Burns 4519 #2726 Napisano 30 Listopada 2015 OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2727 Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ?oczywista bez problemu /to nie sa żadne osiągnięcia/tu masz system Lansky tu Apex na kamieniach wodnych tez ostrzę z reki ale to juz wymaga trochę wprawy Edytowane 30 Listopada 2015 przez seiken 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2728 Napisano 7 Grudnia 2015 Prezent od MikołajaMIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardośćrdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide kąt ostrza: 9.5-12° na stronętwardość 63° Rockwellwykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stalitrzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i staliNoże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie. Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji. http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2729 Napisano 7 Grudnia 2015 Gratulacje, piękny nóż. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2730 Napisano 7 Grudnia 2015 Prezent od MikołajaIMG_20151207_122503.jpgMIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardośćrdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbidekąt ostrza: 9.5-12° na stronętwardość 63° Rockwellwykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stalitrzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i staliNoże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie. Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji. http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d No piękne rzeczy O_O 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2731 Napisano 7 Grudnia 2015 Dziękuję. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #2732 Napisano 7 Grudnia 2015 Prezent od Mikołaja Klasa nóż. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2733 Napisano 7 Grudnia 2015 Klasa nóż. Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania Dzięki. Nożem się nie gotuje 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2734 Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Wolał bym ten zwłaszcza ,że producen juz b.wiekowyza kilka lat te noże będa dwa razy droższe na rynku wtórnym , tyle ,że wyprzedane http://www.chefknivestogo.com/makogy27.html dobre noże można kupić tu i czesto wysyłaja tak ,że cło się nie trafiahttp://japanesechefsknife.com/ Edytowane 7 Grudnia 2015 przez seiken 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2735 Napisano 7 Grudnia 2015 Od dłuższego czasu przymierzałem się do relatywnie dobrej jakości noża szefa w budżecie amatora (np... do 300PLN?). Może coś doradzicie? Mam co prawda usera na knives.pl i wiem, że jest tam poradnik odnośnie zakupów, ale jakoś bliżej mi do Waszych opinii, szczególnie, że mogę tu liczyć na zdanie profesjonalistów. A może macie jakiegoś ciekawego używanego, acz nie sfatygowanego kuchenniaka do odsprzedania? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2736 Napisano 7 Grudnia 2015 Myślisz o jednym nożu ?- czy o komplecie.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2737 Napisano 7 Grudnia 2015 o jednym - nóż szefa kuchni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2738 Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) https://www.google.pl/aclk?sa=l&ai=CDrbVJs5lVt7AH8e2ywOTypT4Auvb-MhBy5rNxaUB86SFjLgCCAQQAiCsid8qKAlg6aTFhdAaoAGtmvzSA8gBB6kCm-trn8_SkD6qBCZP0GzJ4aLCEogsFV4FW8vT8BckTz5cn9I6M8I06YjnYYIzX2NjCoAFs_j-GMAFBaAGJtgGBIAHu-WDLZAHA6gHpr4b2AcB4BLK_LO1_MP-1bUB&sig=AOD64_0GsYeK0_GJ3lDQ79EWJ4uR8-I10g&ctype=5&clui=7&q=&ved=0ahUKEwiwgermrsrJAhWk8XIKHRaxCawQwg8IHQ&adurl=http://www.garneczki.pl/produkt/noz-szefa-kuchni-gerlach-precision-205-cm-(8-cali)---szlif-kulowy,12529https://www.google.pl/aclk?sa=l&ai=CX-DgJs5lVt7AH8e2ywOTypT4Au331LYFteeb4dMBw6SVg5ACCAQQBCCsid8qKAlg6aTFhdAaoAH767zPA8gBB6kCm-trn8_SkD6qBCZP0Fy5-qLCEogsFV4FW_3onQAkTz5cn9I6M8I06Yi4LoIzcWgvFYAFs_j-GMAFBaAGJtgGBIAH7ZPDMJAHA6gHpr4b2AcB4BLFlbHcmNa1rRw&sig=AOD64_1qEScWq9X6chCV-6mXTidBGWExXA&ctype=5&clui=11&q=&ved=0ahUKEwiwgermrsrJAhWk8XIKHRaxCawQwg8IIQ&adurl=http://www.ceneo.pl/25998626%3Fse%3DGbURRsztAQDbnGmYad-LxaU3m_HZ5_bB%23tab%3Dspec Nóż podobnie jak ubranie kupujemy na miarę , musi dobrze w dloni leżeć....innaczej 'praca' to udręka Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2739 Napisano 7 Grudnia 2015 Gerlach to straszna qpa Poszukał bym raczej coś z Victorinixa lub Fiskarsaa najlepiej podnieś budżet i szukaj cos z tego sklepunp to i "będziesz Pan zadowolony" http://www.samura.pl/yoshida-hamono/japonski-noz-kyusakichi-gekko-gyuto-210mm-detail.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2740 Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Było 'do 300 zł" Przy większym budzecie zwiększają się mozliwości.A do 'amatorskiej' kuchni Gerlach wcale zly nie jest....jak go malujesz Co do Fiskarsa wb mojej opinii są zle wyważone ( ciężka rękojeść, lekkie ostrze, męczą...)( Fiskars) Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2741 Napisano 7 Grudnia 2015 Jest tragiczny a nie tylko zły ostrości nie trzyma i marna stal do 300 kupi victorinoxa w fibrze i bedzie 10x lepszy od każdego gerlachanawet w amatorskiej kuchni takiej jak moja praca nożem ma sprawiać przyjemnośća nie mękę ,moje noże trzymają ostrość 2-3 miesiące a gerlach dwa trzy dni.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2742 Napisano 7 Grudnia 2015 Ok,ok, tylko zapominasz jeszcze dodać o ważnej rzeczy, a mianowicie myslę o umiejętnosci pracy takimi nozami- ostrość bywa wadą....A o wypadek latwo.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2743 Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Pokazałes fote fiskarsa ze starej linii po za tym jest z "brodą" i przez to masz wklęśniecie klingi przy brodzie od ostrzenia , jest ciężki na rękojeść bo ma ta ebana "brodę"nóz kuchenny powinien byc bez brody po za tym czym ty go ostrzysz ,że tak go zjechałeś Dla mnie ostrosc jest zaletą predzej chlaśniesz łape tępym niż ostrym do 300 to ten http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa-kuchni-5-2003-25-fibrox-25cm-i5450391078.htmlale ja bym wolał dołożyć i kupić japońca z poprzedniego linkunóż ma służyć latami i ma być dobry cały czas Edytowane 7 Grudnia 2015 przez seiken 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2744 Napisano 7 Grudnia 2015 No budżet mogę podnieść, tyle, że jak podniosę o np. 100pln, to zawsze znajdą się propozycje o półkę lepsze za jedyne kolejne 100pln (przykład tylko). Załóżmy, że ten gekko byłby w moim zasięgu. (Żona będzie szczęśliwa, bo marudzi, że nie wie, co mi kupić pod chojaka, a ja zegarka nie chcę, bo mam już wystarczająco i dodatku wolę je sobie sam kupować. ) Czyli budżet poszedł w górę, ale więcej wolałbym nie podnosić. Jeszcze sobie poszukam w internetach w tej kwocie i ostatecznie poradzę się Was, jeśli się zgodzicie. No chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje?.. Tak, czy inaczej, już mi pomogliście, za co bardzo dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2745 Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Odnosnie brody,zgoda,przeszkadza tylko.Ten egzemplarz jest w użytku 'ogólnym' -nie ja go ostrzę.Uzywam kamieni i paska... EditPamietać trzeba by nóż prawidłowo uzywać-nie myć w zmywarkach,nie zanuzac we wrzątku...itd by zachowal swoje 'zdolnosci' Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2746 Napisano 7 Grudnia 2015 Nóż podobnie jak ubranie kupujemy na miarę , musi dobrze w dloni leżeć....innaczej 'praca' to udręka Marek, tak jeszcze doczytałem powyższy komentarz. Czyli najlepiej powinienem wziąć w łapę, zobaczyć, jak się układa w chwycie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2747 Napisano 7 Grudnia 2015 Tak uważam Co z tego ze jest klasowy,ladny jak zle w dloni lezy...to narzędzie. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2748 Napisano 7 Grudnia 2015 No prawda. Tylko gdzie takie kosy można poprzymierzać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2749 Napisano 7 Grudnia 2015 Japonskie?-w zaprzyjażnionym sushi barze 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2750 Napisano 7 Grudnia 2015 Praktycznie wszystkie japońce leżą b.dobrze i sa doskonale wyważone możesz brać go w ciemno i bedziesz szczęśliwy tylko dbaj o niego nie trzymaj w szufladzie z innymija mam saye ale wystarczy ,że po użyciu wytrzesz go do sucha i włożysz do pudełka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach