Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lwasikowski

Lorus automat czy JVD J1030

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że mój zegarek do pływania dokonał żywota potrzebuję pilnie zamówić coś innego.

Jako że nie nurkuję do zwykłego pływania wystarcza mi 10atm.

Mam wybór ostateczny między dwoma modelami.

Lorus-10atm do pływania wystarczy, kusi mnie ze to automat (tylko jak on się sprawuje), minus to bransoleta zwijanka.

JVD J1030 miałem i bardzo solidny zegarek 30atm zakręcana koronka i pełna bransoleta no ale kwarc.

Co wzięlibyście do normalnego pływania?

Tylko te modele wchodzą w grę bo mam możliwość po korzystnych cenach.

J1030_2bracelblue.jpg

20100329051514_RL415AX9.jpg

Lorus, Omega Seamaster, Orange Monster, Orient Big Mako,Stolicznyje[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dzisiaj to JVD z myślą o Tobie ;) i coś mi w nim nie pasuje. Lorus trafia w moje gusta lepiej, dlatego wybrałbym Lorusa, ma wszytsko co powinien mieć, jest solidny i mechaniczny.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2:0

ja również na Lorusa oddaję głos :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4:0 :)

Zanosi się na pogrom jakiś czy co... ;)

Najważniejsze argumenty przemawiające za Lorusem wymienił na początku Breitling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dzisiaj to JVD z myślą o Tobie ;) i coś mi w nim nie pasuje. Lorus trafia w moje gusta lepiej, dlatego wybrałbym Lorusa, ma wszytsko co powinien mieć, jest solidny i mechaniczny.

tylko ze jakosc wykonania bransolety i koperty Lorusa sie nie umywa do JVD i tu jest problem. A co to za werk siedzi w Lorusie, jest to regulowalne u zegarmistrza czy powie mi ze chinszczyzny nie dotyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a plywałeś już w nim?

Nie pływałem, ale zanim wylądował na pasku pare razy przeżył zanurzenie w wodzie. Do wody jednak brałbym coś z zakręcaną koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jakość wykonania bransolety i koperty się nie umywa ;)

W środku siedzi mechanizm seiko Y676 czyli odpowiednik 7s26 siedzący chociażby w moim ukochanym 007. Podobno jest to ten sam lub podobny mechanizm z tym że dedykowany właśnie lorusowi. Iwasiak spójrz an te piękne nakładane indeksy w nim, chroniona koronka, 22 w uszach. I jest naprawdę ładny. Ten JVD szukając na siłę też coś w sobie ma ale bezel mu zje..li i jest kwarcem, to 2 najważniejsze punkty, które go wykluczają.

Poczytaj jeszcze tu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38869-lorus-rl413ax9/

i prześlę Ci link do innego forum bo nie wiem czy tu można wklejać.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jakość wykonania bransolety i koperty się nie umywa ;)

W środku siedzi mechanizm seiko Y676 czyli odpowiednik 7s26 siedzący chociażby w moim ukochanym 007. Podobno jest to ten sam lub podobny mechanizm z tym że dedykowany właśnie lorusowi. Iwasiak spójrz an te piękne nakładane indeksy w nim, chroniona koronka, 22 w uszach. I jest naprawdę ładny. Ten JVD szukając na siłę też coś w sobie ma ale bezel mu zje..li i jest kwarcem, to 2 najważniejsze punkty, które go wykluczają.

Poczytaj jeszcze tu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38869-lorus-rl413ax9/

i prześlę Ci link do innego forum bo nie wiem czy tu można wklejać.

A miałeś w ręku tego Lorusa i JVD ten model? w JVD bransoleta ciężka pełna 24mm a w Lorusie licha zwijanka?... Koperta też wygląda chyba trochę solidniej w JVD...tylko ten wygląd w Lorusie i automat kusi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie Pablosa nie pozostawia złudzeń że to niezły zegar. Jeżeli zegarek ma napisane 10 atm to można z nim pływać. Wiem ze kazdy am szczególne podejście do zegarków ale nie traktujmy ich jak jajek, chociażby ze względu na cenę tego szczególnego modelu. Dbajmy o nie, pielęgnujmy, owszem, ale zachowajmy zdrowy rozsądek. Podkreślę chyba już ostatni raz, nie wiem za ile możesz go nabyć ale w tym przedziale w jakich się pojawia ten zegarek to super model za dobrą cenę.

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie bransolety mogę się zgodzić ale co do koperty już nie.

Iwasiak, bez względu na to co kupisz czekam na przynajmniej krótką recenzję popartą prywatnymi fotografiami ;)

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie bransolety mogę się zgodzić ale co do koperty już nie.

Iwasiak, bez względu na to co kupisz czekam na przynajmniej krótką recenzję popartą prywatnymi fotografiami ;)

jasne, recka będzie napewno...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wzięlibyście do normalnego pływania?

Nie certoliłbym się z budżetem 200-300zł, tylko uzbierałbym dwa razy tyle i zakupił realnego divera, spełniającego normę ISO 6425 (np dowolny Seiko z wypukłym logo fali na deklu). Realny diver, realnie testowany, z realnymi uszczelnieniami z gumy najwyższej jakości, testowanej dokładniej niż prezerwatywy. Żadnych zmartwień, żadnych modlitw przed wejściem do wody, wytrzyma, nie wytrzyma, wytrzyma, nie wytrzyma...

Warto zacisnąć pasek na rok, wrzucić po 20zł miesięcznie do skarbonki, i mieć spokój na wiele lat :) ..a nie żeby znowu za rok pisać na forum, że następny niby-diver "dokonał żywota" ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pływania, to bym brał jaiegoś g-shocka, albo innego timexa - z czytelnym stoperem. Tanio i nie martwimy się, że zawadzimy szkłem i bezelem o ścianę basenu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo możesz szukać dobrych okazji

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie certoliłbym się z budżetem 200-300zł, tylko uzbierałbym dwa razy tyle i zakupił realnego divera, spełniającego normę ISO 6425 (np dowolny Seiko z wypukłym logo fali na deklu). Realny diver, realnie testowany, z realnymi uszczelnieniami z gumy najwyższej jakości, testowanej dokładniej niż prezerwatywy. Żadnych zmartwień, żadnych modlitw przed wejściem do wody, wytrzyma, nie wytrzyma, wytrzyma, nie wytrzyma...

Warto zacisnąć pasek na rok, wrzucić po 20zł miesięcznie do skarbonki, i mieć spokój na wiele lat :) ..a nie żeby znowu za rok pisać na forum, że następny niby-diver "dokonał żywota" ;)

zegarek z racji urlopu potrzebny mi jest od zaraz...a wiesz nie każdego stać by dołożyć od ręki dwa razy tyle szczególnie w przypadku dwójki małych dzieci (nie wiem czy je masz- ale jeśli tak powinieneś wiedzieć jakie to wydatki).... wiem że to już reguła by przekraczać budżet tu na forum ale mus to mus taka jest potrzeba chwili za taką kwotę a nie inną i chyba powinnieneś to uszanować:)

Reasumując za Lorusem przemawia:

- chyba fajniejszy wygląd indeksów i ogólnie tarczy

- automat

a za JVD:

większy rozmiar (preferuję)

lepszej jakości bransoleta

zakręcana koronka i te 30 atm

i szkiełko hartowane

chyba się skłaniam ku JVD, no chyba że gdzie dwóch się bije...i padnie na GA-100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a wiesz nie każdego stać by dołożyć od ręki dwa razy tyle...

Świat ma tendencję do produkcji przedmiotów jednorazowych. Kupuj tanio, ale często, kupuj, kupuj.. biznes musi się kręcić ;)

Brytyjczycy bodajże mają takie powiedzenie, że "jesteśmy za biedni, żeby kupować taniochę".

Jeśli mogę coś kupić dwa razy drożej, ale posłuży mi to cztery razy dłużej, to bardziej mnie na to stać, nawet gdybym miał wziąć na to kredyt.

...powinnieneś to uszanować:)

Szanować, szanuję :) Powiedziałem tylko co JA bym zrobił. Odpowiedziałem na Twoje pytanie: "Co wzięlibyście..."

Gdybym miał odpowiedzieć na pytanie, co wziąłbym TYLKO z tych dwóch zegarków, które pokazałeś, to bardzo trudno byłoby mi się zdecydować. Może wziąłbym Lorusa, gdyby miał zakręcaną koronkę... ale skoro nie ma, to nie wiem, hmm... dla mnie wynik 0:0

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem i dokładnie obejrzałem z Bonarce w Time Trendzie tego Lorusa i powiem tak...bransoleta to jeden wielki shit..... nie dośc że licha zwijanka to jeszcze w większości polerowana tak więc po miesiącu będzie tam od groma rysek.

Jednak decyduję się na JVD tylko z czerwono-czarnym bezelem pomimo że to "tylko" kwarc. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszedłem dzisiaj naprawić doxę mojej żony i przypadkiem trafiłem na tego lorusa z niebieską tarczą. Patrząc na cenę i mechanizm nie zastanawiałem się ani chwili i od razu go kupiłem. Według mnie zegarek ok. Co do bransolety zgadzam się, bez zachwytów. Dlatego od razu dokupiłem niebieską gumę. Na razie wrażenia bardzo pozytywne. Stosunek jakość do cena - super. Za jakiś czas chętnie podzielę się opinią z użytkowania.

Iwasikowski - napisz za czas jakiś jak tam JVD.

Miłego urlopu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JVD został już sprzedany z racji kupna Citizena ny0040

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) no, no. Szybka i moim zdaniem niezła decyzja. Niech się nosi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.