojnej jeździe spalanie dużo mniejsze niż w pkt 1 i 2, choć przy mrozach radzi sobie gorzej.

po krótce przykład, że pewne porównania da się od ręki stworzyć i komuś się przydać mogą (choć nie każdy się z nimi zgodzić musi) :)

właśnie o takie chodzi mi w przypadku werków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po krótce przykład, że pewne porównania da się od ręki stworzyć i komuś się przydać mogą (choć nie każdy się z nimi zgodzić musi) :)

właśnie o takie chodzi mi w przypadku werków.

Oczywiście, że się da. Tylko ich wartość merytoryczna może być znikoma, a w zwiazku z tym komuś pomogą, a komuś zaszkodzą... Nie odczytuj, jako torpedowanie pomysłu, bo pomysł sensowny, tylko z wykonaniem może być gorzej...

Tak, jak wcześniej powiedziałem, porównywanie ma sens tylko w przypadku właśnie porównywalnych mechanizmów, czy silników

Porównywanie diesla i benzynowca może być pouczające i rozwijajace, ale nie powinno się przekładać na pozycjonowanie. Sens ma porównanie VW 2,0 TDI vs BMW 2,0d, natomiast VW 2,0TDI vs BMW 5,0i sensu nie ma. W pierwszym przypadku mozna się pokusić o pozycjonowanie, w drugim - nie.

Ale być może watek się rozwinie i nabierze sensownych kształtów. Nie ukrywam, ze ja też chętnie poczytam, bo sam zgłebiam raczej starsze mechanizmy i z przyjemnością poznam opinie o współczesnych

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na podobnej zasadzie:

1/ możesz wybrać mechanizm bazowy 2824 (2826,2834, 2836 - różnią sie kalendarzem) lub 2892, który występuje z licznymi komplikacjami i jest dużo cieńszy niż 2824, mniej awaryjny i dokładniejszy(2893-2 -GMT, 2895-mała sekunda, 2896-BIG DATE, 2897 - wskaźnik rezerwy), nie wspominając, że służy również jako bazowy do komplikacji repetiera.

I to są stare ETY. Nowymi odpowiednikami są Valgranges A07.111, A07.161 (Wskaźnik rezerwy) , A07.171 (GMT)- większe od 2892i ciągle mniej popularne.

2/Jeśli chcesz mieć naciąg ręczny to masz Unitasy 6497,6498, które również sa bazą wielu komplikacji np. regulatora lub Ety 2801 (bez daty), 2804 (z datą)- mniej popularne i duzo mniejsze od Unitasów.

3/Chronograf - ETA 2894 mało popularna - aż 37 kamieni. Powszechnie stosowane są niezawodne VJX 7750,7751(pełny alendarz z fazami księżyca,)7753,7754(GMT), z których 7750 jest bazą dla licznych komplikacji. Wadą VJX jest ich grubość i jednostronna praca wahnika. Z chrono jest jeszcze nowa Valgranges choć nie zetknąłem się z nią w zegarkach.

Tyle o męskich etach.

Popularne są jeszcze selity zwłaszcza SW200, odpowiednik ETA 2824 z dorzuconym kamieniem ale jednak większą awaryjnością, choc rzekomo to to samo. Są SOPRODy, są peseux z którymi zetknąłem się jedynie w serii 7000, 7001. To mechanizmy z ręcznym naciągiem.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajmy o mechanizmach Seiko wszak niejednokrotnie są one lepsze od Szwajcarów

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum nie zmieniła się godzina :) z zimówki na letni :)

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrkrakow, dzięki, bardzo dużo cennych informacji!

mam jeszcze pytanie jak się mają do tego najpopularniejsze rosyjskie i japońskie mechanizmy?

(bardzo często wymieniany na forum jest np. 2, 3 modele mechanizmów seiko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Trudno dyskutować na takim poziomie ogólności. Sama ETA 2892 występuje w kilku wersjach. Jest wersja z balansem niklowym, z balansem glucydurowym i balansem glucydurowym z certyfikatem chronometru. Do tego kalibry różnią się rodzajem wykończeń. Są wersje platerowane złotem lub rodem. Za zaletę 2892 możemy uznać jej modularną budowę co ułatwia serwisowanie kalibru. Ale każdy kij ma dwa końce. Taka konstrukcja wymusza konieczność stosowania modularnych modyfikacji jeżeli producent chce zrobić coś więcej. I tu 2892 daje taką możliwość bo wysokość kalibru wynosi 3,6 mm. Daje to duże pole manewru w kontekście nakładania komplikacji na bazę. Wystarczy w tym względzie spojrzeć chociażby na dokonania Ulysse Nardin. W ogóle to jest temat rzeka. Można by jeszcze poruszyć kwestię zazębiania kół, rozmieszczenia poszczególnych części w zagłębieniach, co między innymi przyczyniło się do niewielkiej wysokości kalibru itd..

Powszechnie stosowane są niezawodne VJX 7750,7751(pełny alendarz z fazami księżyca,)7753,7754(GMT), z których 7750 jest bazą dla licznych komplikacji. Wadą VJX jest ich grubość i jednostronna praca wahnika.

Masz rację co do jednostronnej pracy wahnika, ale kiedy ma to praktyczne znaczenie ?. Wtedy, gdy często korzystasz z funkcji chronografu. W życiu codziennym stoper przeważnie robi tylko dobre wrażenie, a efektywność jednostronnej pracy wahnika jest w zupełności wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze, może w taki razie źle nazwałem temat i zamiast skupiać się na hierarchi wszystkich werków po prostu gromadźmy tu wiedzę dotycząca poszczególnych mechanizmów, ewentualnie ich zależności z innymi (tej samej lub innej firmy). Cały czas jestem ciekaw jak mają się podstawowe mechanizmy np. stosowane w seiko lub w rosyjskich zegarkach do opisanych już trochę przykładów (np. jak ma się seiko 7s26 czy 7s36 ety 2824 itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Cały czas jestem ciekaw jak mają się podstawowe mechanizmy np. stosowane w seiko lub w rosyjskich zegarkach do opisanych już trochę przykładów (np. jak ma się seiko 7s26 czy 7s36 ety 2824 itp.)

To dość trudny temat. Nie da się o mechanizmach dyskutować posługując wyłącznie podstawowymi danymi typu: liczba kamieni, częstotliwość wahnięć czy długość rezerwy chodu. Nie oszukujmy się - taka dyskusja to lamerstwo. Żeby dojść do jakichkolwiek sensownych wniosków, musielibyśmy mieć wgląd do dokumentacji technicznej Seiko i analizować krok po kroku konstrukcje mechanizmów. Inaczej możemy tylko snuć luźne rozważania tylko jaki to ma sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.