wafelek 54 #1751 Napisano 28 Marca 2020 Nigdy nie miałem tego urządzenia ,jaką republiką ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1752 Napisano 28 Marca 2020 Cesarsko - Królewski: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6301 #1753 Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Ten zegar z fotki powyżej chodził skutecznie aż przez 4 minuty Edytowane 28 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1754 Napisano 28 Marca 2020 Jak miał olej i nie było za wysoko to dłużej Ale co prawda, to prawda. W CK Monarchii robili świetne zegary, ale marną broń... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6301 #1755 Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Bo mieli zegarmistrzów, a nie rusznikarzy... Ale jako ciekawostkę podam to chyba Austryjak, albo Szwajcar wynalazł zamek kołowy, a był zegarmistrzem Johann Kiefuss w 1517 r. (??)Legenda glosi, że omskła mu się zapadka zabezpieczająca naciąg sprężyny ( plaskiej) a na drugiej zapadce pofrunęły iskry Tak naprawdę to Leonardo już go wymyślił i narysował.... Edytowane 28 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 13 #1756 Napisano 5 Kwietnia 2020 Może to i niestosowne, ale mam pytanie: w jaki sposób wkleić zdjęcie na forum ? Własnie odnowiłem ciekawego wiedeńczyka... 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1757 Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) W prawym dolnym rogu masz okienko "WIECEJ OPCJI" (obok okienka napisz))klikasz na nie i ozesz dodac zdjecia.Jest jeszcze jeden problem,zdjecia nie mogo byc wieksze niz 500 KB Dodaj pliki Możesz korzystać z 500 KB dostępnego limitu miejsca na załączniki (maksymalny rozmiar pojedynczego pliku to 500 KB) Problemy z wysyłaniem? Spróbuj przełączyć na standardowe wysyłanie plików Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1758 Napisano 5 Kwietnia 2020 -> WIĘCEJ OPCJI -> Dodaj pliki (wybierasz z komputera) -> ZAŁĄCZ TEN PLIK 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 13 #1759 Napisano 7 Kwietnia 2020 Dziękuję za wskazówki odnośnie wklejania zdjęć. Ad rem.. zegar jest pod pewnymi względami wyjątkowy - miniaturka i do tego "wiedeński" . Parę rzeczy mnie nieco zastanawia - mocowanie werku. Jest na wieszaku stalowym czteropunktowym, a nie jest to typowa wsuwka drewniana na plecach. Podziwiam precyzję wykonania mistrza austriackiego "no name". I wszystko w miniaturze. Zegar pochodzi z Uk, koronka i sterczynka wtórna, reszta oryginał. 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 13 #1760 Napisano 7 Kwietnia 2020 Dodatkowe wymiary zegara: dł 80cm, szer. 22cm, tarcza 11cm porcelanka, wahadło obustronny mosiądz, montaż na dwie śrubki. Pozdrawiam 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1761 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nic tylko się cieszyć z pięknego zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1762 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Powiem tak, nic tu specjalnie podejrzanego nie widzę . Szybki montaż (wieszak chyba jest mosiężny) był stosowany , równoległe z drewnianymi sankami. Tak na oko zegar wydaje się z okolicy lat 1850-1860max, Jedna uwaga , plecy zegara zostały może niepotrzebnie wymyte lub wypiaskowane i wyszlifowane jak dla mnie (tam akurat zachowuje osobiście stan pierwotny cokolwiek to oznacza). Zegar w ogóle po dość mocnej renowacji ale za dwa lata będzie wyglądał pięknie, pod lekką patynką i warstewką kurzu tu i ówdzie ... Pozostaje jedyne co powiesić na ścianie i wsłuchiwać w lekki wiedeński chód .Ps jaka rezerwa chodu ? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 13 #1763 Napisano 7 Kwietnia 2020 Siedem dni, ma jeszcze zaplanowaną wizytę u zegarmistrza (tak dla przeglądu), ale takie mamy czasy..., Gdy go kupiłem, był już po większej renowacji ok 20 lat temu. Jak na swe lata jest w doskonałej kondycji.Od kilkunastu lat oglądam zegary z CK i C monarchii i nie widziałem takiego mocowania u wiedeńczyka, ale to na allegro. Może na ebayu lub innych jest to spotykane mocowanie. Pozdrawiam serdecznie 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #1764 Napisano 7 Kwietnia 2020 Mocowanie Twojego zegara jest typowe, wiele firm stosowało takie, 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1765 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Muszę Cię pocieszyć nie jest to takie rzadkie rozwiązanie ... mam kilkanaście zegarów CK z takim "mocowaniem" - tzw "szybki montaż" ... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1766 Napisano 7 Kwietnia 2020 Z tych Twoich Lesiu, to najbardziej podoba mnie się ten ze szklanym wahadłem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1767 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) No ale on akurat nie ma szybkiego montażu .... .Ale powiem CI że jest t moim faworytem Dodam jeszcze skrzynię z połowy lat czterdziestych też XIX wieku pod szybki montaż... właśnie skończyłem ją doprowadzać do "delikatnego stanu używalności" ... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1768 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nooo , po takim widoku , będę spał i miał piękne sny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1769 Napisano 7 Kwietnia 2020 Mocowanie Twojego zegara jest typowe, wiele firm stosowało takie,Dokładnie, a co do czystego CK - należy wspomnieć o Reschu, FG, Sychy'm, a to przecież już stosunkowo duże linie produkcyjne conajmniej z rodowodem wiedeńskim... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1770 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nooo , po takim widoku , będę spał i miał piękne sny i piżama do prania... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1771 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Podobno byłem grzeczny, więc zajączek się sprężył i DHLem dostarczył mi taki prezent ... (niestety sam go sobie u zająca kupiłem) ... niestety chyba coś jeszcze przeskrobałem, bo przy rozpakowywaniu wypadła z folii waga i spadła (z około metra) na duży palec u nogi (uderzyła krawędzią) ... .Dla zainteresowanych - waga wyszła ze spotkania bez szwanku ... , kość cała ... o resztę proszę nie pytać .No może powiem, że mało się nie posikałem. Uratował mnie chyba przerost prostaty Summa sumarum ... i tak jestem zadowolony.Dla ciekawych poniżej zegar ... i tylko zegar. Palca nie będzie. Reszta jest już milczeniem ... Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1772 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Nooo , a co z tą wagą ? Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1773 Napisano 9 Kwietnia 2020 Jak pisałem ...cała ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6301 #1774 Napisano 9 Kwietnia 2020 Masa wagi to jakieś kilo, lub więcej.. hmm musiało być czuć tą masę Musisz nosić obówie z noskami (tak zwane stal kapy) ....koniecznie przy składaniu zegarów 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1775 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Jerunie , jakbych mioł trzewiki ze sztalkapą (sztalkapa – stalowy nosek buta, nie stalkapa ) to by sie blacha na gywincie wygła i ... kicha, a tak coło. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach