Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

tego typu noże jakoś leżą poza moim zainteresowaniem, więc nie wiem jak się to skończyło i gdzie to stosują...

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Tak - czy owak dziękuję za odpowiedź. Poszukiwania idealnego EDC dla przeciętnego człowieka będą kontynuowane DO SKUTKU :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szykują się nowe fenomenalne Kershaw'y w ceną SRP poniżej 100 USD! Z resztą prototypy możesz zobaczyć w mojej relacji z Blade Show (a dokładnie w części 2-giej) sprzed kilku tygodni:

http://customknives.pl/showthread.php?t=743

(forum wymaga rejestracji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Chevy'56

Coz... popelnilem bluznierstwo, ale jak narazie jestem zadowolony. A troszke zaluje bo za ta cene moglem Wanger'a fajnego kupic... dalem 75pln za tego MC i jak narazie dobrze sie sprawuje... Nozyk robiony na wzor i podobienstwo CKRT M16 :) stal 440, zobaczymy jak bedzie sie sprawowal pozniej... Dysponuje narazie takimi fotkami jakie zrobilem mu w weekendowy wyjazd na dzialke do dziewczyny mojej :)

image192.jpg

image193.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie bluźnierstwo ? Jeżeli jesteś zadowolony ... to jest OK :!:

Ps. Kup sobie drugą skarbonkę - bo jak znam życie w jednej bedziesz zbierał kasę na kolejny zegarek, a w drugiej ... zgadnij na co :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Chevy'56
Ps. Kup sobie drugą skarbonkę - bo jak znam życie w jednej bedziesz zbierał kasę na kolejny zegarek, a w drugiej ... zgadnij na co :wink:

Na zupki chinskie z torebek :!: :!: :!:

:)

A tak powaznie - studentem jestem i wszystko co z oszczedzaniem zwiazane jest mi obce... Narazie pochloniety jestem szukaniem dobrej pracy na wakacje :) A noze faktycznie - sliczne i wszystkie bym je chcial miec, tylko ze wydatek na noz rzedu 500-1000pln jest dla mnie rzecza niepojeta finansowo... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie pięć stówek to CHWILOWO :wink: również ładny pieniądz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KIJ W MROWISKO :twisted:

Odnoszę wrażenie że Pan Chris Reeve wkracza na śliską ścieżkę ...

zaczyna udziwniać swoje noże. Działanie tego typu jest zazwyczaj podyktowane chęcią sprzedania "jeszcze raz" tego samego produktu jako czegoś absolutnie nowego - ewentualne "rozpuszczenie" wsród użytkowników "zarazy zbieractwa". Czekam na wersję z wstawkami z bursztynu, macicy perłowej, kewlaru, marmuru, płyty pilśniowej, azbestu i miliona innych ... O gustach się nie dyskutuje - być może sebenza z ozdóbkami przypadnie komuś do gustu - ok, ale na zdrowy rozum : czy nie jest to zaprzeczenie istoty sebenzy ? Prostego do bólu, niezniszczalnego EDC ?

Już widzę te slogany reklamowe "mahoń dla dżentelmena" albo " kewlar dla twardziela" tudzież " macica perłowa dla wikarego" ... dla każdego coś miłego, " masz już wersję z azbestu strażaku ? kup sobie ze sklejką - jak znalazł na wakacje :!: "

Potem co roku seria limitowana, Special Edition, wydania okolicznościowe ( wizyta Dalajlamy np. ), premiery filmowe ( Szrek 3, Zmutowana Myszka Miki ), start wahadowca ...

sami oceńcie:

post-2204-0-63397000-1330519086.jpg

a aukcja tu: http://www.allegro.pl/item114359796_chris_...ershaw_boa.html

Ps. A teraz możecie mnie zastrzelić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pan Chris Reeve wkracza na śliską ścieżkę ...

zaczyna udziwniać swoje noże.

A niech se udziwnia. Jego noże, może sobie robić z nimi co chce :P łoda problem?

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem natury FILOZOFICZNEJ ...

Coś jak Paneraj z fazami księżyca ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drogi demonie... a pisz sobie o nożach co dusza zapragnie! Ale skąd ci przyszło do głowy, iż Chris Reeve wkracza na śliską ścieżkę??? Ja bym powiedział, iż jego pozycja jest od lat ustalona i niezachwiana jednoznacznie jako producenta NAJLEPSZYCH noży! W tym roku po raz kolejny (już szósty w sumie a czwarty z rzędu!!!) zdobył na Blade Show wyróżnienie "Manufacturing Quality Award", czyli takiego nożowego "Oskara" za jakość noży. Drugi w tej klasyfikacji jest Microtech (zdobyli dwa razy) a potem to już pojedyncze sztuki tylko. CRK trzyma się bardzo mocno, nie wprowadza na siłę nowych modeli, nie kombinuje przy sprawdzonych rozwiązaniach. Jakość, a nie ilość. A wersje ozdabiane w różny sposób? Ależ wszystko jest dla ludzi! Trzon przecież stanowią noże w "czystej formie", ale zapewniam cię iż np. taka Classic Sebenza z wkładkami z micarty trzyma się jak przyklejona do ręki. Ale już dla wędkarza muchowego to Sebenza "Pheasant Tail" pasuje idealnie. No i każdy z tych noży jest w pełni funkcjonalny... oczywiście. W każdym razie Chris stąpa po jednej z najtwardszych ścieżek w nożowym świecie, i wciąż swoją pozycję umacnia. Ech, chciałbym mieć kiedyś firmę stąpającą po takiej ścieżce jak CRK wśród producentów noży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe ... to była mała prowokacja :wink:

Tak sobie poprostu pomyślałem jak zobaczyłem sebenzę "z drewienkiem" ... ( fuuu nawiasem mówiąc ). Nie lubię udziwniania - a przyznasz że egz. ze zdjęcia jest udziwnieniem klasyki :!: Coś jak kolorowanie starych czarno-bialych filmów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a przyznasz że egz. ze zdjęcia jest udziwnieniem klasyki :!: Coś jak kolorowanie starych czarno-bialych filmów ...

moje zdanie mogłoby się "nieco" różnić więc pozwolisz, że nie będę podejmował tematów odwołujących się do gustów... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Coz... popelnilem bluznierstwo, ale jak narazie jestem zadowolony. A troszke zaluje bo za ta cene moglem Wanger'a fajnego kupic... dalem 75pln za tego MC i

lepsze foty i tego MC i tego Wangera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KIJ W MROWISKO :twisted:

Odnoszę wrażenie że Pan Chris Reeve wkracza na śliską ścieżkę ...

zaczyna udziwniać swoje noże. Działanie tego typu jest zazwyczaj podyktowane chęcią sprzedania "jeszcze raz" tego samego produktu jako czegoś absolutnie nowego - ewentualne "rozpuszczenie" wsród użytkowników "zarazy zbieractwa". Czekam na wersję z wstawkami z bursztynu, macicy perłowej, kewlaru, marmuru, płyty pilśniowej, azbestu i miliona innych ... O gustach się nie dyskutuje - być może sebenza z ozdóbkami przypadnie komuś do gustu - ok, ale na zdrowy rozum : czy nie jest to zaprzeczenie istoty sebenzy ? Prostego do bólu, niezniszczalnego EDC ?

Zauwaz ze zdecydowana wiekszosc nozy Reeva sprzedaje sie na rynku hamerykanskim. Zwazywszy na to ze jankesi maja dosc specyficzny gust jest to dzialanie marketingowo jak najbadziej uzasadnione. Sebenza to noz legenda, wzbudzajacy jednak kontrowersje, glownie ze wzgledu na bardzo wysoka cene. Osobiscie uwazam ze Sebenza z "ozdobami" typu Moon song to totalny odpust. Jednak kazda firma jest nastawiona na makymilizacje zyskow i CRK na pewno wie co robi sprzedajac udziwnione wersje Sebci, tym bardziej ze sa one zwykle drozsze. W zwiazku z tym nie moge zgodzic sie z teza ze Reeve wkracza na sliska sciezke. Tym bardziej ze jest on jednym z najwiekszych zyjacych knifemakerow. Ceny jego nozy sa niebotyczne. Zreszta to bez znaczenia bo dorwanie customa od Reeva graniczy z cudem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Custom robiony reką Reeve'a... hmmm... chciałbym kiedyś :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie, Panowie, Noże i Zegarki !

Jak już napisałem była to mała prowokacja. Ale generalnie coś w tym jest. Wiem że amerykanie mają powiedzmy ... inny gust, Wiem żę CRK to duża "firma". Wiem że w dużych firmach duże głowy układają strategie sprzedaży, marketingu itp. Wiem że biznes idzie doskonale ...

ale ... jako zwolennik prostych i skutecznych (czasem graniczących z banałem ) rozwiązań musiałem wrzucić stoje 5 PLN. Wrzuciłem.

Macie może jakieś ciekawe linki do stron producentów noży które FAKTYCZNIE zostały przyjęte do uzbrojenia/wyposażenia jakichkolwiek jednostek mundurowych ? Nie chodzi mi tu o producentów pomalowanych na czarno automatów z napisem "TACTICAL" ile by nie kosztowały i przez jakiego porucznika/półkownika nie były by zachwalane !

Chodzi o narzędzia/broń - nie o gadżety.

ja w sumie znalazłem tylko Einchorna:

http://www.lbainternational.com/eickhorn/

przez - przypadek - bo mam ich folderka - wcześniej o tej firmie nie słyszałem.

no może jeszcze coś Scheffield gdybym poszukał ...

http://www.sheffieldknives.co.uk/acatalog/...ing_Knives.html

- 3 Piece British Army Knife with Black Diamond Handles to słynny "Churchil" wielokrotnie wspominany przez Wańkowicza ...

post-2204-0-61250500-1330519684.jpg

coś nazwanego : 1 Blade Heavy Duty Lock Knife - to moje marzenie, jeżeli ktoś oferuje armii maszynkę "pod tytułem" Heavy Duty ... to ja wierzę że tak jest :wink:

post-2204-0-38681500-1330519685.jpg

a to bardzo podobny do mojego jedynego militarnego składanego noża:

3pcbritarmysssd6.jpg

Paradoks ... tak niepozornie wyglądają prawdziwe wojskowe noże ... żadnych napisów w stylu TACTICAL, ANTI-TANK :wink: albo chociażby DESTROYER ... foldery do konserw i sznurków, stałe klingi do ... sami wiecie ...

PS. Wiem ze Victorinox robi noże dla Bundeswehry ( część jako Victorinox, część jako Mauser - ale to są w zasadzie cywilne scyzoryki z zielonymi okladkami ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

A ja posiadam taki:

GLOBAL

Cromova 18 Stainless Steel G-5 Yoshikin Japan

post-0-0-53040800-1330519728.jpg

post-0-0-55713000-1330519729.jpg

A o takim sobie myśle : ):

Kershaw Chive (1600)

Waga: 54 g

Długość ostrza: 49 mm

Stal: 420HC

Rękojeść: 410 Stainless Steel

Blokada: Frame Lock

post-0-0-53414400-1330519730.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny ten GLOBAL - ale na EDC się nie nadaje :)

a Chive jest strasznie malutki, przed zakupem radzę potrzymać w ręce, ...no i stal ... 420, jak już pisałem - nie jestem fetyszystą, nie podniecają mnie kosmiczne superstale ... ale mam małego gerbera ze stali 420 ( albo 425 czy jakoś tak ? ) i bardzo łatwo się tępi ( ostrzy na szczęście też ). Wg. mnie AUS 8 albo 440 to optimum dla zwykłego składaka do codziennych zastosowań.

i jeszcze ten frame lock ... nie lubię ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demonie dokładnie te (z twojego postu - coś polskiego) opisywałem wcześniej :) pierwszy (składany) jest w posiadaniu mojego dziadka który go dostał od mojego ojca (znaleziony na poligonie) a drugi ojciec wziął z woja (zawodowym był) tylko nie wiedziałem, że to jest wz. 56 :). Obydwa są bardzo fajne ale nie nadają się (a przynajmniej ten drugi) do noszenia przy sobie :)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

A tutaj jeszcze kilka fotek GLOBAL'a

dsc00135yg3.th.jpg

dsc00136ai7.th.jpg

dsc00137gd1.th.jpg

dsc00138am6.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GLOCK feldmesser czy jak mu tam, ale... nie polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Państwo !

Z natury jestem czepialski, upierdliwy i podejrzliwy. Do tego wredny i wkur..ający (się) łatwo. Informuję iż dzisiaj zakończyłem konkurs na szczyt nożowej hipokryzji ! Nagrodę główną zdobywa firma Extrema Ratio za model Police.

Szanowna Publiczności !

Mamy oto do czynienia z istnym cudem ! AUTOmat -NIEautomat ! Genialny wynalazek i epokowe odkrycie ! Dlaczego ? Już wyjaśniam !

Wiadomym powszechnie jest, że automaty noszą WYŁĄCZNIE bandyci - więc nazwa POLICE ( milicja po dawnemu ) powinna zniechęcić ich do kupna, a przewrażliwionych stróżów prawa powinna uspokoić. Cóż sama nazwa być może zadziała na stróża - ale nie koniecznie na ustawodawcę ! W związku z tym ostrze jest otwierane manualnie ( Ok, nie mówmy o krajach w których manualne otwarcie noża JEDNĄ RĘKĄ jest przestępstwem - bo to beznadziejne przypadki ). Tak jest manualnie - a więc co to jest to drugie otwierane przyciskiem ? A ... to ... no ... więc, to jest ... hmmm ... EMERGENCY BLADE ( ONLY EMERGENCY USE - jak informuje napis ). Cóż to takiego to "ostrze niebezpieczeństwa" ? To jest takie ostrze które w razie niebezpieczeństwa uratuje nam życie, ale nie można nim D?ąGNĄĆ ! Tak jest ! Zakończono toto tempo, nie otwiera się toto "do końca" ... można tym jakoby pasy bezpieczeństwa przekroić " w razie czego " ( zdumiewająca jest ta troska producentów noży o ofiary wypadków zaplątane w pasy - jak znam życie to więcej osobników ginie z powodu ich nie zapięcia niż nie wyplątania się z takowych ) można też POSZPANOWAĆ przed kolegami i POKLIKAĆ przed TV nie tracąc statusu pożądnego obywatela ... i do tego tak naprawdę EMERGENCY BLADE służy ...

automat-nieautomat z ostrzem-nieostrzem nazwany dla niepoznaki POLICE ...

post-2204-0-35458600-1330520070.jpg

Zastanawiam się jedynie kogo firma Extrema Ratio chciała oszukać ? Jeżeli stróżów prawa - to CHWAŁA JEJ ZA TO. Jeżeli chciała troszeczkę połechtać drobnomieszczan i sprzedać im sprężynę-niesprężynę to należy się 10 klapsów na gołą d*pę prezesowi. A jeżeli jednych i drugich ? To najpierw klapsy a potem medal ...

Ależ wredny ze mnie typ ... z rodzaju tych których w większości sklepów nie obsługują ... a może, może nie jest aż tak źle ? Może tylko nie lubię być traktowany jak idiota ? Może poprostu wolalbym mieć nóż sprężynowy który jest nożem sprężynowym i nazywa się powiedzmy CZARNY TULIPAN a nie : umundurowana i uzbrojona formacja przeznaczona do ochrony bezpieczeństwa ludzi i mienia oraz do utrzymywania bezpieczeństwa i porządku publicznego ?

the main blade locks in place for general use. The second blade has an automatic mechanism which releases this blade for cutting straps, ropes, or seat belts ;-)

http://www.italianblade.com/detail.aspx?ID=127

co nie znaczy że EXTREMA RATIO jest całkiem Feeee ... niektóre ich zabawki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi