tolkien50 1 #126 Napisano 12 Października 2012 Sami widzicie witraż do góry nogami i nikt nawet sprzedajacy a tym bardziej pseudoznawca jakim jestem ja nie zaskoczył,ale jeśli ktoś jest uczciwy to nie pisze oryginał w doskonałym stanie bo tarcza to w zasadzie jeden z głównych punktów wizualnych po wahadle i paczce ,jeśli chodzi o pudełka ,a tarcza z 1928 nie ma prawa tak wygladać .Moim zdaniem powinno być opisane wszystko stan oryginalny za wyjątkiem nowej lub odnowionej tarczy,a ja i tak wole jak tarcze moja na sobie jakiś ślad histori czasu na sobie zarówno tej pozostawionej przezz nieumiejętnie nakrecajacych zegar jak i sadzy czy też dymu z pieca .Stary zegar wyglądający jak nowy ?? to lepiej kupić replikę 2 lata gwarancji i świeci z daleka niczym latarnia w Kołobrzegu.Wiadomo nie może wyglądać jak leżacy na strychu ale błyszczący do przesady ??.To tak jak z ludźmi normalny człowiek ulega procesowi biodegradacji :)i ztym należy się pogodzić ,wygląda się staro ale w jakiś sposób wiekowo dostojnie oblicze naznaczone wiekiem ale i doświadczeniem ,wiedzą ,życiową ale niektórzy wlewają w siebie botox i inne świństwa i jak wyglądają ???????????? usta jak u ryby cyferblat czytaj oblicze jak z bajki Króla Lwa .Ale to oczywiscie moje wyłącznie subiektywne zdanie ,dla mnie stary zegar musi nosić na sobie znamiona czasu,nie będę co chwile wyciągał werku aby udowadniać ,że mój zegar naprawdę jest staruszkiem bo w pewnej chwili sanki się rozlecą .Pozdawiam.PS dla Dziadka 6 z + za spostrzegawczość . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #127 Napisano 9 Listopada 2012 Witam Kolegów,na allegro jest mechanizm do sprzedania.Pan który go sprzedaje twierdzi ,iz nabył go jakiś czas temu na allegro ale się rozmyślił i sprzedaje (może sam doszedł ,ze podróba i sie pozbywa ).Jestem jeszce nowym bo od sierpnia ale z wiedzy która dociera do mnie z forum,którą nota bene łykam jak pelikan werk iście przypomina mi te o których pisaliście,wygląda na kolejny zamordowany .Wypalone GB i kotwica wyraźnie różnią się od numeracji są ciemniejsze i głębsze,takie wręcz pozbawione delikatnosci,być może się myle,jeśli tak proszę o sprostowanie bo być może niesłusznie się czepiam i snuje bezpodstawne oskarżenia ale te wskazówki też jakieś dziwne ? .Koledzy WueM,AMroziuk ,Tarant co o tym myślicie ???? Pozdrawiam. Gdyby co to tak powinna wygladac sygnatura ,a tamta jest wyryta prawie przez całą płytę tutaj link bezpośredni : http://allegro.pl/mechanizm-zegara-gustaw-becker-na-2-wagi-bcm-i2775728687.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #128 Napisano 9 Listopada 2012 Czekam na zdjecia tego werku z bliska obiecane mam na jutro.Ale z tego co pamiętam sprzedał go GibkiGibon czy Magiczny rower w każdym bądz razie to ta sama osoba. A ten sprzedawca możliwe że się rozmyślił z podróby 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #129 Napisano 9 Listopada 2012 Dzięki Robert za odpowiedź czyli sprawa jasna,Gosć kupił ,kiedy rozpakował lub ktos mu powiedział prawdę o prawnuku Gustava niejakim Gibkim Gibonie vel Magicznym Rowerze zemdlał ,gdy doszedł do siebie natychmiast wystawił,ale miałby okazje powalczyć i donieśc na allegro ,ze to produkt nieoryginalny i został oszukany.Wszelkie prawa do marek przejętych ma Junghans ,podrabianie marek to przestępstwo i można wygrać w każdym sądzie tym bardziej ,że są dane z allegro .Kolokwialnie mówiac na bazarach policanci i urząd celny goni chinoli za podróby a to to samo ,także podróba w celu uzyskania korzyści finansowej.Podobno jest u nas 99,9 % katolików ,a to jedna z cech polskiego katolika miłosć bliźniego w celu wyssania jego kieszeni smutne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #130 Napisano 9 Listopada 2012 Może to smutne ale taka jest rzeczywistość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #131 Napisano 11 Listopada 2012 Oj Panowie stąpacie po cienkim lodzie. Wszelkie sugestie dotyczące polskiego katolicyzmu mogą wywołać niezdrowe emocje Np. Trzecią Wojnę Orkiszową... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #132 Napisano 11 Listopada 2012 Oj Panowie stąpacie po cienkim lodzie. Wszelkie sugestie dotyczące polskiego katolicyzmu mogą wywołać niezdrowe emocje Np. Trzecią Wojnę Orkiszową... Ha Ha no zdajemy sobie z tego sprawę ale na fakty nic nie poradzisz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #133 Napisano 7 Grudnia 2012 Witam wszystkich !Jestem nowym na tym niezmiernie ciekawym forum. Tak jak pisałem w "Przedstaw się - parę słów o sobie" jestem zbieraczem zegarów już od 30 lat, ale w niektórych sprawach mam ciągle wątpliwości i nadal wyszukuję ciekawych eksponatów. Ostatnio, a dokładnie 3 grudnia zakończyła się aukcja na allegro, w której był oferowany zegar - linkowiec, jak zachwalał go sprzedający firmy Borussia Freiburg in Schlessien o numerze na werku 753. Ponieważ jak wiemy firma ta działała w latach 1888-1899, a więc tylko 11 lat, zegar z taką sygnaturą byłby wyjątkowym rarytasem. Nawet kiedyś na forum kolega amroziuk pisał, że na 1000 zakupionych Beckerów można spotkać jedną Borussię. W związku z powyższym nie ukrywam, że miałem ochotę na zakup tego zegara. Jednak czytając na forum o wyczynach Gibkiego Gibona lub Magicznego Rowera nabrałem do całej tej sprawy dystansu i podejrzewając kolejną "lipę" ostatecznie zrezygnowałem z zakupu. Co prawda wystawiający miał inny nick jak te powyżej, ale wątpliwości moje pozostały. Jestem bardzo ciekawy co Szanowni Koledzy na podstawie foto z tej aukcji sądzą o tym zegarze i jego sygnaturze. Podaję numer aukcji - 2817220759. Co do Borussi to mam także pytania. Czy była to Spółka Akcyjna, czy też miała jednego lub kilku właścicieli ?, a jeśli tak to jakie to były nazwiska. Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #134 Napisano 7 Grudnia 2012 Borussia zaczęła działalność 1 października 1888 roku na zasadach spółdzielni produkcyjnej (jak wiele fabryk zegarowych we Freiburgu), sformowanej ponoć z pracowników GB. Kwota akcesu wynosiła 450 RM (o ile dobrze odczytałem). Upadłość firma ogłosiła już po 5 latach, trudno powiedzieć w jakim stanie dotrwała do wcielenia w VFU. Małe zdjęcia, ale wygląda mi to raczej OK. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #135 Napisano 7 Grudnia 2012 Tez zegar byl OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #136 Napisano 7 Grudnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Czy Borussia posługiwała sie w ciągu 11 lat swojej działalności tylko tą sygnaturą ? Jestem ciekaw opinii o tym zegarze Adama, w końcu to on na pewno widział "na żywo" niejedną Borussię. Pozdrowienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #137 Napisano 16 Grudnia 2012 Pan MagicznyRower i Giboon ma nowy Nic na allegro fifek_1988 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #138 Napisano 16 Grudnia 2012 Na pewnego Polaka - Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! -raz Polak skandowałi popatrzył nań Kościuszko,i się zwymiotował. Konstanty Ildefons Gałczyński1934 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster777 0 #139 Napisano 17 Grudnia 2012 Nie wiem czy ktoś się ze mną zgodzi ale to dość popularny wzór i sam gdybym chciał zrobił bym takich kilka ale to jest tylko moja drobna sugestia ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #140 Napisano 28 Grudnia 2012 Pan MagicznyRower i Giboon ma nowy Nic na allegro fifek_1988 A to ? agataxxl3 ta sama szkoła... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #141 Napisano 28 Grudnia 2012 Piotrze to ta sama osoba tylko firma zarejestrowana na inna osobę Pewnie Mamuśę Ale adres się zgadza Sypią się jak grzyby po deszczu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #142 Napisano 28 Grudnia 2012 35 kilometrów od GG.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #143 Napisano 28 Grudnia 2012 Napisałem do tej że pani i jest bardzo zdziwiona twierdzi iż zegar kupiła u znajomego zegarmistrza może od GG 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #144 Napisano 28 Grudnia 2012 Pani Agata napisała prawdę. Kupiła ten zegar 02.12.2012r. od: http://allegro.pl/ze...2839750100.html 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #145 Napisano 28 Grudnia 2012 No fakt. To kupiła od oszusta i ma prawo zwrotu i tak bym zrobił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster777 0 #146 Napisano 29 Grudnia 2012 Ja za to mam problem z innym oszustwem które mnie spotkało i trafiłem tutaj bo myślałem że znajde jakąś pomoc... Kupiłem na allegro zegar, ładny, wiedeński, kwadransowy... W opis dokładny, wszystko (prawie) pokazane na zdjęciach. Gość napisał że zegar jest w pełni sprawny, wymaga ewentualnej regulacji. Jak paczka z zegarem przyszła i rozpakowałem ja złapałem się za głowę.... W mechanizmie brakowało mniej więcej od 5-10 części których dorobienie jest niemożliwe a dobranie z innego też graniczy z cudem... I co tu robić z takim delikwentem ?? na policję nie mam czasu, a gość w meilach pisze że nie widzi żadnego problemu. Z porażką raczej się już pogodziłem ale piszę dla przestrogi innych że allegro jest pełne takich ludzi.P.S. Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim kolekcjonerom ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #147 Napisano 29 Grudnia 2012 A pokaż nieszczęśnika... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster777 0 #148 Napisano 29 Grudnia 2012 Już za bardzo nie ma co pokazywać bo skrzynie sprzedałem a mechanizm zostawiłem u zegarmistrza na części... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #149 Napisano 29 Grudnia 2012 A sprzedawca podaj nick będą inni wiedzieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster777 0 #150 Napisano 29 Grudnia 2012 Konto ma i tak już zawieszone, choć podejrzewam, że otworzył je tylko dla kilku przekrętów ... Niektórzy z forum zdziwili by się i to bardzo kto to był ale niech już to pozostanie moją tajemnicą .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach