Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ?

oczywista bez problemu /to nie sa żadne osiągnięcia/

tu masz system Lansky

tu Apex

 

na kamieniach  wodnych tez ostrzę z reki  ale to juz wymaga trochę wprawy

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prezent od Mikołaja

post-48316-0-75949800-1449487403_thumb.jpg

MIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm

 

stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)

CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardość

rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide

kąt ostrza: 9.5-12° na stronę

twardość 63° Rockwell

wykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stali

trzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"

rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i stali

Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie.

 

Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji.

 

http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Gratulacje, piękny nóż.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Prezent od Mikołaja

attachicon.gifIMG_20151207_122503.jpg

MIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm

 

stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)

CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardość

rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide

kąt ostrza: 9.5-12° na stronę

twardość 63° Rockwell

wykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stali

trzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"

rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i stali

Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie.

 

Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji.

 

http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d

 

 

No piękne rzeczy O_O

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prezent od Mikołaja

 

 

Klasa nóż.

 

 Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej.

 

Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klasa nóż.

 

 

 

Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania ;)

Dzięki.

 

 

Nożem się nie gotuje ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wolał bym ten zwłaszcza ,że producen juz b.wiekowy

za kilka lat te noże będa dwa razy droższe na rynku wtórnym , tyle ,że wyprzedane  :(

 

http://www.chefknivestogo.com/makogy27.html

 

dobre noże można kupić tu i czesto wysyłaja tak ,że cło się nie trafia

http://japanesechefsknife.com/

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Od dłuższego czasu przymierzałem się do relatywnie dobrej jakości noża szefa w budżecie amatora (np... do 300PLN?). Może coś doradzicie? Mam co prawda usera na knives.pl i wiem, że jest tam poradnik odnośnie zakupów, ale jakoś bliżej mi do Waszych opinii, szczególnie, że mogę tu liczyć na zdanie profesjonalistów. A może macie jakiegoś ciekawego używanego, acz nie sfatygowanego kuchenniaka do odsprzedania? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślisz o jednym nożu ?- czy o komplecie....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

o jednym - nóż szefa kuchni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gerlach to straszna qpa 

Poszukał bym raczej coś z Victorinixa lub Fiskarsa

a najlepiej podnieś budżet i szukaj cos z tego sklepu

np to i "będziesz Pan zadowolony" 

http://www.samura.pl/yoshida-hamono/japonski-noz-kyusakichi-gekko-gyuto-210mm-detail.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Było 'do 300 zł" :)

Przy większym budzecie zwiększają się mozliwości.

A do 'amatorskiej' kuchni Gerlach wcale zly nie jest....jak go malujesz ;)

Co do Fiskarsa wb mojej opinii są zle wyważone ( ciężka rękojeść, lekkie ostrze, męczą...)

( Fiskars)

post-48316-0-12213600-1449514845_thumb.jpg

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest tragiczny a nie tylko zły ostrości nie trzyma i marna stal  :P

do 300 kupi victorinoxa w fibrze i bedzie 10x lepszy od każdego gerlacha

nawet w amatorskiej kuchni takiej jak moja praca nożem ma sprawiać przyjemność

a nie mękę ,moje noże trzymają ostrość 2-3 miesiące 

a gerlach dwa trzy dni....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok,ok, tylko zapominasz jeszcze dodać o ważnej rzeczy, a mianowicie myslę o umiejętnosci pracy takimi nozami- ostrość bywa wadą....:);)

A o wypadek latwo....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokazałes fote fiskarsa ze starej linii po za tym jest z "brodą" i przez to masz wklęśniecie klingi przy brodzie od ostrzenia , jest ciężki na rękojeść bo ma ta ebana "brodę"

nóz kuchenny powinien byc bez brody po za tym czym ty go ostrzysz ,że tak go zjechałeś  :P

Dla mnie ostrosc jest zaletą predzej chlaśniesz łape tępym niż ostrym 

do 300 to ten http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa-kuchni-5-2003-25-fibrox-25cm-i5450391078.html

ale ja bym wolał dołożyć i kupić japońca z poprzedniego linku

nóż ma służyć latami i ma być dobry cały czas

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

No budżet mogę podnieść, tyle, że jak podniosę o np. 100pln, to zawsze znajdą się propozycje o półkę lepsze za jedyne kolejne 100pln (przykład tylko). ;)

 

Załóżmy, że ten gekko byłby w moim zasięgu. (Żona będzie szczęśliwa, bo marudzi, że nie wie, co mi kupić pod chojaka, a ja zegarka nie chcę, bo mam już wystarczająco i dodatku wolę je sobie sam kupować. ;)  )  Czyli budżet poszedł w górę, ale więcej wolałbym nie podnosić. :P  Jeszcze sobie poszukam w internetach w tej kwocie i ostatecznie poradzę się Was, jeśli się zgodzicie. No chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje?..

 

Tak, czy inaczej, już mi pomogliście, za co bardzo dziękuję. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odnosnie brody,zgoda,przeszkadza tylko.

Ten egzemplarz jest w użytku 'ogólnym' ;)-nie ja go ostrzę.

Uzywam kamieni i paska...;)

 

Edit

Pamietać trzeba by nóż prawidłowo uzywać-nie myć w zmywarkach,nie zanuzac we wrzątku...itd by zachowal swoje 'zdolnosci' :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nóż podobnie jak ubranie kupujemy na miarę :), musi dobrze w dloni leżeć....innaczej 'praca' to udręka :)

Marek, tak jeszcze doczytałem powyższy komentarz. Czyli najlepiej powinienem wziąć w łapę, zobaczyć, jak się układa w chwycie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak uważam :)

Co z tego ze jest klasowy,ladny :) jak zle w dloni lezy...to narzędzie.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

No prawda. Tylko gdzie takie kosy można poprzymierzać? :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Japonskie?-w zaprzyjażnionym sushi barze ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie wszystkie japońce leżą b.dobrze i sa doskonale wyważone 

możesz brać go w ciemno i bedziesz szczęśliwy 

tylko dbaj o niego nie trzymaj w szufladzie z innymi

ja mam saye  ale wystarczy ,że po użyciu wytrzesz go do sucha i włożysz do pudełka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.