Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Zegarek III RZESZY

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

poszukuje jakiegos ciekawego zegarka pochodzacego z czasow II Wojny Swiatowej, nalezacego do III Rzeszy czyli majacego wygrawerowana swastyke/inne logo z tamtego czasu. Czy wiecie jak mam czegos takiego szukac i gdzie nejlepiej?

pozdrawiam serdecznie

artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zadne zegarki niemieckie(2WS) nie mialy zadnych swast,hitlerow etc.Jakiekolwiek swasty i takie tam to wymysly powojenne(grawerki,kalkomanie) od lat 60-tych po czasy dzisiejsze.Jedyne jak juz Ci na gapach zalezy to szukaj zegarka z olimpiady w Berlinie/Monachium 1936,jednak to juz spora kasa jest(zreszta to nie byle jaki zegarek).Mozna spotkac tez dziela tzw. okopowe, gdzie do dekli czesto cylindrowych kieszonek zolnierze/feldpolicmajstry doczepiali swoje EK, badz szpangi dodatkowo grawerujac dekle(winter 42 i takie tam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak niektore mialy "gapy":

Jeżeli chodzi o zegarki naręczne poszczególnego żołnierza (a ja tak zrozumiałem pytanie), to nie miały.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając portal aukcyjny,zresztą setki razy w poszukiwaniu czegoś fajnego w promocyjnej cenie, można natrafić na takie egzemplarze, choć uważam podobnie jak koledzy, że zegarki te są upiększane raczej na życzenie oto przykłady takich aukcji, które można spotkać a jest ich dość sporo:

http://www.allegro.pl/item1064067925_doxa_wojenna_lata_40_ste.html

http://www.allegro.pl/item1069159452_buwalf_waffen_ss.html

Jest jeszcze od jakiegoś czasu piękny zegarek z czarną tarczą,z dorabianymi uchwytami na pasek w bardzo ciekawy sposób, a mianowicie jakiś majster przepiłował uszy w poziomie nawiercił otwory i na nity zamontował mocowania na pasek ,jednak nie pamiętam nazwy widziałem go wczoraj na portalu cena w granicach 400 złotych, werk ze szlifem poprzecznym, posiada grawer na dekielku w postaci orła niemieckiego, zwróciłem na niego uwagę gdyż posiadał piękny werk i ładnie się prezentował od czoła, jednak dziś próbowałem go zlokalizować aby zaprezentować jego wygląd i jakoś chyba się aukcja skończyła :)

Ale powodzenia na pewno coś znajdziesz.....

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrozumialem, ze chodzi o zegarek, bez wnikania w szczegoly, wiec, ze kieszonki tez sie moga zalapac.

A propos, co do mojej "ulubionej" firmy czyli Lange. Czy oni mieli jakis ciekawy badz znaczacy udzial w wysilku wojennym III Rzeszy? Pytam, bo co prawda zupelnie niezorientowany w temacie jestem, ale nigdy taki zegarek nie rzucil mi sie w oczy. Same Szwajcary (patrz wyzej wspomniany VC), ew. Angliki i Amerykany (oczywiscie w odpowiednich armiach). Czy ta firma (AL&S) w ogole dzialala w okresie miedzywojennym? Bo wiem, ze kryzys po I Wojnie Swiatowej niemiecki przemysl zegarkowy zniosl bardzo ciezko. Pzeciez zegarki, ktorymi Lange sie chlubi, pochodza z przelomu wiekow. Moze oni nie produkowali zegarkow w ramach ruchu oporu przciwko Hitlerowi :) ? Ale dlaczego sie tym nie chwala :):) ?

EDIT: odszczekuje, co napisalem tutaj o Lange. Jednak produkowali... - patrz nizej w watku.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wyjasnienia - chodzi mi o faktyczny zegarek a nie dorabiany czy dodatkowo grawerowany na zyczenie. Nie znam sie zupelnie na tego typu "sprzecie wojskowym" dlatego pytam Was. Z tego co rozumiem, to III Rzesza nigdy nie oznaczala swoich zegarkow ani tez nie bylo konkretnej marki "przypisanej" do konkretnego oddzialu czy dywizji, tak? Czyli wszystkie te zegarki z logotypami orla/kruka czy SS albo swastyka sa tylko i wylacznie podobiona historia, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos, co do mojej "ulubionej" firmy czyli Lange. Czy oni mieli jakis ciekawy badz znaczacy udzial w wysilku wojennym III Rzeszy?

A Lange SS

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, to bardzo przepraszam firme Lange. Moj szacunek do niej znaczaco w tym momencie wzrosl (i to nie jest zadna ironia).

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co rozumiem, to III Rzesza nigdy nie oznaczala swoich zegarkow ani tez nie bylo konkretnej marki "przypisanej" do konkretnego oddzialu czy dywizji, tak? Czyli wszystkie te zegarki z logotypami orla/kruka czy SS albo swastyka sa tylko i wylacznie podobiona historia, tak?

Z tego co rozumiem to nie lubisz czytać, wolisz kawę na ławę. Na ten temat wylano już hektolitry wody w dziale Zegarki Wojskowe.

Oczywiście, że III Rzesza oznaczała swoje nareczne zegarki wojskowe, ale nie glapami, krukami czy logo SS na tarczy, czy deklu (co najwyżej niewielki napis).

Edit

Przenoszę ten wątek do działu Zegarki Wojskowe, bo tam jego miejsce.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, to bardzo przepraszam firme Lange. Moj szacunek do niej znaczaco w tym momencie wzrosl (i to nie jest zadna ironia).

Oczywiście, zegarki nie da się ukryć są znakomite...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

L&S byla jedna z wiadacych firm produkujacych zegary/zegarki dla sil zbrojnych(nareczne,kieszonkowe,zegary specjalne,okretowe......) od cesarstwa poczawszy.Przygoda tej firmy ze zbrojeniowka na wysoka skale skonczyla sie w 1945r.czy konkretne marki byly przypisywane do danych jednostek?.....Dana komorka sil zbrojnych byla zaopatrywana w konkretne modele zegarkow danych firm niemieckich jak i szwajcarskich opisywanych przynaleznoscia na deklu/tarczy i dla przykladu:

Jednostki szturmowe W-SS - Stowa,L&S,Laco,Zenith,Doxa...

Jednostki naziemne LW -Junghans,Hanhart,Kienzle,niektore sluzbowki swiss made takie jak dla WH.....

Jednostki szturmowe LW(fallschirmjager)- Hanhart,Laco....

Jednostki lotnicze LW (piloci)- Hanhart,Laco,Wempe,IWC,Junghans,Kienzle.....

Jednostki szturmowe WH -Hanhart,Junghans,masa sluzbowek produkcji szwajcarskiej i niemieckiej w tym Stowa,Doxa,Zenith......

Jednostki mlodociane WH(HJ i DJ) 1945- Page,Laco,Junghans i reszta sluzbowych kleinuhren dla WH.

Jednostki KM ( w tym Ubootwaffe)-L&S,Hanhart,Junghans,Kienzle,Wempe,Wagner,Alpina( w tym model Tresor),Siegerin....

Tych firm jest oczywiscie wiecej,jak wiecej jest komorek zaopatrywanych w zegarki.

Do dywizji,oddzialu czesto przypisywane byly kieszonki wartownicze, stopery,oraz niektore zegary pokladowe samolotow( z 4-ma sie takimi spotkalem),jednak to wszystko nie bylo nanoszone fabrycznie tylko przez administracje ewidencjonujaca mienie danej jednostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Kochani, w zwiazku z tym iz zrobil sie ogromny offtop bardzo odbiegajacy od tematu wchodzacy powoli w dewiagacje narodowo, wyznaniowo ,polityczne, jestem zmuszony zamknac temat a uzytkownikow naruszajacych zasady jakie przyjelismy tu panujace w formie regulaminu ukarac.

Ukke nie podoba mi sie ta wypowiedz:

....te tempaki z wermachtu

Jak dla mnie jest to naruszenie godnosci tych ktorym przyszlo zyc w tamtych czasach.Czy byl to wrog czy przyjaciel pewne rzeczy wynikajace z moralnosci nalezalo by uszanowac.Niewazne czy byl to zolnierz WH,AK czy innej nacji,byl takim samym czlowiekiem i zolnierzem jak ten po drugiej stronie barykady.Sytuacja polityczna oraz zrzadzenie losu doprowadzaila do wielu paradoxow o ktorych tu nie bede pisal.Dodam iz w szeregach tych "tempakow z wermachtu" jak piszesz czesto sluzyli Polacy z Czestochowy,Warszawy,Lublina, Rzeszowa oraz Slazacy,ba dodam nawet ze wielu z Warszawy,Lublina i Krakowa sluzylo w narodowosciowych jesnostkach Waffen SS na

froncie wschodnim.

Edit.

Nie było polskich jednostek SS.

Dla rozjasniasnienia wielu spraw odnosnie chociazby samego wehrmachtu polecam bezstronna kolekcje na 5 DVD pod tytulem "Die Wehrmacht"

Piszesz ze nasza ojczyzna jest nie widomo jak pobita przez wszystkich w kolo.

Ujme to nastepujaco:

Nie ma nieskazitelnych narodow, kazda nacja ma swoje za uszami lacznie z obywatelami polskimi nie zawsze mieszczacymi sie w granicach RP.

Przykladow jest wiele, a po szczegoly odsylam do powaznych pozycji historycznych.

ok, odpuszczam, żeby znowu nie zostać odebrany negatywnie. poniżej zdjęcie miltarno-faszystowskiej Stowy

Osobiscie nie widze nic faszystowskiego w tym cywilnym Junghansie,design taki sam jak w wielu zegarkach z tamtego okresu innych firm np: amerykanska Bulova czy Omega(dokladnie Officer).

polecam Patek , polskie ci on ma korzenie

Tak tylko ze wysoko postawione osoby w III Rzeszy tez lubowaly sie w Patkach(o tym pisalem w podobnym temacie).

Tak na marginesie, to Aspirin od Bayera,BMW,VW, Omo,Henkel,Siemens i wielu polskich wytworcow po 39r. wytwarzalo produkty wchodzace na wyposazenie niemieckich LW,WH,W-SS,KM...

Podsumowujac:

Wybor to co kto bedzie zbieral, nosil i prezentowal to juz inwidualna sprawa i pozostawiam to uzytkownikom, oraz ich wlasnemu sumieniu.Kazdy z nas jest na tyle duzy i rozumny, ze nie sadze aby powiekszajac swoje zbiory nie bral pewnych rzeczy do wiadomosci.Nie dajmy sie zwariowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.