Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Darek_wrocław

Zegarek od dziadka Slava

Rekomendowane odpowiedzi

Mechaniczna Sława z podwójnym datownikiem i w złoconej kopercie. Wiem, że tyle to wiesz, ale to w zasadzie pełny opis zegarka. Niewiele wiecej można powiedzieć - mechanizm 2428 (standardowy sławy), IMO ładny kolor tarczy. Generalnie przyzwoity zegarek i w ładnym stanie. Datę produkcji ciężko określić, bo tego typu zegarki były produkowane długo, jeszcze w latach '90. Trzeba uwazać, bo Sławy nie lubią upadków (tzn bardziej niż inne ruski z tej "generacji"). Dzień miesiąca ustawiasz przyciskiem, a dzień tygodnia kręcąc wskazówkami. Nie należy przestawiać daty w okresie gdy się zmienia (bezpiecznie między 21 a 3 rano), nie polecam też wtedy cofać wskazówek - ten datownik jest delikatny i stosunkowo łatwo go uszkodzić. Fajny zegarek :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sobie pozwolę uzupełnić wypowiedź Kolegi - w przypadku męskich mechanicznych slav (cała rodzina oparta na mechanizmie 2414, a właściwie to nawet na 2409 - bo i takowy był) występuje pewna istotna wada wielokrotnie omawiana w dziale "radzieckim". Oczywiście chodzi o słabe sprzęgiełko łączące przekładnię chodu z przekładnią wskazań (celowo nie użyłem określenia "ćwiertnik", bo konstrukcja tego sprzęgiełka jest nieco odmienna od "klasycznych" rozwiązań). W codziennym użytkowaniu wada ta objawiać się będzie małym oporem przy przestawianiu wskazówek oraz tym, że wskazówki godzinowa i minutowa mogą się zatrzymać podczas, gdy mechanizm będzie normalnie pracował. Dobrze więc sprawdzić czy wskazówki przy przestawianiu mają właściwy opór - inaczej mogą czekać nas przykre niespodzianki przy noszeniu zegarka.

PS - pozdrawiam nowego Kolegę z Wrocławia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje jutro Pójdę do zegarmistrza we Wrocławiu i dam ja do przeglądu ;]

Co do tego przycisku to chodzi o ten malutki obok pokrętełka do przestawiania wskazówek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie o ten. Sprawny powinien po naciśnięciu przestawić dzień miesiaca do przodu. Polecam drewnianą wykałaczkę, bo drewno nie demoluje przycisku :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie chyba szwankuje bo nie mogę zmienić jakby był zablokowany nie wiem jutro się okaże u zegarmistrza

a co do eksploatacji i konserwacji to jak jest z takimi zegarkami jestem laikiem więc się pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zapewne przycisk jest zaklinowany przez syf w szczelinach miedzy koperta a samym przyciskiem, oraz w kopercie.Mechanik raz a dobrze zrobiony(wyczyszczony i nasmarowany) powinien posluzyc kilka dobrych lat.Temat przenosze do radzieckich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od nieżyjącego już dziadka mam taką Sławę smile.gif

Chciałbym się dowiedzieć, jaki w oryginale był do niej pasek, a może bransoleta?

post-38753-0-99453900-1353927088_thumb.jpg

<script src="//widget.time.is/t.js"></script>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dnb, fajny ten zegarek :D

radzieckie bardzo rzadko w oryginale miały paski (nie dotyczy to exportu do zachodnich krajów gdzie miały jeszcze oprócz pasków skórzanych jeszcze efektowne pudełka). Ten nie miał paska ani bransolety, tylko pudełko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dnb, fajny ten zegarek smile.gif

radzieckie bardzo rzadko w oryginale miały paski (nie dotyczy to exportu do zachodnich krajów gdzie miały jeszcze oprócz pasków skórzanych jeszcze efektowne pudełka). Ten nie miał paska ani bransolety, tylko pudełko

no, mnie też się podoba. Nie używam tego zegarka, leży sobie z innymi na półce. Niestety bransoleta jaką do niego założyłem, "gryzie się" z zegarkiem.

Mój dziadek nosił z parcianym paskiem ale wiem też, że wymieniał.

Chciałbym jednak, aby w całej swojej okazałości, zajął zaszczytne pierwsze miejsce na piedestale mojej kolekcji. Więc ważne dla mnie jest, aby pasek lub bransoleta, którą dokupię była oryginalna.

Chciałbym jeszcze jeśli można, zweryfikować informację na temat tego zegarka.

post-38753-0-68797800-1353927233_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sława na werku 2428, naciag manualny, 26 kamieni. Koperta mosięzna chromowana, dekiel ze stali niedzewnej, szkło plexi. W zasadzie brak wodoszczelności. Produkcja z przełomu '80/'90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, mnie też się podoba. Nie używam tego zegarka, leży sobie z innymi na półce. Niestety bransoleta jaką do niego założyłem, "gryzie się" z zegarkiem.

Mój dziadek nosił z parcianym paskiem ale wiem też, że wymieniał.

Chciałbym jednak, aby w całej swojej okazałości, zajął zaszczytne pierwsze miejsce na piedestale mojej kolekcji. Więc ważne dla mnie jest, aby pasek lub bransoleta, którą dokupię była oryginalna.

Chciałbym jeszcze jeśli można, zweryfikować informację na temat tego zegarka.

@Krzysiek_W

czyli prawdopodobnie źle pokojarzyłem fakty...

Parciany pasek który dziadek założył do zegarka, nie był związany z jego zmianą. Po prostu potrzebował do zegarka paska, aby móc w ogóle go nosić na ręku.

@Violi

Dzięki

post-38753-0-78074400-1353927290_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.