Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
miromat

Renowacje tarcz - przed i po.

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz następny przykład "renowacji" samodzielnej. Tym razem dałem ciała na całej linii.

Stan przed renowacją

20121117114717.jpg

Uploaded with ImageShack.us

tarcza gotowa do renowacji...

20121119133025.jpg

20121119133147.jpg

Tarcza podczas renowacji - usuwania starego, spękanego lakieru... , niestety w pewnych miejscach mocno przylegał więc ja, osioł patentowany, pomogłem sobie rozpuszczalnikiem :ph34r: . Można, można. Nakładałem go miejscowo drewnianym patyczkiem. Mozna tak robic , to wychodzi nawet dobrze.

Nie można jedynie .szybko wycierać a ja to zrobiłem - przetarłem patyczkiem do uszu jeszcze nie odparowany lakier , no i efekt był taki :

20121120133651.jpg

Więc tarcza do Chronostaru i efekt końcowy taki :

20121215112625.jpg

20121215112735.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewny że to ta sama tarcza?Indeksy w Twojej były płaskie a teraz są wypukłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank moja .

Przypatrz się dobrze - indeksy były wypukłe od początku.

A tarczę "zasygnowałem" z tyłu ;) przed oddaniem do renowacji .

Lekka różnica jest w namalowanych indeksach minutowych ale tego nie będę się czepiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekka różnica jest w namalowanych indeksach minutowych ale tego nie będę się czepiał

A zasadnicza jest w napisie Tissot :(

Tarcza świeża i "ładna", ale wystarczy rzut oka na napis i wszystko jasne

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem że to w pewnym stopniu moja "porażka" a malowania to ostateczność bo NIGDY nie dorówna oryginałowi .

Zobaczę , może pójdzie na aukcję a poszukam czegoś oryginalniejszego.

Generalnie nie jest Tissocik zły B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz, Staszek, jak "atakowałeś" tym rozpuszczalnikiem, ale tak całą technologię (np jakim rozpuszczalnikiem) - mam taki "problem-nieproblem" - kupiłem zegarek i nie zauważyłem, iż tarcza jest myta; to, że myta to akurat mi nie przeszkadza, ale ktoś ją zabezpieczył lakierem; i to, że zabezpieczył to dobrze, tylko, że nałożył go zbyt wiele i powstały, niewielkie co prawda, ale jednak fałdki - zastanawiam się czy ktoś próbował usunąć taki werniks i z jakim skutkiem - niemal to niewidoczne, ale jak o tym wiem to mi przeszkadza

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czy ktoś próbował usunąć taki werniks i z jakim skutkiem - niemal to niewidoczne, ale jak o tym wiem to mi przeszkadza

Próbowałem. Nałożyłem kiedyś zbyt dużo lakieru i zrobiła się pomarańcza. Po prostu "dotarłem" lakier na szmatce z pastą polerską.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem. Nałożyłem kiedyś zbyt dużo lakieru i zrobiła się pomarańcza. Po prostu "dotarłem" lakier na szmatce z pastą polerską.

a to ciekawe, nie pomyślałem o tym, sądziłem, że raczej czymś rozpuścić, ale może się udać - poćwiczę najpierw na jakimś trupku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz, Staszek, jak "atakowałeś" tym rozpuszczalnikiem, ale tak całą technologię (np jakim rozpuszczalnikiem) - mam taki "problem-nieproblem" - kupiłem zegarek i nie zauważyłem, iż tarcza jest myta; to, że myta to akurat mi nie przeszkadza, ale ktoś ją zabezpieczył lakierem; i to, że zabezpieczył to dobrze, tylko, że nałożył go zbyt wiele i powstały, niewielkie co prawda, ale jednak fałdki - zastanawiam się czy ktoś próbował usunąć taki werniks i z jakim skutkiem - niemal to niewidoczne, ale jak o tym wiem to mi przeszkadza

Nakładałem rozpuszczalnik wykałaczką . Nakładałem może jest złym określeniem bo mokrą wykałaczkę , od strony grubej, przykładałem do tarczy , tak kilka razy a potem zbierałem zaostrzoną wykałaczką rozmiękły lakier . Po czym czekałem kilka minut i przecierałem wacikiem tarczę oraz ściągałem lakier który pozostał luźny . Ale jak widziałeś na zdjęciu raz pospieszyłem się , minimalny ruch i efekt taki że tarcza pojechała do lakierowania .

A zasadnicza jest w napisie Tissot :(

Tarcza świeża i "ładna", ale wystarczy rzut oka na napis i wszystko jasne

Masz rację . Jednakże różnice bez porównania bezpośrednio z oryginałem są wręcz kosmetyczne i bez większego powiększenia nie do wychwycenia . osobiście gdybym o tym nie wiedział to za Chiny Ludowe bym nie dostrzegł różnic . Poza tym lakier nie jest biały , raczej takie "ecri" , lekko postarzały . Myślę ze za 5 lat nikt nie będzie w stanie stwierdzić różnic . Teraz cieszę się nim i noszę go na co dzień .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie mam zbyt duzo czasu bo wybieram sie do pracy ale muszę się pochwalić. Mój pierwszy zegarek po renowacji. "Po" nie jest bez wad ale mi się podoba. Poza tym ma 36 mm bez koronki, więc mały nie jest.

post-56783-0-60787500-1357559609_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie rewelacja... można by śmiało rzec że go przepoczwarzyłeś :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koprta nawet nieźle , ale moim skromnym zdaniem spieprzyli Ci indeksy sekundowe.

Powinny chyba byc głębniej osadzone, bo tarcza wygląda jakby była za duża. No chyba że było to celowe działanie .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koprta nawet nieźle , ale moim skromnym zdaniem spieprzyli Ci indeksy sekundowe.

Powinny chyba byc głębniej osadzone, bo tarcza wygląda jakby była za duża. No chyba że było to celowe działanie .

Pozdrawiam

Ze względu na to, że tarcza była "wyczyszczona" do zera oraz, że nie znalazłem w internecie żadnego zdjęcia tego modelu (poza jednym dosyć kiepskim) to zdałem się na doświadczenie Pana Jacka. I wygląda tak jak wygląda. Teraz jest jedyny i niepowtarzalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rodowania to jeszcze nie mam żadnej koperty ale tak za 2 tygodnie pokażę z 2,3 sztuki.

Sam najpierw ocenie 1 sztukę i pokażę . Ocenimy wspólnie czy warto

I jak z wyszło z tym rodowaniem? Czy ktoś z Was robił, gdzie, jak wyszło i jak z trwałością? Mam Hermę z lat 50-tych ze styraną kopertą, którą chcę odnowić. Tarczy nie chcę ruszać. Wydaje mi się, że jak kopertę dam do chromowania to wizualnie będzie tworzyła duży, zbyt duży dysonans z tarczą. Dlatego zainteresowało mnie to rodowanie.

Tak to wygląda. Co radzicie?

post-58041-0-08302000-1358629909_thumb.jpg

post-58041-0-42386900-1358629990_thumb.jpg

post-58041-0-83327800-1358630087_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czyszczenie i nieco poler szkiełka było robione... tarcza nie jest doczyszczona idealnie i posiada nadal delikatny "nalocik" ale obawiałem się nieco żeby nie przedobrzyć, poza tym koperty raczej nie będę odnawiał wiec tarcza nie może być idealnie doczyszczona żeby pasowała do reszty...

Przed:d8872ae57af1fc88med.jpg

po: ce4640ab4bb8c1d8med.jpg

Edytowane przez Daito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bajka! Gratuluje:)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Daito - bardzo fajnie Ci to wyszło, tylko zmień mu wskazówki, bo Te o pomstę do nieba wołaja i psują cały obrazek

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] tylko zmień mu wskazówki, bo Te o pomstę do nieba wołaja i psują cały obrazek

A właśnie miałem zakładać oddzielny temat i pytać Was o te wskazówki - bo strasznie mnie drażnią, a nie mam pojęcia czy takie maja być oryginalnie, czy ktoś takie "se" założył... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Bardzo ładnie wygląda.Masz jakiś nowy sposób,czy tradycyjnie,woda,płyn np:do naczyń ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Bardzo ładnie wygląda.Masz jakiś nowy sposób,czy tradycyjnie,woda,płyn np:do naczyń ?

Sposób zapożyczony od kolegi Starego czyli mydło dave, aplikator do nakładania tuszu do powiek i banan, sztuk raz, jako suszarka do wskazówek, wcześniej wykąpanych w nafcie kosmetycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio zakupiony zegarek. w przyszłym tygodniu pojawi się w nowych nabytkach jak zegarmistrz go ogarnie.

p2082519.jpg

p2082522.jpg

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doxa

p2052508.jpg

i po myciu

p2112529.jpg

teraz nie wiem czy zostawić i szukać koperty czy sprzedawać

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zapytać czy można samemu uzupełnić wskazówki? przyglądałem się pewnym wskazówkom po renowacji i wygląda to jak przyklejona taśma od spodu do wskazówki. Można gdzieś nabyć jakiś "szablon" takiego papieru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi