Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

publisher

Ankieta nr 2 - wybór zegarka rosyjskiego

Wybieram zegarek podforumowy  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

"MOSCOW CLASSIC it's a spin-off company of the 1st Moscow Watch Factory - same movements, same people, but they don't work with Volmax or Poljot".

I wszystko jasne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eugene, czy faktycznie siedziba/rejestracja firmy/produkcja/czy jakkolwiek to nazwiesz jest w tym przypadku najważniejsza? Zrozum proszę, że chcemy zaprojektować dla nas miły dla oka zegarek, który będziemy nosić z przyjemnością bez zastanawiania się czy to polskie czy radzieckie czy jakiekolwiek inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie TO jest najważniejsze ... ale Poljot że chińszczyznę podklepuje ... hmmm

All these brands are produced in the First Moscow Watch Factory, and are not Chinese (except some models marketed by the Poljot Trade company, with Miyota 8215 or Chinese movements.

dzwoniąc do MC do Rosji(minuta połączenia strasznie drogo mnie wyszła ?! ) pytałem o ich fabryke.

Zapewniali że to : Stara dobra fabryka i nie ma się co bać. i że to jest u nich a nie u skośnych !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eugene, czy faktycznie siedziba/rejestracja firmy/produkcja/czy jakkolwiek to nazwiesz jest w tym przypadku najważniejsza? Zrozum proszę, że chcemy zaprojektować dla nas miły dla oka zegarek, który będziemy nosić z przyjemnością bez zastanawiania się czy to polskie czy radzieckie czy jakiekolwiek inne.

Szacun dla Ciebie! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DjSamerA, miło mi :lol:

niestety nadal mamy problem... jaki? ilość chętnych

możemy sobie projektować nieskończoną ilość tarcz i dekli, ale bez odpowiedniej ilości chętnych po prostu nie damy rady :/

P.S. Żeby było jasne - nie poddaję się i cały czas jestem w projekcie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie TO jest najważniejsze ... ale Poljot że chińszczyznę podklepuje ... hmmm

All these brands are produced in the First Moscow Watch Factory, and are not Chinese (except some models marketed by the Poljot Trade company, with Miyota 8215 or Chinese movements.

dzwoniąc do MC do Rosji(minuta połączenia strasznie drogo mnie wyszła ?! ) pytałem o ich fabryke.

Zapewniali że to : Stara dobra fabryka i nie ma się co bać. i że to jest u nich a nie u skośnych !

Niestety od Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarków pozostało niewiele. Maszyn już tam nie ma. Ostatnie linii, wykupione przez MakTime wywieziono do Penzy na fabrykę Zarya. Nawet prawo na imię Poljot przeszło do kredytorów. Czelabinska Molnija skończyła się w 2008 roku. W produkcji na Maktimie pozostały ostatnie poljotowskie werki 31XX z waria(n)tami. Wszystkie inne z resztek magazynowych. Oriony i rekordy chińskie na 100%. Na pewno rosyjskie serdce mają volmaksowskie zegarki - Aviatory, Szturmańskie, Burany. Ale koperty, paski, tarczy importowane. Niezłe są zegarki Denissova.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eugene - super, serio jestem wdzięczny za wykład. Jest to kawał historii, której mi osobiście po prostu nie chce się zgłębiać. Ja i pewnie kilkanaście innych osób jest po prostu zainteresowane wymyśleniem dla nas w jakiś sposób niepowtarzalnego zegarka.

Pozwolę sobie Tobie przypomnieć, że temat brzmi "(...) wybór zegarka rosyjskiego" a nie "dumanie nad rodowodem Moscow Classic".

Jeśli więc nie masz do powiedzenia nic inteligentnego na temat projektu zegarka i zagadnień z tym związanych, to bardzo Cię proszę - ZAMILKNIJ W TYM TEMACIE !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jeśli więc nie masz do powiedzenia nic inteligentnego na temat projektu zegarka i zagadnień z tym związanych, to bardzo Cię proszę - ZAMILKNIJ W TYM TEMACIE !

Przepraszam za nieinteligentną wypowiedź. Potwierdzam zainteresowanie kupnem takiego zegarka w razie uwzględnienia moich nieinteligentnych sugestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zastosowanie szkiełka szafirowego - 122 zł - Czekam na odpowiedź odnośnie antyrefleksu

2. Przerobienie tylnej pokrywki - 73 zł Jest możliwość wykonania wygrawerowanego nicku forumowicza

3. Wykonanie koperty w czarnym kolorze - 73 zł

4. Przy zamówieniu 50szt. cena za sztukę wynosi 683,20 zł łącznie z rabatem.

Które to będzie pudełko?

http://moscowclassicshop.com/pl/drewniane.php

Jeżeli to będzie nawet te za 120zł. (http://moscowclassicshop.com/pl/powieksz-drewniane.php?model=11111 ) to tak na dobrą sprawę nie zyskaliśmy więcej niż to co nam zaproponowali od razu (40% rabat co nam daje: 720+200 za przeróbki + 120 za pudełko = 1040 i po uwzględnieniu 40% rabatu wychodzi 624zł.)

Czy tylna pokrywka będzie przeszklona? Ewentualnie jeżeli nie to czy istnieje możliwość dopłaty za przeszklony dekiel?

Czy napis Moscow Classic musi znajdować się na tarczy?

Czy zamiast nicku mogą być np. iniciały lub imię? :lol: Jeżeli tak to czy polskie literki nie stanowiłyby problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Czy tylna pokrywka będzie przeszklona? Ewentualnie jeżeli nie to czy istnieje możliwość dopłaty za przeszklony dekiel?

(...)

Łukasz, ale ten mechanizm to raczej do oglądania nic nie ma więc i przeszklenie zbędne.

Czy napis Moscow Classic musi znajdować się na tarczy?

Jestem za napisem. To w końcu "rusek" i ma to być widoczne.

Czy zamiast nicku mogą być np. iniciały lub imię? :lol: Jeżeli tak to czy polskie literki nie stanowiłyby problemu?

Jestem za opcją bez personalizacji (tzn. może być personalizacja, ale jak ktoś nie chce to może wybrać wariant bez). Różnie bywa i może zajść konieczność późniejszej sprzedaży zegarka, taki z inicjałami jest trudniejszy w sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za napisem. To w końcu "rusek" i ma to być widoczne.

Ale napis... i jeszcze Limited edition i jeszcze szachownica i jeszcze szturmownik... a do tego cyfry rzymskie, cyfry arabskie... boczny sekundnik... strasznie eklektycznie się robi.

Najchętniej zostawiłbym samą szachownicę, a resztę przeniósł na dekiel. Ew zostawił szachownicę + szturmownika, albo L.E.

Trzy elementy na tarczy (sekundnik + szachownica + logo/szturmownik) to MZ absolutne MAKSIMUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem za opcją bez personalizacji (tzn. może być personalizacja, ale jak ktoś nie chce to może wybrać wariant bez). Różnie bywa i może zajść konieczność późniejszej sprzedaży zegarka, taki z inicjałami jest trudniejszy w sprzedaży.

ja również jestem za tym, żeby nie było personalizacji, a jedynie informacje na temat limitacji dla nas.

@grizz, nie wydaje mi się, żeby tarcza była przeładowana. Zwróć uwagę np. na projekt nr 8, tam logo ze szturmowikiem pełni zarazem rolę sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem personalizacja spoko ale ... miejcie na uwadze to że jak przyjdzie wam sprzedać zegarek to może być problem.

Miejsce też jest ograniczone pamiętajcie. Dekiel nie jest za duży. a część informacji można w Certyfikacie napisać.

Ja osobiście nie potrzebuje podpisywać swoim nickiem zegarka . A właśnie ... whb - on nie ma problemu, a jak ktoś będzie chciał zegarek o nicku np. szalonyrysiek_planet ocean87 ???? No to co zrobimy ? przeciągniemy grawer na szkło ?!?!

Poza tym nie ma opcji przeszklenia dekla.

Tak w ogóle to za ciekawy ten mechanizm nie jest do oglądania.

W zestawie w cenie zegarka jest wliczone pudełko ,(czytać dokładnie posty proszę.)

Podejrzewam że moscow classic nie pozwoli na usunięcie z zegarka loga. i nie dziwie się bo skoro odwalili by taki kawał dobrej roboty , to chcieli by zapewne żeby było widoczne kto to zrobił ! mi nie przeszkadza MC i limited edytion na tarczy.

Poza tym na projektach pewnie mamy większe napisy niż w rzeczywistości MC zrobiło by na zegarku.

Tak więc wydaje mi się że nie ma się co obawiać o przeładowanie tarczy.

Projekt 8 i jego pochodne wymiata, ale ... szukajmy nadal chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napis... i jeszcze Limited edition i jeszcze szachownica i jeszcze szturmownik... a do tego cyfry rzymskie, cyfry arabskie... boczny sekundnik... strasznie eklektycznie się robi.

Najchętniej zostawiłbym samą szachownicę, a resztę przeniósł na dekiel. Ew zostawił szachownicę + szturmownika, albo L.E.

Trzy elementy na tarczy (sekundnik + szachownica + logo/szturmownik) to MZ absolutne MAKSIMUM

Cieszę się, że nie jestem odosobniony w swoich poglądach.

Maciejazz

Szukam wskazówek do Sławy "lodówki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt 8 i jego pochodne wymiata, ale ... szukajmy nadal chętnych.

W takim razie mała prośba dla wszystkich, którzy są chętni na zegarek, by w swoich sygnaturkach umieścili napis jak np. ja, Jimi, Chorwat, uki999 i reszta.

Musimy znaleźć więcej osób, dlatego tak będzie łatwiej, a nie wymaga dużych ceregieli <_<

Napis musi być stosunkowo duży, w kolorze czerwonym z odnośnikiem do tego tematu, czyli ankiety nr2.

Jeśli ktoś nie wie jak to zrobić, pisać na PW, pomogę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czekam na więcej projektów Streli żebym nie szedł z pustymi rękami na wycene <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd. Centralna siedziba Moscow Classic w Szydłowo. W Rosji produkcji tych zegarków nigdy nie było. Tak samo, jak produkcji zegarków JL lub Poljot International. Zresztą producenci tego nie twierdzą. ??????? ? ??????/Made in Russia na żadnym nie piszą.

Natomiast na niektórych zegarkach rosyjskich producentów stoi jak byk z chińskim akcentem: ??????? ? ?????? lub ?????????????????.

czy mógłbyś podać źródło potwierdzające twoją tezę, bo z tego że Dariusz Sawicki jest dyrektorem(właścicielem??) MC nie wynika jeszcze że nie są produkowane w Rosji, zresztą na swojej stronie podają że zegarki MC są składane przez specjalistów 2 Moskiewskiej Fabryki Zegarków,

ps

moje pytanie podyktowane jest czystą ciekawością gdyż myślałem że w miarę ogarniam temat rosyjskich zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety od Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarków pozostało niewiele. Maszyn już tam nie ma. Ostatnie linii, wykupione przez MakTime wywieziono do Penzy na fabrykę Zarya. Nawet prawo na imię Poljot przeszło do kredytorów. Czelabinska Molnija skończyła się w 2008 roku. W produkcji na Maktimie pozostały ostatnie poljotowskie werki 31XX z waria(n)tami. Wszystkie inne z resztek magazynowych. Oriony i rekordy chińskie na 100%. Na pewno rosyjskie serdce mają volmaksowskie zegarki - Aviatory, Szturmańskie, Burany. Ale koperty, paski, tarczy importowane. Niezłe są zegarki Denissova.

MAK TIME przeją od Poljota w roku 2005( o ile dobrze pamiętam)całą linię produkcyjną mechanizmów 31##( linie mechanizmów 26## wykupił wostok, który też niestety chli się ku upadkowi) wraz z pracownikami, produkcja pozostało w Moskwie, MT jest oczywiście właścicielem ZARI w której produkuje do tej pory jej własne werki, i podzespołóy do innych.

ps

jeżeli twoje źródła podają inaczej to proszę o sprostowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps

jeżeli twoje źródła podają inaczej to proszę o sprostowanie

W dziale radzieckim KMZiZ teraz ludzie nie wiedzą jak się pisze poprawnie nazwę firmy POLJOT :

13024752.jpg

...i to ludzie którzy organizują w jakiś sposób ten plebiscyt..

.... <_<

a ta wypowiedź mnie powaliła:

@Eugene - super, serio jestem wdzięczny za wykład. Jest to kawał historii, której mi osobiście po prostu nie chce się zgłębiać. Ja i pewnie kilkanaście innych osób jest po prostu zainteresowane wymyśleniem dla nas w jakiś sposób niepowtarzalnego zegarka.

Pozwolę sobie Tobie przypomnieć, że temat brzmi "(...) wybór zegarka rosyjskiego" a nie "dumanie nad rodowodem Moscow Classic".

post-7161-0-43576400-1331586959.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziale radzieckim KMZiZ teraz ludzie nie wiedzą jak się pisze poprawnie nazwę firmy POLJOT :

(...)

...i to ludzie którzy organizują to.

.... <_<

typo, fat finger error, a po polsku literówka - kto ich nie popełnia ?

dziękuję za zwrócenie uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hy Moser, rozumiem, że "powaliło" Cie w mojej wypowiedzi to, co wytłuściłeś?

Już spieszę z wyjaśnieniem: nie interesuje mnie cały wywód i drobne potyczki słowne, które się tu pojawiły, a są poprostu offtopem w temacie, który dotyczy wyboru zegarka i jego projektu.

Roztrząsanie pochodzenia firmy/produkcji/własności można zrobić spokojnie w osobnym temacie (jestem przekonany, że wywiązałaby się ciekawa rozmowa). Natomiast tutaj zamiast rzeczowej dyskusji o tym, co jest tematem tego wątku, miejscami robi się dyskusja nie na temat i wątek jest m.in. przez to bez sensu dłuższy o kilka stron.

Jeśli Eugene, Ty lub ktokolwiek inny poczuł się urażony moją wypowiedzią, to wybaczcie. Moją intencją było sprowadzenie dyskusji spowrotem na pierwotny tor, być może uczyniłem to zbyt ostro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie w cenie zegarka jest wliczone pudełko ,(czytać dokładnie posty proszę.)

Ja też proszę o dokładne czytanie postów bo podejrzewam, że jest to odpowiedź na mój post. Nie pytałem o to czy jest w zestawie pudełko, tylko jakie pudełko jest w zestawie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jakie... pudełkowate. drewniane . nie wiem jakie dokładnie ... bede wiedział to wam powiem. na 1 albo 2 zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że zrobiło się małe zamieszanie (znowu!).

Ludzie, chwila moment! Proszę nie odbiegać od tematu!

W ramach przypomnienia:

Temat poświęcony jest projektom zegarków i ich dopracowaniu (od ogółu do szczegółu).

A w tym momencie kręcimy się w kółko!

Zamiast pisać o nich, pojawiają się osoby (nie wiadomo skąd), które bez powodu mieszają i wyodrębniają sprawy zupełnie nie związane z tematem.

Nie chce nikogo obrażać, ale ktoś musi Was przywrócić do porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.