Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adam Adamandy Kochański

mechanizmy Sellita

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cyklotymik

"Brands that already use Sellita: Oris, Meistersinger, Nivrel, Limes, Invicta, Steinhart/Debraufre, Ocean7, Bathys, Schaumburg, Arctos, Nauticfish, MarcelloC, Chase Durer ( I am sure I forgot some ).

Kilka marek mnie nie dziwi w ogóle, bo są wyprodukowane w Chinach w 100 %

I można jeszcze przytoczyć tu Mercedesa, którego zrobili Chińczycy i który był lepiej wykonany niż niemieckie auto ...

Łał

Człowieku, to są złomy, podczas uderzenia przy 20 km/h w przeszkodę stała strefa zgniotu kończy sie na tylnym zderzaku.

Taki "Mercedes" nie miałby szans przy czołowce z 126p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi a co jeśli nie będziesz miał wyboru? Z pełną świadomością kupisz zegarek chiński czy będziesz oszukiwał sam siebie, że akurat ten zegarek to jednak jest szwajcarski.

Niestety to nas czeka, tania siła robocza, ludzie pracowici, wystarczy im dać sprzęt, technologię, projekty i za $ zrobią wszystko.

I można jeszcze przytoczyć tu Mercedesa, którego zrobili Chińczycy i który był lepiej wykonany niż niemieckie auto ...

Zwykłe bicie piany...

Producenci części zegarkowych i wytwórcy mechanizmów zegarkowych (tylko niektórzy):

Diantus Watch siedziba produkcyjna w Mendrisio Szwajcaria, FFB Villers-le-Lac Francja, SEFEA Annemasse we Francji, ETA SA (Les Bioux, Saint-Imier, Bettlach, Moutier, Mendrisio, Grenchen, Fontainemelon - Szwajcaria). Źródło: Productions centers ETA SA

Piszesz trochę bezmyślnie ponieważ nie podajesz żadnych źródeł, skąd pozyskujesz swoje informacje, których mechanizmów one dotyczą, jakich producentów etc. To może nie wstydzi polityków albo licealistów, ale tutaj jeżeli ktoś stawia tezę mam nadzieję, że poprze ją dowodami, bym i ja mógł skorzystać z tej rozwojowej wiedzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

Nie widzę sensu dalej z wami dyskutować! Wiecie lepiej OK ale to tylko pokazuje Waszą niewiedze jeśli chodzi o Chiny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę sensu dalej z wami dyskutować! Wiecie lepiej OK ale to tylko pokazuje Waszą niewiedze jeśli chodzi o Chiny ;)

Wydaje mi się, że nikt nie twierdzi, że wie lepiej. Dyskusja to nie tylko siła przebicia, lecz również siła argumentu. Z mojej strony padła prośba o przytoczenie źródeł informacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu opinia (co sądzicie?)

Most watches companies do not make their own movements. Quality watch makers buy their movements from mostly ETA, the Swatch Group owner mega movement maker. In 2010 however, ETA will stop selling its movements to outside companies. It will continue to provide movements for it's house brands, of which there are several. ETA is part of the Swatch Group which makes a number of brands as seen in the link. When ETA stops providing movements to out-side brands, they will have to go elsewhere for movements.

Sellita is a growing movement maker in Switzerland, but has had a bit of a copycat history. They mostly copied ETA movements. Can they do this? Well, probably, at least in the US. Most ETA movements have been around for a while and in the US Patents last for 20 years only. Because movements are machines, they only intellectual property protection they would have is a patent, and presumably the European patent laws are similar to those of the US. Take the ETA 2824-2 movement, which has been around since the 1970s. Because over 20 years has passed since the, copycats are free to make the movements, the only barrier would be technology. Meaning Sellita and other movement makers would have to have the proper machinery to produce the delicate movement parts. China on the other hand would never even think to check on infringing intellectual property rights before copying something.

We can assume that Sellita has such technology because large brands such as Invicta have been buying from them at large for years. It is predicted that Sellita will step in ETA's shoes and start providing movements on a mass scale in the next few years. Right now, Sellita has a reputation for being a bit lower quality, but that will change in the coming years with high production, and consumer demand. We shall wait and see what role Sellita has in the next few years.

Sellita Movement Makers: A Little Bit of China In Switzerland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech z tym Mercedesem to przypal straszny...i ze lepiej wykonany ;) dawno sie tak nie usmialem.co do tego ze czeka nas zalew produkcji z Chin-nie prawda.nadal mozesz kupic Nokie z Finlandii i Niemiec, nadal mozesz kupic Boscha, Stanleya(narzedzia) itd. wyprodukowane w EU i sa one deko drozsze niz te z Chin.dlatego ze deko lepiej wykonane.i nadal maja wziecie.co do zegarkow to jesli Chinczycy wyprodukuja swoj wlasny model marke itd. to sam go kupie.ale narazie robia w wiekszosci podrobki i to z premedytacja i tego nie pochwalam.i nigdy nie bede.i nie chodzi tylko o zegarki.kolega Adi to chcial wytlumaczyc.ale do niektorych to jak grochem o sciane :) a co do Sellity-jesli to dobry mechanizm - tudziez jest ulepszany przez inne firmy to w czym problem?Eta jest dobra, Sellita pewnie tez.Eta przyzwyczaila nas do pewnych standartow i dlatego na inne mechanizmy patrzymy przez jej pryzmat.pomijam "in housy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tekstu po angielskiemu zrozumłem ;) ,że Sellita wykorzystała po prostu gapiostwo ETY, że patent wygasł i legalnie skopiowała werki.

A ETA jeszcze dobiła się tym zamknięciem w Swatch Group. Ale kto wie jak się sprawy jeszcze potoczą wszak prezes Swatch Group niedawno nas opuścił. Sellita? - Jasne że na TAK! Myślę, że wyczerpaliśmy wątek.

Zobowiązuję się kupić Orisa na Sellicie i publicznie poddać go testom. Model już mam wybrany tylko muszę spieniężyć obecnie 2 zegarki i kupuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie. O ile wiem nie możesz swojego wynalazku patentować w nieskończoność. Można przedłużyć patent ale nie na zawsze.

To mogło by zatrzymywać ogólny rozwój, jeśli nie zarobiłeś na patencie wystarczająco przez te ileś lat to trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie trzymajmy sie chociaz w miarę możliwości tematu i dyskusji na poziomie na razie to moja gorąca prośba.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie. O ile wiem nie możesz swojego wynalazku patentować w nieskończoność. Można przedłużyć patent ale nie na zawsze.

To mogło by zatrzymywać ogólny rozwój, jeśli nie zarobiłeś na patencie wystarczająco przez te ileś lat to trudno.

Dlatego też chińskie Unitasy pod względem prawnym są ok.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

ech z tym Mercedesem to przypal straszny...i ze lepiej wykonany ;) dawno sie tak nie usmialem.co do tego ze czeka nas zalew produkcji z Chin-nie prawda.nadal mozesz kupic Nokie z Finlandii i Niemiec, nadal mozesz kupic Boscha, Stanleya(narzedzia) itd. wyprodukowane w EU i sa one deko drozsze niz te z Chin.dlatego ze deko lepiej wykonane.i nadal maja wziecie.co do zegarkow to jesli Chinczycy wyprodukuja swoj wlasny model marke itd. to sam go kupie.ale narazie robia w wiekszosci podrobki i to z premedytacja i tego nie pochwalam.i nigdy nie bede.i nie chodzi tylko o zegarki.kolega Adi to chcial wytlumaczyc.ale do niektorych to jak grochem o sciane :) a co do Sellity-jesli to dobry mechanizm - tudziez jest ulepszany przez inne firmy to w czym problem?Eta jest dobra, Sellita pewnie tez.Eta przyzwyczaila nas do pewnych standartow i dlatego na inne mechanizmy patrzymy przez jej pryzmat.pomijam "in housy".

co do zegarkow to jesli Chinczycy wyprodukuja swoj wlasny model marke itd. to sam go kupie.

A Sea-Gull to co to jest?

Chłopie nie kompromituj się do końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech a niby gdzie sie skompromitowalem?raczej Ty-tym mercedesem chinskim...a Sea-Gull jest ok, ale marka to jeszcze dla mnie nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie zupełnej kompromitacji - no rzuć Ambasador tego linka do info o chińskim Mercedesie. Poczytamy. Podobno mało wiemy o Chinach - doszkolimy sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

Myślisz, że rzuciłem to z rękawa?

Nie ja stwierdziłem, że jest lepiej wykonany lecz spece od motoryzacji ;) źródło oczywiście dam jak tylko znajdę gdyż było to 2-3 lata do tyłu.

Poza tym Chińczycy chcą NAM robić drogi. Oferują swoją pomoc, przywiozą swój sprzęt, swoich ludzi ale oczywiście Polacy nie chcą. Lepiej nie mieć dróg. I niech ktoś powie, że Chińczycy to głąby to zabiję ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Poza tym Chińczycy chcą NAM robić drogi. Oferują swoją pomoc, przywiozą swój sprzęt, swoich ludzi ale oczywiście Polacy nie chcą.

(...)

Na prawdę myślisz, że chodzi o pomoc ?

I zegarki to też pomoc ?

To po prostu biznes.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Userzy: ambasador, luki2323, adi, whb, cyklotonik - dla mnie czerwona kartka.

Piszecie zupełnie od rzeczy, nie na temat i o d*p*e Maryny...

Takie tematy to może na forum drogowców i miłośników samochodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Userzy: ambasador, luki2323, adi, whb, cyklotonik - dla mnie czerwona kartka.

Piszecie zupełnie od rzeczy, nie na temat i o d*p*e Maryny...

Takie tematy to może na forum drogowców i miłośników samochodów.

Nawet gdybym mógł dawać czerwone kartki to nie widzę powodu żeby ci ją dać. ;)

Pisanie od rzeczy to często objaw wyczerpywania się tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech ktoś powie, że Chińczycy to głąby to zabiję ... ;)

Nie zalecam używania takich sformułowań, nawet opatrzonych emotikonką

http://karne.pl/grozba-karalna.html

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik
post-30157-0-39527800-1331587265.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie - się nie nerwuj. Każdy temat ewoluuje.

O sellicie napisano na tym forum setki postów. NA GMT również. W sieci jest masa info. Pojawianie sie takiego tematu oznacza, że koledze to nie wystarczyło - a twierdzę, że małe szanse sa na podanie bardziej szczegółowych informacji - albo koledze sie poszukać nie chciało. JAk dla mnie - zamiast czerwonej kartki = biała flaga. Peace ;)

Poszukiwania tematów poza naszym forum zajęło mi z pomoca wujka google jakieś 30 sekund. Kliknij poniższy link.

Sellita vs Eta

A tu konkretnie SW200 kontra 2824 - nic dodać, nic ujać.

SW200 VS 2824

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat się zupełnie rozjechał a wystarczy kilka zdań , żeby rozwiązać zagadkę.

Porównanie selitty do Claro to totalna ignorancja.

Sellita jest produkowana w Szwajcarii, dokładnie w tych samych fabrykach co ETA. Mechanizmy dla SG są sygnowane ETA, dla pozostałych firm, którym wyczerpały się kontrakty na ETĘ sprzedawana jest sellita. gdyby odbywało się to w UE urząd antymonopolowy dawno ukrócił by sprawę, a ŚP Hayka słono by to kosztowało.

Dla odróżnienia Sellita jest dodatkowo łożyskowana na wahniku i ma 26 kamieni , no i jak napisał Filip: "chodzi o łożysko wahnika i przekładnię automatu".

Zdarza się, że automat potrafi wysypac się po 2 miesiącach użytkowania. Dla producentów zegarków to problem więc wiele firm składając te mechanizmy u siebie kasuje błędy. Firmy, które ładują gotowe werki mają jednak problem.

Odsmażyłem kotleta, ale powoli wertuje wakacyjne wątki :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zalecam używania takich sformułowań, nawet opatrzonych emotikonką

http://karne.pl/grozba-karalna.html

Ja zalecam zaś komentarz do art.190 KK § 1... Patrz ostatni akapit tekstu w Twoim linku. To mój OT za co już z góry przepraszam :)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zalecam zaś komentarz do art.190 KK § 1...

Jeśli ocena naszego zachowania zależy od interpretacji osób trzecich, to zawsze jest to ryzykowne i nieprzewidywalne. W każdym bądź razie nadal podtrzymuję, że nie zalecam grożenia śmiercią poprzez internet... Dziesięć razy nic się nie stanie, a za jedenastym razem może się okazać że masz kłopoty prawne, pomimo że wydaje Ci się to absurdalne.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby wypowiedzi utrzymane w tej konwencji i w takim kontekście byłyby brane na poważnie,czas byłbyby opuścić ten nadwiślański kraj i to jak najszybciej. Na szczęście mało prawdopodobne,że tak się stanie. A takie chuchanie na zimne to raczej lekka przesada. Ja w każdym bądź razie zawodowo zajmując się "tymi sprawami" (nie jestem co prawda prawnikiem) nie stwierdzam przesłanek wypełniających znamiona występku z art 190 KK i odmawiam wszczęcia dochodzenia :)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.