wiejo3 40 #1 Napisano 24 Czerwca 2010 Wszedłem w posiadanie zegara ( fotki zamieszczę jak znajdę akumulatory do aparatu) . Nie mogę w sieci odnaleźć kto stosował taką sygnaturę : kotwica z koroną na górze po lewej stronie kotwicy litera E , po prawej litera C .Numer mechanizmu żyłkowego 6821, górna sekunda , tarcza porcelana. Skrzynia niekompletna ( brak korony i brody) , wahadło długości 64 cm . Przeglądam dostępne mi linki i nie znalazłem takiego sygnowania .Proszę o pomoc . 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #2 Napisano 24 Czerwca 2010 Czekamy na zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #3 Napisano 24 Czerwca 2010 Czekamy na zdjęcia.Moja Pani pożyczyła (się przyznała) ładowarkę i akumulatorki koleżance wyjechanej na urlop.do jutra coś wykołuję .Kotwica w tej sygnaturze taka "bekerowska" lecz bez krzyża na górze. i te dwie litery:E.C. ??????????NIE WIEM . 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 25 Czerwca 2010 Moja Pani pożyczyła (się przyznała) ładowarkę i akumulatorki koleżance wyjechanej na urlop.do jutra coś wykołuję . Masz świetny pretekst do...kupna nowego zegara w odwecie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #5 Napisano 25 Czerwca 2010 Masz świetny pretekst do...kupna nowego zegara w odwecie Już jest . Stary - nowy . Kto zrobił mechanizm ?? Skrzynia zdekompletowana .tu fotki : 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 25 Czerwca 2010 Sygnatura jest tak beckerowska, że prawie niemożliwym jest, żeby sprawa się gdzieś przed sądem nie zakończyła. Był taki jeden producent, Ernst Nippel z Cottbus. Pokazują (Kochmann i Schmid) jedną sygnaturę - z kotwicą i koroną, ale w połowie jej ramienia a nie na szczycie, rejestrowaną w roku 1892, druga - to sama kotwica z literami EN. Może wcześniej (przed oprotestowaniem) miał taką z koroną u góry i z literami Ernst z Chociebuża... Ale to nader luźna hipoteza 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #7 Napisano 26 Czerwca 2010 Dzięki za tyle . Skrzynia ma naklejony numer identyczny z nr. mechanizmu.Może to był ówczesny "stadionowy" wyrób np . (Panasonic =Pavasonic) 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 26 Czerwca 2010 Dzięki za tyle . Skrzynia ma naklejony numer identyczny z nr. mechanizmu.Może to był ówczesny "stadionowy" wyrób np . (Panasonic =Pavasonic) Mogło i tak być.. weźmy tu przykład Roskopfa, podrabianego w swoich czasach przez wiele firm, albo "Le Roi a Paris"... Nihil novi sub sole. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #9 Napisano 26 Czerwca 2010 Na czym się wzorować restaurując skrzynię ? Łuk na górze drzwi jest ; się prasuje . 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #10 Napisano 14 Lipca 2010 Dalsze poszukiwania właściciela "beckerowskiej" sygnatury E C . Na stronce : www.tronico.fi/OH6NT/docs/Clock_ID.pdf odnalazłem informację o firmie : Ender & Co (założona 1865) , która wraz z innymi lokalnymi ( są wymienione ) dołączyła do firmy Gustaw Becker . Może to jest to tajemnicze E C ? ... 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #11 Napisano 15 Lipca 2010 Czesc,O Endlerach bylo:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45402-hendlerco/I tam tez jest widoczna sygnatura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #12 Napisano 15 Lipca 2010 Witam.Zgoda było o Endlerach a ja piszę o Ender (bez L) .Pozdrawiam. 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #13 Napisano 15 Lipca 2010 Witam.Zgoda było o Endlerach a ja piszę o Ender (bez L) .Pozdrawiam.Slepy jestem - przepraszam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #14 Napisano 15 Lipca 2010 Ulan nie jesteś ślepy! Nie ma takiej firmy Ender & Co! Tam jest błąd w pisowni!Jest firma H.Endler & Co. która faktycznie powstała w 1865 roku w Świebodzicach a później została wchłonięta przez BeckeraZresztą Pan H.Endler zdaje się że praktykował u Gustava Beckera ale zamarzył mu się samodzielny biznes i otworzył własna fabryczkę. Robił piękne zegary o czym dobrze z Ulanem wiemy Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #15 Napisano 18 Lipca 2010 Na wspomnianej stronce http://www.tronico.fi/OH6NT/docs/Clock_ID.pdfliterówek jest bez liku:Ender zamiast Endler (to już wiadomo),Bölch & Jackel zamiast Sölch & Jäckel,Borrusia zamiast Borussia,Heize zamiast Heinze,Sabarth zamiast Sabbath,Vereingte Freiburger Uhrfabriken A.G. zamiastVereinigte Freiburger Uhrenfabriken A.G.Poza tym nie wszystkie z wymienionych firm weszły w skład Zjednoczenia,a braciom Resch przypisano logo Germanii. To tak na pierwszy rzut oka, ? jeszcze perełka:Freiburg, Schlesien, Germany(later East Germany) 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniek73 0 #16 Napisano 5 Sierpnia 2010 Coś podobne jak powyżej, może się przyda: http://uploading.com/files/462e939c/sygnatury%2Bzegar%25C3%25B3w%2Bsciennych.pdf/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #17 Napisano 5 Sierpnia 2010 Coś podobne jak powyżej, może się przyda: http://uploading.com...Bsciennych.pdf/ To jest stary zrzut bazy danych sygnatur do której mamy link w "Zanim zadasz pytanie...". Jak widać jest obecnie znacznie poszerzona, sygnatury niestety są upstrzone znakami wodnymi, niekiedy znacznie je zacierającymi: http://www.klokkendokter.com/stempels/merkenstempels.html 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepto 0 #18 Napisano 28 Listopada 2017 Witam znalazłem temat i mam pytanie. Mam możliwość zakupu zegara?żyłkowego o o takiej właśnie sygnaturze w tym że nie są to litery jak koledzy myśleli E i C ale E i G oraz kotwica z korona jak u Beckera. A do tego dodam że skrzynia ma pieczęć na tylnej płycie G. Erhart uhrmaher. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #19 Napisano 2 Grudnia 2017 Właściwie , to jest ni jak sformułowane pytanie !!!! Czy chodzi o to , czyje to sygnatury , a może o to , czy kupować ten zegar ????Szkoda , że zdjęcia słabe ( za duża kompresja ) , stąd też nikt , nic nie pisze !!!!Ja dostrzegłem ( obok pieczęci na skrzyni ), napis ołówkiem . O ile dobrze z takiego zdjęcia odczytuję , to chyba ktoś napisał ,, Endler ,, I to mnie zaciekawiło !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach