Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kowal_86

42 mm miała limitowana wersja Baltic Sea,  taka koperta ma mniejszego pilota jak znalazł.

Tytanowe zegarki  jak dla mnie za lekkie.

O to to! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale 44mmx14,2mm to też nie ułomek. Szkoda, że nie ma mniejszej wersji - taka 40mmx10mm byłaby idealna.

+1

Ewentualnie 42 mm.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez komar_ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam jakiejs fajnej bransy do tego Tritona. Która będzie pasować ? Bo mam problem z dopasowaniem a nie chce kupić niepasujacej.

https://www.steinhartwatches.de/en/accessoires/bracelet/stahlband-fuer-triton-100-atm.html

Zostaw na pasku. Ta koperta ma już w sobie tyle surowej stali, że bransa go tylko oszpeci i stanie się już całkiem ociężały ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie pasować, na tym forum, poza mną jeszcze jeden kolega ma tritona 30 bronze na kajdanie od czarnej setki. Możesz kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie !

A tak na marginesie, to ciekawe kto wymyślił papierowe ( tytanowe ) koperty ?  To nie zegarek, moim zdaniem oczywiście.

Tytanowe koperty mają nawiązywać do koloru stali, w oryginalnych BEOBACHTUNGSUHR ;)

lacli.jpg

Tak całkiem na marginesie, to nigdy nie maiłem reklamacji, na trwałość tego materiału.

Łukasz

Edytowane przez SIRLUKE1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki temat. Schodzi mi farba z cyferek na bezelu Tritona I gen. Czy to się da jakoś uzupełnić fachowo czy wymiana bezela ? Na razie radzę sobie cienkim markerem ale wkurza mnie to. Zna ktoś jakiegoś fachmana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Farbki do modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Połóż grubo i zbierz nadmiar, proste. Bedzie idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam sobie różne modele Fliegerów i na razie Steinhart jest na pierwszym miejscu. Głównie przemawia do mnie połączenie tytanu oraz "starych" indeksów wraz ze wskazówkami. Stowa nie ma takiego modelu u siebie, a szkoda. Pytania mam jednak trzy:

1. Czy wskazówki barwione są termicznie? Natrafiłem na zdjęcia w sieci, które sugerują, że tak, ale wolę dopytać,

2. Ile wynosi lug to lug? Dobrze doczytałem, że 51 mm?

3. Jak oceniacie jakość nadruku? Jest on płaski, czy wypukły w jakiś nieznaczny sposób?

navb-vintage-b_47_01.1512743351.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kowal_86

Przeglądam sobie różne modele Fliegerów i na razie Steinhart jest na pierwszym miejscu. Głównie przemawia do mnie połączenie tytanu oraz "starych" indeksów wraz ze wskazówkami. Stowa nie ma takiego modelu u siebie, a szkoda. Pytania mam jednak trzy:

1. Czy wskazówki barwione są termicznie? Natrafiłem na zdjęcia w sieci, które sugerują, że tak, ale wolę dopytać,

2. Ile wynosi lug to lug? Dobrze doczytałem, że 51 mm?

3. Jak oceniacie jakość nadruku? Jest on płaski, czy wypukły w jakiś nieznaczny sposób?

1. na watchuseek spotkałem się z informacją, że są barwione chemicznie 

2. czytałem, że 52mm (nie mam już żadnego egzemplarza) i jestem w stanie w to uwierzyć bo wszystkie moje egzemplarze były niewygodne na dłuższą metę

3. nadruk jest dla mnie płaski, z całym szacunkiem ale nie ma podejścia do STOWA, przy czym na co dzień nie ma to większego znaczenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadruk i jego jakość mają znaczenie na co dzień. ;)

A jak wygląda jakość nadruku w przypadku modeli, które Steinhart nazywa "premium"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kowal_86

Też miałem i nie zauważyłem różnicy, ale na co dzień nosze okulary i nie mam lupy zegarmistrzowskiej :) Jak pisałem, ja na to nie zwracałem większej uwagi, ale nawet modele premium nie zaskoczyły mnie pod tym względem na tyle by wryło się to w pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na zeszlifowanie ? Papierem?

Do kogoś, kto umie wykonać taki szlif kołowy, czy jaki tam jest. Ale to jeżeli polecisz farbą po całości. W domowym zaciszu najlepiej wypełniać zagłębienia punktowo wspomnianą igłą z bardzo małą kroplą farby, ew. bawić się rozpuszczalnikiem, jeżeli wyjechałeś z zagłębień nim farba zaschnie, np patyczkiem do uszu nasączonym rozpuszczalnikiem. W tym wypadku trzeba uważać na proces odwrotny czyli, żeby rozpuszczalnik nie wciekł w zagłębienie przeznaczone na farbę, więc lepiej starać się go unikać bo sam rozpuszczalnik jest rzadszy od farby.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem i nie zauważyłem różnicy

Ten premium posiada całkiem grubo położone indeksy. Widać to od razu, gdy tylko spojrzy się na zdjęcie. Myślę, że jednak jest różnica pomiędzy modelami i nie każdy ma taką tarczę.

steinhart_nav_buhr_44mm_premium_automati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kowal_86

Miałem poprzednią wersję, jeszcze z niebieskimi wskazówkami, więc jest możliwe, że coś się zmieniło. To co widać na zdjęciu, które załączyłeś nie różni się wiele od tego co mam w Stowie. Nie ma lipy :)

post-102249-0-98614600-1516876950_thumb.jpg

post-102249-0-52943900-1516877033_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim niebieskim Nav B Uhr podobne (grubsze) indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W modelu vintage (pytałem o niego na poprzedniej stronie) również nadruk źle nie wygląda. Na poniższym zdjęciu, pod słońce, wyraźnie widać, że jest niczego sobie. Z kolei na innych fotografiach, jest średnio.

1219944d1445871651-steinhart-nav-b-uhr-4

Edytowane przez Istvan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi