Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość yasiooo

Co to za werk?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yasiooo
post-27222-0-45602600-1331573517.jpg<

post-27222-0-20733700-1331573496.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarmistrz orzekł, że to jakiś szwajcar

Nie jakiś szwajcar, tylko Omega, kaliber najprawdopodobniej 43T1, ale tu pewności nie mam, może jest nabity gdzieś na mechanizmie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Nie jakiś szwajcar, tylko Omega, kaliber najprawdopodobniej 43T1, ale tu pewności nie mam, może jest nabity gdzieś na mechanizmie.

A to ci dopiero, Omega mi się trafiła :) Fota od strony tarczy:

odtarczy.th.jpg

Jakieś oznaczenia faktycznie są...

post-27222-0-90514300-1331573533.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś oznaczenia faktycznie są...

No to wiemy dodatkowo, że mechanizm jest z najbliższej okolicy 1900 roku (bardzo dobrze zachowany!), wiec nie jest to kaliber 43, a do oznaczenia jego kalibru wystarczy zmierzyć największą średnicę.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Wychodzi, że średnica, to 40,50 mm. Wielkie dzięki za odpowiedź! No to załatwiłeś mi dobry humor na resztę dnia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi, że średnica, to 40,50 mm.

Zatem jest to Omega kal. 18''' (linii) z ok. 1900 roku.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Zatem jest to Omega kal. 18''' (linii) z ok. 1900 roku.

A byłem z tym werkiem u dwóch zegarmistrzów (teraz sobie przypomniałem, że do drugiego poszedłem w celu dosztukowania wskazówki sekundnika) i obaj nawet słówkiem się nie zająknęli, że to stara Omesia, że dobry stan, że warto o nią zadbać... eh...:)

Dzięki raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A byłem z tym werkiem u dwóch zegarmistrzów (teraz sobie przypomniałem, że do drugiego poszedłem w celu dosztukowania wskazówki sekundnika) i obaj nawet słówkiem się nie zająknęli, że to stara Omesia, że dobry stan, że warto o nią zadbać... eh...:)

No to tych zegarmistrzów musisz od dzis traktować z przymruzeniem oka... Symbol omegi jak byk wybity na półmostku balansu. jeśli wierzyć tabelkom, to werk ca 1896, czyli dokładnie jak powiedział Piotr

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Te mechanizmy sa tak chrakterystyczne(Omega), ze bez sygnatur mozna je rozpoznac,juz nie mowie o specyficznym dzwieku(cykaniu) jakie wydaje ten i wiele innych werkow omegi.Tabelki roznie podaja,ale napewno bedzie z przed 1900(werk nie sygnowany).Mechanizm to 18-ka tak jak napisal Piotr i jest to wzor(specyficzny polmostek balansu) do zegarkow tej firmy na rynek brytyjski,gdzie duza partia tychze zegarkow byla wyeksportowana tam w 1898r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Właśnie ten nietypowy mostek i brak sygnatury, troche mnie niepokoiły, ale teraz widzę, że niepotrzebnie, bo tak ma być. Szkoda tylko, że werk jest na tyle rzadki, iż trudno cokolwiek "wygooglać" o nim. 

No to zaczynam kompletować cały zegarek - kopertę, tarczę, wskazówki. Szkoda, że numery koperty i werku nie będą się zgadzać, ale trudno. Najważniejsze, żeby wogóle znaleźć takie pasujące elementy układanki (pewnie to będzie zabawa na dłużej). Zatem od teraz wiem co robić - cel jasno nakreślony... Misję rekonstrukcyjną czas rozpocząć  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z brakiem sygnatury bym się nie zgodził - jest na mostku balansu :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)No to zaczynam kompletować cały zegarek - kopertę, tarczę, wskazówki. Szkoda, że numery koperty i werku nie będą się zgadzać, ale trudno. (...)

Nie wiem jak w Omegach, ale w Zenith'ach te numery nigdy się nie zgadzały - mechanizmy mają osobną numerację, a koperty osobną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Z brakiem sygnatury bym się nie zgodził - jest na mostku balansu :)

Fakt - jest. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło o napis "OMEGA" krowami wygrawerowany na mostku przekładni chodu.  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Nie wiem jak w Omegach, ale w Zenith'ach te numery nigdy się nie zgadzały - mechanizmy mają osobną numerację, a koperty osobną.

Oby i tak było w Omegach :blink: A jak nie, to ostatecznie się przebije, tak by się zgadzały :) (żarcik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby i tak było w Omegach :blink: A jak nie, to ostatecznie się przebije, tak by się zgadzały :) (żarcik)

Nie musisz przebijać :) - nie zgadzały się.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Nie musisz przebijać  :)  - nie zgadzały się.

Ten wątek, to miód na moje serce - od początku same dobre wieści i ciekawe informacje :) Teraz, to na prawdę chce się poskładać tę cebulę do kupy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zegarki z tymi werkami nie sa takie zadkie.Przegladaj sukcesywnie omegi np: na all, nabadz takowego z wyoranym werkiem i przeloz.Tak jak napisal chronofil,numery na werkach i kopertach byly rozne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Widzę, że są na alle bardzo podobne zegarki, ale ŻADEN nie ma takiego mostka i WSZYSTKIE są sygnowane "OMEGA". Tak więc o ile sam werk unikatem nie jest, to w tej - jak piszecie - brytyjskiej wersji, już taki łatwy do dostania chyba nie jest. Ale ważne, że średnice tych wszystkich werków są takie same, więc kupienie trupka Omegi i przełożenie będzie pewnie nie takie trudne :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Wiadomo tych sygnowanych jest wiecej,jednak co jakis czas i te sie pojawiaja.Jak masz konto na eb.... to tam napewno predzej sie cos znajdzie,zwlaszcza na UK. Polecam rozejzec sie i zobaczyc w jakich zegarkach siedza te werki,bo wkladanie go do koperty ze zwyklej omegi raczej nie wchodzi w gre, zwlaszcza jak beda jakies niemieckie punce srebra, to juz wtopa , a co dopiero jak na wewnetrznym deklu bedzie grand prix paris 1900,juz nie mowie o wygladzie,wiec zloma bierz tylko z takim samym werkiem.Koperty do tych werkow czesto sa z gruba koronka(design angielskich kieszonek),podobniez tarcza i przedni pierscien ze szklem jest typu angielskiego,proba srebra 900 i 925.Oprocz prob srebra na deklach, moga byc punce angielskiego urzedu probierczego na ktore( o ile beda) tez nalezy zwrocic uwage, aby sie nie okazalo ze werk i koperta sa z 2-ch roznych okresow,poniewaz te omegi przez dluzszy okres byly eksportowane do UK(bodajze do wybuchu 1WS).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam rozejzec sie i zobaczyc w jakich zegarkach siedza te werki,bo wkladanie go do koperty ze zwyklej omegi raczej nie wchodzi w gre,

Również to polecam i dodam jeszcze że numery werku i koperty nie mogą zbyt się różnić. Różnica powinna zawierć się w jakiś rozsądnych widełkach, bo werk z numerem w okolicach 1 000 000, a koperta 100 000 000 to tak nie za bardzo...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Czyli jest dobrze, ale nie beznadziejnie :blink: Widzę, że to nie będzie tak hop-siup. Te punce mnie martwią, bo odróżnić niemiecką, od szwajcarskiej, czy brytyjskiej, to już zakrawa na wiedzę tajemną. A wiecie jakie były w tych zegarkach tarcze i wskazówki? Tzn. czy tarcze były z logiem a wskazówki ludwikowskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest dobrze, ale nie beznadziejnie :blink:

Dla urozmaicenia masz tutaj, na samym dole tej strony:

http://www.arteorientalis.com/pocket_watches_ii.htm

zegarek z podobnym mechanizmem (tyle, że zegarek kryty, a twój otwarty) posiadający korzenie polskie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

i takie coś:

http://www.allegro.p...brna_omega.html Tylko próba chyba za niska i zbędne napisy na deklu?

Ta z all jest ok,poprostu zegarek przeznaczony na rynek niemiecki z niemieckimi puncami.Opisy prob itp.podalem dla omeg na rynek brytyjski na ktory glownie szly zegarki z tymi werkami, co nie oznacza ze jakies tam niewielkie partie szly do innych krajow.Spotkalem tez jakies sztuki, ktore szly do Szwecji,Holandii...Na tych omegach czesto niema znaku firmowego na tarczy i kopertach,co nie oznacza ze sygnowanych z tymi werkami wogole nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Ta z all jest ok,poprostu zegarek przeznaczony na rynek niemiecki z niemieckimi puncami.Opisy prob itp.podalem dla omeg na rynek brytyjski na ktory glownie szly zegarki z tymi werkami, co nie oznacza ze jakies tam niewielkie partie szly do innych krajow.Spotkalem tez jakies sztuki, ktore szly do Szwecji,Holandii...Na tych omegach czesto niema znaku firmowego na tarczy i kopertach,co nie oznacza ze sygnowanych z tymi werkami wogole nie bylo.

Znowu wraca nadzieja  :blink: Tak, czy siak - czas wyruszyć na bazarki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.