Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cieslak

Skoda Octavia 1.9tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Zdazaja sie perelki wsrod aut z Niemiec, znajomy przywiozl w maju br. Audi 80 1995r. 1.9tdi w automacie z przebiegiem 45tys.:) ale auto od znajomych i 4 w domu, ksiazka serwisowa, komplet kluczy itp. Nie pisze ile go ten samochod wyniosl na gotowo bo nie chce nikogo wkurzac:)

Si vis pacem, para bellum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minusy: BARDZO nisko zawieszona.

Nie tyle nisko zawieszona co ma duże zwisy...bo to sztucznie rozciągnięte auto na płycie golfa. Przy jakichś wzniesieniach i sleep policeman trzeba uważać bo można grzmotnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdazaja sie perelki wsrod aut z Niemiec, znajomy przywiozl w maju br. Audi 80 1995r. 1.9tdi w automacie z przebiegiem 45tys.:) ale auto od znajomych i 4 w domu, ksiazka serwisowa, komplet kluczy itp. Nie pisze ile go ten samochod wyniosl na gotowo bo nie chce nikogo wkurzac:)

Tiaaa, zdarzją się jak wszędzie :) Ale takie autka szybko są rozdysponowane bo znajomych rodzinie itd...rzadko trafiają do ogłoszeń :) . Znajomy 5 lat temu kupił uwaga! Golfa II od dziadka z niemiec z folią na tylnych siedzeniach z przebiegiem 8tys :)....diesel 40 koni...nie jedzie...ale też nie pali :) 4 litry ropki :D ...kupił za jakieś śmieszne grosze na jakieś mienie przesiedleńcze czy cuś takiego. Dziadkowi kupuila golfa corka w dawnych latach ale dziadek nim nie bym w stnaie jezdzic i tak sobie autko stało w garazu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nisko zawieszona - mieszkam w miejscu, gdzie nie ma jescze bitej drogi. Spośród kilkudziesięciu aut tam dojezdźających tylko sąsiat Octawią regularnie o coś zahacza spodem - i to nie zawsze zwisami - cęsto środkiem. Przejeżdżam przez to miejsce megana lub vectrą - i nic. On zawsze - i to pokażdym deszczu i przemodelowaniu nierówności w innych miejscach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj jadę oglądać skode octavie 1.9tdi rocznik 2000 w wersji elegance. Co sądzicie o tych samochodach? Może są na forum użytkownicy takiego samochodu. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pzdr

Kamil

Kamil

no na pewno nie jedź sa i sie nie napalaj.

Takich aut jest pełno.

IMO z Włoch bym nie kupił.

Źle traktuja auta, dużo wałków..

Co do modelu - miałem identyczną tylko młodszą 2005 - zrobiłem nią 100 kkm.

W aucie nie ma realnie na co zwrócić uwagi szczególnie.

Podłogowo to jest Golf IV, silnikowo też.

Z wad które auto może mieć i które ja przynajmniej walczyłem.:

- hamulce przód za słabe jak na tę mase auta - będą Ci się krzywić tarcze

- miska olejowa jest jak wydmuszka z aluminium lubi pękać - załóż osłonę z pakietu 4x4 - koniecznie dołóż tulejki to amorków

- lubią padać moduły w drzwiach (lusterko/central/szyba) - albo wali się wiązka albo moduł [jest zamocowany do góry nogami i leje się na niego woda]

- koniecznie załóż czujnik parkowania tył

- z racji diesla masz koło dwumasowe - jeżeli by się sypało koniecznie wymien na jednomas [mix z Golfa II G60 i zdaje się VR - 3x niższy koszt]

- jak nie ma klimy to koleś w Piotrkowie dokołada manuala za 3 tyś zł. Polecam bo sam robiłem i nascie osób z klubu też.

- silnik jest pancerny i jak nie ma 400 tyś to nic mu nie jest

- sprężarki, wtryski sa ogólnie dostępne i pasujące od PD [spreżarki] a wtrysków jest cała masa łącznie z hybrydami 230

Auto po programie osiąga spokojnie ~ 140 KM/320 Nm po wtryskach, turbinie i IC , pompie spokojnie 180KM / 430Nm

a znane sa przypadki i do 200. Kolega www.tune-up.pl zrobił na dole od ATD+ górze z ASV + GT220 coś koło 230 KM

IMO przedtem miałem Golfa IV i Octa jest gorzej wykonana, głośniejsza.

Rekompesnuje to ogromny bagażnik,

IMO szukaj Golfa / Bory a jak nie masz hajsu to lepiej kupić Hondę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam poczytać o bezwypadkowych słów kilka, bardzo przyjemny blog. Mam fabię z 1,9 tdi, fakt, lżejsza od oktawy ale na brak mocy nie narzekam, turbo dziury też nie ma, bardzo fajne autka, w oktawach jak pisali koledzy wyżej - trzeba uważać na miskę olejową itd. I pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak okazja - zobacz po ile chodzi taka oktawka na mobile.de czy gdzieś i zobacz, czy ta którą chcesz kupić nie jest podejrzanie tańsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochodzik ogolnie bardzo mi sie podoba, wysposażenie też ma ok i wogóle jakoś mi leży, ogólnie octavia. Czy jestem napalony, troszkę na pewno i dlatego biorę ze sobą przyszłego teścia a on potrafi mnie ostudzić :)

Pozdrawiam

Kamil

Seiko flightmaster

Certina DS Podium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samochodzik ogolnie bardzo mi sie podoba, wysposażenie też ma ok i wogóle jakoś mi leży, ogólnie octavia. Czy jestem napalony, troszkę na pewno i dlatego biorę ze sobą przyszłego teścia a on potrafi mnie ostudzić :)

osobiscie odradzam kupowanie dziesięcioletnich samochodów-złomów z wypasem (ten ekstra wypas to jest kit na ktory nabierają się głownie dzieci). W skodach problem powazny z komputerkiem pokładowym (jak się zacznie psuc blokuje wszystko-rzadko kto podejmuje się naprawy, klima tez nawala jak w VW, jak możesz kup mlodszy ale nawet pukniety ale u sprawdzonego mechanika i dostawcy aut.

Zresztą zalezy jak bedziesz go uzywal.Ta czy inaczej elektryka w skodach jest dośc problematyczna.

Temat dośc obszerny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qzn- dzięki za linka do świetnego bloga!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie odradzam kupowanie dziesięcioletnich samochodów-złomów z wypasem (ten ekstra wypas to jest kit na ktory nabierają się głownie dzieci).

Pojechałeś :)

W skodach problem powazny z komputerkiem pokładowym (jak się zacznie psuc blokuje wszystko-rzadko kto podejmuje się naprawy,

Jakieś linki? :)

klima tez nawala jak w VW,

A w jakich nie nawala? :)

jak możesz kup mlodszy ale nawet pukniety ale u sprawdzonego mechanika i dostawcy aut.

Panie, no nówka jest, obie cwiary bezwypadkowe :)

Zresztą zalezy jak bedziesz go uzywal.Ta czy inaczej elektryka w skodach jest dośc problematyczna.

Temat dośc obszerny.

Rozumiem, że pracowałeś w ASO Skody ew. miałeś 10 takich aut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blog fajny, pomaga uświadomić sobie skalę zjawiska. Fakt, problemy z klimą i z elektryką mogą się zdarzyć, ale przeważnie jakieś groszowe sprawy. Złom z wypasem to 10-letnie bmw czy merc z deklarowanym przebiegiem i ceną tej skody :) Komputer pokładowy blokuje - chodzi o moduł komfortu? Chyba nie jest aż tak trudno to załatać, da się nawet tanio - z Anglii i przeprogramować, cuda cudeńka. Co do pukniętych na linkowanym blogu jest kategoria "najwartościowsze wpisy" polecam od tego zacząć. Ogólnie warto brać, dobra jakość za swoją cenę, WV a tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta sie wypowiem o Skodach bo mialem 3 Octavie :rolleyes:

pierwsza 1,9 TDI ambiente kupiona w 2000 - przebieg 0km. Sprzedana 13 miesiecy pozniej z przebiegiem 132 000km. Jedyna wada wymienilem 3 razy przednia szybe na gwarancji. Nie potrafili usalic przyczyny. Wymienilem na Skode Octavie 1,9 TDI elegance. Przez 12 miesiecy przejechalem nia 110 000 km i sprzedalem. Wada - lakier odlazil. Wymienielem na 3 Skode Octavie 1,9 TDI B) przejechalem w miesiac 10 000 km i zmienilem na Forda Mondeo.

Jak widac wszystko zalezalo od modelu i nie mozna generalizowac poza faktem ze nie wierze ze kos nie robi duzych przebiegow tym samochodem.

Po 10 latach wzielo mnie znowu na skode i poszedlem zamowic (poczatek sierpnia). Czas oczekiwania 5 miesiecy na dostawe (chcialem kupic Yeti, ewentualnie Scout). Odpuscilem pomimo ze za 120k masz wszystko co mozesz wymagac od samochodu (4x4, skora, 170KM, sat nav). Tyle to mozna czekac na Ferrari :D

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka że jak byście posiedzieli w dziale usterki/problemy techniczne na dowolnym forum danej marki/modelu samochodu to żadnego byście nigdy nie kupili :rolleyes: hehe nie ma bezawaryjnych aut. Najwięcej zależy od użytkownika i od tego jak dba się o auto...czy wymienia się drobne rzeczy na czas nie czekając aż padnie coś większego...zmiany oleju...nie kupowanie jakichś tanich mineralnych olejów....tylko mobil , castrol . nie prucie auta na wysokich obrotach zaraz po uruchomieniu itd. Auto się odwdzięczy. Ja zawsze pytam się jak kupuje używke jaki olej jest wlany jak gosc sprzedaje mi auto z przebiegiem 100tys i ma wlany mineralny no to sorry....albo brał ostro już olej silnik i ma duzo wiekszy przebieg albo dureń oszczędzał na oleju...a jak na oleju to i na całej reszcie co także nie wróży dobrze.... Jak ktoś leje MObila syntetyka albo pół to już taki ktoś ma dużego plusa.Po takich niuansach można sobie coś tam wyrobić zdanie czy dane auto warto wziąć czy nie. Jak auto ma duży przebieg i ma wlanego syntetyka to znaczy ze silnik jest w bardzo dobrej kondycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jeszcze moge dodac o skodzie to tani serwis. Za duzy przeglad 90k km placilem 1300 zl. Moj kolega ktory w tym czasie jezdzil Bora, poza faktem ze placil 30% wiecej za samochod do zajezdzenia za ten sam przeglad w VW placil 2900 zl. Wartosc rezudalna po roku skody i VW byla taka sama tyle ze ja nie mialem problemu zeby sie pozbyc mojego samochodu :rolleyes:

ps.

ceny z 2000 roku z serwisu VW Szewczyk i Skoda Grochowska w Warszawie, nie mam pojecia jak o sie teraz ksztaltuje.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co w ramach tego niby przeglądu za 1300zl? popukał pan majster specjalista za 1100zl netto butem w opony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co w ramach tego niby przeglądu za 1300zl? popukał pan majster specjalista za 1100zl netto butem w opony?

po 90km byla wymiana paska zebatego + standardowy przeglad w autoryzywanym serwisie. Mozesz mi wierzyc ze jedynym celem przegladu bylo utrzymanie gwarancji i latalo mi zupelnie czy oni tylko caluja to auto czy naprawiaja. Auta kupowalem w tym czasie na 12 miesiecy i jednym ich zadaniem bylo dzialac bezusterkowo. Skoda Octavia sprawdzala sie idealnie w tym temacie. Przed skoda mialem Volvo S40, w ktorym za wymiane wahacza w 13 miesiacu zycia (21 dni po uplywie gwarancji) zaplacilem 9000 pln.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem, zobaczyłem i mi się zaje... spodobał :rolleyes: Mi jak mi ale teść powiedział że może się za swoje wymienić B) Jutro serwis, zobacze co oni stwierdzą swoim fachowym okiem. Silnik nie myty pod sprzedaż, środek zadbany, auto cały czas użytkowane i sprzedawca wydał mi się taki normalny a nie jakiś handlarz-cwaniak.

Pozdrawiam

Kamil

Seiko flightmaster

Certina DS Podium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 90km byla wymiana paska zebatego + standardowy przeglad w autoryzywanym serwisie. Mozesz mi wierzyc ze jedynym celem przegladu bylo utrzymanie gwarancji i latalo mi zupelnie czy oni tylko caluja to auto czy naprawiaja. Auta kupowalem w tym czasie na 12 miesiecy i jednym ich zadaniem bylo dzialac bezusterkowo. Skoda Octavia sprawdzala sie idealnie w tym temacie. Przed skoda mialem Volvo S40, w ktorym za wymiane wahacza w 13 miesiacu zycia (21 dni po uplywie gwarancji) zaplacilem 9000 pln.

Switch ale nie strasz potencjalnych kupujących :rolleyes:

Standardowy przegląd co 15 tyś km kosztuje około 600 zł

Ten o którym ty piszesz to duży z wymianą rozrządu czyli spokojnie 600-900 zł więcej - zależy czy z pompą wody czy nie.

Co do zawieszenia to jest ono banalne z przodu McPerson z tyłu belka.

Ja w ciągu 100 tyś wymieniłem tylne gumy wahaczy przednich, gumę stabilizatora i komplet amorków.

Zawieszenie jest identyczne z Golf/Bora/Toledo/Leon/NewBeatle [różnice są ale minimalne].

Pamietaj, że przy deislu są inne spreżyny.

Plusem są też hamulce tarczowe z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoda moze nie jest zła tylko nie zapomnij sprawdzić testerem lakieru

ogólnie to ja osobiscie wolał bym sam sprowadzić

z Utrechtu

wtedy znam przebieg i dokładny stan ,tam z testerami lakieru wszyscy łażą

wiec i pożyczyć jest od kogo

w zeszłym roku przyprowadziłem 2.5 letnie mondeo wersja platynium kombi - nie ma chyba wyższej

to miało przebieg 180 tys

co do tego przebiegu tej skody to raczej jest mało realny

a po za tym nigdy bym sie nie pchał w 10-letnie auto

przy cenie tych samochodów to mniej wiecej 4 tys euro

mozna juz b.dobry samochód kupic za tego mondeo np dałem 4300 euro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna juz b.dobry samochód kupic za tego mondeo np dałem 4300 euro

No ale było bite chyba...

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównałem cenowo z innymi samochodami z tego roku i ta co oglądałem jest droższa od zdecydowanej większości o około 1-2tyś znalazłem nawet za 14tyś i to nie jedną. Czytając coraz więcej i więcej to dochodze do wniosku że kupno nie bitego z nie cofanym licznikiem samochodu graniczy z cudem :rolleyes: sprawdzanie miernikiem lakieru jest wliczone w cene sprawdzenia. A ja mam mętlik w głowie B)

Pozdrawiam

Kamil

Seiko flightmaster

Certina DS Podium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie było bite bo było jeszcze na gwarancji- cały czas serwis

stan był perfekt

lakier i tak mimo tego sprawdziłem

sprzedawała osoba prywatna nie handlarz choc i oni nie kantują bo tam jest to b.karalne

tyle ze handlarz chciał by za nie 5200 euro

te dwiescie na opuszczenie hehe

Kumpel kupił Vito roczne za 2.5k euro tylko z padnietym silnikiem

wersja oczywista w pełni wyposażona ,ale on lubi sie grzebac i go sobie tu w kraju zrobił

Cytryny ,peugeoty ,renault mozna b.tanio kupic

ja swojego kupiłem tam 406 TD 2.1 kupiłem cztery lata temu i nie narzekam

Np Laguny sa b.tanie i jest spory wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się w salonie w tej skodzie pracuje mój znajomy z którym graliśmy w kosza w zimie :rolleyes: jaki ten świat mały. Dzwoniłem samochód mają sprawdzić jak dla siebie, już chyba nic więcej chyba nic mogę zrobić.

Pozdrawiam

Kamil

Seiko flightmaster

Certina DS Podium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2,5 letnie Mondeo w full opcji za cirka 20tys. zł? Niebite? Biorę :rolleyes:

Sam sprowadzałeś? Ja 2 razy wybrałem się po auto do DE i nigdy więcej... Zmordowałem się, na miejscu okazało się, że aut nie ma (mimo iż telefonicznie dzień wcześniej pytałem), a nie będąc mechanikiem miałem wrażenie, że każdy mnie na bank orżnie.

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo teraz już się skończyły czasy pewnych samochodów w Niemczech.Coraz częściej słyszy się o przypadkach że Polak jedzie kilkaset albo tysiąc kilometrów bo przez telefon zapewnienia że samochód idealny,zdjęcia przedstawiają dany samochód,przebieg np.70k km a na miejscu okazuje się że to gówno prawda a Niemiec mówi jak się nie podoba to nie kupuj.I liczy na to że jak ktoś przejedzie tyle kilometrów to weźmie każdego trupa.

Kupić dobry samochód w dobrej cenie to jest sztuka,jak w każdym innym przypadku jak coś jest dobre to musi kosztować i za darmo nic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.