Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, idźmy dalej z twoimi wymaganiami i osiągnięciami, naostrzysz tak swoje noże, tak żeby nie porysować stali poza krawędź tnącą ?

oczywista bez problemu /to nie sa żadne osiągnięcia/

tu masz system Lansky

tu Apex

na kamieniach  wodnych tez ostrzę z reki  ale to juz wymaga trochę wprawy

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent od Mikołaja

post-48316-0-75949800-1449487403_thumb.jpg

MIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm

stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)

CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardość

rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide

kąt ostrza: 9.5-12° na stronę

twardość 63° Rockwell

wykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stali

trzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"

rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i stali

Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie.

Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji.

http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Gratulacje, piękny nóż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Prezent od Mikołaja

attachicon.gifIMG_20151207_122503.jpg

MIYABI 5000MCD GYUTOH 200mm

stalMC63 -100 kutych warstw (50 na stronę)

CRYODUR®- ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje ekstremalną twardość

rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide

kąt ostrza: 9.5-12° na stronę

twardość 63° Rockwell

wykończenie młotkowane techniką "Tsuchime"z niepowtarzalnymwzorem damasceńskiej stali

trzystopniowy proces wykańczania "Honbazuke"

rękojeść wykonana z japońskiej brzozy Masur i stali

Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimimieczami. Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczającesię wyjątkowym designem a przede wszystkimprecyzją wykonania i doskonałą jakością to jedne z najostrzejszych noży naświecie.

Noże MIYABI serii 5000MCD wyznaczająnowe standardy ostrości, piękna i elegancji. Rdzeń ostrza wykonany jest z ultra-twardego proszku Micro Carbide zamkniętego w 130 warstwach najwyższej jakości stali nierdzewnej. Ostrze hartowane i utwardzane lodem wtemperaturze -196°C dla uzyskania twardości. Trzonek z japońskiej brzozy masur zapewnia idealnąrównowagę, optymalna kontrolę i łatwe cięcie. Każdy nóż jest autentycznym dziełemsztuki, które wyznacza standardy ostrości, piękna i elegancji.

http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=yAxXpIbsyyBo4kUUuzcMCLMM14tGEQA5lWx6C9HIzX0ITT944QA2VwMv16DWYEusvoVvdqHuAPTIx49z025GIKPrKsU8Rqd5kdEKRHeuN1Ut-D_E36yoEWnY_dVEl0WShblFmoFLD6nYETf8Q1qOFPbHHg-NgnogwJOq5scT-Jp8S0yXluWozkWk0WAKReLmit-e1wzcGoulUEzCWQUN3eavcoNGqqi4_8XlaH9_qSOlUEzCWQUN3aVQTMJZBQ3dP8fhmNswdm0%3d

No piękne rzeczy O_O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent od Mikołaja

Klasa nóż.

Wyprodukowane w fabryce w Seki gdziewykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej.

Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasa nóż.

Strach się bać, pewnie ta tajemna magia po wzięciu noża do ręki daje minimum +100% expa do sztuki gotowania ;)

Dzięki.

Nożem się nie gotuje ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolał bym ten zwłaszcza ,że producen juz b.wiekowy

za kilka lat te noże będa dwa razy droższe na rynku wtórnym , tyle ,że wyprzedane  :(

http://www.chefknivestogo.com/makogy27.html

dobre noże można kupić tu i czesto wysyłaja tak ,że cło się nie trafia

http://japanesechefsknife.com/

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od dłuższego czasu przymierzałem się do relatywnie dobrej jakości noża szefa w budżecie amatora (np... do 300PLN?). Może coś doradzicie? Mam co prawda usera na knives.pl i wiem, że jest tam poradnik odnośnie zakupów, ale jakoś bliżej mi do Waszych opinii, szczególnie, że mogę tu liczyć na zdanie profesjonalistów. A może macie jakiegoś ciekawego używanego, acz nie sfatygowanego kuchenniaka do odsprzedania? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz o jednym nożu ?- czy o komplecie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

o jednym - nóż szefa kuchni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gerlach to straszna qpa 

Poszukał bym raczej coś z Victorinixa lub Fiskarsa

a najlepiej podnieś budżet i szukaj cos z tego sklepu

np to i "będziesz Pan zadowolony" 

http://www.samura.pl/yoshida-hamono/japonski-noz-kyusakichi-gekko-gyuto-210mm-detail.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było 'do 300 zł" :)

Przy większym budzecie zwiększają się mozliwości.

A do 'amatorskiej' kuchni Gerlach wcale zly nie jest....jak go malujesz ;)

Co do Fiskarsa wb mojej opinii są zle wyważone ( ciężka rękojeść, lekkie ostrze, męczą...)

( Fiskars)

post-48316-0-12213600-1449514845_thumb.jpg

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tragiczny a nie tylko zły ostrości nie trzyma i marna stal  :P

do 300 kupi victorinoxa w fibrze i bedzie 10x lepszy od każdego gerlacha

nawet w amatorskiej kuchni takiej jak moja praca nożem ma sprawiać przyjemność

a nie mękę ,moje noże trzymają ostrość 2-3 miesiące 

a gerlach dwa trzy dni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,ok, tylko zapominasz jeszcze dodać o ważnej rzeczy, a mianowicie myslę o umiejętnosci pracy takimi nozami- ostrość bywa wadą....:);)

A o wypadek latwo....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazałes fote fiskarsa ze starej linii po za tym jest z "brodą" i przez to masz wklęśniecie klingi przy brodzie od ostrzenia , jest ciężki na rękojeść bo ma ta ebana "brodę"

nóz kuchenny powinien byc bez brody po za tym czym ty go ostrzysz ,że tak go zjechałeś  :P

Dla mnie ostrosc jest zaletą predzej chlaśniesz łape tępym niż ostrym 

do 300 to ten http://allegro.pl/victorinox-noz-szefa-kuchni-5-2003-25-fibrox-25cm-i5450391078.html

ale ja bym wolał dołożyć i kupić japońca z poprzedniego linku

nóż ma służyć latami i ma być dobry cały czas

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No budżet mogę podnieść, tyle, że jak podniosę o np. 100pln, to zawsze znajdą się propozycje o półkę lepsze za jedyne kolejne 100pln (przykład tylko). ;)

Załóżmy, że ten gekko byłby w moim zasięgu. (Żona będzie szczęśliwa, bo marudzi, że nie wie, co mi kupić pod chojaka, a ja zegarka nie chcę, bo mam już wystarczająco i dodatku wolę je sobie sam kupować. ;)  )  Czyli budżet poszedł w górę, ale więcej wolałbym nie podnosić. :P  Jeszcze sobie poszukam w internetach w tej kwocie i ostatecznie poradzę się Was, jeśli się zgodzicie. No chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje?..

Tak, czy inaczej, już mi pomogliście, za co bardzo dziękuję. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosnie brody,zgoda,przeszkadza tylko.

Ten egzemplarz jest w użytku 'ogólnym' ;)-nie ja go ostrzę.

Uzywam kamieni i paska...;)

Edit

Pamietać trzeba by nóż prawidłowo uzywać-nie myć w zmywarkach,nie zanuzac we wrzątku...itd by zachowal swoje 'zdolnosci' :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nóż podobnie jak ubranie kupujemy na miarę :), musi dobrze w dloni leżeć....innaczej 'praca' to udręka :)

Marek, tak jeszcze doczytałem powyższy komentarz. Czyli najlepiej powinienem wziąć w łapę, zobaczyć, jak się układa w chwycie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak uważam :)

Co z tego ze jest klasowy,ladny :) jak zle w dloni lezy...to narzędzie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No prawda. Tylko gdzie takie kosy można poprzymierzać? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Japonskie?-w zaprzyjażnionym sushi barze ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie wszystkie japońce leżą b.dobrze i sa doskonale wyważone 

możesz brać go w ciemno i bedziesz szczęśliwy 

tylko dbaj o niego nie trzymaj w szufladzie z innymi

ja mam saye  ale wystarczy ,że po użyciu wytrzesz go do sucha i włożysz do pudełka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi